Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Öpmek üzerine kurulu olmayan bir şey kaldı mı ki ülkede? :blush:

4 Beğeni

Çok ararsak buluruz belki. :slight_smile:

2 Beğeni

Hocam uygun fiyata basan basıyor. Marti john gwyn bastı gayet kalın kitaplar olmasına rağmen fiyatları uygun, üstelik yeni de bir seri. Malazan daha eski, artık uçuk teliflerinin olmaması lazım. Bu biraz meraklısı var ne fiyat koysak alırlar zaten tarzı bir fiyatlama gibi görünüyor. Bir emekli seriyi ciltli almak istese neredeyse bir aylik maaşını vermesi gerek. Altı üstü kitap bu yahu, lüks tüketim ürunü gibi fiyatlamaya başladılar iyice.

3 Beğeni

Dediğim gibi artık yayınevleri önlerini göremedikleri için 6-9 ay veya 1 yıl sonranın dolar kuru tahminleri üzerinden fiyat belirliyor. Düşünsenize yayınevinde muhasebecisiniz ve sene sonuna doğru 15 yazarın telifi ödenecek hesapta 50 bin dolar lazım kur dengisizliği yüzünden ödediğiniz telif ücretinin lira cinsi artıyor.

1 Beğeni

Hocam bu söylediğiniz kitap sektörüne özgü bir sorun değil, tüm iş kolları bu şekilde çalışıyor. Örneğin migros a gittiginizde rafta gördüğünüz ürünlerin çoğu konsinyedir. Migros firmadan ürünü satın almaz. Ürünü emanet olarak rafa koyar, tüketici ürünü satın alırsa migros da firmaya parasini öder. Bunu da 9-12 ay sonra yapar. Hatta bazen vadesi gelince de ödemez geciktirir. Ama tum bunların çözümü var, finansal araçlar var, bankalarla belirli süre sonra belirli bir kur üstünden döviz alacak sekilde anlaşmalar yapılabiliyor vs vs. Bir firmanin sahipleri de muhasebecileri de bunlari bilir/bilmeli. Dedigim gibi baska yayinevleri bunu yapabiliyor. Ciltli mark lawrence kütüphane serisini 175 tl ye aldim yeni (%50 indirimle). Sayfa sayısını oranlasak ve cildi de hesaba katsak malazan yine pahalı kalıyor. Bu konuda en tatmin edici veri Ithaki malazan serisini sattığı diğer serilerden daha yüksek karlılıkla mi satıyor onu bilmek lazım. Örneğin yine ithakinin lightbringer serisi çok da kalın kitaplar olmasina ragmen malazan ın neredeyse yari fiyatina satılıyor. Malazan hem piyasanin hem de ithakinin kendi diğer serilerine gore oldukça pahali bir seri nedense.

9 Beğeni

İthaki bey bizi çocuk sanıyor. O yüzden çocuk kandırır gibi konuşuyor. Ciddiye almamakta fayda var.

Ben fahiş fiyat uyguladığını düşündüğüm -ithaki gibi- yayınevlerinin kitaplarını almıyorum. Kitabın orijinal dili okuyabildiğim bir dil ise amazon vs. üzerinden e-kitap olarak alıyorum. Orijinal dilinde okuyamıyorsam da korsan e-kitapa yöneliyorum. Alenen beni dolandırmaya çalışan bir firmanın ürününü korsan tüketmekte de -başkasına para kazandırmadığım müddetçe- herhangi bir beis görmüyorum. Konuya ilişkin şahsi tutumum budur. Herkese hürmetler.

7 Beğeni

Malazan bence beklentilerin çok altında satan bir seri oldu.Ki bunu tekrar baskı sayısından da satış adetlerinden de anlamak mümkün. Ama kemik bir kitlesi olduğu için basmaktan da vazgeçemiyorlar. Bu yüzden az satıyoruz madem bari fiyatı çekebildiğimiz en yüksek seviyeye çekelim diyorlar. Tamamen harcadıkları sürenin intikamını alıyorlar gibi bir şey bence.Yoksa 350-400 sayfalık bilimkurgu kitaplarını 180-200 e de satıyor İthaki normalde.(Hyperion 700 sayfa falan ama 200 civarı hatta daha da indirimli alınabiliyor)Yani gidermiş,telifmiş hepsi süs sebepler dediğiniz gibi. İstedikleri için durum böyle.Ben her zaman derim onu da alalım şu da bizim olsun, öbürünü de biz çıkartalım hastalığı var İthakide. Mesela Sun Eater serisinde rekabet eden 2,3 yayınevi vardı bildiğim yine İthaki aldı. Şaşırdım mı? Hayır. Yine yüksek sayfa sayılı bir seri. Çıkana kadar her kitabı 700-750 den alırız muhtemelen.

4 Beğeni

Dolandırdığını nereden biliyorsun? Şimdi tartışma çıkarmak istemem ama çok saçma konuşmuşsun. Her yazarın anlaşmaları farklıdır. Adamların maliyetini, gelir gider durumunu nereden bilebiliriz ki? Korsana yönelmek için de çok saçma bir sebep.
Korsan kitap okumak ile gittiğin bir marketten bir ürün çalmak eş değer bir durum.

1 Beğeni
  1. Değil. Bir ürünün senin tüketiminle başkası tarafından tüketilemez hale gelmesi ile sonraki tüketimleri engellemediğin tüketim türleri doğal olarak eş değer tutulamaz.

2. Tatışma çıkarmak istiyorsun. Zira tartışma çıkarmak istemesen “saçma konuşmuşsun” gibi doğrudan şahsa yönelik provakatif -hakaretvari olarak da değerlendirilebilecek- bir ifade kullanmazdın.

3. Tartışmalarımı bilgi ile temellendirilmiş fikirler üzerinde yapmayı tercih ederim. Bu nedenle ortada tartışabileceğim bir husus göremiyorum.

5 Beğeni

Keşke İthaki ve diğer yayınevleri yaptıkları telif anlaşmalarını tamamen olmasa bile kabaca şeffaf bir şekilde açıklasa. Ama bu da başka sorunları su üstüne çıkarabilir.

Seri beklenenin altında satılıyor ise ve seriyi toplayanlar için basıp biraz daha tuzluya satalım demişlerse de pek eleştiresim yok. Çünkü seriyi seviyorum ve okumak için 100 200 fazla vermeye razıyım. Tabii bu her kitap için geçerli bir şey değil. :slight_smile:

3 Beğeni

Bilgi diyorsun fakat ithakinin yada öbürlerinin kitapları hangi maliyetler ile yayınladığını hiçbirimiz bilemiyoruz ki. O zaman kendi yorumunla çelişiyor, ve suç işlediğini belirtiyorsun.
Ayrıca atla deve değil gidip araba almıyorsun. Ayda en fazla 1 2 kitap alıyorsun. Fiyat pahalılığı karşısında öteki ürünler daha çok göze batıyor.

O kadar az mı okuyorsunuz? Afedersiniz ben yanlış anlamışım. Ben buradaki arkadaşların da benim kadar çok metin tükettiğini ve bu harcama kaleminin bütçelerinde önemli bir yer tuttuğunu zannetmiştim. Benim hatam.

1 Beğeni

Her yazarın anlaşması farklı oluyor kimi yazarın sadece 1 serisini telifini alabiliyorsunuz kimi zamanda yazarın kendisinin telifini alabiliyorsunuz. Stephen King 2 yayınevinden çıkıyor ana eserleri Altın Kitaplarda bir serisi ise İnkilap Yayınevinde keza Brandon Sanderson’ın Cosmere Evreni Akılçelen Yayıncılıkta farklı serileri Dex ve İthaki’den çıkıyor.

1 Beğeni

Bende öyle düşünüyorum ve telif ücretleri vs. herşeyi farklılık gösterebilir. Bundan dolayı her sayfa sayısı aynı olan kitap aynı yada yaklaşık değerde olması imkansız.

2 Beğeni

Buna katılıyorum. Eşdeğer tutulamaz. Birinde tüketiciyi mağdur ederken diğerinde de üreticiyi mağdur etmiş oluyoruz.

Bence çok büyük hak gaspları değil bunlar ve kimseye de büyük zararı olacağını düşünmüyorum ama yine de bunun legalize edilmeye çalışılmasını doğru bulmuyorum. Legal değil, çok önemli de değil.

2 Beğeni

Beklentilerini düşük tutmuş olabilirler ama o beklenti karşılanmasa ithaki gibi bir yayınevi 7 kitabi hayatta basmazdi bence. Yillar önce başladıkları lightbringer serisinin son kitabını hala çıkarmadılar örneğin muhtemelen istedikleri satışa ulaşmadığı için. Bir de az satılır diye bize pahalıya aldırdılarsa kitaplari, olur da seri ilerde çok satmaya baslarsa bize bir miktar iade etmeleri lazim o mantikla :sweat_smile::sweat_smile:

1 Beğeni

Geçen Instagramda editör şuan üzerinde çalışıyoruz dedi Lightbringer için, baya yorucu kitaptı filan dedi. Yani 2,3 yılda bir kitap çıkaramamanin sebebi böyle basit şeyler olmamalı. Desenize satmadı uğraşmak istemiyoruz diye djdjd R.F Kuang in Ağustosta çıkacak Katabasis kitabını dünya ile aynı anda çıkarıyorsunuz ama :joy:

3 Beğeni

Bu arada Malazan’ın sonradan popüler olma ihtimali sıfır gibi bir şey. Hatta 10 kitapta tamamlanınca unutup gidecekler. İlk kitapların baskılarını bile yapmazlar kesin

1 Beğeni

Malazan serisi Lotr ve Zaman Çarkından sonra ismi bilinen bir high fantasy serisidir öyle çabuk unutulmaz. Yıllarca Türkçe basılsın diye bekledi millet, İthaki ediöterlerinden birisi bir booktubera bahsetmişti yıllarca İthaki basmasın diye hakları alıp elinde tutan bir yayınevi varmış o yüzden 2022 yılına kadar basılamadı seri.

1 Beğeni

Karton kapaklari 1000 tl ye satarlarsa popüler olma şansı yok tabi ki :sweat_smile::sweat_smile: diğer büyük serilerle ayni fiyata çekerlerse kalıcı, yeniden baskıları olan bir seri olur bence. Yani şu serinin GOT, wheele of time ya da abercrombie serileri gibi serilerden pahalı olmasi için hiçbir sebep yok. Şuanda malazan meraklısı bizim gibi insanlarin parasını tokatlıyorlar. Ben 4. kitabi okuyorum, 5 ve 6 yı da aldim ve seriyi tamamlarim. Sorunları olsa da genel olarak ilgimi çekiyor seri ama fiyat performans olarak baksam bu kadar uçuk fiyatlara değer diyemem.

3 Beğeni