Eklediğim grafiklerde görünüyor zaten. 1 Ağustos gecesi Japonya piyasasında 7.20 üzerine çıktı ve sabah türkiye açıldığında 6.50 bandında işlem gördü.
Türk insanının şu grafiği anlama ihtimali %0.01 falan.
Ben de günlerce 7 lirada kaldı demedim zaten. O gün kuru takip etmiştim. Yayınevleri ve teknoloji ürünleri satan firmalar fiyatlarını 7 liraya göre düzenlediler. Daha sonra herkes elindeki doları bozarak zar zor 6.5’ta sabitlemeyi başarmışlardı ama enflasyon uzun süre düşmedi. Teknoloji firmaları dolar kuru ve enflasyon düşmeye başlayınca yavaş yavaş fiyatlarını düşürdüler ama hiçbir yayınevi fiyatlarını düşürmemişti.
Dolar 6.5 lira olduğu halde 7 liraya göre düzenliyorlarsa dolar 7.25 olduğunda 7.5 lira veya daha fazlasına göre düzenlemeleri gerekmiyor mu sizin mantığınıza göre?
Onun haricinde 12 Ağustos’u 13’üne bağlayan gece 7 lirayı aştı. Sabahında düşüş gösterdi Merkez Bankası 13 Ağustos kuru 6.90
Hocam bunların bir önemi yok. Türkiyeden kimse o tarihlerde 7 liraya veya 6.90’a dolar almadı, türkiye piyasasının grafiklerine bakmanız gerekiyor.
Bahsettiğiniz tarihlerde aşağıdaki grafikte 6.90 görebiliyor musunuz? Hayır.
Doların bir kaç saatliğine asya piyasasında 7 lirayı görmesiyle. Türkiye’de piyasa açıkken ve işlem hacmi yüksekken 7 üzerinde sabit kalması birbirinden çok farklı şeyler. Bunları birbiriyle karıştırmayın lütfen.
Ben kamu sektöründe görev yapıyorum ve o gün dolar üzerinden ödeme yapacaksak, merkez bankası sayfasında ne yazıyorsa o kur üzerinden ödeme yapılıyor. Sonuç olarak resmi olarak kabul edilen kur Merkez bankası fiyatıdır. Çok iyi hatırlıyorum o gün döviz bürolarında bu yazan 6.90’da 40 kuruş kadarda yukarı satılıyordu. Bankalarda da 15-20 kuruş üzerindeydi. Mecbur olanlar aldılar ya da o günkü kuru kullandılar. Yani bu attığınız o gün ödemesi olan veya alması gereken ya da uyanıklık yapıyım 10 liraya çıkacak zaten diyen vatandaş için geçerli olmadı.
Artı gün içinde 7.23 liraya kadar çıktı. Piyasalar açıkken oldu bu. Asya değil. Bir çok sektörde fiyatlamasını buraya göre yaptı o dönemde. Sonra da inişi olmadı tabi dövizle beraber.
Öncede Kayserideki esnaflar yapardı. Bir malın değeri 10 sa sana 20 der pazarlık yapa yapa asıl istedigi fiyata satardı. Müşteride iyi pazarlık yaptığını sanıp alırdı. Bu durumu şuanki kitap fiyarına çok benzetiyorum. 
Kadim Kanunlar’ın yeni kitabının etiket fiyatı ne olacak merak ediyorum.
Tam da böyle düşünüyorum artık. Almamızı istedikleri fiyatın üzerinde etiket fiyatı belirleyerek kampanya vb. durumlar ile satıyorlar.
Biz de %50 indirim ile aldık diye seviniyoruz. Gelirimde bu kadar artış yokken nasıl önceliğimi kitaba vereyim. Hele ki bu dönemde.
Etiyet fiyatı 100 tl kampanya fiyatı %70 le 30 tl yada etiket fiyatı 60 tl %50 indirimle 30 tl. Sağ twist sol twist misali hangisini seçersen seç aynı
Kitabın Artemis baskısının 670 sayfa olduğunu ve son çıkan Uzun Savaş, Kılıçlar Çağı kitaplarının fiyatlarını da göz önünde bulundurunca sizin 60 TL tahmininiz nokta atışı olacakmış gibi sanki
Bakalım merak ettim ne kadar olacağını
![]()
Yeni çıkan kitaplara yetişemiyor bir süreden sonra insan. Sonrasında da baskısı bitiyor alamıyor. Keşke çıktığında alsaydım diyip yeni çıkan diğer kitaplarda baskısı biterse diye almaya çalışıyor. ( en azından bir süre böyleydim kendi adıma)
Şu forumda yeni çıkan/çıkacak kitapları sizin sayenizde ögreniyorum hep. Keşke paylaştığınız her kitabı size hediye etse yayınevleri.
@Edward sayfa sayısına bakmadım dediğiniz gibi son aldığım kitaplarla karşılaştırdım kafamda büyük ihtimal 25-30 arası olacak (kampanya fiyatı diye inanırsak
)
Maalesef tüm kitap alımlarımı durdurdum. Önümü göremediğim bir zamanda yeni kitaplara bütçe ayırmamam gerekiyor.
Neyse ki zamanında aldıklarım var yetiyor bana. Olur da yine önceliklerim arasına girerse kitaplar o zaman baskısı olanları alırım.
Yine de alan, okuyan tüm arkadaşlara keyifli okumalar dilerim. 
Bunun da yeni baskı sorunu var. İş Kültür biyografi serisinden örnek vermek gerekirse ben Leibniz kitabını 29 tlye almıştım. Etiket fiyatı 50 tl idi sanırım. Yeni baskısı yanlış bilmiyorsam 75 tl ve indirimli 49 tl ye alınıyor. 29 tl nerede 49 tl nerede? Kitap aynı kitap, baskı kalitesi aynı. Mesela şu an Büyük Petro kitabı 95 tl etiket fiyatı ama 2.baskı yapınca 125 tl olabilir (büyük ihtimalle olur). Almamak mı? İleride aynı kitabı daha fazla fiyatla alabilecek miyiz? gibi bir sürü soru doğuruyor bence. Herkesin kararı kendine kalıyor.
Kitap fiyatları istikrarlı bir şekilde artıyor. Örneğin Tess Gerritsen’in son iki kitabını almayı bütçe nedeniyle erteliyorum. Kitaplar sepetimde duruyor, ama her hafta 1-2 TL artarak 29-30 TL’ye vardı. Kitapların biri 256, diğeri 272 sayfa. Sayfa sayısına göre fiyatlar yüksek. Bunlar sadece iki örnek. İndirim beklerken zam görüyoruz. Gidişat iyi değil gibi.
@Strenergy , alınası kitaplar da geldikçe geliyor
son çare seni engelleyeceğim 
1-2 yerden kağıta %30 gümrük vergisi geldiğini duydum. Son 2 haftadır 600-800 arası ürüne gümrük vergisi geliyor, kağıt ile ilgili hammadde vs. ürünlere de vergi geldi şeklinde duydum ama bu vergiler ile ilgili çok ayrıntılı bir haber de yok.
Vergi kararnamesinde vergi gelen ürünlerin adları yazmıyor uzun bir kodu var her ürünün tek tek sorgulayıp öğrenmen gerekiyor.
Bilgisi olan var mı?
%30 değil ama %15 görünüyor Eylül sonuna kadar.
- 4802.55.15.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 40 - 60 gr)
- 4802.55.25.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 60 - 75 gr)
- 4802.55.30.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 75 - 80 gr)
- 4802.55.90.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 80 - gr)
- 4802.56.20.20.00 - Fotokopi kağıdı
- 4802.56.80.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 40 - 150 gr) (435x297 mm)
- 4802.57.00.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 40 - 150 gr)
- 4802.58.10.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 150 - gr) (Rulo halinde)
- 4802.58.90.10.00 - Baskı ve yazı kağıtları (m2 ağırlığı 150 - gr) (Diğerleri)
Bizi ilgilendiren kısım buralar sanırım. Dahası da var ama %10-%15 arası ek vergi gelmiş görünüyor.
%50 kampanyalar da kurtarmayacak gibi artık.