Kindle - Kobo vd. E- Kitap Okuyucuları

Hem Kindle yeni yazılım güncellemesini duyurayım hem de e-kitap okuyucular ile ilgili bir başlıkta fikirlerimizi paylaşabileceğimiz, sorularımızı sorabileceğimiz bir başlığımız olsun.

Kindle yazılım güncellemesi almış. ( Benim cihaz PW 7. jenerasyon diğer modelleri bilmiyorum) Daha yuvarlak hatlar ve en alt kısma gelen “Home - Library” menüleri ile daha güzel bir görünüm ve işlevsel olmuş.

15 Beğeni

Bende Kobo Glo var, ilk çıkan versiyonu. Işıklı olduğu ve hem epub hem de mobi formatını desteklediği için almıştım. Sonrada çıkan modeller özellikle ışık konusunda daha iyiler ama değiştirme ihtiyacı gerektirecek kadar değil. İngilizce - Türkçe sözlük konusunda eksiği vardı biraz, onu da biraz araştırma biraz geliştirme ile halletmiştim.

6 Beğeni

Ben de Kobo Aura Edition 2 almıştım. Çok memnundum. Evde halının üzerine yavaşça düştü ve o günden beri açılmadı. Bir daha da almadım. Ankara’da tamir eden bir yer var mıdır acaba?

1 Beğeni

Ben ilk önce Kindle 4 almıştım, 5 yıl bilfiil yanımda gezdirip kullandım. Taş gibi bir aletti sağolsun. Sonra bir sabah metrobüste üstüne oturdum ya da bir yere çarptım sanırım, hala tam emin değilim (vurmayın o hafta işyerinde çalışma saatleri değişmişti, normalden bir saat erken gitmiştim :frowning: ) ama arka cebimden ekranı parça pinçik çıkmıştı :confused:

Eşim paperwhite 3 kullanıyor, ben de 10. nesil touch kullanıyorum. Bu ikisinin arasında pek bir fark yok, pw’ın çözünürlüğü daha iyi ama cihazı sadece kitap okumak için kullanıyorsanız fark etmez. Bir de kindle touch biraz daha dandik plastikmiş hissi veriyor ele. Kılıf takarak durumu çözebiliyorsunuz dert değil. PW 3 yaşında ve sorunsuz, touch reyizi göreceğiz daha bir yılı dolmadı bakalım.

2 Beğeni

Maalesef yayınevleri e-kitap sektörüne gerektiği kadar önem vermedikleri için e-kitap okuyucu alamıyorum. Almak istediğim kitapların neredeyse hiçbirinin e-kitap versiyonu satılmıyor.

1 Beğeni

Çok yakında Paperwhite 4 alarak aranıza katılacağım. Sadece biraz indirim bekliyorum.

Gereksiz pahalı olduğunu düşünüyorum. Telefonda korsan epub okumak en iyisi.

2 Beğeni

Ben de bu şekilde okuyorum. Acaba çok mu farkediyor? Telefonla kıyaslayabilecek var mı?

Evet, bunu netleştireyim. Ben Türkiye’de baskısı olmayan daha çok akademik ağırlıklı kitapları tüketmek için kullanıyorum.

1 Beğeni

Kitap okurken tek ölçütüm kitabın içeriği olduğu için kağıttan okusam da telefondan okusam da hiç farkı olmuyor. Hatta dışarıdayken yanımda fazladan bir şey taşımadığım için telefondan okumak daha rahat hissettiriyor…

1 Beğeni

Benim her ikisinde de ciddi deneyimim var. Korsanı konu dışı bırakırsak:

Telefon avantajları:

  • Her zaman elinin altında, o yüzden erişim daha kolay. Ekstra bir alet taşımak gerekmiyor
  • Ekran, menü, sözlük gibi özelliklerin tepkime hızı daha yüksek

Ekitap okuyucu avantajları:

  • Göz sağlığın için bunu kullanmalısın. E-ink ekran oldukları için göze zarar vermiyor (yarın bir gün gözünde problem olursa, doktora ve gözlüğe okuyucudan daha fazla para vermen olası)
  • Ekran daha büyük
  • Bazı okuyucuların ekstra pdf desteği oluyor, okuması daha rahat oluyor (benim işime yarayan bir özellik değil)
3 Beğeni

5 yıllık mutlu bir Kindle Paperwhite kullanıcısı olarak e-okuyucuların avantajlarına bir yenisini ekleyeyim: plaj gibi güneşli yerlerde ışığı yansıtmadıkları için LCD ekranlara göre çok daha konforlu bir okuma sunuyorlar.

Bu doğru değil gibi. Sanırım e-ink lehine olan argüman mavi ışık yaymaması kaynaklı, ancak mavi ışığın göz sağlığına kanıtlanmış bir zararı yok.

A 2012 study named “Reading on LCD vs e-Ink displays: effects on fatigue and visual strain” looked at this exact issue. The researchers concluded that there was no difference between reading an an E Ink versus and LCD screen in terms of fatigue and visual strain. The key here is that the LCD screen has to be a high resolution, which modern tablet LCD screens are. Even if you experience eye strain when reading text on an old, low-resolution LCD computer monitor, you shouldn’t experience it when reading on a modern, high-resolution LCD screen.

Kaynak

https://the-digital-reader.com/2012/10/02/new-study-suggests-e-ink-is-not-better-for-your-eyes-than-lcds/

https://blog.the-ebook-reader.com/2020/01/27/the-health-benefits-of-e-ink-screens-have-been-greatly-exaggerated/

Bunu nasıl atlamışım? Adamların reklamlarda kullandığı argümanlardan biriydi halbuki. :slight_smile:

LCD ya da AMOLED ekranlardan daha az zarar veriyor demek istedim aslında. Bu da kendi argümanları yine. Keza benim deneyimim de bu şekilde. Okuyucuda çok daha uzun süre ve göz ağrısı olmadan okuyabiliyorum. LCD’ler göze zarar vermiyor ise o zaman telefondan devam edilebilir (yine de beni özellikle geceleri rahatsız ediyor telefon).

Edit: @Abraxas her iki kaynağı da okudum. İlki sadece 10 denek kullanmış. :slight_smile:

İkincisinin yorumlarında da mavi ışığın zarar verdiğine dair bir iddia var ve link de vermiş ama onu okumadım. Ben, eğer psikolojik değilse, telefonda daha çok yoruluyorum, gözüm daha çok yaşarıyor.

1 Beğeni

Mavi ışık beni de rahatsız ediyor, uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Ben telefonumda saat 8’den sonra sıcak renklere geçiyorum. Galiba mavi ışık emisyonunu azaltıyor bu. Her telefonda var mı bilmiyorum.

@isos81

evet, bu pek yeterli bir denek sayısı olmayabilir :slight_smile:

Zaten LCD’lerin gözleri yormama açısından e-ink konforunu sunmasının koşulları şöyle verilmiş: doğru parlaklık ayarı, anti-glare, yüksek çözünürlük ve refresh rate.

Telefondan uzun süreli okuma yapmadığım için karşılaştırma yapamıyorum, ama e-ink gözleri kesinlikle yormuyor, sulandırmıyor, katılıyorum.

1 Beğeni

Kindle paperwhite kullanıyorum yıllardır. Özellikle vocabulary builder özelliği yabancı dilde okuma yaparken müthiş oluyor. Tavsiye ederim Kindle’ı. Kobo’yu henüz kullanmadım.

Kindle new touch kullanıyorum. 12-13 yıl oldu. Kaçıncı nesil olduğunu unuttum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar.

1 Beğeni

Ben 3 yıl kadar Kobo Aura Edition 2 kullandım. Çok da memnundum fakat hafızası ile ilgili sıkıntı yaşadığım için birkaç aydır Kindle Paperwhite 4 kullanıyorum.

Kobo’yu sıfırlamama rağmen güncelleme için bile yer yoktu ve içine 10-15 kitap ancak alabiliyordu son zamanlarda. Benim cihazımın hafıza sıkıntısı mı yoksa gelen güncellemelerin mi boyutu çok yüksekti bilemiyorum. Kullandığım 3 yıllık süreçte herhangi bir sıkıntı yaşamamıştım oysa.

İki cihazdan da çok memnun kaldım. Zaten çok büyük beklentilerim yoktu.

Kindle’a kitap yüklemek için bilgisayara bağlama zorunluluğu olmaması en büyük avantajı bence. Goodreads ile olan bağlantısını da sıklıkla kullanıyorum. Kobo’ya göre avantajları bunlar diyebilirim.

1 Beğeni

Mavi ışıktan çekinen ama telefondan okumak isteyen arkadaşlar için Moon Reader uygulamasını öneririm. Mavi ışık filtre özelliği var.

Kindle Oasis 10. nesil kullanıyorum. Çok memnunum, aldığımdan beri elime baskı kitap almadım desem yeridir. Benim gözler neredeyse 4 numara o yüzden telefondan okuyamıyorum, bir süre sonra baş ağrısı yapıyor. Ben de birkaç sene önce e-kitap okuyucuları gereksiz masraf olarak görüyordum ama dedim ki madem kitap okumak hayatımda önemli bir yere sahip, neden almayayım da telefondan kitap okuyacağım diye gözlerimi daha çok bozayım, baskısı olmayan kitapları hre yerde arayıp sahaflara paramı yedireyim.

Kindle’ı ve onun Oasis modelini seçtim çünkü:

  • Ekranı diğer e kitap okuyuculara kıyasla daha büyük.
  • Kendi ışığı var ve bu ışığı sarı ışık olarak da ayarlayabiliyorsunuz (sararmış kağıt gibi oluyor göz yormuyor.) En büyük sebebim buydu alırken.
  • Kalın kitapları elde okumak zor, cihaza yüklüyorum ve her yere taşıyabiliyorum. Tatilde hangi kitabı yanıma götürsem derdine son!
  • Diğer Kindle modellerine kıyasla ekranın yanında ileri geri - sayfa tuşları var. Ne kadar önemlidir tartışılır, benim hoşuma gidiyor.
  • Goodreads’e bağlanabiliyorsunuz. Gerekli midir bilemem ama bu da ekstra bir özelliği.
  • Kindle Store’da çok ucuz fiyatlara kitap satın alabiliyorsunuz.
  • Kindle’ınız için size bir mail adresi veriliyor ve okumak istediğiniz kitapları bu maile gönderince direkt cihazınıza yükleniyor. Kablo kullanma zorunluluğu yok.
  • Türkçe sözlük yok ama sonradan yükleyebiliyorsunuz, ben öyle yaptım.
  • Yabancı dilde bir metin okurken bilmediğiniz kelimelerin üstüne dokunup kelimenin anlamını öğrenebildiğiniz gibi bu kelimelerden bir kelime listesi de oluşturuyor cihaz. Toplu olarak hangi kelimelerle karşılaşmışsınız görebiliyorsunuz.
7 Beğeni

Halihazırda Kindle almayı düşünüyordum ama hiç son adımı atmıyordum. Bu başlığı okuyunca iyice gaza gelip verdim siparişi. Umarım aldığıma pişman olmam. :smiley:

Dün bir heyecanla eski kitap serilerine internetten göz gezdirdim. Hani şu baskısı olmayan, ikinci el almaya da cüzdanımızın yetmediği kitaplar. Tek tıkla hepsini indirdim. Sadece eski kitap serilerini okusam bu cihaz zaten parasını çıkartıyor.

4 Beğeni

Pdf için hangi marka/model önerirsiniz?