Kitap Fiyatlarındaki Aşırı Yükseliş

Millet ne meraklıymış 18 kurdan mal almaya. Hepsi koşa koşa mal doldurmuş :smile:

Yükselince de yerine koyamam o fiyattan deniyor. Ulan hep biz mi (yani kullanıcı) ödeyeceğiz zararı?

2 Beğeni

Burak Bey merhaba. Özellikle sanayi ve imalatta Euro yükselirken 25-30 olacak korkusu oluştu. Birçok tanıdığım 18-19 Euro kur seviyesinden korkudan peşin mal satın aldı.

Ekleme : Demokrasinin zayıf ve toplumsal gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu toplumlarda krizin faturasını hep orta ve alt sınıf öder.

19 Beğeni

Mecbur işi için o fiyatlardan almak zorunda. Birde kur dahada artar diye o fiyatlardan alan var. Yani kur düştü hemen anında fiyatlarda düşer gibi bir şey olmaz, zamanla olur.

Bu arada kur yeniden yükselişe geçti :grimacing:

2 Beğeni

Aynı korkudan telefon ve bilgisayar teknik servisi işleten arkadaşlarım da malzeme aldı. Durum vahim.

3 Beğeni

Alttan alttan geliyor Dolar Bey. Çok da şey etmeyin, yerine geri gelir.

2 Beğeni

Merhaba, piyasa ve ticaret hakkında bilgiler için teşekkür ederim :smiley:

Bence bu terste bir işlik var ama boş verin keyfim kaçıyor ya :frowning:

2 Beğeni

Bunu ben de biliyorum. Bunda bir sorun yok. Fiyatlar düşsün de demedim. Yeniden zam yapılması gereksiz diyorum. En azından 20-25 liraları dolar görene dek zam olmaması gerekiyor. Zaten yeterince fantastik artışlar yapıldı. Tabii ki 18’den aldığını 15’den almış gibi satamaz ama 18’den aldığını zaten 25’miş gibi satacak şekilde zam yaptın. Bir daha yüzde 40-50-100 zam yapmak fırsatçılık değil de nedir?

Ekleme: Her şeye yeni yılda zam yapılıyor derseniz de dolar düşüşünün de bunu dengeleyeceğini düşünüyorum. Bu bahane edilmemeli.

13 Beğeni

Ekim ayında 2.30 liradan aldığım 100lü peçete şuan 5.90…
Her sektörde birçok problem var ama bu kağıt ürünlerinde hammadde tedariğinden dolayı çok çok daha fazla problem var gibi görünüyor.

1 Beğeni

“Doların düşmesiyle fiyatları düşürmeyen fırsatçılar”

Dolar kaçtan düştü ? 18’den düştü 12 TL’ye ama fiyatlar düşmemiş (!)

Dolar 18 TL’de sadece birkaç saat durdu. Anlık 18 olduğunda market fiyatları 18 TL’ye mi endeksliydi, 18’den düşünce fiyatlar düşsün? 8 TL’den 12.5 TL olmuş bu en az %50 zam demektir. Esnaflar bunu fiyatlara yansıtmayacaklar mı?
Dolar 13 TL üzerinde yalnız 20 gün tutunmuş. Bu 20 gün içerisinde ithal edilecek ürünler tüketiciye dahi ulaşamaz bile boşuna fiyatlar niye düşmüyor moduna girmeyin. Dolar düştü moduna dahi girmeyin . Dolar/TL %120 yükseldi ama yükseldiği noktadan yalnızca %30 düştü bunun gerisi ne olacak?
Alıntıdır.

3 Beğeni

Kitap zamlarınin doların anlık yükselmesiyle değilde, kağıdın ton fiyatına gelen zamla bir ilgisi var herhalde. Bir matbaa çalışanı yazmıştı yakın zamanda fiyatlar bayağı artmış.

1 Beğeni

Dolar anlık 13.30! Delirdi bu yine, narkozun etkisi bitti galiba.

1 Beğeni

O da bir şey mi, ben 47 TL’ye aldığım tuvalet kağıdını dolar 18 olunca 101 TL’ye almıştım yeniden ucuz diye, dolar 13 oldu şimdi yeni fiyatı 163 TL. Fiyatlandırma politikası dolar kuru ile anlık uyumlu gitmiyor, piyasadaki baskın his zarar etmeyeyim, sattığıma alır mıyım… Geçen ay zam yapan yayınevleri bir daha ciddi zam yapmaz diye düşünüyorum Ocakta. Ama bazıları hiç zam yapmadı veya küçük zamlar yaptılar. Onlar yapmak zorunda kalacak. Her şeyiyle dış etkenlere bağımlı bir piyasa bu, keşke bir süre hiç kitap çıkmasa diyorum bazen, inanın derdimiz kalmaz :grinning:

4 Beğeni

Dolar 20-25 e göre hiç bir sektör zam yapmadı daha. Yapsalar 3-4 katı fiyatlar görmemiz gerekirdi ama hammaddeye dayalı birkaç ürün dışında yaşanmadı bu henüz.

Yani dolar düştü bak hiçbir şey düşmüyor aslında kendimizi kandırmak gibi biraz. En başta her sektörün baş belası akaryakıt ürünlerinde devlet hiç indirim yapmadı. Gelecek indirimi eski alacaklara ve vazgeçtiği vergiye mahsuben ÖTV’ye çevirdi.

Yayınevleri özelinde %25-50 civarı zamlar gördük. Bildiğim kadarıyla İthaki %100 ve üzerine yakın yaptı sadece. Bunlarda 13-14 liralık kuru kaldırır ama sonrası yeni zam sağanağı olur. 17-18 civarında uzun süre kalamadığı ve aynı gün düştüğü için pek çok sektör oranın kazığını daha sokmadı fiyatlara.

Şimdi oradaki açığı kapatmak için her gün %5-10 arası yükselişe başladık yine… Ocakta yeni fiyatlandırmalar hız kazanır diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Ekonomi ateşinin üzerine bir battaniye atıp, “Bakın söndürdük,” dediler. Ateşin battaniyeyi yemesi çok uzun sürmez/sürmeyecek.

Bir de arkadaşlar şöyle bir durum var: Doların çıkması bir problem olduğu gibi düşmesi de süper bir şey değil aslında. Para/Piyasa/Ticaret/İş yapan insanlar, adına her ne derseniz, istikrar ve öngörülebilirlik ister. Ticaretle uğraşan insanlar genellikle vadeli çalışır. Yani ürünü satarlar ama parasını aylar sonra alırlar. Hal böyle olunca altı ay sonraki ekonomik durumun öngörülebilir olmasını tercih eder herkes.

Dalgalı denizde seyahat etmeyi sevmez kimse. Şu an için ise ekonomideki fırtına dinmedi. Aksine şiddetlenerek artmasından korkuluyor. YTD.

10 Beğeni

96’li Familia tuvalet kağıdı 250 lira arkadaşlar.

2 Beğeni

Yürütülen politikalar (!) ne içeriye ne dışarıya güven vermiyor. Doğal olarak piyasaları olumsuz etkiliyor bu durum.
Hocam hangi kitap çıkarsa çıksın son kitap alışverişimi geçen hafta yaptım. 2 yıl okumama yetecek kadar kitap stokladım. Nedeni Kasım ayından itibaren basılan kitapların baskı kalitesinin mecburen düşmüş olması. Daha da düşecektir kalite.

3 Beğeni

Upton Sinclair’in Sanayi Kralı kitabını okuyorum şimdi. Ford’un günlük ücreti primle birlikte 5 dolara çıkarmasıyla şehirde oluşan enflasyona değiniyor. Kira 12 dolar iken 20 dolara çıkıyor, pazardan aldıklarını asla bir daha aynı fiyata alamayacaklar. Bunun sebebi ücretlere gelen zam. Zamla birlikte daha iyi yaşayacaklarına düşünen emekçiler hayal kırıklığına uğruyor. Shutt ailesi yazarın deyimiyle ekonominin yasalarını öğreniyorlar bir bir. Arkadaşlar, Ocak Ayında asgari ücret ve aslında tüm ücretler artacak. Enflasyon da bununla birlikte artacak tabii. Bize şimdi fahiş gelen fiyatları bile belki arayacağız. Bunun dolar kuruyla da alakası olmayacak. Enflasyon böyle bir şey; öğrenciyken alabildiğin ayakkabıyı 20 yıl sonra çalışıp asgari ücretin 4-5 katı gelirin varken alamıyorsan ya da alırken elli kere düşünüyorsan, bunun sebebi dolar kuru değil, enflasyon. Japonya örneğinde olduğu gibi, doların kaç birim Japon parası olduğu da önemsiz, yeter ki halkın alım gücü enflasyon karşısında erozyona uğramasın. Demem o ki, panikle ve popülist hamlelerle alınan yakın dönem ekonomik kararları bize enflasyon, kitap fiyatlarının artışı, sevdiğimiz birçok yayınevinin zor durumda kalması ve kitap kalitesinin daha da düşmesi olarak dönecek maalesef.

2 Beğeni

Gerçekten çok üzücü. Çok istediğim kitaplar haricinde artık kitap alamayacak hale geldim. Krediyi full doldurdum, bir kuruş bile yer kalmadı. Ne kadar stok yapsam yine olmuyor. İstemeyerek e-kitaba yönelecegim. Daha çok, vefat etmiş yazarları ve baskısını bulamadıklarımı düşünüyorum. Fiziksel kitap çok başka ve ortada emek var. Mesela dün gittiğim spor salonu bundan sonraki seans güncellemesini %120 yapmış daha ne diyebilirim ki. Neye elimizi atsak elimizde kalıyor.

2 Beğeni
4 Beğeni

Yerden göğe kadar haklılar. Ayrıca artık yayıncı da okur da dijitale geçmek zorunda.

2 Beğeni