Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Benim işe olan mesafem gitgel 18 km, çevremde işine gidiş gelişi benzer mesafede olan çok arkadaşım var. Hatta dünkü yazıyı yazdıktan biraz sonra ekipman almak için decathlona gittim. Kadının biri tahmini 40 yaşında falandı, elimde bisiklet çamurluğu görünce yanıma gelip uygun fiyatlı bisiklet nerede bulabilirim yakınlardaki fabrikalardan birinde çalışıyorum mühendisim dedi. İşe mesafesi gitgel 10 kilometreymiş.

Istanbulda durum farklı olabilir ama diğer arkadaşın da dediği gibi Bursa, Izmir vb şehirlerde mesafeler çok değil.

Açıkçası son 1 yıldır caddede sabah işe bisikletle giden arkadaşları görüyordum. Ben trafikte saplanıp kalmışken o arkadaşlar rutin bir hızda sakin bir şekilde ilerleyip sonunda benimle aynı anda aynı mesafeyi katediyorlardı.

Tek endişem yolun yaklaşık 1.5 km kısmının bayır olması… Neyse ki sabah çıkılıyor akşam iniliyor. Cumartesi bisikleti aldığım gün kendimi bi denedim aralıksız 20 km sürebildim ama yokuşlar beni bitirdi. Biraz kondisyon kasıp işe gitmeyi öyle deneyeceğim.

5 Beğeni

Ben Bursa’da yaşıyorum. Burası sanayi şehri. Şehrin 4 tane uç noktasına 4 tane büyük sanayi kurulmuş durumda. Ayrıca, Gemlik’te serbest bölgede falan da acayip büyük bir sanayi var. Bursa çalışan nüfusunun %70 den fazlası buralarda çalışıyordur ve buralarda çalışan insanların işe gidip gelme km ortalama 40 dan net fazladır. Abartmıyorum. Her şehir için uygun olacak bir durum değil sizin söylediğiniz. Milyonlarca çalışan arasında %2-3 geçmez bisiklet ile işe gidip gelecek kesim.

5 Beğeni

F. Altay civarında otursan Konak’a, Alsancak’a kadar hazır bisiklet yolu bile var. Şehir içi kullanmak ise imkansız. Geçen hafta bir arkadaşa araba çarptı. Geçen sene profesyonel bisikletçi bir arkadaşım otobüsün altında kalıyordu, ucuz kurtuldu. Önce şehir içi ulaşımı bisiklete uygun hale getirmek lazım.

7 Beğeni

Hocam ben de Bursa’da yaşıyorum. Açıkçası hasanağada çalışan adam da kestelde oturmuyordur. Oturan varsa da bence %1 i geçmez ki sanayide çalışan adamın da ulaşımı dert edeceğini sanmıyorum. Büyük bir çoğunluğu servis ile alınıp evine bırakılıyor. Servisi olmayan bir sanayi işçisi veya beyaz yaka tanıdığım olmadı daha.

Bursadan Yalova zaten 60 km :smiley: bir ucundan öbürüne o kadar büyük mega bir şehir değiliz Istanbul gibi.

2 Beğeni

Fahrettin Altay’da oturuyoruz. Ama dediğim gibi eşimin evden sahile çıkması bile ayrı bir mesele. Akşamları dönüşte de aynı şekilde sahilden ev kısmına geçebilmesi için baya bir trafikle uğraşması gerekiyor. Dediğiniz gibi F.Altay yoğun trafik bir bölge, nerden ne çıkacağı belli olmuyor.

3 Beğeni

Valla hayatım fabrikaların içerisinde geçiyor. Bursa’da içine girmediğim fabrika yoktur. Bir bilsen, insanlar nereden nereye gidiyor iş için. Hep diyorum. Çok düşük yüzdelik dilimde ki kişilere aldanıyorsunuz. Gemlik’te çalışan ama Kayapa da oturan arkadaşım var. Mudanya’da yaşayıp, Kestel’de fabrika da çalışıyor ablam. Ben sürekli insanlar ile diyalog halindeyim. Emin olun sizin dediğin gibi değil durum.

Haa tabi ki çoğunluğu servis kullanıyor. O konuda itirazım yok. Artan benzin fiyatları ile servis kullanımında artış olmaya başladı. Eskiden servis olmasına rağmen kendi arabasını kullananlar şimdi servis kullanıyor. Ama öyle bisiklet falan, çok uzak olaylar.

2 Beğeni

Literatür uçmuş. Güzel sanatlar kitaplarına bakıyordum, 150 bandında 200’er sayfalık kitapları çıktı karşıma:

Screenshot (3)

İngilizcesi daha ucuz.

1 Beğeni

Mesafeden önce eğim ve güvenlik engelleri geliyor. Maalesef coğrafi açıdan ülkemiz (özellikle 3 büyük il) klasik tip bisikletler için uygun değil. Bizde elektrik destekli bisikletlerin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi lazım.

İzmir sahili sanırım eurovelo ağına dahildi

2 Beğeni

İnanın o konuda bilgim yok tam olarak.

1 Beğeni

Dün kidega’da etiket fiyatı 125 TL idi. Bugün 175 olmuş. Alfa’ya genel bir zam gelmiş sanırım.

1 Beğeni

Şu an kitabın etiket fiyatı 50 tl oldu ve yayınevinden aldığımız iskonto ise cok komik gerçekten ve en kötüsü yayınevlerinin eski baskıları yeni fiyat ile satmaları bu daha kötü emin olabilirsiniz.
Hem firma sahibi olarak hem de kitap okuyucusu olarak bu durum inan ki benim de canımı cok sıkıyor.
Kağıtlara gelen zamlar fiyatları dengesizleştirdi ve her hafta zam geliyor.

5 Beğeni

YKY neredeyse bütün kitaplarına %100 hatta daha fazla zam yapmış. Vaktiniz varsa aşağıdaki bağlantıdan henüz zam gelmeyen kitapların olduğu sitelere bakarak listenizdeki kitapları alın derim.

4 Beğeni

Şu kitap için dün Nadir’de 70 TL’ye satan bir sahafı aradım, D&R ve idefix’te 66 TL olduğunu söyledim, etiket fiyatı 110 gözüküyor dedi. Kargo 16.5 olduğu için alamadım. Bugün baktığımda her iki sitede stokta tükenmiş gözüküyor. Eşzamanlı olması aklıma “acaba ucuz görüp aldılar mı” sorusunu getirdi, kimsenin günahını almayayım.

Diğer yandan, 70 TL civarına ikinci elde alıcı bulan Da Vinci’nin Kazım Taşkent Serisi Yazılar kitabı dün Dolap’ta 22 TL’den satıştaydı, 21 saat oldu ibaresiyle. Sabah baktım, satılmış. Kargo+hizmet bedeli ile 37’ye geliyordu. Nadir’de bakayım dedim o da 100’ü geçmiş. Yeniden basımı olursa her şekilde daha uyguna gelecek. Tükenmeye başlayan kitaplarda feci bir suni zam dalgası var önü alınamayan.

1 Beğeni

Hayalperest Yayınevi %50 zam yapmış bugün. 300 küsür olan etiket fiyatları 490’a çıkmış. Henüz güncelleme yapmayan birkaç yerde hala 230 TL’ye bulunabiliyor.

3 Beğeni

Aman aman… İyi ki haziranda en merak ettiğim 5 kitabı toplamışım. Zaten piyasaya göre ucuz kalmıştı kitaplar. Umberto Arte ve Celil Sadık kitaplarının yanında bedavaydı resmen. :joy:

Çoğu yerde de kargo fiyatları artmış çok fena. 20-25 olan yerler var…

3 Beğeni

180’e almıştım Dolap’tan ama geçenlerde 230’a gördüm Amazon’da falan.

2 Beğeni

Haziranda KitapSepeti ve İdefix’ten 1.500 TL civarında sipariş verdim. Hemen hemen 2 aydır kitap almamıştım. Takipteki kitapları erittim derken İthaki’nin yenileri gelmiş. 200 sayfa kitaplar 75-100 TL bandına yükseldi. Ayda 10 civarı kitap alıyorum, ki indirim dönemlerinde ekstralarla birlikte yılda 150-200 kitap yapar muhtemelen. Çizgi romanlar da hariç. Bu yeni fiyatlarla buna devam etmem mümkün değil. Takip ettiğin kategori, yayınevi ve serileri eleyeceğim muhtemelen. Bu fiyatlarla aylık 50.000 TL altı kazanan birinin özgürce kitap alışverişi yapabilmesi mümkün değil.

8 Beğeni

Aylık 50.000 mi? Ben kitaplara hiç elimi surmemem lazım.

2 Beğeni
  1. el pazarlardan Dolap kargo fiyatlarını güncellemiş:

küçük-orta-büyük paketler artık 15-19-24 TL’den gönderilecek.

5 TL hizmet kesintisiyle kitaplar için en düşük maliyet 20 TL. Kuponların bir kıymeti kalmadı demektir bu. Bundan birkaç ay önce 20-25 TL kuponlarla bedava kitap alınabiliyordu.

4 Beğeni

Sanal Ülke kitabının ilk çıktığında fiyatı ne kadardı acaba ya, geçmiş siparişlerime bakındım ama bulamadım. Herhalde bkm den almıştım ama onda da geçmiş siparişlerimi tam göremiyorum nedense.

Dün tıkladığımda fiyatı çok artmış gibi geldi, sanki 25/50 gibi bir fiyattan almıştım ya ben. Acaba ilk kitabı Döngüden Hikayeler mi bu fiyattaydı :thinking:. Kitaplar beklediği yerde yükseliyor, yeni baskı vs gelmemesine rağmen stoktan artıyorlar sanki.

1 Beğeni