Kelime dağarcığını geliştirmek için yapılabilecekler

Sevgili rıhtım sakinleri gerek eski Türkçedeki kitapları daha rahat okuyabilmek için gerekse de Türkçeyi daha geniş kapsamlı kullanabilmek adına kelime dağarcığımı genişletmek istiyorum. Kitap okumak dışında bu konudaki tavsiyeleriniz neler olur? Nasıl geliştirebilirim sizce?

Pişmanlıkla dolu bir dipnot: bundan bir 3-4 yıl önce 10. sınıfta okulumuz bir etkinlik düzenlemişti. Her gün tahtanın en üst köşesine dilimizde olan ancak yanlış kullanılan ya da zamanla unutulmaya başlanmış bir kelime yazılırdı keşke üşengeçlik etmeyip ezberleseymişim…

2 Beğeni

Aramızda eğitimciler vardır mutlaka, onlar daha iyi yardımcı olacaktır. Ben bir dönem Osmanlıca kurs almıştım sırf eski metinleri okumak için. Ne kadar eskiye gitmek istediğinize bağlı olmakla birlikte, Osmanlıca çalışmak iyi bir alternatif olabilir.

Osmanlıca kadar eski değil. Daha çok günlük hayatta rahatlıkla kullanıp anlaşılabileceğim ancak eskiden kullanılsa da günümüzde Türkçe basitleştirilip kullanıldığı için fazla kullanılmayan kelimeler. Çehre gibi, hü ya da hüda gibi.

Forumda her gün 1 kelime başlığı var. Orayı baştan sona okuyup sonrasında da günlük takip edebilirsiniz. Gerçekten faydalı oluyor :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Sözlük okumak kelime dağarcığını geliştirmek açısından faydalı.

4 Beğeni

İlk defa görüyorum bu konuyu. Çok iyi olmuş gerçekten. Takipte olacağım bundan sonra da. Çok teşekkürler :nose:t3:

2 Beğeni

İhsan Oktay, Ahmet Hamdi, Peyami Safa gibi muharrirlerimizin takdire şayan Türkçeleri olduğu kanaatindeyim.

5 Beğeni

Katılıyorum ama kitap okuma harici dediği için yazar önermedim :innocent:

1 Beğeni

Yazar önerisi alabilirim ama böyle bir konu açınca herkesin aklına ilk olarak bol bol kitap okuma geldiği için sadece bu söylenip geçilsin istemedim o yüzden harici yazdım. Yoksa varsa aklınızda yazar lütfen çekinmeden yazın.

2 Beğeni

Orayı görmemiştim. Eski filmler seyredilebilir pekâlâ. Muhsin Ertuğrul mesela.

3 Beğeni

Kelime anlamlarını okumak yeterli olmayacaktır, yeterli olsaydı bu zamana kadar gördüğünüz ya da maruz kaldığınız her bilgiyi öğrenmiş olurdunuz. Önemli olan o bilgileri kalıcı hale getirebilmek. Tavsiyem öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanmanız olacaktır. Belli aralıklarla da kullanmaya devam ederseniz kalıcı olacağı kanaatindeyim.

Aynı konuda kendim için ulaştığım çözüm buydu. Hiç başlamak nasip olmadı ama… Belki bir gün. :slight_smile:

2 Beğeni

Sözlük kitapları olabilir mesala.
Hikmet Anıl Öztekin Sufi sözlük
Can yayınlar Lugat365 gibi

2 Beğeni

Sesli bir şekilde türk edebiyatı okumak.

Belli bir seviyenin üzerine çıktıysanız sessiz ve çeviri edebiyat okumak pek geliştirmiyor kelime dağarcığını. Bir de kolay okunsun diye basit dille yazılan kitapları değil edebi değeri yüksek olan kitaplar okumak daha faydalı olur.

2 Beğeni

Bence, kelime dağarcığını geliştirmek için kitap okumak gerekir :wink:

2 Beğeni

Edebiyat hocamız kelime dağarcığımızı geliştirmek için kitap okumamızı ve kitabı okuduktan sonra orada geçen olayları kısa bir şekilde deftere yazmamızı önerdi.Diğer yöntemin de kitabı sesli şekilde okumak olduğunu söylemişti. :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Sözlük , Atasözleri ,Deyimler kitapçıklarını günde 10-15 dk karıştırın gerçekten faydasını görürsünüz.

1 Beğeni

Bir yerde okudum, hatırladığım kadarıyla bir sözcüğü öğrenmek için o sözcüğü 12 kere görmek ve kullanmak (kullanmak konusunda emin değilim) gerekiyormuş. Bu şekilde kalıca olarak kelime dağarcığınıza eklemeler yapıyormuşsunuz. Başka dil söz konusuysa Anki uygulamasını öneririm, bir araştırırsanız iyi olur. Türkçe açısından kullanmadım fakat Türkçe için de kullanılabilir.

Muhtemelen bu mantığa göre çok okumak bu yüzden yararlı, çok okumak ve sesli okumak.

2 Beğeni