Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk bu konuyla ilgili "Pandemi ile birlikte üretim maliyetlerinde ciddi artış söz konusu. Yılbaşından itibaren %60’a yakın fiyat artışlarıyla karşılaştık. Kitap kağıdında %55 ile %60 arasında bir artış söz konusu” ifadelerini kullandı.

Birinci hamur kağıdında zam %120’yi aşmış durumda

Kırmızı Kedi Yayınevi Halkla İlişkiler Müdürü Masum Gök, Odatv’ye yaptığı açıklamada “Belli gramajdaki kağıtların tedarikinde yaşanan sıkıntı Türkiye’ye özgü bir durum değil, Avrupa’da da yaşanıyor. Bu durumun kalıcı olacağını düşünmüyorum, yakın bir zamanda çözülür” dedi.

“Yayıncılık dünyasını esas tehdit eden durum dövizdeki durdurulamaz artış” diyen Gök açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Birçok sektörde olduğu gibi kağıt sektöründe de dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için döviz kurunda yukarıya doğru bir hareketlilik bizi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Kuşe kağıtlar ve kapak kağıtların tonu, geçen yılın başında 750 dolar civarındayken şu anda bin 500 dolara çıktı. Diğer kağıt türlerinde de durum buna yakın. Yayınevlerinin son bir yılda matbaa giderleri yüzde 40 artmış durumda. Bastığı kitap aynı, hatta daha az ama matbaa giderlerinde büyük bir artış var. Bunun nedeni dolardaki artış. Yayıncılık dünyası döviz kuruna bağlı olarak giderlerinde yaşanan ciddi artışı tam olarak okurlara yansıtmadı. Ancak bugünden sonra yayınevleri de yayımladıkları kitapların etiket fiyatlarına bu olumsuz tabloyu maalesef yansıtmak durumunda kalacaklar. Süreç kitabın lüks tüketim malzemesi haline dönüşmesine doğru gidiyor.

Şule Yayınları ise “Kağıtçılarda kağıt yok. Ne olacağı belli değil. Üretim yakında durabilir. Yayıncılar artık satmaktan mı satmamaktan mı yana. Kağıt sıkıntısı devam ederse birkaç ayda kitap basılamayacak duruma gelecek. Bu konuda belirsizlik hakim” dedi.

Odatv’ye konuşan Yeditepe Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karagüllüoğlu da “Dünya genelinde kağıt fiyatlarında USD bazında yaşanan anormal bir artış ve bunun yanı sıra kurdaki bu dalgalanmalarla beraber kağıt fiyatları ciddi oranda artmaktadır. Matbaa üretim maliyetlerinin artması da kitap fiyatlarına zam olarak yansıyacaktır. Bundan ötürü kitap çeşitliliğinde bir düşüş bekliyoruz. Önümüzdeki Ocak, Şubat ve Mart aylarında da kağıt ithalatında sorun çıkacağını öngörmekle birlikte bu ürün çeşitliğindeki düşüş daha da sert olacaktır.

3 Beğeni