İletişim diğerlerinin yanında ucuz kalmışken bazı kitapları daha da şaşırtabiliyor. İndirimde 25’ti bu en son, şimdi 20 olmuş:
https://www.amazon.com.tr/Mutlu-Prens-Oscar-Wilde/dp/9750524586
Anormal olmayan fiyat artışlarının destekçisiyim, itiraz edenin de karşısındayım. Ülkemizde her şeyin fiyatı artarken sevdiğimiz şeylerin artmamasını istemek akıl tutulması. Olayların farkında olmamak, hayâl dünyasında yaşamak…
Yayıncıların e-kitap formatına geçerlerse bir çok sorun ortadan kalkar. Bunun için amazon, dnr, kobo gibi platformlarlada anlaşırlarsa matba, kağıt baskı, depo, aracı gibi bir çok kol ortadan kalkar.
Bahsi geçen yayınevi webtoon basıyor ve bildiğim kadarıyla webtoonlar internet üzerinden ücretsiz bir şekilde okunabiliyor. Bu noktada telif vs. nasıl oluyor bilmiyorum ama ücretsiz sunulan bir ürünü yepyeni bir şeymiş gibi yayımlayıp satarken bir de fiyat artışına gitmek bana mantıklı gelmedi.
Geçen hafta sonu alsancak tudem deydik. Ekim ayı itibari ile tudem grubuna da %40 gelmesi planlanıyormuş.
Asıl sorun fiyatların artarken kalitenin düşmesi. Serinin ilk cildi iki parmak kalınlığındayken aynı sayfa sayısına sahip 2. cildi bir parmak kalınlığında. Sonra kızınca maliyet, cart curt bir sürü bahane konuluyor önümüze.
Basılı kitaplarda vergi indirimi alıyor yayınevleri eğer e-kitap formatında çıkarırsa ekstra vergi biniyormuş kitaplara.
Aral Game davası örnek mesela eskiden dijital oyunlar kutulu oyunlara göre nispeten ucuz oluyordu ama Aral Game dava açınca ve kazanınca PlayStation Türkiye ofisi deli gibi ceza ödemişti aynısını fiziksel kitap satışı yapan bir kitapçı yaparsa bu seferde basılı kitap ile e-kitap aynı fiyata satılacak denirse yine zararımıza olacak.
Kitap fiyatlarının “normal” artmasına kimse pek bir şey demez. Ancak 60-70 liralık kitap bir kerede şu fiyatlara çıkınca fırsatçılığın zirvesi oluyor bence.
Ayrıksı bence fiyat arttırmıyor yanan deposu için zorunlu “bağış” topluyor.
Baskı kalitesi her geçen gün düşüyor. Eskidiği için yenisini aldığım mangadaki farklar;
10.Baskı(2017) - 16.Baskı(2021);
Kalınlık ve renk farkı(Beyaz olan yeni baskı);
Yeni baskıda her sayfanın arkası görünüyor. Kağıt kalitesi düşmüş.Kapak kalitesi de aynı şekilde. Akılçelen yayınlarının sadece 4 yıldaki kalite farkı.
Yuh yahu! Bu ne? Zaten mangayı rezil bir kağıda basıyolardı bari arkası gözükmeyecek kalınlıkta bassalarmış.
100 veya 125/400’le 700’lere, nakit ve uygulama varsa Nays ile 600’lere iner. Daha da uyguna düşmüyordu zaten, ben Filozoflar ile Yazarlar’ı bu civarlara almıştım.
Kişisel not: Besteciler olanını tavsiye etmiyorum, önemli eserlerin çoğu pas geçilmiş.
Amazondaki 4 al GeçenAykiFiyatını öde kampanyası da bitmiş.
Bana da ℅30 demişti.
Maalesef bu hepimiz için bir hayal. Kapitalizm gölgesini satamayacağı ağacı keser.