Kayıp Rıhtım Forum Üyeleri Kitap Önerileri 1: Bilimkurgu Kitapları

Oy kullanan kişi sayı 24 şu an bence çok yetersiz bir veri.

3 Beğeni

Daha beşiktaş, kadıköy, çankaya sandıklarının tamamı açılmadı! İzmir’i getirelim ekrana…

3 Beğeni

Leibowitz ve Işık Tanrısı herkese hitap etmiyor ama bence iki harika kitap.

Ben de bu ikisine oy verdim ama bilim kurguya yeni gireceklere pek önerilecek kitaplar da değiller bana göre. Özellikle Işık Tanrısı bir miktar mitoloji bilgisi gerektiriyor.

3 Beğeni

İki kitabı da keşke unutmuş olsaydım da tekrar okusaydım, o kadar sevdiğim kitaplar. Ben anketi şey diye anladım; bilim kurguya giriş gibi değil de, “kayıp rıhtım bu bk kitaplarını mutlaka okumalısınız diyor” gibi. Ona göre verdim oylarımı. Yoksa hiçbir yeni başlayana Cebirci ya da Işık Tanrısı öneremem. :scream:

2 Beğeni

Belki de senin dediğin gibidir. Ben öneri işini anekdot olsun diye yazdım. Bunları düşünmeden sadece sevdiğim kitaplara oy verdim. :slight_smile:

2 Beğeni

Ben de öneri olarak seçtim, ağır gelebilecek kitapları es geçtim hep.

1 Beğeni

Yalnız anket İthaki reklamı olmuş. :slight_smile:

2 Beğeni

Enginlik Serisine bir destek atın daha da yukarlarda görelim - ithaki ayıbını tekrar görsün

1 Beğeni

Aslında bu diğer yayınevlerinin ayıbı. Pegasus Hyperion gibi muazzam bir seriye sahipti ama değerlendiremedi. Metis keza asılabilirdi ama saldı gitti. Alfa her çiçekten biraz bal alıyor. PKD bir başlangıç oldu ama o da hızını kesti. Fihrist güzel atılım yaptı ama o da zaman zaman enflasyonla mücadele halinde. Okuduğum kitaplar gayet güzel aslında. Okuyucu olarak biraz daha destek verebilirdik Fihrist’e. Böylece sektörde belki daha sağlam bir yere sahip olabilirler.

8 Beğeni

Panama da öyle, Halka Dünya sonrası tık yok. Eksik Parça, Çınar, Salon, Epsilon…

3 Beğeni

Adamlar inatla Adrian Tchaikovsky basıyorlar ve basacaklar. Güncel en sağlam bilim kurgu yazarlarından biri ve kesinlikle okunmayı, desteklenmeyi hakediyor. Bütçelerine göre iyi iş çıkarıyorlar, Rosewater serisi, Kameron Hurley ve Mary Robinette Kowal kitapları, Kayıp Rota serisi…

Panama Halka Dünya dışında ödüllü Wayfarers (Küçük Öfkeli Gezegene Yolculuk) serisini de denedi ama kitap muhteşem olmasına rağmen kıymeti bilinmedi.

Okuyucu Adidas-Nike gibi İthaki alıyor sadece markaya bakarak.

9 Beğeni

Birinci kitabın baskısı uzun zamandır yok. Başlayamadık.

1 Beğeni

Adrian Tchaikovsky basmaları takdire şayan ancak bu durum işlerini düzgün yaptıklarını maalesef göstermiyor. Tchaikovsky çok övülen ve merak ettiğim bir yazar ancak Eksik Parça baskısı biten Zamanın Çocukları’nı uzun zamandır yenilemiyor.

Maalesef iyi yazarların kitaplarını dilimize kazandırmakla iş bitmiyor. Bu konuda İthaki veya diğer yayınevleri de sütten çıkma ak kaşık değil ancak sektörde yeni olan yayınevlerinin de okuru daha çok düşünmesi gerekiyor.

1 Beğeni

Tekil kitapların kıymetlenmesi biraz zaman alıyor. Eksik Parça güzel bir giriş yaptı ama her açıdan itici duran kapaklarla albeni yakalaması biraz zor. Bu iş bir ticaret ve çirkin görünen bir şey göz doyurmuyor. Üstelik bu işe biraz daha özen gösterilmeli. Özensiz buluyorum ben işlerini. Destek olmak için aldım fakat ilerlemiyor. İthaki bu sektörde uzun süredir var ve bir anda karşısında dikilebilmek için ekonomik güç lazım bir noktada. Kurgusal kitap çevirmenin bir jargonu var. Klasik çeviri gibi yapamazsın. Epik dil konusunda biraz beceri lazım. Marka söz konusu değil bence burada asıl olan süreklilik. Biri kalkıp bir spor ayakkabı üretse herkes bön bön bakar. Her ay yeni spor ayakkabı sunan bir markayla şu etapta yarışamaz. Yarışabilmesi için de daha iyisini sunabilmeli ki adı duyulsun. Daha çok saha araştırması yapmalı, daha çok kampanya yapmalı, daha çok işbirliğine girmeli. Hamama giren terler. Rıhtım’a reklam verebilir. Çekiliş için kitap yollayabilirler. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. Sen okuyacaksın, ben okuyacağım, o okuyacak ki yorum yapabilelim. Hepsine okuyucu olarak yetişemeyiz.

Panama dördüncü kitabı basmayacağız dediği an bitti benim gözümde. Sen o kadar gel sonunu çevirme. Neyi değişik yaptı ki şimdi?

Bazen yayınevlerine rica ediyorum kitap göndermeleri için bir tane kitabı veremiyorlar. Belki 100 okuyucu kazanacak ama yapmıyor. 2000 belki daha fazla baskı yapıyorsun bir tane kitap yollamak gözüne değiyor. Böyle yaptıkları sürece sektörde çırpınmaya devam ederler.

2 Beğeni

Neden basmadıklarını bilmiyorum ama basacaklarına eminim. Instagram’dan sormayı deneyeyim.

@Valheru İşini düzgün yapan yayınevine denk gelirseniz lütfen bana da söyleyin. Belki Deli Dolu ve Fihrist olabilirler ama incelemediğim için bir şey diyemiyorum.

İthaki ya da diğerlerinin sermaye ve marka gücüyle beceremediklerini küçük yayıncılardan ben beklemiyorum. Bardağın boş yarısına odaklanmak elbette sizin hakkınız ve seçiminiz.

@Agape Hocam bahsettiğiniz noktalar İthaki’nin de ağır çuvallayabildiği ya da başarısız olabildiği şeyler: kapak tasarımları, çeviri, süreklilik, özen. Büyükler ya iyi reklam yapıyor ya da ismine/sermayesine güveniyor. Eksikparça dediklerinizi elbette yapmalı ama yapmaması onu tu kaka yapmaz. Öğreneceklerdir elbette sektörü ama ellerinden tutmazsak da büyük ama dandik yönetilen markaların vasat işlerine kalırız, ki kalıyoruz. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgemek de bayağı yaygın maalesef.

3 Beğeni

Elbette İthaki de tökezliyor ama her hafta kitap duyuruyor. Yaptığı reklamın haddi hesabı yok. Belki 50-100 kitap dağıtıyor ve karşılığını gani gani alıyor. Bir şey üretiyorsan reklamı da hesaba katacaksın. Ben elimden geldiği kadar aldım. Bu alanda girişim yapan hiçbir yayaınevine sırt çevirmedim. Kitaplığımda duruyorlar ama dursa ne olur? Bu ekonomide vasat olmayan hiçbir şey yok kimse kusura bakmasın. Tek tük şeyler spesifik örnek olmaktan öteye geçemiyor. Ciddi ciddi oturursak adam gibi iş yapan pek az şey buluruz. Ben bunları kendi adıma geçtim artık. Yıldım ve savaşmıyorum. Bizim ticaret ahlakımız ortada. Toplum da ortada. Şu ortamda daha iyisini beklemek ne bileyim… Ben beklemiyorum. Vasatlar arasında iyiler olursa ne âlâ.

3 Beğeni

Anket için son saatler…

clock-4800_512

1 Beğeni

Kaplan Kaplan ilk beşte, Yıkıma Giden Adam çok geride, ben bu kitabı hep daha çok beğenmişimdir :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Dune serisinin yeni bilimkurguya başlayacak birisinin okuması imkansız bana kalırsa. İlk kitabı Dune olan muhtemelen bilimkurguya tövbe edebilir. :joy: Ankette yüksek oy alması ise çok anlaşılır. Yine de yeni yeni bu alanda okumalar yapacaklara ben John Wyndham kitapları ve Philip K. Dick öykülerini öneririm. Sakin sakin başlamak iyidir. Sonra H. G. Wells ile devam edilebilir.

1 Beğeni

Niye ya? :thinking: Öyle ahım şahım bir kitap gibi gelmiyor bana. Hard sci-fi filan da değil… Kimine göre fantastik de sayılıyor. Başlangıç olarak gayet olabilir geliyor bana.

2 Beğeni