85’di . İlknoktadaki fiyatı bile 133 liraydı. Ben de şaşırdım fiyatı görünce.
Kitapların etiket fiyatı da yok indirim oranları da yok. Nereden bilicez indirimlerin %50’ye vardığını? Nereden bilicez hangi kitapların %5, hangi kitapların %50 indirimli satıldığını?
Lovecraft çizgi romanı Alfa’nın sitede düz %35 indirimle 48TL, İlknokta’da “%50’ye varan Çok Büyük Festival İndirimi” ile 56TL. Ne bu şimdi??? Hani indirim yapılırken kanun gereği son bir aylık satış fiyatı baz alınacaktı??? İş dönüp dolaşıp “Etiket fiyatını kaldır, indirim oranını kaldır, oraya “'ye varan” yaz, istediğin fiyata sat, kim nereden bilecek?” durumuna mı geldi?
İyi mi oldu böyle? Hani bu yasa tüketicinin indirim oranlarına aldanmasını engelleyecekti? Her zamanki gibi daha beter oldu. Şaşırmadık…
Beklentim mi çok yüksekti bilemiyorum ama çizgi romanlarda pek de öyle indirim göremedim sanki
Önceki haftalarda İdefix, DR vs sitelerde sepet hazırlardım.Bunlara bakmak bile zevk verirdi…Şimdi kitapların fiyatları ne, indirim oranları ne anlaşılmayınca hiçbir zevki kalmadı.İstediğim kitapları bile alasım gelmiyor, etiket fiyatının ve indirim oranının gözükmesi insanı gerçekten çok etkiliyor.
Olan yine biz okuyucuya oldu…
Eğer geçmezlerse Kidega’dan etiket fiyatı kontrolü yapıp, diğer sitelerden fiyat kontrolü yapacağız. Bu arada dün kitapyurdunu aramıştım. Niye böyle bir uygulamaya geçtiklerini sordum. Mail yoluyla iletirseniz cevap verilecektir dediler.
Şimdilik son kaleler Kidega, BKM ve Hepsiburada. Umarım onlar da geçmezler. Ben olsam örnek veriyorum BKMkitap2.com diye bir site açarım, orada tüm ürünleri etiket fiyatlarına koyarım. Kontrol etmek isteyen oradan bakıp ne kadar indirim yaptığımı görebilir. Bir şekilde sistem entegre edilirse diğer tarafa yüklerken etiket fiyatı girince otomatik oraya da gidebilir asıl sitede gözükmeden. Pek bir masrafı da olmamış olur böylece.
Bazı kitap dağıtım siteleri üye girişi yapmadan da liste fiyatlarını kitap sayfasında gösteriyor. Örneğin Kida, erdoğanlar vs. oralardan kitap ismi ile aratarak bakabilirsiniz.
Bir sürü uğraştırıyorlar ya.
Kitap alırken bile uğraşılan tek ülke olabiliriz, üstelik herkesten daha fazla ücret ödediğimiz halde. Gerçekten artık geldiğimiz noktada hiçbir şey keyif vermiyor. Artık kitap bile alamıyoruz, çıldırmalık.
İdefixte sepette %7 indirim var. Sabit fiyat yasasına ne zaman geçilir bilinmez ama okuyucunun seveceği işler…
Gerçekleşeceğini sanmıyorum ama, etiket ve indirim fiyatlarının kalkması online kitap satışlarını aylık bazda düşürürse satışlar düştü eskiyi dönelim denir mi diye merak ediyorum.
@BiblofilYouTube Aynen katılıyorum, bu kadar uğraşa gerek var mıydı anlam vermekte zorlanıyorum.Sanırım aldıkları kar yetmiyor daha fazla kar istiyorlar.
Kitap alma hevesimi bile bitti gitti. Bu konuyu nasıl heyecanla takip ediyordum, şimdi çok iyi indirim görsem de kitap alasım yok.
Neden ikinci bir site kurmak gerekiyor? Zaten mevcut durumda da liste yani tavsiye edilen satış fiyatını yazabilirler, hatta yazılması bir zorunluluk:
Tüketici Kanunu madde 54, 3. fıkra:
“İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir.”
Mevcut düzenleme “indirimden önceki fiyat” ile ilgili
Kitabın kenarında indirim oranı yazmıyorsa son 30 gün içinde daha ucuza satmışlar, şimdi sözde indirim yapıyorlar diye anlıyorum ben.
Yukarıdaki kanunun ilgili maddesini verdim, okuduğuma göre liste fiyatının olmamasından rahatsız olanlar mevcut. Şikayet mekanizması mevcut. İster e-devlet, ister cimer, ister reklam/rekabet kurulu sayfalarından, isterseniz de il/ilçe ticaret müdürlükleri vasıtasıyla konuyu şikayet edebiliyorsunuz.
Zorunluluk mu bilemiyorum ama yeni sisteme geçilen sitelerin hiçbirinde yazmıyor, zorunluluk olsa yazardı muhtemelen.
Kanun maddesi açık, hepimiz aynı şeyi okuyoruz.
Bu kısım istemsizce güldürdü.
Dediğim gibi rahatsız olan şikayetini yapabilir, hem bunu yapmak için konfor alanınızdan çıkmanıza da gerek yok
Neden küstahlık yaptığınızı çözemedim, size söylenmiş herhangi bir söz bile olmadan üstelik. Bu size verdiğim son cevap.
Tdk’ya göre küsah; saygısız, kaba, terbiyesiz (kimse).
Şahsınıza yapılan bir saygısızlık göremiyorum. Her kanuna harfiyen uyuluyor olsaydı şikayet ve denetim mercilerine hiç ihtiyaç olmazdı ve kurulmazlardı, ülke gerçekleriyle bağdaşmıyor bu.
Deliller göstererek doğruluğunu ispat ettiğim bir bilgiye rağmen satıcıların bu denli savunuluyor olunmasının, satıcılarla(ya da yayınevleriyle) dirsek temaslı olduğunu düşünüyorum.
Bilinçli bir tüketici olarak bu düzenlemenin çıkmış olmasını son derece sevindirici buluyorum. Hepimiz tüketiciler olarak haklarımızı bilmeli ve menfatimizi koruyarak bu haklardan istifade etmeliyiz.
Öyle bir seçeneklerinin olduğunu sanmıyorum ya, belli bir süre sonra bütün siteler böyle olacak bence