Kara Sahaf Borsası: Vahim Bir Kısır Döngü

Kim derdi 60 liralık kitap 2.500 TL’lere kadar çıkacak diye :confounded: İleriyi görüp alsak şimdi forumca zepzengindik :money_mouth_face: (Biraz abartmış olabilirim kabul ediyorum)

3 Beğeni

Kitap basıldığındaki etiket fiyatı 59 değil, 49’du. Tükendikten sonraki bazı İthaki zamlarından otomatikman artmıştır internet kitapçılarındaki fiyatları.

Baskı yılı Mart, 2018, 709 sayfa ve 49 TL.

Şu an benzer kalınlıkta bir kitap İthaki’de minimum 75 TL olarak çıkıyor. Kitap fiyatlarındaki çılgın artışı görmek için bu da güzel bir örnek olarak dursun burada.

7 Beğeni

Arkadaki yazı çok uygun olmuş.

"BİR HAZİNE. BİR MÜCEVHER KOLEKSİYONU."

:sweat_smile:

10 Beğeni

Ben sahafların tükenen kitaba çektikleri fiyatı değil de sanki bir kitapevi gibi ikinci el, baskısı olan kitaplara çektikleri fiyata içerliyorum daha çok sanırım. Benim kafamdaki sahaf algısı şöyle: Tükenen değerli kitapların yanında baskısı olan diğer kitapları ucuza satarak ekonomisi az olan öğrenci vb. kişiler için kitap okumasına katkı sağlayan yer. Yani bana göre baskısı olan kitapları 5-10tl gibi bir fiyata satan yer.

Etiket fiyatı indirimle 35 tlye gelen kitabın ikinci elini 30+kargo parasına satmak enteresan gerçekten.

9 Beğeni

Ben bu fırsatçılara nefret doluyum savunulacak hiçbir tarafları yok gözümde.

Ben önceden gittiğim zamanlarda muhabbetin arttığı sahaflarda dediğiniz durumu gördüm.
Sizi tanıdıkça çok uyguna veren hatta bunlar sana daha iyi gider diyen canım sahaflarımı bir tarafa ayırmak isterim. Ama genel kısım direk nasıl kısa yoldan daha çok kazanırız derdine düşüyor maalesef.
NOT: Bazı çakal sahaflar karşısındakinin iyi bir okur olduğunu daha ilk saniyesinde gözünden tanıyıp ona göre olta atıyorlar fiyat olarak.

3 Beğeni

Sahaflar bile artık baskısı olan, ikinci el kitapları internetteki fiyatlarıyla aynı fiyata satmaya çalışıyor. 3-5 TL’lik kitapların olduğu kısımda bandrolsüz-korsan kitaplar bulunuyor ve hiçbir işe yaramıyorlar. Sararmış, yıpranmış kitaplara sıfır fiyatı biçiyorlar. Bir de yeni moda, kitabın fiyatını sorunca Nadirkitap’tan bakıp oradaki fiyata göre bir ücret söylemek. :man_facepalming:t2: Hal böyle olunca, biraz da pandemi dolayısıyla uzun süredir sahafa gitmiyorum.

1 Beğeni

Evet, eğer güzel bir muhabbet kurup sürekli gidersen çok uyguna kitap alabiliyorsun. Üstelik senin hangi yazarı aradığını bilip saklayanlar da oluyor. Sen gider gitmez hemen sakladıkları yerden çıkartıyorlar. Kendisini uyanık sanan ve okuyucuyu yolunacak kaz olarak görüp aptal yerine koymaya çalışanları uyuz etmeyi seviyorum. :grimacing:

3 Beğeni

Ben öyle uyuz sahafçıklar görürsem önce hevesli bir şekilde sorup adamı heveslendiriyorum sonra da teşekkürler deyip gidiyorum

1 Beğeni

Ben şöyle yapıyorum:

Ben: İnternette 10 liraya satıyorlar.
Sahaf: Oradan alırsın gelmez.
B:Yo, gayet de geliyor. Sürekli alıyorum. Teşekkürler, internetten 10 liraya alacağım.
S: Tamam, gel 40 olsun.
B: 30 liraya ben internetten 3 kitap daha alırım.
S: Şunu da alırsan ikisini 30 yaparım.
B: Teşekkürler, ötekini internette 5 liraya satıyorlar.
S: Tamam, gel şunu da al hepsine 25 ver.
B: O bende var ama diğer ikisine 20 veririm.
S: Nakit mi?
B: Nakit.
S:Tamam ikisine 20. :grimacing:

Buna benzer çok muhabbetim oldu. Nakit ihtiyaçları çok oluyor sahafların. Bir de internette daha ucuz deyince bazıları tilt oluyor. Ya da yanda başka sahaf varsa yandakinden alırım daha ucuzdu filan diyorum. :face_with_hand_over_mouth:

5 Beğeni

Aslında asıl mesele iyi ve yakın bir sahaf bulmak.Örneğin ben Tuzla’da oturuyorum.İlçemizde 1 tane sahaf var.O sahafta da pek benim okuduğum türlerde kitap bulunmuyor.

1 Beğeni

Bunu bulmak imkansız neredeyse. Fantastik ve bilimkurgu okurları için bunları satanı bulmak bile çoğunlukla mucize.

Sahaf dediğin böyle olur :joy: öyküler hariç geri kalan tanesi 5 lira
öykülerin hepsi 25 lira.
@Agape yeni bir sahaf keşfettim, dükkanda tek fiyat var. Ne alırsan 5 lira.

3 Beğeni

Ben sahaftan alışveriş yapmayı çok seviyorum kitapların eski basımları olsun başka insanların o kitapta okuyup çizdiği yerler olsun amaaa yeni çıkmış basımı hala devam eden kitabı normal fiyatından fazla koymak neden? Koridor yayıncılığın aşk ve gurur kitabı sahafta 25 tl idi bezi kirlenmiş ikinci el,internet fiyatı indirimsiz 23 tl…kendi sahafım için konuşuyorum daha sahaftan bir kez bile normal fiyatından indirimli bi alışveriş gerçekleştiremedim😅

2 Beğeni

Bugün kumaş pantolon almak için gittiğim çarşıdan dönerken birkaç sahafa uğrayayım dedim. Öncelikle sahafların Bilimkurgu’yu bilmediğini bir daha tespit etmiş oldum. Her kategori varken Bilimkurgu kategorisi hiç yok.

Neyse birkaç yere girdim ve göz attım. İki adet Hugh Howey kitabı buldum. Toz ve Vardiya kitaplarıydı. Onları ayırıp fiyat sorduğumda 45 lira dedi. Ben de 25’e verirsen alırım dedim. Tabi fiyatı duyunca şok oldu. Halbuki ben 20 diyecektim ama biraz da onlar kazansın diye 25 dedim. İmkanı yok demez mi. :joy: Amazonda iki kitabın 35 liraya satıldığını söyleyince yandaşı amazondan al sonra 30 gün kargo bekle dedi. Güler misin ağlar mısın? :joy: :joy:

Kısacası yine elimiz boş döndük sahaftan. Sahaf ile internet üzeri alışveriş yer değiştirmiş sanırım.

13 Beğeni

Eski basım mıydı, yoksa İthaki’nin mi bastığı? Eski baskıysa ayıp etmişler.

Ben de dün kısıtlamadan önce bi sahaf gezeyim dedim.Yaklaşık 1 saat geçirdim ama bir tane bile internet fiyatından uygun kitap yoktu. Koridor yayınlarının bez ciltli kitaplarını da getirmişler internette indirimsiz 25 olan kitabı hasarlı bi şekilde 28’ e satıyorlardı.

1 Beğeni

Basımı biter bitmez etiket fiyatından daha yüksek fiyatlara satmaya başlamışlar

Monokl basımlarıydı.

1 Beğeni

Ben çıktığı gibi vermiştim siparişi ancak idefiks iptal etmişti. Sonra 120 TL’ye sahibinden’den bir karaborsacıdan almıştım söylene söylene. Ne sular akmış üzerinden…

1 Beğeni