Döviz düştü diyoruz ama ancak 10 gün öncenin kuruna dönebildi. Ama o bile %20 civarı bir fark demek oluyor. Keşke yayınevleri kağıdı bugün alsalar diyeceğim ama o kağıda geçmiş kurdan para bağlayan ithalatçı bugünkü kurdan satar mı? Bu in çıkışlarla piyasa ciddi bir güvensizliğe girecek. Bu dönem herkes döviz daha da düşecek mi yoksa yeniden yükselecek mi sorusunun cevabını bekleyecektir diye düşünüyorum. Bence biz pek bir şey beklemeyelim bir süre.
Ankara’da teknik servis işi yapan arkadaşım Şuan ithalatçıdan yarın için mal istediğinde aldığı fiyat öğlen ki yüksek kur.
İthalatçı piyasanın bir süre yüksek kurdan döneceğini ve hatta kurlarda günlük/haftalık/aylık değişimler böyle dengesiz devam ederse satışların hep yüksek kurdan yapılacağını söylüyor.
Ben de pek ümitli değilim. Benimkisi temenni sadece. Bence açıklanan sistem fos çıkarsa millet bu düşüşü alım fırsatı olarak görür, döviz tekrar yükselir. Yani madem böyle bir şey yapabiliyorsunuz niye beklediniz buralara kadar onu anlamıyorum. Cari açık kapatma da yalan oldu galiba. Rüzgar nerden eserse biz oraya durumundayız sanırım.
Benim iş makinası bakım ve onarımı yapan arkadaşım yarın yedek parçaları yine euro 20’den alacağını söyledi. Ama parçayı takıp tamiri yaptıktan sonra parçaları artık euro 20’den fiyatlandıramayacağım diyor. Malesef feci bir zararı söz konusu.
Üreticiler doları 18’e endeksleyerek zam oranlarını belirlememişti (Apple hariç ) 12 13’e göre zam yapılmıştı. O yüzden malesef kitap dahil hiçbir şeyin fiyatı inmeyecektir. Dolayısı ile elinde türk lirası olan birkaç ay içinde 2 kat fakirleşirken, dolar ve altın tutan çok daha az fakirleşmişti fakat şimdi artık herkes yaklaşık oranlarda fakirleşti
Bu hafta içi dolar bozdurarak vatan kurtaracağını sanan balık hafızalı insanların şovunu izleriz ve dolar biraz daha düşer ve bir süre öyle seyreder. Sonra yine malum para babaları alttan toplarlar ve 2. büyük zam dalgası gelir.
Dolardaki düşüşün zaten yansımayacağını biliyordum ama İthaki kitaplara yeni zamlar geliyor sanırım. Yaz fiyatlarına göre %100’den fazla artmış bu iki set. Dune Kutulu set 1000 liraya dayanmış…
20 Ekim’de %50 ya da % 60 fiyatı 96 liraydı sanırım. Trendyol İthaki mağazasından almıştım.
Pegasus bunu beğendi.
Sonumuz hayır olsun.
Mağazaya giden Z insanı Dune kutulu seti almak istediğinde 990 tl istenecek. Bunu düşündükçe gülme alıyor beni. Bazen mağazalarda deli gibi kitap alanları görünce tutup “Kuzum siz iyi misiniz? Ateşiniz filan yok ya? Mağazadan kitap mı alınır?” demek istiyorum ama “Herkesin hayatına kimse karışamaz.” sözü geliyor aklıma.
Her şey arttı. Özellikle kağıt ve baskı malzemeleri vs. gerçekten çok arttı. Yayınevlerine ilk zamlarda hak veriyordum ben ama 3-4 ay önceki etiket fiyatı bugün %50 indirimli fiyat olduysa bu çok feci fırsatçılığa doğru gidiyor. Pegasus ile bir fark kalmadı neredeyse.
Harfiyen katılıyorum. Yüzde 120 zam oldu neredeyse. Bu nedir ya.
Pegasus en başında yapar zamı, bir kez yapar. Söylemiştim bunu daha önce bir yerde. Sonra herkes Pegasus’a yetişir bir noktada. Son 10 senedir gözlemlerime dayanak bunu tespit ettim. Eskiden Pegasus’u ikinci el alırdım şimdi onu da alamam. Sahaflar da fırsatçılığa soyundu.
Ekleme: İrili ufaklı kitaplarla başlayan korsacılık furyası bir aya kalmaz hız kazanır. Uzun zamandır yeni pdf bulmak imkansızken bir aya yüzlerce pdf ortaya çıkar. Tekrar tekerrür eden bir korsan savaşı başlar.
Dune kutulu setin fiyatını daha yeni 650den 850 yapmışlardı ya 990 nedir ithaki neyin kafasını yaşıyor
Alo 175
tuketicisikayeti.gtb.gov.tr
Yada “HFA Bildirimi” uygulamasıyla fiyat artışlarını şikayet edebilirsiniz.
valla kusura bakmasın da ithaki, gidip saman kağıdına baskılı sert kapak sete 900 lira vereceğime ingilizce deluxe bilmem ne baskısına veririm, çok harika baskılar var ingilizce.
tamam anlıyorum baskı maliyetleri arttı 3-4 kat ama sen bu sete ayrıca telif ödemiyorsun zaten çevirisini yaptığın ve 20 baskı yapıp çeviri ve telif masraflarını çıkardın kaç kere. Hala bu neyin kafasıdır anlayamıyorum
Bir düzeltme yapayım. Her baskıya ayrı ayrı yazar, çevirmen, çizer telifi ödüyorlar.
Çevirmenler adına konuşayım, bir çevirmen için tekrar tekrar baskı yapan kitap olması önemlidir. Tek baskının çevirisi ile hayatlarını sürdüremezler.
Ancak bildiğim kadarıyla her baskıda aldıkları pay düşüyor.
Kim nasıl anlaşıyor, yüzde kaç ile anlaşıyorlar bilmiyorum elbette ama taksi -dolmuş ücretleri gibi bir tarife yok.
Bu değişken bir durum. Bazısı bir kez çeviri ücreti alıyor. :)Tamamen ikili ilişkiler anlaşmalar gibi gibi.
31 Ağustos 2021 tarihinde Tolkien Mirası setini 78 TL’ye almışım Amazon üzerinden. Dune ciltli seti 2.baskıda sırt kısmındaki Kum Solucan’ı aşınmış vaziyetteydi her gördüğüm kişide. Bu seviyede artış fırsatçılık gibi geliyor bana.
19 Ekim 2021 tarihinde de Vaiz kutulu seti 216 TL’ye almışım Amazon üzerinden.
Geçen gün @alper mi paylaşmıştı anımsayamadım ama incecik bir kitabın en düz maliyeti 36 liraları buluyordu zaten. Ciltli, kutulu, yaldızlı, janjanlı filan uçuyor fiyat.
o zaman dünyanın en kötü telif sözleşmelerini imzalıyorlar demektir. İnanılmaz iyi çevirmenlerle de çalışmıyorlar hani, Cihan Karamancı, Aslı Dağlı gibi iyi çevirmenlere lafım yok ama çalıştıkları çoğu çevirmen ortalamanın çok altında. Az para vermek için tecrübesiz çevirmenlere gidiyorlar ya da aralarının iyi olduğu tanıdık çevirmenlere çevirtiyorlar. Bir Niran Elçi yok artık mesela ithaki’de en son hangi kitabı çevirdi hatırlamıyorum. Bir Yosun Erdemli yok mesela.
Her baskıda tecrübeli, tecrübesiz her çevirmene para veriyorlarsa bu hallerine şaşmamalı. Çizerler de aynı şekilde, yurtdışı çeviri kitaplarda dahi kapak ve grafiklere 1 kere para verirsin biter.