Kitap Önerileri: TARİH

Merhaba, bu türde çok fazla kitap var aslında. Özellikle istediğiniz bir ülke veya bölge tarihi var mı veya belli bir dönem? Ortadoğu, avrupa veya ingiltere, fransa, türkiye gibi… 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı, Ortaçağ avrupası, kanuni dönemi osmanlı vs.

Genel olarak bir öneri istiyorsanız Umberto Eco’nun Gülün Adı, Baudolino kitaplarını önerebilirim.

Mithat Cemal Kuntay’ın Üç İstanbul kitabını da çok severim.

Diğer okuduğum ve sevdiğim bazı tarihi romanlar;

• Markus Zusak: Kitap Hırsızı
  • Amin Maalouf: Semerkant
  • Vladimir Bartol: Fedailerin Kalesi Alamut
  • Orhan Pamuk: Benim Adım Kırmızı
3 Beğeni

Teşekkürler. :slightly_smiling_face: Aslında genel olarak istediğim bir tarih aralığı yok. Ne kadar farklı zamanlar olursa o kadar iyi. Rönesans, Osmanlı, Dünya Savaşları; eser güzel olunca insanın da o döneme dair algıları açılıyor, daha fazlasını öğrenmek istiyor.

Sizin önerilerinizden sadece Alamut’u okudum. Mutlaka diğerlerine de bakacağım, farklı tarihlerde kitaplar önermeniz çok hoş oldu. Teşekkür ederim. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Yerli olarak İsmail Bilgin ve Okay Tiryakioğlu tarihi roman yazarlarımızdan. İsmail Bilgin hiç okumadım ama Okay Tiryakioğlu’nun bir kaç kitabını okumuştum. Tarihe çoğunlukla sadık kalarak yazıyor.

1 Beğeni

Teşekkürler, iki yazarı da sizin sayenizde öğrenmiş oldum. Mutlaka göz atacağım. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Umberto Eco, Reşat Ekrem Koçu, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kemal Tahir, Cemal Kuntay ilk aklıma gelenler. Tabii daha çok var.

3 Beğeni

Değerli önerileriniz için teşekkür ederim. Mutlaka inceleyeceğim hepsini. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Jack Goody, Tarih Hırsızlığı güzel bir kitap tavsiye ederim. Genel tarih bazlı kitap önerisi olan var mı ?

Sahafçıda iki hafta önce gördüm 3 cildi 150 TL idi çok uygun bı ara temin edip okumuştum… Ankara’da sahafçıda görmüştüm…

Enver Ziya Karal ve İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın toplamda 11 ciltlik eserlerini öneririm bende. Kitapların ebatları büyük ve hacimli zaten İsmail Hakkı hoca Halil İnalcık hocanın hocası idi tarih konusundaki bilgisi eşsiz ve olağanüstü diyebilirim…Ben bu iki seti almak istiyorum çok uyguna da buldum yer sorunum var kitaplar gerçekten büyük ama kafaya koydum insaAllah alacağım bu eserleri… Yakın zamana kadar da Halil İnalcık hocanın İş Bankası yayınları tarafından basılan Devlet i Aliyeyi de topladım 5 ciltli olarak…Tarihi roman şeklinde okunacak ise de Reşad Ekrem Koçu tartışmasız zirvedir. İlber Ortaylı hocada öneriyor Reşad hocayı…

1 Beğeni

Kitaplığımda olmasını istediğim eserlerden biridir İslamın Serüveni ama bu ara etiketleri bir hayli yüksek -aslında daha uygun şekilde söylemek gerekirse, benim alım gücüm yok- O yüzden beklemeyi tercih ediyorum.

1 Beğeni

Evliya Çelebi Seyahatnamesi var alacağım kafaya koyduğum eserlerden birisi bunun için Yapı Kredi yayınları ile görüştüm telif haklarını başka bir yayınevi alacak imiş öyle söylediler. Yapı Kredi yayınları ndan çıkan 10 ciltli eser hem günümüz Türkçesi olması yanında birde farklı farklı renkte olmalarına da tav oldugum için eğer tekrardan basarlar diye beklerken bu haberi aldım. Nadirsahaf ve Kitantik’te var lakin 1.750 TL’den başlayan fiyatlarla. Yapı Kredi yayınları toplam on cildi 400 TL den satıyor iş güzarlar 5 katına satıyor…Onun için biraz daha beklemek zorunda kalacağım…

Celal Şengör’e Fatih Sultan Mehmet ve Kristof Kolomb için kitap önerisi sordum:
FSM için Halil İnalcık’ın Fatih Sultan Mehemmed Han kitabını, Kolomb için ise Admiral of the Ocean Sea: A Life of Christopher Columbus kitabını önerdi.

3 Beğeni

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi hakkında kitap arıyorum. Ne kadar detaylı ve ayrıntılı olursa o kadar iyi olur. Önerisi olan varsa yazarsa sevinirim.

Bu konu ile alakalı bakmadım ama ben kendi yöntemi anlatayım. Belki bir şeyler çıkabilir.

Dergipark ve YÖK tez üzerinden konu ile alakalı arama yapıyorum. Arama sonuçlarından dergi ve tezlerin kaynakçalarına bakıyorum.

4 Beğeni

Mantıklı, teşekkür ederim.

1 Beğeni

Antik Çağ üzerine önemli kaynaklar

Aeschylus, Suppliant Women, çev. H. W. Smyth, Harvard University Press, Cambridge 1926.

Callimachus, Hymns 1-3, çev. A.W. Mair, Loeb series, William Heinemann, London 1921.

Claudius Aelianus, De Natura Animalium (On the Characteristics of Animals), çev. A. F. Scolfield, Loeb Classical Library, Cambridge, Massachusetts 1959.

Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica.
Library of History, Cilt II, Kitap 2.35-4.58, çev. C. H. Oldfather, Loeb Classical Library 303, Harvard University Press, Cambridge, MA 1935.

Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica.
Library of History, Cilt III, Kitap 4.59-8, çev. C. H. Oldfather, Loeb Classical Library 340, Harvard University Press, Cambridge, MA 1939.

Euripides, The Complete Greek Drama (2 Cilt), çev. W. J. Oates and E. O’Neill, Iphigenia in Tauris, çev. R. Potter, Random House, New York 1938.

Eusebius of Caesarea, Praeparatio Evangelica (Preparation for the Gospel) (Libri 4), çev. E. H. Gifford 1903.

G. Plinius Secundus Maior (Yaşlı Plinius), Naturalis Historia (Natural History), Cilt. I-X; Kitap 1-37, çev. by Rackham, H., Jones, W. H. S. and Eichholz, D. E., Harvard University Press, London 1949-1954.

Herodotus, Historiai, Herodot Tarihi, çev. M. Ökmen, Türkiye İş Bankası, İstanbul 2002.

Hesiodos, Erga kai hemerai, Theogonia. İşler ve Günler, Tanrıların Doğuşu, çev. F. Akderin, (2. basım), İstanbul 2014.

Homeros, İliad. İlyada, çev. A. Erhat - A. Kadir, (23. basım), İstanbul 2007.

Homeros, Odysseia, çev. A. Erhat - A. Kadir, (19. basım), İstanbul 2007.

Lucius Apuleius, The Golden Ass, Being the Metamorphoses of Lucius Apuleius, çev. S. Gaselee, William Heinemann, London; G.P. Putnam’s Sons, New York 1915.

Niccolò Machiavelli, La Mandragola, ed. Pasquale Stoppelli, Mondadori, Milano 2016.

Nonnus, Dionysiaca (Cilt.III, Kitap 36-48), çev. W. H. D. Rouse, Loeb Classical
Library 356, Harvard University Press, Cambridge, MA 1940.

Pausanias, Hellados Periegesis. Pausanias Description of Greece (4 cilt), çev. W.H.S. Jones, D. Litt and H.A. Ormerod, Harvard University Press, Cambridge, MA; William Heinemann Ltd., London 1918.

Pedanius Dioscorides, De Materia Medica, 1 Cilt, 5 Kitap, çev. T. A. Osbaldeston, 1. basım, IBIDIS Press, Johannesburg 2000.

Pedanius Dioscorides, De Materia Medica, çev. L. Beck, Hildesheim, OlmsWeidmann 2005.
Publius Aelius Aristides, Orationes, ed. W. Dindorf, Aristides (Cilt 2), G. Reimer 1829.

Stephan von Byzanz (Stephanus Byzantinus), Ethnika (Stephani Byzantii Ethnicorum Quae Supersunt Ex Recensione Augusti Meineke), Akademische Druck- U. Verlagsanstalt (Unverändenter Abdruck der 1849 in Verlag G. Reimer in Berlin erschienenen Ausgabe), Graz 1958.

Strabon, Geographika. Antik Anadolu Coğrafyası (Kitap 12-14), çev. A. Pekman, İstanbul 2005.

Theophrastus, Historia Plantarum (Enquiry into Plants), Cilt II: Kitap 6-9, On Odours, Weather Signs, çev. A.F. Hort, Loeb Classical Library 79, Harvard University Press, Cambridge, MA 1916.

1 Beğeni

image

Susan Wise Bauer’in dört ciltlik tarih kitaplarına göz gezdirdim, 3. ciltte Türkiye sadece 3 yerde üstün körü geçmekle beraber, Atatürk hiç yok. Abdülhamit ve Ermeni Soykırımı ise bir-iki sayfalığına yer bulmuş. Her cildin indeks başlığında “Amerika” görmek de cabası, “Yerlileri” falan da yok yanında. Açmadım bile.

Şunu da bırakayım:

Neden bu tür yazıları hep görüyoruz? Neden kendimizi doğru anlatamıyoruz? Sayları bilemem ama onlarca tarih profesörümüz var. Binlerce tarih bölümü öğrencimiz var. Bu arkadaşlar neden bir mektup yazıp yazdıklarının doğru olmadığını işin aslının böyle olması gerektiğini gösteren mektuplar makaleler kaleme almıyorlar. Tamam bu asker beyefendi 1970 tarihinde vefat etmiş. Ama benzerlerinin hala var olduğuna eminim. Koskoca iki dünya savaşı yaşamış, birbirleriyle boğaz boğaza gelmiş devletler bile bugün can ciğer kuzu sarması.

1 Beğeni

E Tabii. G20 ve G7’ye bakıyorum;

Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya.

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri.

Ölen öldüğüyle kaldı, ekonomisi güçlü olup ayakta kalan diğeriyle ticarete devam etti. Bizde eminim ki zengin kesimde güçlü lobiler vardır ama işlerine gelmiyordur rüzgara karşı tavır almak. Ertegün’ün müzik sektöründeki duruşu gibi. Kitapta, dizide, çizgi-romanda karşımıza birden “ermeni soykırımı” çıkınca insan bu uyurgezerliğe küfrediyor.

Not: Kurgu bir tabir olması vesilesiyle tırnak içinde büyük harf kullanmamayı seçtim.

2 Beğeni