Kitap Almama Diyetine Niyet

Konu yayınevi eleştirisine gelmişse ufacık bir eleştiri yapıp kaybolayım: Ey İthaki, Tolkien eserlerinden şu an baskısı olmayan ama birkaç sene önce basılmış olan kitapları neden basmıyorsun? Telif mi yok elinde? Sadece yoksa geçerli bir açıklaması olmuş olur. Yoksa yok. Onları matbaaya versen matbaa kapısında bekleyecek insanlar bile vardır. O özel baskılar kısa sürede satılır. Kâr da rahatça yapılır. Neden neden neden?

Mayınlı araziye girmişsiniz. Geldiğiniz yöne doğru ayak izlerinizi geri geri takip ederek hemen uzaklaşın.

1 Beğeni

“Bazı yayınevleri” “bazı kitapların” fahiş fiyata satılmasına göz yumuyor/çanak tutuyor belki bizzat bu piyasayı da elinde tutuyor mu demek istiyorsunuz…

Demeyin, kulağa oldukça gerçekçi fakat korkunç geliyor. Koleksiyonu yapmak ayrı bir zevk biliyorum ama çok çok merak ettiğim fakat satışı olmayan kitaplar olduğunda pdf okuyorum ben.

Bu yıl Tüyap’tan epey alışveriş yaptım fakat %90’ı çocuklar içindi… Maalesef benim almak istediğim kitapların indirim oranları cazip değildi bu yüzden seneye fuara gidersem yine aynı sebeple gideceğim çünkü aksi şekilde çocuk kitaplarında internetten fazla indirim vardı.

Diğer konuda size hak veriyorum, benim düşüncem de bu şekilde… Zaten kararımı al oku kitaplar alımından daha çok almak isteyip beklettiğim özel baskı ve türevi kitapları almak üzere değiştirdim (ne çok almak dedim). İçinde bulunduğum durumda nereden baksam mantıklı geliyor.

1 Beğeni

Mesajımdan böyle bir yorum çıkarmış olabilirsiniz ama benim bahsettiğim ise yayınevi eleştirme konusu. Çok yoruyor ve hiç bir sonuca ulaşmıyor. Atasözünde dediği gibi “Cami ne kadar büyük olursa olsun imam bildiğini okur.” Tepkimiz ne kadar büyük olursa olsun yayınevleri bildiğini okuyor. Çözüm yok o yüzden konuşmaya gerek de yok.

Sizin yorumunuzla ilgili olarak ise bir şey diyemem ama bir butik yayınevi sahibinin büyük yayınevlerinin baskısından dolayı ucuza kitap satmak istediği halde satamadığını duymuştum. Konu ne kadar derin bilmiyorum ama şunu çok iyi biliyorum: % kaç indirimli diye yazılan fiyatların gerçek fiyatlar olduğunu ve gerçek diye yazılan fiyatların ise gerçek fiyatları indirimliymiş gibi gösteren fiyatlar olduğunu biliyorum.

1 Beğeni

İndirimler genelde internetle aynı oluyor ama siparişin hasarlı gelmesi gibi olumsuzlukları çok sık yaşadığım için fuar oldukça oradan alırım. Daha bu yılın başından itibaren iki siparişim hasarlı geldi, bir siparişim de bana teslim edilmeden geri iade edildi. Bir de o kitap fuarı havası hoşuma gidiyor, görerek almak falan. Onun dışında özellikle son fuarlarda indirimler hep internetle aynıydi, hatta daha bile azdi maalesef ve insanı sinir eden amaçsız bir kalabalığı oluyor tabii.
Son olarak mantıklı bir karar vermişsiniz, o şekilde planlı ve öncelikli olanları seçerek almak çok daha verimli oluyor.

2 Beğeni

Yüzlerce kitap alıp raflara yığmakla, yüzlerce ayakkabı alıp dolaplara yığmak arasında ne kadar fark var bilemiyorum. İkisini de yapan insanlar tanıyorum.

İkisinin de sebebi psikolojiyle ilgili, burada bu konuya değinirsem çoğu insan rahatsız olur onun için gerek yok.

Kimisi mutluluğu ayakkabıda arıyor kimisi kitapta insan böyle bir varlık.

7 Beğeni

Kitaplığım yok bütün kitaplar kutularda bazanın altında. Şu anda yaşadığım yerde geçiciyim o yüzden masraf yapmak istemedim. :sweat_smile:

1 Beğeni

Kitaplığınızda ne kadar çok okumadığınız kitap olursa o kadar çok şey bilmediğinizi gösterir tarzında köşe yazıları gelecek şimdi hazır olun.

1 Beğeni

kesinlikle haklısınız. Mutluluk oyunu oynuyoruz.

Kalabalık da benim hoşuma gidiyor açıkçası, görerek almanın hazzı internetten almakla kıyaslanamaz haklısınız onu d&r’ın ara ara denk geldiğim indirimleriyle kapatmaya çalışıyorum. Fuardan tek istediğim İnternete eş değer indirim. Böyle olsa hususi olarak her sene fuar için para ayırır ve toplu alışveriş yaparım… Böyle birşey harika olurdu herhalde…

Bir ayakkabının bana verebileceği tek şey ayağımı kapatması oysa ki kitapların verebileceği çok şey var. Dahası kullanılmış bir ayakkabıyı kimse giymez istemez fakat kitaplar miras. Yani evet belki benzeş duygularla topluyoruz birşeyler… Koleksiyonculuk insan canlısının vazgeçilmez bir güdüsü ve geçmişe baktığımızda bunun oldukça mantıklı sebeplere dayandığını görüyoruz. Bazı insanlarda, mesela bende koleksiyon güdüsü çok daha baskın. Bence güzel bir konuya değinmişsiniz devam edin, verimli sohbetler çıkabiliriz buradan. Size katılamayacağım tek nokta, bunu mutluluğunu aradığımız için yapmıyor olduğumuz. Belki mutluluk arsızı olduğumuz için olabilir fakat mutsuzluktan değil =)

1 Beğeni

Bilgi sonsuzdur. Yaşamış veya yaşayacak hiç kimse sonsuz bilgi kaynağının yarısına bile ulaşamamıştır /ulaşamayacaktır. Bizlerin yaptığı şey, öğrendiğimiz her yeni bilgide sonsuzluk kaynağından bir yudum daha almak. Elbette bilmediğim çok fazla şey var, hep olacak… 1000 yaşına kadar yaşasam ve bu zamanı hep yeni birşeyler öğrenmek için harcasam yine hep bilmediğim birşeyler olacak. Bu konuda güzel, üzerine sohbet dönse ya =)

Zaten sığmıyor ki, bir kitaplık da olsa 15 kitaplık da olsa… Benim biri minik 3 kitaplığı var fakat koliler de raf üstlerinde koltuk altlarında heryerde kitap çıkıyor. Ne kadar para var o kadar harcama var deriz ya onun gibi birşey bu =) Ne kadar kitaplık var o kadar kitap var.

Hadi o zaman ben de niyet edeyim. Sürekli bozuyorum belki buraya yazarsam tutarım. Elimde epey kitap birikti. Bir istisna koyarak Eylül ayına kadar bir daha kitap almamaya niyet ediyorum. İstisna ise Flaneur’dan çıkacak olan Gibrat kitapları;Erteleyiş ve adını unuttuğum yeni çizgi romanı. Malesef çabuk tükenen şeyler oldukları için çıktıkları anda almam gerekiyor. Bunun dışında bu tatilde kitaplar ve çizim yapmak için aldığım şeyler de dahil bir daha alışveriş yapmayacağım. Cidden çok para harcadım bu dönem. Artık ötesi müsriflik oluyor. Bakalım tutabilecek miyim :slightly_smiling_face: .

7 Beğeni

Benim niyette diyette çoktan bozuldu :grin:

1 Beğeni

2 senedir böyle bir şeyin içindeyim çünkü evde koca bir külliyat var ve okunmayı bekliyor ama zor oluyor rıhtım, çok zor.

1 Beğeni

Ben de önümüzdeki 6 ay boyunca kitap almamaya niyetlendim. Bakalım niyetimi ne zaman bozacağım merak ediyorum. Umarım bozmam.

6 Beğeni

:slightly_smiling_face:

Haha. Bağımlıları gibiyiz diyeceğim de bu da bir tür bağımlılık. Neyse bağımlılığımız kitap olsun.

4 Beğeni

Nolur yaz tatili bitene kadar bir daha kitap almayayım nolur. Her siparişimde “bu önümüzdeki üç ay için son” diyip sonraki hafta bir daha kitap alıyorum. İyi mi kötü mü bilemiyorum, sözümde durup almadığım zamanlarda da “vay şu indirimi nasıl kaçırdım” diye pişman oluyorum… Ortası yok mu bunun…

6 Beğeni

Paranızın boşuna gitmediğini düşünerek gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz :smiley:

2 Beğeni