Kısa Ama Etkisi Büyük Kitaplar

Bazı kitaplar vardır oldukça kısa yazılmasına rağmen hayata dair var olmuş, olmakta olan, olacak olanlara dair tespitleri o kadar etkileyicidir ki lezzeti sizi yaşamınızın sonuna kadar bırakmaz. Üstüne konuştukça daha çok şeyler söyleyesiniz gelir. Hatta yeri gelir ruh halinizi bile etkileyebilir. Kısalığı tezatında ansiklopedi kadar derin mevzular barındıran(okuyucunun geçmiş okuma kültürü ve ne anlamak istediği üzerinde etkili olmakla birlikte) çok eser olmuştur.
İşte o kitaplardan biri benim için: Franz Kafka -
Dönüşüm

Eserin girişi bile beni benden alacak kadar müthişti: “Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.”
Eser oldukça kısa; başlayıp bitirmek bir olur. Okudukça kendinizi karakterin yerine koyuyorsunuz ve hatta o oluyorsunuz. Okumayanlar olabilir ondan pek ayrıntıya girmek istemiyorum.
Sizleri de böyle etkileyen kısa ama oldukça vurucu eserler nelerdir?

7 Beğeni

Aklıma direkt Zweig’ın Satranç’ı geliyor. Kısa, etkili. Zaten kısa olan yapıtı ikiye bölmüş yazar. Ama öylesine güzel işlemişti ki iki zaman aralığını da, her bir olayı uzatıp iki ayrı kitap hâlinde bile yayımlatabilirmiş.

Ve elbette Kaplan! Kaplan! Aksiyon yüklü bir bilimkurgu üçlemesi çıkabilecek olaylar silsilesini detaylıca işleyebilirdi, işleseydi (-_-")

6 Beğeni

Sun Tzu - Savaş Sanatı

5 Beğeni

Philip Roth’dan “Ölen Hayvan”. Ben MonoKL’dan çıkan baskısını okumuş ve fevkalade etkilenmiştim.

3 Beğeni

Camus - Sisifos Söyleni, Hidayet - Kör Baykuş, Hodgson - Sınırdaki Ev, Kafka - Dönüşüm, Salome - Arayışlar aklıma ilk gelenlerden…

4 Beğeni

Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory Petrov

3 Beğeni

Pantolon İstiyordum I ve II - Lara Cardella

Kitaplarda, baskıcı ve çelişkilerle dolu bir toplumda kadın olmak, mercek altına alınmıştı. Basmakalıp yargılar, gelenek adı altında yapılan tuhaf işler, ikiyüzlü uygulamalar, ideal kadınlığın(!) esasları ve genel durumu destekleyen kurtuluş(!) stratejileri sıralanıyor; ben de “Demek, çelişkisine rağmen, yapı böyle işliyor.” merakıyla okuyordum.

Kaştanka - Anton Pavloviç Çehov

Aslında öykü. Borda-Siyah’tan kitapçık olarak çıkmış.

Güdüleriyle hareket ettiği için yaptıklarından sorumlu tutulamayacak bir köpek ve ümidini o köpeğe bağlayan adamın hikâyesi içimi cız ettirmişti. Olağanca sıradan ve bir o kadar da trajik olay, ben geliyorum diyordu. Suçlayacak kimsenin olmadığı bir dramaydı. Bilinçli kötülüğe gerek duyulmadan da kötü şeylerin olabileceği gerçeği beni sarsmıştı.

Beyaz Geceler - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Umut kırıntılarının peşinden saadete kavuşma çabası; nasıl etkilenmem? Ana karakterin durumu, bende mantık ve duygu çatışması yaratıyordu. Mantığım, sevdiği kadından karşılık bulamayacağını ve bu yüzden boş hayaller kurup kendisini üzmemesi gerektiğini söylüyordu. Duygularımsa, her şeyin ana karakterin arzuladığı gibi gerçekleşmesini istiyordu. Mantığım gerçek hayatı örnek gösterirken, duygularım klişemsi bir mutlu son aruz ediyordu. Kitap bittiğinde bile, mantık ve duygu çatışmasının gerilimi bir süre daha kafamı kurcalamayı sürdürdü.

Rocannon’un Dünyası – Ursula K. Le Guin

Giriş bölümündeki kısa öyküyle, nasıl bir macerayla karşılaşılacağının ipuçları veriliyordu. Ana kahramanın göğüs gerdiği psikolojik ve fiziksel zorluklar ve amacı için yaptığı fedakârlıklar, tüm dramatiklikleriyle öne çıkıyordu. Ne kadar klasik ve dillere destan bir serüven yaşanıyor olursa olsunsun, kahramanlığın pekte imrenilecek bir şey olmadığının anlatısıydı kitap.

Dünyaya Orman Denir – Ursula K. Le Guin

Şiddet ve düşmanlığın bulaşıcı bir hastalık gibi, ona yabancı olanları bile etkileyip değiştirebileceği tanısına yürekten katılıyordum zaten. Taraflar arasındaki şiddet sarmalının, bir tür kültürel alışverişe, bir nevi zehirli hediye değiş tokuşuna dönüşümüyle, inandığım fikrin sandığımdan daha derin ve kapsayıcı alanlara uzanabildiğini anlayınca, kitap beni daha da büyüledi.

9 Beğeni

George Saunders

Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı

:krs:

7 Beğeni

Benim için bunlardan birisi ve belki birincisi Fareler ve İnsanlar’dır. Bir öneri üzerine okudum ve okuduktan sonra da geç kalmışlık hissi yaşadım. O yüzden çocuğum olursa ileride, okumayı söker sökmez kucağında bulacak bu kitabı.

7 Beğeni

Kağıt Ev - Carlos Maria Dominguez

Bağımlılık fenomenini kitaplar üzerinden işleyişiyle kısacık, 90 sayfacık bir tokat. Her okur okumalı bence. Beğenilme kriterinden değil de bu bakış açısını görmek önemli bana kalırsa.

Her Yerden Çok Uzakta - Ursula K. Le Guin

Genç yetişkin türünde geçiyor olsa da, her yaştan insana zihinsel bir erginlenme sunuyor. Bu kitap için hep aynı şeyi söylerim: Her yerden çok uzakta, kendinle baş başa. Dili ne kadar yalın olursa olsun, okuması ne kadar kolay olursa olsun, derinlerinde psikanalitik bir yolculuk var. Bu da okura bir kaplıca etkisi yaratıyor.

90 sayfacık.

Sihir Diyarında - Henri Michaux

Vuruculuk değil de “böyle bir şey olabilir mi?” dedirten türden. Kitap aslında felsefe kitabı, fakat bunu fantastik ile yapıyor olması? Düşsel diyarlar yaratıp üzerinden gitmesi? Abov.

Hayvanlara Niçin Bakarız? - John Berger

Arka cebe koysan tam oturacak boyda, incecik bir kitap. Ama özellikle kitaba adını veren ve hayvanları evcilleştirmemize dair çarpıcı tespitleri ile yemek yeme alışkanlıkları üzerinden burjuva ile köylüyü karşılaştırdığı denemeleri aklımdan uzun süre çıkmayacak. Aydınlattı.

8 Beğeni

Gabriel Garcia Marquez - Kırmızı Pazartesi

Öncelikle kitap 107 sayfadan oluşuyor (Can Yayınları, Eylül 2013). Kapakta da yazan şekilde, Marquez bize işleneceğini herkesin bildiği bir cinayeti, kişisel olarak da tanık olduğu bir hikayeyi anlatıyor. Tabii bunu kendine hayran bırakan anlatımıyla sunuyor.

8 Beğeni

Gogol-Palto
Ayrıca radyo tiyatrosu hali de muhteşemdir.

Bir de bütün çocukluğumu etkileyen şeyi sorsanız size ismini vereceğim, çokcukken defalarca okuduğum, belki de karakterimin oluşmasında çok büyük etkisi bulunan, ve en önemlisi beni kitap kokusuyla buluşturup kitap kokusuna bağımlı hale getiren Anna Sewell - Siyah İnci

7 Beğeni

Harika bir kitaptır :slight_smile: Hatta şimdiden iki kişiye okutmuşluğum var :smiley:

1 Beğeni

Kağıt Ev… O ne muazzam kitaptı. Hala öyle bir ev yapma hayali içerisindeyim.
Kitapla tanışmamı, incelemesi ile sağlayan sevgili @mit e de şükranlarımı sunarım. :blush:

3 Beğeni

Michael Moorcock - İşte O Adam
William Hope Hodgson - Baumhoff Patlayıcısı

4 Beğeni

Ah. Ama Phoenix baskısı ne kötüydü. Türkçeye özel önsüzüne rağmen hem de.

1 Beğeni

Size göre hangi haliyle kötüydü?

Çeviri ve editörlük açısından. Kurgu olaraksa bayıldığım, başka bir yayınevi tarafından umutla yeniden basılmasını beklediğim bir kitap.

2 Beğeni

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu - Stefan Zweig

Bir kez daha okuyacağım zira zamanlama kurbanı olmuş olabilirim, belki de sadece fazla ihtiyatlı davranıyorum bu kitabı övme konusunda, bilmiyorum. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu’nu okuduğum vakit içeriğinden haberdar değildim, arka kapağına dahi bakmadan tek oturuşta bitirdim. O vakitlerde de bir kadına karşı tek taraflı ve epey yoğun duygular besliyordum. Bir süre sonra bir cümleyi okurken ardından gelecekleri biliyordum, kadının söyleyeceklerini, hissiyatlarını, düşündüklerini. O yüzden çok ama çok farklı bir deneyimdi benim için bu kitap.

Stefan Zweig’ı severim, epey bir kitabını da okudum. Fakat hâlâ şöyle bir kitabı yazabilmek için neler yaşadığı konusunda bir fikrim yok. Dediğim gibi, belki âşık olduğum vakit okuduğum ve benzer şeyleri hissettim diye bende böyle bir etki bıraktı ama bu kitabı bitirdikten sonra olduğum yerde kalakalıp onlarca dakika sadece düşündüğüm o Ankara gecesi hâlâ aklımda.

8 Beğeni

Estağfurullah. Ben de @Firtinakiran sayesinde, onun radyo programlarından birinde tanışmıştım kitapla zaten :slight_smile: Rıhtım’ın güzel yanlarından biri de bu. Böyle kitapları keşfetmemizi sağlıyor, küçük bir kıvılcım yangın olup büyüyor. Beğenmenize sevindim :slight_smile:

5 Beğeni