Endişelerin ve yorumların gayet doğru @MelihAntepli, seninle aynı fikirdeyim. Bundan 6 ay sonra sütün fiyatı 29 TL Kültür Kitaplığı serisindeki kitaplar 44 TL olursa süt 29 TL olmuş ne yapalım dememizin hiçbir anlamı kalmayacak, topluca zaten batmış olacağız. Başlık adı Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş olunca 9-10 TL’lik kitapların güncel fiyatlarını paylaşmak çok normal ve yapılması gereken bir şey. Bu forum sadece zamanımızı geçirdiğimiz bir ortam değil, kolektif bir hafıza oluşturuyor buradaki gönderiler. Bugün paylaştığımız ve “Vay be, fiyatlar uçmuş” dediğimiz her bir yorum aynı zamanda ülkenin de geçtiği süreçleri özetliyor.
Foruma yeni bir özellik gelmiş veya ben yeni keşfettim: “Bu konuyu özetle”. Bu özette geçtiğimiz yaklaşık 4 yıldaki kitap fiyatlarındaki değişimler salt bir biçimde gözüküyor. Bu gönderiler de bu özete bir katkı sunacak.
Rıhtım Kamarası’nda “Bakın İthaki fiyatları nolmuş” desem süt eleştirisini kabul ederdim ama burası tam da “Bakın İthaki fiyatları nolmuş ya” başlığı.
Butik yayınevlerine ve arkasında sermaye olmayan yayınevlerine çok üzülüyorum. Muhtemelen neredeyse tamamı kısa sürede iflas edecek. Umarım öyle olmaz, öngörümüzde yanılırız. Butik yayınevlerini desteklemek gerekiyor. Kitapçılar öldü, butik yayınevleri de ölürse yayıncılık piyasasının ana akım medyadan farkı kalmayacak, ne basarlarsa o satılacak. Hepimiz için çok üzücü ve korkutucu bir kuvvetle muhtemel olasılık bu…
Ben de kendi düşüncelerimi sıralayayım.
Yapılması gerekenler
1- Kitap kağıdı üretimi için devlet teknolojik olarak özel firmalara destek vermeli.
2- Kağıt Üretimi arttırılmalı. Ki sırf denetimli hint kenevirinin ekilmesine izin verilmesinin başlıca sebeplerinden biri de çok randımanlı kağıt üretiliyor olması.
3- Mürekkep üretimi de önemli bir sorun. Mürekkep dışardan geliyor diye biliyorum, yanlışım varsa düzeltin.
4- e-imza yaygınlaştırılmalı, e-devlet üzerinden kişiye özel e-imza olmalı ve kitaplar dijital olarak bu e-imza üzerinden satışa çıkmalı. Bu konu her şeyden önce Arz-Talep meselesi. Ben kişisel olarak kağıdı tercih ederim. Tavsiyem sadece e-kitaba sıcak bakanlara kitabın ulaştırılması için.
5- Küçük ama yaygın bir kütüphane ağı ile Kültür Bakanlığı altında bir birim oluşturulmalı.
6- Özellikle ilçelerde bankalar şube içinde kitap satış alanları açarlarsa devlet vergisel olarak teşvikler verebilir. İş Bankası şubelerinin bir kısmında bu var. Kitaba erişimi kolaylaştıracaktır.
7- İnternette fiyat indiriminin sonlandırılması söz konusu. Bu da belli firmaların kitap şubeleri yaygınlaşsın diye yapılıyor. Konuşulan bu. Ha öte yandan bunun kitap satışı yapan yerlere zarar verdiği de bir gerçek. İçinden çıkılması zor bir durum. Keşke yabancı ülkelerde bu işler nasıl dönüyor ayrıntılı bir şekilde sunumu yapılsa. Ya da bilen biri olsa da anlatsa.
8- Tüm kitapseverlere geçmiş olsun. Kötü günler geride kaldı, sıra daha kötü günlerde.
Konunun eski mesajlarına bakarken 2018 Ağustosunda yazılan bu mesajı gördüm. O zaman herkes katılmış. Şimdi ne diyorsun @Erdo sence haklı çıktın mı.
Çok değil daha 20-30 sene önce hemen her ilçede ciddi bir kütüphane vardı. 5000 nüfuslu ilçemizin kütüphanesinde Nazım’dan Ümit Yaşar Oğuzhan’a kadar bütün şairlerin kitapları vardı mesela. Ki, kütüphane envanterinde bizim rafta gördüğümüzün en az 20 katı kitap var aslında. Kütüphane yaşayan bir organizma gibi. Süreli yayınlar ve güncel yayınlarla beslenmesi gerekiyor. Bunun için de devletin ciddi bir kültür politikası olmalı. Okuyan insanı sorunlu gören, cehaleti kutsayan bir iktidar anlayışı tüm ülkeyi bozkır kültürüne boğdu maalesef. Buradan çıkış da ancak cumhuriyetin kuruluş aşamasında olduğu gibi bir kültürel devrimle olur. Kitapların tirajı artmazsa ikinci el piyasası karaborsa mantığıyla çalışır, ki ülkede olan bu. Baskı adeti çok az ve hemen hepimiz son alıcıyız. Kitapta sabit fiyat da ancak aracı paylarının düşürülmesi ve kitapçıların devlet tarafından desteklenmesi ile olur. Yoksa şu haliyle olacaksa zaten hiçbirimizin kitap almaya mecali olmayacağı gibi, hala var olabilen birkaç kitapçı da zincir kitapçılar olur ve eczanelerin kozmetikçiye dönüştüğü gibi acayip bir formata kavuşur. O vakit zaten yayınevi falan da kalmaz birkaçı dışında. Hulasa; bu iktidarla hiçbir çıkış yolu yok bu açmazdan.
Evet 2018 de yazmışım. Maalesef en kötü haklı çıkma durumu budur. Bu arada orada bahsetmiş olduğum yayınevi hâlâ kitap basmıyor.
Sıradaki kehanetime gelelim.
“Kidega’ya indirim kodu gelecek”
500 sayfa kitaba 70-80 ucuz geldi bana. Keşke o fiyat olsa, indirimle falan yine makul. 200 sayfa kitapların etiketi 50 TL civarı oldu bile.
Doğru gerçekten, özellikle Pegasus’a bakarsak…
Bu durumlar yüzünden başvurduğum çoğu yayınevi stajyer alımını durdurduğunu söylüyor. Stajımı bile ilerlemek istediğim alanda yapamıyorum. Ne anlamı kaldı stajın?
Sahaflar da özellikle yabancı dil kitaplara %70’lere varan zam yapıyorlar ki onları suçlamıyorum. Onların birakç sene önce 40TL’ye listelediği kitap 10$ ediyorken şimdi, 2,5$ ediyor. Böyle korkutucu bir fakirleşme söz konusu.
Henüz zam yapmamış olanlardan almak isteyip beklettiklerimden birkaç tanesini aldım ama sahaflardan ucuza 2.el eski püskü kitap almanın bile bir getirisinin olmayacağı günler geldi gelecek derken işte geldi. Bunu ben gözümle gördüm. Umarım bu iş her bir türkiye vatandaşı sokak röportajlarında “telefonu göster, avrupa’da domates taneyle satılıyor, yağ kuyruğu vardı” diyen sığırlar kadar sefil bir hayat yaşayana kadar böyle devam etmez.
Yani burası yeri değil biliyorum. Ha banlanıp forumdan atılırsam da sağlık olsun. Ama son zamanlarda yeni çıkan kitaplara bakıyorum eganba.com sitesinden (ki sürekli takip ederim yeni çıkan kitapları) bilindik yayınevleri nerdeyse yok gibi. Paso dini yayınevleri ve inanılmaz piyasaya dini kitap çıkışı var. Bu basılan kitaplar nasıl basılıyor, kim fonluyor sorusu aklınızın bir tarafında dursun. Unutmayın bu günleri.
Forumdan atılırsam da herkese sevgiler. Kitapsız gününüz geçmesin. Sağlıcakla kalın.
Neden atılacaksınız yahu. Sormaya hakkınız olan gayet normal bir soru.
Bazen hatta tarikatlara ait kitaplar bile görüyorum hani normalde belli değil ilk bakışta ama yazan kişiyi araştırdığınızda bilmem ne tarikatının üst düzey bir müriti falan çıkıyor.Hiç normal değil bu durum yani.
Burada sıfır kitap fiyatlarından bahsediyorsunuz ama bu hafta yaşadığım benzer 3 olayı yine de anlatmak istiyorum. Nadir üzerinden x kitabını alacağım. Fiyat 100 lira. Indirim yapar mısınız diye yazıyorum. Fiyata bakıyorum anında 130 olmuş. Yüzde 30 indirim yapabiliriz diye mesaj da atıyor utanmadan. Farklı Farklı 3 tane sahaftan aynı muameleyi gördüm ki bir tanesi sürekli alışveriş yaptığım bir adamdı.
Esnaf da çakallığı marifet sayıyor. Ticari ahlak denilen birşey kalmamış. Bu adamlar batarsa da batsın diye düşünüyorum artık…
Bu tarz kitaplar zaten çoğunluğu oluşturuyordu hep. Şimdi gözünüze batmış olabilir. Bunlar hep basılır ve dağıtılır. Şu anki zamana özgü değil.
Şu şekil nesiller yetiştireceğiz diye yola çıkıp, her konuda ahlaksız bir toplum yarattılar.
28 Eylül’de verdiğim Kitapyurdu siparişi. Üç Karbon Yayıncılık İngilizce kitap 43TL tutmuş. Bugün derste Sons and Lovers’ı incelemeye başlayınca arkadaşa “Karbon Kitaplar’dan 20TL’ye almıştım,” diyip link atmak için uygulamaya girdim ve ŞOK oldum. Çünkü şimdi en ucuzunun fiyatı 30TL olmuş. Hala dümdüz 500 sayfalık kitabın 20TL’den 90TL’ye yakın bir fiyata fırlamış olmasını sindiremiyorum.