Amazon:
Roald Dahl - Öptüm Seni 2 haftada önce 110’lardan 130’lara, şimdi de 150’ler bandına yükseldi.
Yordam Zola Meyhane - Cemal Süreya İletişim yerine "acaba"lık tutuyordum, dün 175, bugün 220. İkisini de takipten sildim.
Amazon:
Roald Dahl - Öptüm Seni 2 haftada önce 110’lardan 130’lara, şimdi de 150’ler bandına yükseldi.
Yordam Zola Meyhane - Cemal Süreya İletişim yerine "acaba"lık tutuyordum, dün 175, bugün 220. İkisini de takipten sildim.
Bulunduğum yerdeki kitapçıyı uzun bir aradan sonra ziyaret ettim. Kitapçının geçirdiği dönüşüm aslında çok şey anlatıyor. Size kitapçının bir portresini çizeyim:
Kitapçı 3 katlı. Bir zemin kat, bir üst kat ve bir de alt kat var. Eskiden üst katın küçük bir kısmında ders kitabı ve büyük kısmında diğer kitaplar satılırdı. Zemin katın da bir kısmında çeşitli kitaplar, bir kısmında dergiler, bir kısmında CD, DVD, Bluray ve plaklar ve geri kalanında kırtasiye ürünleri bulunurdu. En altta ise oyuncak, hediyelik eşya ve hobi ürünleri bulunurdu.
Son durum ise şöyle: En altta değişen bir şey yok. Zemin katta ise kitaplar kalmamış, hepsi en üst kata taşınmış. Dergi reyonu var ama dergi çeşitliliği azalmış. CD, DVD, Bluray reyonu tamamen ortadan kalkmış ama plak satıyorlar. Bu katın çoğunluğu kırtasiye olmuş. En üst katta ise ders kitaplarına ayrılan alan artarken diğer kitaplara ayrılan alan azalmış. 3 katlı kitapçının içinde ders kitabı dışındaki kitaplara ayrılan alan 1/6 bile değildir. Aradığınız bir kitabı bulamamanız olasıdır. İsterseniz getirtebileceklerini ya da başka bir şubede bulunduğunu söyleyebilirler. “Biz de bulunmaz” diyerek kestirip atabilirler de.
Dükkânın adı kitapçı olsa da kitapların, dükkânın sattığı ürünler ve elde ettiği kârın içindeki payı epey düşük. Zaten kitap reyonuna eskisi kadar uğrayan yok. İnsanlar eskisi kadar kitap alamıyorlar, alırken de ya interneti tercih ediyorlar ya da fuarlardaki indirimleri bekliyorlar.
Yani kitapçılar sadece ismen ve şeklen varlar. Aslında oraya genellikle kırtasiye ürünleri, ders kitapları ve sınavlara hazırlık araçları, hediyelik eşya veya oyuncak almaya gidiyoruz.
Eskiden anne babalarımızdan aldığımız harçlıkla kitap alabiliyorduk, şimdiyse çalışan insanlar bile kitap alamaz hâle geldiler. Emeği geçen herkese teşekkürler!
Taksim’de Ada vardi kocaman, sokagin sonunda, yarisi kafe olmustu. 20 sene olmustur. Aslinda yeni degil o degisim. Daha oncesi Taksim giriste hemen solda Dunya Dagitim vardi. Fransiz Studio, İngiliz Empire, Premiere, Alman Cinema ve bilumum magazin dergileri aylik gelirdi. Doksanlar bitmeden ic camasiri dukkanina donustu, bir daha hicbir yerde bulamadigim icin arsivim sekteye ugramis ve toplamayi birakmistim. Hakeza Atlas’taki sanat ve hologram dukkanlari. Kapanan sinema salonlari da eskidir. Pahaliliktan da once, arz-talep. AKM de kapanmisti, sonra actilar sanirim. İzmir’den 1.5 sene uzak kaldim, mis gibi bir sinema salonu kapanmis. Restoranlarda bile aynidir: Bizde istikrar yok. Bir yeri begenirsiniz, yili bitmeden kapanir. Ticari kafa da yok. Vizyon eksik. Vesaire vesaire.
Iyzico kampanyası var diye listemdeki kitapları sepete atıp hazır edeyim dedim ve neler gördüm neler. İthaki %10-20 arası zam yapmış kitaplarına. Can ve Yordam da yapmış. Vonnegut’un son 2 kitabı 70 ve 75 lira zam yemiş. Perdido 160 lira zamlanmış. Zam yemeyenler de vardı isimlerini vermeyeyim ama Allah onlardan razı olsun.
Kitap yükselişi değil ama bende bugün Kitapyurdu’nun kargo bedava alt limiti 700 TL yaptığını fark ettim. Teslimat noktalarından almak ücretsizdi, onu da 7 TL yapmışlar. Benim eve yakın olan teslimat noktası da kalkmış zaten
.
Doğumgünü muhabbetine ücretsiz kitap hendiyeniz diye mail göndermişler, ondan bakmış bulundum. 20 liralık kitabı hediye diye verecek ama çıkan kargo 50 küsür lira
. Kitapyurdu’nun bana bir cazibesi kalmamış, 700 ü geçecek bir alışverişim çıkmaz ordan
.
Kitaba göre değişir elbet ama ortalama bir kitap fiyatına 4 kitap alınca 700 TL oluyor sepet. Geçen sene 4 kitapta 500 TL oluyordu mesela. Bence buna göre belirliyorlar kargo ücretsiz limitini.
10500 TL vatana ve millete hayırlı olsun. ![]()
Dune ciltli set 6750₺, Vaiz 9 kitap set 4165₺ ve Sandman 12 kitap set 5850₺ olmuş🤧 Ben bu setlerin her birine 300₺den az ödemiştim.
Kim alıyor ki? Gerçeklikten iyice kopuldu her sektörde. 4 sene önce şu fiyata almıştım demeyeceğim ama ülke hem tl bazında hem usd bazında cok sürreal zamanlar yaşıyor. Faizle zengin olan kesim harcadığı için anlaşılmıyor ama bir noktada kitap gibi sektörlerin paramparça olacağını düşünüyorum.
Kargoyu ürünlere dağıtma çabaları. 40’lara geldiğinde zaten eklenen her kitap o civarda seyrettiği için kalanları eledim. Ortalama ucuz da kaçsa kargoya kitaptan çok vermek insana koyuyor.
Not: Hepsi “Tersine Adam” içindi.
Amazon’da benim listemdeki çoğu kitabın fiyatı %20 civarı arttı. Demek ki birkaç güne yeni bir indirim dönemi başlayacak ![]()
Dune setin İngilizce orijinali bile Türkçesinden daha uygun. Amazon’da İngilizce baskı 6463₺ üstelik ücretsiz teslimat. https://www.amazon.com.tr/Frank-Herberts-Dune-6-Book-Boxed/dp/0593201884
Kitap fiyatları piyasa gerçeklerinden bağımsız olarak aşırı uçuk. Ütülüyoruz.
10500 TL vatana ve millete hayırlı olsun.
Onun da sert kapaklısı 400$, karton kapaklısı $280 yani şu anki kurla 9976 lira.
https://www.amazon.com/Wheel-Time-Complete-Set-15/dp/B09TRDRZ3B
Şu fihrist kitap dan opera vs dizisini topluyordum…son çıkan 9 adette fiyatlar artmış yine de madem cıktık yola devam edeyim dedim bir de ne göreyim 142 sayfa için 368 tl kitap yurdu platin üyeleri için görünce şok oldum…almayacağım elimdekileri de satacağım…oh be …insanlar yanıp ölüyor biz kitap peşinden koşuyoruz…yeter artık bu hastalık .saygılarımla
Ben de Bkm’ye bakınıyordum, “750 TL’lik özel ciltler kodla 675, kampanyayla dağılımda 500 küsur falan oluyor” dedikten sonra bakıyorum, oradan 3 tane, yok Faust’u, Kuğu Şarkısı 300-400, diğer taraftan 150-200’ler, 3-5 kalemde bir binlik gidiyor. Çok mu acil diye kendime sorup vazgeçtim. Şu da var, mesela 750’lik ciltler uzuuun süredir o fiyatta, 6 ay önceki alım gücü şu ankinden katbekat yüksekti. E bu yeni çıkanları da birkaç ay sonra alsam muhtemelen şu anki indirimden daha çok kâr etmiş olurum. Öyle bir gerçeklik var. Önceliği artık tükenen ya da tükenecek olanlara veriyorum, “stokta var” ürünlerine değil.
Wool Serisi Ekim’de Akakce’ye gore 275 falanmis. Yeni kapaklar ve dizi gaziyla 800-1000 bandina firlamis. %50 bile 700’e yakin ediyor. Esim istiyor diye sihrimi kullanarak 425’e hallettim ancak o bile pahali.
Nadir’de kendi alacaklarim icin epey ugrasip 3 sahafa indirdim, saatler sonunda 9 kitap 3 sahaf 862 bakiye gorunce “tak” dedi ve sehrim sahaflarina ulasip birkacini siparisleyip takas icin de soz aldim.
Ugrasip zaman ayirmasaniz batmak isten degil. Tadi tuzu kalmadi kitap kovalamanin da.
Bir eklenti ile mi görülüyor bu?
Yok hayır eklenti değil. Amazon listemde bulunan kitapların etiket fiyatlarını ben ara ara kontrol edip not ediyordum sadece. Bugün son zammı görüp Alfa için küfürü savurunca sizlerle de paylaşıverdim.
İthal kağıt ve baskı maliyetlerindeki artış, yayıncılık sektörünü derinden etkileyerek, Türkiye’nin yazılı kültür hayatını tehdit eder hale geldi. 80 TL olan bir kitabın fiyatı, 300-350 TL’ye yükseldi ve bu durum kitap satışlarında ciddi bir düşüşe yol açtı.
Kitap fiyatlarındaki yüksek artışın başlıca nedeni, Türkiye’nin kağıt üretiminde dışa bağımlı olması. Vita Kağıt’ın sahibi Gökhan Ateş, Türkiye’de kullanılan kağıtların tamamının yurt dışından temin edildiğini ve ithal kağıtların Finlandiya, Norveç ve Çin’den geldiğini belirtiyor. Kağıtlar Euro üzerinden işlem gördüğü için kur bazlı artışlar maliyetlere direk yansıyor. Ateş, bunun da maliyet hesaplamalarını zorlaştırdığını söyledi. “80 TL olan bir kitap fiyatı 300-350 TL’ye çıktı. Satışlarda azalma var. Ciro olarak azalma olmasa da adet olarak azalma var” diye ekledi.
YAYINCILAR PANİKTE
Kırmızı Kedi Proje Editörü Mehmet Bozkurt ise Türkiye’nin yazılı kültür hayatının ciddi bir tehdit altında olduğunu belirterek, durumun sadece ekonomik değil, kültürel bir kriz halini alabileceğine dikkat çekti. Türkiye’de kitapla yaşayan topluluğun sınırlı olduğunu ve yayıncılık piyasasının büyük ölçüde bu topluluk tarafından ayakta tutulduğunu belirten Bozkurt, “Dövizdeki yükseliş, yayıncılarda paniğe yol açıyor. Maliyetler arttığı halde zam yapamıyorlar, bu da kârlılığı düşürüyor ” diye konuştu.
Devlet önlem almalı
Kitap üretiminin satış odaklı hale geldiğini ve metaya dönüştüğünü belirten Mehmet Bozkurt, bunun kültür yayıncılığında yara açtığını ifade etti. Artan maliyetlerin işten çıkarmalara yol açabileceğine dikkat çeken Bozkurt “Devlet bu işe acilen el atmaz ise yayıncılık krizle karşı karşıya” dedi. Bozkurt, kitap yayınlarken seçici olmaya başladıklarını belirterek, “Bu durum, yazarların yaratıcılığını da engeller hale geldi” dedi.

İthal kağıt ve baskı maliyetlerindeki artış, yayıncılık sektörünü derinden etkiliyor. Türkiye’nin yazılı kültür hayatını tehdit eder hale geldi. 80 TL olan bir kitabın fiyatı, 300-350 TL’ye yükseldi.
Ciro düşmüyor satış adedi düşüyor ne mana ifade ediyor…ilginç