Kayıp Rıhtım Forum Üyeleri Kitap Önerileri 1: Bilimkurgu Kitapları

Ohoh önliste bile şimdiden aşmış beni, kendimi bilimkurgu külliyatına öneri yapacak kadar dolu bir BK cı olarak göremedim :joy: Benim okuduklarımın hepsi önerilmiş bile sanki :joy: Oylamayı bekliyorum ben.

Dipnot; bence çift anket açmayın ama, önerilenlerden tek öneri olanları falan eleyip 100 lü tek liste idealdir.

1 Beğeni

Gözüken o ki;

Her türlü çift anket olacak gibi. Anket sınırımız 100 seçenek olduğu için bu sayının üzerindeki kitapları listeden çıkarırken de fikir birliğinde olmamız gerekecek ve bunun için de anket yapacağız. :slight_smile:

Bu durumda şu yöntemi mi izleyelim.

Her iki başlıkta da kitap - seri seçenek adeti 100 'den fazla olursa kitap adına göre alfabetik olarak sıralayıp eşit sayılarda bölüp iki anket yapalım ve anket de olan kitapları yarı yarıya eleyip tek bir ankette birleştirelim.

• Evet öyle yapalım
  • Hayır benim farklı fikrim var.
0 oylayan
1 Beğeni

Sahafların insafına kalmış veya yarım seriler bence ya hiç olmamalı ya da ayrı bir ankette olmalı ve diğerine bulaştırılmamalı. Baskısı veya devamı olsaydı tadından yenmeyecek bilimkurgu eserler olarak öneri sunulabilir.

Dediğin gibi bilimkurgu okumak isteyen veya yeni başlayacak birisini bir de sahaf batağına sürüklemek bana da mantıksız geliyor.

4 Beğeni

Baskısı olanlar/olmayanlar diye ayırmalıyız bence. Hiç çevrilmemiş olanları da “En çok hangisinin basılmasını istiyorsunuz” gibi bir anketle yayıncıların gözüne sokmaya çalışabiliriz.

Yarım serilerde de sadece ilk kitabın önerildiği durumlar hariç pas geçilebilir ya da çoğunluğum kararına göre tamamen anket dışı bırakılabilir. Misal ben Yaşlı Adamın Savaşı’nı önerdim ama seri olarak değil, sadece ilk kitabı yeterli.

5 Beğeni

Ben bilim kurgu da yeniyim. Henüz çok fazla kitap deneyimim yok. Bu sebeple bu konu benim için hazine niteliğinde. Emeği geçen/geçecek olanın emeğine sağlık.
Okuduğum ve beğendiğim bir seri ile konuya destek vermek isterim ki gördüğüm kadarı ile kimse yazmamış ;
Özgen Biçgin’in Kayıp Rota üçlemesi.

2 Beğeni

Octavia E. Butler - Yakın Ursula Le Guin - Rüzgarın Ok Iki Köşesi yine listede olması gereken eserler. Okumadım ama büyük serilerden birisi olduğu için Ender’in Oyunu serisini de eklemek lazım diye düşünüyorum. Yine Margaret Atwood - Damızlık Kızın Öyküsü bu tarz listelerde hep yer alıyor, eklenebilir.

Ahaha, aynen öyle. Ama kesinlikle değiyor bence verilen emeğe.

3 Beğeni

100’den fazla seçenek olursa ne yapalım anketine çok katılım olmadı ama alfabetik sıra ile iki eşit parçaya bölelim olarak belirlendi.

Yüksek Anket Kurulundan gelen verilere göre oylama sonucu “Evet” çıktı ve YAK yaptığı açıklamada:

AA ve Anka verileri gecikmeli olarak bizden alıyorlar o nedenle geç yansıtıyorlar. :slight_smile: Bizden gelecek açıklamaları izleyin dedi. YAK tüm sandıkların açıldığını ve sayım işlemlerinin tamamlandığını, kesin olan sonuçlara göre anketten “Evet” çıktığını açıkladı.

Bu durumda şöyle bir yöntem izleyelim diye düşündüm.

• Taslak listede olan kitap - seri sayısı şimdilik 121 oldu.
  • Bugün öğlen 12 gibi taslak ankette olan kitap ve serileri alfabetik sıra ile (tek sayı olursa birinci ankete) eşit sayıda iki ankete bölüp yapalım.
  • Her anketin yarısı kadar tercih hakkı ( örneğin 60 seçenek varsa 30 seçenek işaretlensin) olsun.
    *bu iki anketin sonuçlarından ilk 50 oy alanlar ile yeni bir 100 seçenekli anket yapıp en çok oy alan ilk 25 kitabı önerdiğimiz 25 kitap olarak ilan edelim…

Bu yöntem ile ilgili farklı bir düşünceniz varsa yazarsanız iyi olur.

3 Beğeni

John Wyndham diğer kitapları Krizalitler vs.
Yazıldı mı bilmiyorym Kadınlar Ülkesi
The 100
Zamanı Ancak Sen Durdurabilirsin Terry Pratchett
Uzun Dünya serisi Terry Pratchett
Makinelerin İmparatorluğu Salon Yayınları
Açlık Oyunları Serisi
Salgın
Ted Chiang
C. S Lewis Kozmik Üçleme
Adalet Serisi Ann Leckie

Listeyi biraz genişleteyim. Ne yazıldı ne yazılmadı kontrol sende @alper

@alper

Ekleme:
China Mieville
Kazuo İshiguro kitapları
Connie Willis Kıyamet Kitabı

1 Beğeni

Bizim farklı fikirler güme mi gitti şimdi? Daha da gelmem Sir Davos’a.

1 Beğeni

:slight_smile:

Bir sonraki ankete daha iyi hazırlanıp ittifaklar kurmak lazım. :slight_smile:

Çok kitapları var, ben hiç okumadım. Hangilerini ekleyelim.

1 Beğeni

Clarke ödülü alanları veya aday olanları yazsan yeter bence. Maksat çeşitlilik olması

Makinelerin İmparatorluğu Salon Yayınları

Bu seri tamamlandı mı acaba?

1 Beğeni

Tamamlanmadılar diye biliyorum.

------------- ANKET 2. MESAJDA-----------------------

Son katılım tarihi: 31 Ocak 2024 saat: 11.00

2 Beğeni

Bunları eklememişsin sanırım.

Bir kitap dışında diğerleri BK değil galiba, o kitrabı ekledim ama diğerleri için fantastik yazmışlar.

Kazuo İshiguro hakkında hiç bir bilgim yok, kitap ismi gelmeyince ben de eklemedim listeye.

2 Beğeni

Yok aslında epey bilimkurgu diyorlar da ben de diyenlerin yalancısıyım. Amacım çeşitliliği arttırmak ve her yayınevini dahil etmekti. Arthur Clarke ödülü için aday olmuşlar. Ondan demiştim ben de ama yeterince aday var zaten.

1 Beğeni

Saramago Reis’i dahil edememişiz :frowning:

2 Beğeni

Ne bahtsız şu adam ya. :joy:

1 Beğeni