Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

artis

Türkiye ekonomisinin durumu malum. Yabancı para birimlerin Türk Lirası karşısındaki değerinin bitmek bilmez yükselişin yanı sıra enflasyon oranımız da bir hayli yüksek. Rakamları yazmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Temel ihtiyaçlarımız da dâhil olmak üzere her şeyin fiyatı, elde ettiğimiz gelirden kat be kat hızlı artıyor. Herkes zaten kendi hayatında bu durumu gözlemliyordur.

Fakat burası bir edebiyat forumu olduğu için bu başlıkta sadece kitap fiyatlarındaki durumu konuşacağım. Bir süredir kitapçılara yolum düşmüyordu. Çünkü kitaplığımda yeterince kitabım vardı ve onları bitirene kadar yeni kitap almamaya karar vermiştim. En sonunda dün bir kitapçıya yolum düştü. Gördüğüm kadarıyla Türk Lirasındaki değer kaybı kitapları da vurmuş. Birkaç ay önce “acelesi yok” diyerek almadığım kitapların fiyatlarında büyük yükselişler olduğunu gördüm.

Yuval Noah Harari’nin Homo Deus’u birkaç ay önce 25-30₺ aralığındayken bu kez 38₺ olduğunu gördüm. Daha önceki fiyatı neydi bilmiyorum ama Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı 46₺ gibi olağanüstü bir fiyata satılıyor. Bunlar sadece iki örnek. Pek çok kitapta durum bu. Geçtiğimiz dönemlerde 20-30₺ aralığında olduğu için kitaplar çok pahalı diyordum ama şimdi pek çok kitap 30-40₺ aralığında, hatta bazıları çok daha pahalı.

Türkiye’de insanların yeterince kitap okumadığından şikâyet ediyoruz ama görünüşe bakılırsa bu durum iyileşmek yerine daha da kötüleşecek. Kitap okumak büyük bir çoğunluk tarafından gereksiz bir şey olarak görülürdü, şimdiyse buna bir de lükse dönüşmesi eklendi.

Aslında söyleyecek çok şeyim vardı, hatta yazmıştım ama sildim. Çünkü herkesin zaten bildiği şeyleri tekrarlamış olacaktım. Kitabın neden önemli olduğunu, neden bir ihtiyaç olduğunu, insanların neden daha çok kitap okumak zorunda olduklarını bin kere anlatmışızdır.

Çok fazla geliri olan biri değilim. Pek çoğumuz bu durumda. Peki bu durumda ne yapmalıyız? Kitap okumaktan vazgeçmeli miyiz? Ben bunu yapabileceğimi sanmıyorum. Korsan kitap mı okumalıyız? Evet, bu kişisel bir çözüm olabilir ama uzun vadede Türkiye’deki yayıncılığın ve yazarların durumunu daha da kötü hâle getirir.

Birkaç öneride bulunacağım ama sorunun ülke genelinde kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik değil. İşin siyasi kısmını ise tartışmayı en azından bu başlığın ilk iletisinde yapmayı düşünmüyorum. Sadece daha ucuz kitaba ulaşmak için kişisel birkaç yol önereceğim.

  1. İkinci el kitap alın. Sahaflara gidebilirsiniz. Her ne kadar piyasada bulunamayan kitaplara çok büyük fiyat çekseler de piyasada olan kitapların ikinci el kopyaları bir nebze olsun daha ucuz olacaktır.

  2. Kitapçılardan değil, internetten satın alın. Sık sık yolumun düştüğü kitapçıdan özür dileyerek bu öneride bulunuyorum. Çünkü internet sitelerinde kitaplar çoğu zaman %20 oranında daha ucuz oluyor. “Kargo fiyatı eklendiğinde yine aynı seviyeye geliyor” demeyin. Belirli alt sınırı geçerseniz kargo da ödemezsiniz. Yani bu yüzden gerekirse birkaç kitabı toplu olarak alın ya da birkaç arkadaş birlikte kitap alın.

  3. İnternetteki indirimleri takip edin. Kitap fuarlarında dişe dokunur indirimler olmuyor. Kitap satış sitelerinin normal zamanlarda yaptığı kadar indirim yapıyorlar ki bu yetersiz. Kitap satış siteleri ise sık sık kampanyalar düzenliyorlar, sanal fuarlar yapıyorlar ve çok daha büyük indirimler sağlayabiliyorlar. Forumumuzdaki bu başlığı takip edebilirsiniz.

  4. Kitap değiş tokuşu yapın. Tabii ki kitabı bir hevesle alıp götüren ve okumadan kaybeden insanlara vermeyin ama sizin gibi kitap okumayı çok seven, kitaplara saygı duyan arkadaşlarınızla değiş tokuş yapın.

  5. Yakınlarda bir kütüphane varsa üyelik kartı alın. Böylece kütüphaneden kitap ödünç alabilirsiniz.

Sizlerin de kitap fiyatlarındaki bu aşırı yükseliş üzerine düşüncelerini almayı çok isterim. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

29 Beğeni

Kitap okunmayan , hatta kitap okumanın gereksiz olduğunu düşünen insanlar ülkenin büyük bir kısmını oluşturuyorlar . Artık ne demeliyim bilmiyorum , İnternetten kitap almam , ne kadar ucuz olursa olsun , kütüphanelerdeki çoğu kitap ( en azından benim çevremde olanlar ) bana hitap etmiyor . Çevremde benim gibi kitap okuyan insan sayısı iki elin parmağı kadar . İnternetten de kitap okumak istemiyorum . Okuyamayacağımdan değil , ama okursam yazarın hakkına girmiş olmaktan ve zaten kitap okunmayan bu ülkede var olan yazarlarında kitaplarını satamadıkları için çoğu kişinin yazmayı bırakmasından korkuyorum .

Elimizde ne kaldı peki , Sahaflar ! Sahaflar iyidir , güzeldir sahafları sevin :slight_smile:

(Konuyu nasıl buraya ve bu şekilde bağladım , ben bile bilmiyorum , o yüzden çaktırmayın . )

7 Beğeni

Bir süredir internetten alışveriş yapıyorum. Şansıma şu ana kadar sipariş ettiğim tüm kitaplar düzgün geldi. Aslında çarşıya gidip kitapçıları dolaşmak çok vakit kaybı benim için. Gidiş-dönüşün çok sürmesi ve sıkış tepiş yolculuk yapmak zorunda kaldığım için artık çarşıya da gitmiyorum. Uzun süredir kitapçıları dolaşmadığım için fiyatların bu kadar yükseldiğini bilmiyordum. İnternetten alışverişe devam edeceğim o halde.

5 Beğeni

Kıskandım . Ama belli etmiyorum :joy:

1 Beğeni

Öncelikle harika bir yazı olmuş ellerine sağlık. Fiyat konusunda Türkiye’de bir gerçek var ki oda daha önceleri kitabın içeriğine ve arka yazılarına bakarak aldığımız kitapları artık içeriğinden çok etiketine göre alıyoruz. Bundan 5 ay önce fuarda bir olayla karşılaştım. Çizgi roman standına gelen bir çocuk dergileri incelemeye başladı (çok renkli ve süper kahramanlarda olunca ilgi çekiyorlar) baba bana bunu alsana dedi. Baba da doğal olarak (Türkiye’deki alım gücünün düşüklüğü ve yüksek fiyatlar sebebi ile) benim kağıt parçasına verecek 40 liram yok dedi ve çocuğun elinden dergiyi alıp standa fırlattı. Çocuğunda koluna girerek götürdü. Bunu gibi birçok örnek mevcuttur. Ha ben burada baba yada çocuk haklı demiyorum yaşam standartlarımız bu yönde. Kitap karın doyurmuyor diyorum. Türkiye’de okuma oranı dünya ortalamasının çok altında. Malesef fiyat konusunda düşüş değil sürekli artış olur ve önerilere yönelmeye başlayacak herkes.

5 Beğeni

Ben şunu fark ettim: Bir kitabın fiyatı mevcut baskı süresince yükselmiyor. Çünkü o kitabın arkasına zaten bir fiyat basılmış. Bunu bir sonraki baskıda değiştiriyorlar. Bu nedenle bazı kitaplarda hemen fark edemeyebilirsiniz. Önümüzdeki aylar ve yıllarda kitapların mevcut baskısı tükenip yeni baskısı yapıldıkça bu durum daha çok fark edilebilecek. Almak istediğiniz kitabı fiyatı yükselmeden almanızı tavsiye ederim.

Bu arada kitap satış sitelerine bugün göz attım da indirimler sandığımdan çok daha yüksek orandaymış. Bundan sonra mecburen sadece internetten alacağım.

Bu başlıkta verdiğim önerilerse sadece geçici çözüm diyebilirim. Sonuçta enflasyon kitap sitelerini ve sahafları da etkileyecektir.

4 Beğeni

İnternetten kitap alışverişi yapacak olan herkes internet sitelerini ister istemez forumlardan ya da sözlüklerden araştırıyor.Ben de araştırdım ve herkes nedense idefix ve d&r’a güvenmiyor.Halbuki paketleme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadım.Peki neden İdefix’i seçtim?Çok ucuzdu.Popüler kitaplarda dahi %50 gibi bi indirim yakalayabiliyorsunuz.Edgar Allan Poe bütün hikayelerini %50 indirimle aldım mesela.İnternetten kitap almak isterseniz idefix ya da d&r’a bakın derim.

2 Beğeni

Her noktalama işaretinden önce ve sonra boşluk bırakmak yormuyor mu?

3 Beğeni

Basılı, Sesli, Elektronik Kitap dünyasına Netflix, Spotify gibi bir abonelik sisteminin gelmesi lazım.

4 Beğeni

Burada yayınevlerinin politikası da etkiliyor… Sırf popüler kitapları basan yayıncı kuruluşları geçtim, onlar zaten olaya nasıl daha çok kazanırım gözüyle bakıyorlar da asıl sorun araştırma kitapları basan yayınevleri de bu furyaya girdi, pek çok akademisyen de çeşitli yayınevleriyle ortak işlerini yürütüyor, öyle kitaplarını ya da çevirilerini çıkartıyor… eskiden üniversitelerin kendi yayınları vardı, tezler olsun çeviriler olsun diğer çalışmalar olsun filan direkt basıyorlardı, şimdi neredeyse hepsi bitti. amaç bilgiyi paylaşmaksa eğer doğru olan buydu. tabii şimdi internet çağı diyoruz bilgiye ulaşmak daha kolay diyoruz kindle olsun, diğer akademik siteler olsun kaynağa ulaşmak daha kolay görünse de diğer yandan kitaplar da daha pahalılaştı… e ekonomi de malum tabii… mesela yukarıda da değinilmiş Spotify gibi Netflix gibi abonelik sistemiyle elektronik kitap sistemi güzel olur… haa mevcut olanlar var bunun gibi; Issuu, Jstor, hatta Google books filan ama yeterli değil…

4 Beğeni

Yazarken zamanla öyle yazmaya başladığımı fark ettim . Ve zamanla bu normal bir hale geldi . Sadece internette değil , normalde de böyle yazıyorum . Ve nasıl başladığına dair pek bir fikrim yok açıkcası :smile: Bizim Edebiyatçı da buna takmış durumda . Ne zaman bir komposizyon veyahut yazı yazarsam geri gönderiyor , ve düzeltinceye kadar kabul etmiyor .

Sınıfta bırakması lazım seni.

2 Beğeni

Biliyorum , biliyorum , ama ne yapayım , elimde değil . Hem yukarıda Allah var bizim hoca cidden iyi biri , hem beni de sever . Başka bir hocam olsaydı eğer , beni kesin sınıfta bırakırdı , buna eminim :joy:

Yerdeniz almayı düşünüyorum, ben düşünürken fiyatı hep artıyor.

1 Beğeni

Bir ara tek cilt versiyonu neredeyse her sitede 70 tl civarındaydı. Şu an 90 tl sanırım. Metisin fiyatlandırma politikasını genel olarak beğenmiyorum.

1 Beğeni

Bir öğrenci olarak en muzdarip olduğum konulardan bir tanesi. Özellikle son birkaç yıldır iyice yıldım kitap alma üstüne düşünmekten. Artık belli başlı, hangi-yayıncılar-olduğunu-bilirsiniz-siz, birkaç yayınevini okumayı da bıraktım. Zaten bastıkları kitaplara da ilgim kalmamıştı, denk gelir de ilgimi çekerse okuyorum oradan buradan.

Okulumuzun kütüphanesi fantezi kurguları açısından da klasik edebiyat açısından da iyi bir durumda olduğu için okul kütüphanesini kullanıyorum ben. (Yeni seri okuyabilmeyi pek beklemiyoruz zaten kütüphanelerden.) Ayrıca bir kursa gidiyorum ve kursun kütüphanesi de oldukça kullanışlı. 4 yıldır da internetten alıyorum kitaplarımı, hem vakit olmadığından hem de ucuzluğundan. İndirimleri takip ediyorum sizin de dediğiniz gibi. Eğer normalde çok pahalı ise denk getirdikçe almaya çalışıyorum özellikle. (Birkaç sefer haricinde de sıkıntım olmadı net alışverişinden.) Bir de yıllar içinde biriken sevmediğim kitapları filan satıyorum arada. :smiley: Birkaç okuyucu arkadaşım var, yeni çıkan serileri bir birimiz arşivliyor okuyoruz bir birimiz. İşte böyle. Okumak bile zorlaştı.

3 Beğeni

Tek tek almaya kalksak daha pahalı. Açıkçası almaktan vazgeçtim. 20-25 lira zam nedir bir kitaba.

1 Beğeni

Ayda 1-2 kitap almaya yetecek kadar maddi gücüm olsa da kitapçıya girip istediğim, beğendiğim bir kitabı rahatça alıp çıkamıyorum. İnternet üzerinden almakla arasında çok ciddi fark var. Ortalama her 3-4 kitapta bir, 1 kitap parası farkediyor. Bu yüzden almayı düşündüğüm kitapları sepetimde biriktirip 2-3 ayda bir toplu alıyorum. Alışkanlıklarımdan vazgeçememek gibi bir huyum olduğu için kitap yurdunu kullanıyorum, şükür şimdiye kadar da bi sıkıntı yaşamadım. Kitapçıdan gidip, kitaplara dokunarak, seçerek, inceleyerek ve o an hangisini okumak istediysem onu alarak yaşamayı ben de isterdim ama ne yazık ki hayaller/hayatlar oluyor bazen…

8 Beğeni

Bence fiziksel mağazalardan kitap almayın çünkü sanal mağazalar ile aralarında çok fazla fiyat farkı oluyor. Bahsettiğim fiyat farkına şöyle örnek vereyim 4 kitaplık witcher serisine fiziksel mağaza 130 lira derken ben idefix üzerinden 85 liraya aldım. Şu an benim için en mantıklı olanı e kitap işine girmek zaten zamanında ekşi sözlük sağolsun ömrüm boyunca okuyamayacağım kadar e kitap biriktirdim. Ne yazık ki zorla bu yollara sürüklüyorlar. Bazı serileri ve kitapları fiziksel olarak alıp ardından e kitap işine gireceğim.

2 Beğeni

Anne babaların bu tür davranışına hiç tahammülüm yok. İmkânı olmayabilir ama en azından çocuğu anlamaya çalışarak kırıcı olmadan da çocuğun istediğini reddedebilir. Hele de başkalarının yanında çocuk kendini azarlanmış hissederse ileride tamamen okuma ya da neye ilgisi varsa ondan soğuyabilir.

4 Beğeni