Bir süredir planlarımda olan bir projeyi hayata geçirmeye karar verdim ve buradaki insanların ne düşündüğünü merak ediyorum.
Proje konusu:
Kitap, film, dizi, anime ve blog yazılarını takip etmek için bir kişisel arşiv websitesi geliştiriyorum. Bireysel olarak yakın bir zamana kadar Goodreads, Letterboxd gibi platformları kullanıyordum ancak her alan için ayrı bir uygulamayla uğraşmak biraz yorucu gelmeye başladı. Bu da, beni projeyi geliştirmeye iten en önemli etken oldu diyebilirim.
Uygulama şu an geliştirme aşamasında, kısaca neler içerdiğinden bahsedeyim:
— Kitap, film, dizi, anime ve yazılar için ayrı arşiv sayfaları
— Beğendiğiniz alıntıları kaydetme
— Yıllık hedefleriniz ve bu hedefler doğrultusunda ilerleme takibi
— İstatistikler: “Bu yıl 4.500 sayfa okudun”, “Dizilere hayatının 12 gününü harcadın” gibi
— Zaman çizelgesi, aylık dağılım grafikleri
— Tamamen kişisel bir kullanım sunacak. Başkasının verilerini göremezsiniz, onlar da sizi göremez.
Herkes kendi hesabını oluşturup yalnızca kendisi için kullanacak. Sosyal medya tarzında bir platform değil, dijital bir günlük gibi düşünebilirsiniz.
Siz bu tür bir şeyi kullanır mıydınız? Eksik gördüğünüz, “keşke şu da olsa” dediğiniz bir şey var mı? Her türlü fikir ve eleştiri benim için çok değerli.
Uygulamanın taslak arayüz tasarımlarını örnek olması adına paylaşayım. Bu tasarımlar geliştirme sürecinde değiştirilebilir, kesin değildir.
Fikir güzel, kullanışlı olursa tercih edilebilir. kafamda oluşan en büyük soru işareti devamlılık; 3 yıl verilerimi girip de sitenin kapandığını görmek sinir bozucu olur. Goodreads’i tercih etme sebebim temel olarak bu.
Projeyi kendim de uzun süreli kullanmayı planlıyorum. O yüzden sizin endişelerinizi de çok iyi anlıyorum. Elimden geldiğince kullanışlı, kaliteli bir proje ortaya çıkartmaya çalışacağım. Bu başlık altına gelişmeleri de paylaşırım zaten. O yüzden sizin fikirleriniz çok önemli, teşekkür ederim.
Kitap, dizi, film, anime ekleme gibi işlemlerde nasıl bir tasarım tercih ettiğinizi merak ediyorum. Örneğin aşağıda paylaştığım görselde olduğu gibi tamamen özelleştirebileceğiniz; kitap adını, yazarını, sayfa sayısını, kapak görselini, kitabı okumaya başladığınız ve bitirdiğiniz tarihi, puanlamayı, notları tamamen kendi elinizle girmek çok yorucu mu olur?
Var olan veritabanlarından veri çekebileceksem (misal imdb vs) detaylandırmayı opsiyonel olarak alabilirim, eksik film/kitap vs için. Çekemeyeceksem zaten olmazsa olmaz hale gelir.
Ben tüm bilgileri tek tek kendim giriyorum, istersem bilgiler online da geliyor ama çok yanlış veri oluyor. O nedenle ben tek tek doğrudan yayınevi bilgilerini kendim giriyorum. Örnek fotolarda
@Pyrewrath ve @Taylan yorumlarınız için çok teşekkür ederim öncelikle. Bir API’den verileri çekip sonra düzenleme imkanı sunmak ilk aklıma gelen şeydi ancak verilerin yanlış gelebilmesi, örneğin kapak görselinin çok eski olması vs. gibi nedenler kullanıcıyı yıldırabilir diye düşündüm. Diğer tarafta kullanıcının her şeyi kendi eliyle girmesi arşivine tamaman hakim olması keyifli bir şey bence. Bir kullanıcı olarak bu yöntemi seçerdim şahsen. Sanırım manuel olarak girilebilen sistem üzerinden geliştirmeye devam edeceğim.
Şimdiye kadar 550 kitaptan bir tanesi bile doğru veri yakalayamadı, illa ki bir yerde yanlışlık oluyor. Ya sayfa sayısı, ya imla hataları, kapak görsellerinin eskiliği yada düşük çözünürlülüğü vs vs bir sürü faktör var. Önce online çağırıyorum sonra tek tek düzeltiyorum genelde.
Bu sebeple API’dan çekme işine hiç girmek istemiyorum diyebilirim. Sıkıntılı bir süreç oluyor çünkü her şekilde. Biraz daha üstüne düşüneceğim ama muhtemelen manuel girme üzerine bir sistem olacak gibi. Çok sağ olun görseller ve bilgiler için de.
Github da ararsanız çok sayıda benzer çalışan ya da terkedilmiş projeler bulabilirsiniz.
Projenizi geliştirirken nasıl ilerleyeceğiniz hakkında, prejeniz ile yapabilecekleriniz hakkında fikir edinme konusunda iyi oluyor github da olan projeler.
Merhaba, fikriniz çok güzel. Dediğiniz gibi tüm platformlarda ayrı ayrı takip etmek çok zor ve uğraştırıcı. Benim Kütüphanem uygulamasına yakın bir zamanda tüm kitaplarımı kaydettim. Kayıt işi 2-3 gün sürdü günde birkaç saat uğraşarak. Kitap kayıtlarının hızlı ve pratik olması ilk öncelik. O ay satın alınan kitapları da görsek iyi olurdu. Kaç kitap aldım, hangileri ve kaç kitap okudum diye görmek için.
Forumdaki yazılardan birinde TV Time uygulamasını önermiş arkadaşlar film-dizi takibi için ama ben hiç beğenmedim. Kolay bir şekilde izledim diye seçilebilmeli. İzlenilenlere kolay bir şekilde ulaşılmalı. İzlenileceklere de ayrı erişim sağlanıp ordan film seçmek de güzel olurdu. Eski izlenilenleri kaydetmek kolay olmalı. İzledim, izliyorum, izleyeceğim de olabilir. Ordan da bir istatistik oluşur hem. İzlenilen film-diziler de kütüphaneye eklenebilmeli rahatlıkla. 1000kitap uygulamasındaki gibi hedef, hedefe ulaşma vb. veriler kitap, film, dizi hepsi için geçerli olmalı. Aylık, yıllık günlük kaç sayfa kitap okudum, kaç dakika film izledim ya da dizi izledim istatistikleri oluşturulabilir. 1000kitaptaki gibi izleyen, okuyan yorum yapabilse güzel olur. Mesela ben kitap almadan önce Kitapyurdundaki yorumlara, 1000kitaptaki incelemelere bakıyorum ona göre karar veriyorum. Kitabın arka kapak yazısı açıklama olarak verilirse içerik hakkında öğrenmek için başka bir siteye girmeye gerek kalmaz. Mesaj atma felan olmasın sosyal medya gibi. App olarak da tasarlayabilirseniz muhteşem olur.
Benim önceliklerim bunlar. Çok şey mi istedim bilmiyorum, yaparsanız çok makbule geçer. Birkaç ay önce bunların hepsinin olduğu bir uygulama araştırdım bulamamıştım. Şimdiden kolay gelsin.
Ekleme: Kişisel arşiv dediğiniz için bunu da yazıyorum. Nefis Ev Yemekleri gibi tarif defteri de olsa süper olurdu. Gerçekten bütün uygulamalar indirmekten telefonun hafızası doldu.
Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çok şey istemediniz tabii ki estağfurullah ancak sadece bahsettiğiniz şeylerin tamamını yapabilecek bilgi birikimim ve o kadar zamanım yok diyebilirim
Aklımdaki proje bu kadar kapsamlı bir proje değil açıkçası. Bir kişinin tamamen bireysel olarak oluşturduğu bir arşiv olmasını planlıyorum. Daha somut bir örnek olması açısından size taslaklar atayım oradan inceleyin isterseniz. Genel olarak görsellerdeki işlevsellikte bir website olacak. Tasarımlar değişecek ancak siteyi kullanan biri kabaca bu tarzda bir şey ile karşılaşacak diyebilirim.
Sizin önerileriniz, yorumlarınız da çok değerli. Umarım bir gün o seviyelerde şeyler ortaya çıkarabilirim. Ancak şimdi o tür şeylere girersem işin içinden çıkamam O nedenle daha basit ama aynı zamanda kullanışlı bir site sunmak ilk hedefim.