Aslında Yeni Kitap Haberleri adlı konu bu ihtiyacımızı biraz da olsun karşılasa da böyle bir konuyla yazarlarımız kitaplarını daha detaylı tanıtabilir diye düşünüyorum.
Kaleme aldığınız ve herhangi bir yayınevinden basılan her türden kitaplarınızı bu konu altında ister video ister yazılı ister de görsel bir şekilde tanıtabilirsiniz.
Amatör olarak kitap yazarlığı yapıyorum. Absürt ve fantastik kitaplar yazıyorum. KDY yayıncılıktan 2 adet kitabım çıktı. Aşağıda tanıtım linklerini gönderiyorum. Bu kitapları ücretsiz olarak dağıtmak istiyorum. Fikir verirseniz sevinirim.
Arkadaşlar, acaba burada kendi yayınlanmış kitabımdan bahsetsem uygunsuz mu kaçar? “Kendi kitabının reklamını yapma. Bunu istemeyiz!” derseniz saygı duyarım ama bizi burada bir araya getiren en temel konulardan biri kitap olduğundan abes görülmez belki diye düşündüm. Ben de henüz yolun başında bulunan her yazar gibi fark edilmek istiyorum sadece. Okunmak istiyorum. Ne dersiniz bilemedim.
ama genelde yazar arkadaşları buraya getiren kendi kitaplarını tanıtma çabası oluyor. Tabii ki bin bir emek verip bu ekonomide belki de cebinizden karşılayarak yayımlattığınız kitabınızı tanıtma çabanıza hak veriyorum ama kişisel olarak 2-3 gün önce üye olup hancıdan yırtmak için 2-3 gönderi yazdıktan sonra kendi kitabından bahseden üyelerin kitaplarına, ne satın aldığınız kitaplar başlığında ne de aylık okuma listelerinde bu zamana kadar denk gelmedim.
Anlıyorum. Peki tamam, sorun yok. Yalnız bir şeyi de söylemezsem içimde kalacak. Esası itibarıyla iyidir, kötüdür, okuyan karar verecektir ama 450 sayfalık bir metin ortaya koydum ben. Takdir edersiniz ki kelimelerle aram çok da fena olmamalı. Diyeceğim o ki bu kadar sert vurmasaydınız da ne demek istediğinizi anlardım diye düşünüyorum. “Para ödeyip yayınlattığın kitabın reklamını basmak için burayı kullanmaya gelmişsin” demeye getirmeseniz de olurdu yani ama kendinizi nasıl ifade edeceğiniz elbette sizin takdirinizde. Saygı duymak zorundayım.
İnanın bütün samimiyetimle sormuştum. Ağzı burnu ayrı oynayan bir bezirgan şekillenmesin zihninizde. Maalesef okuma oranının yerlerde süründüğü ülkemizde ne başı çeken yayınevleri ne de zaten az olan okuyucu kesim taze bir yazarın yüzüne bakıyor olduğu için kitap okuduğu besbelli olan insanlara beni de görsünler diye el sallasam olur mu, onu sormak istemiştim. Hata olmuş. Kusura bakmayın ve müsterih olun lütfen. Popüler tabirle, böyle toplara girmem artık. Var olun. Saygılarımla…
Hocam siz @Boneca’yı yanlış anladınız sanırım. Burada konu para değil. Bu forumda birçok yazar arkadaş gördük. Foruma üye oluyorlar, kendi kitaplarını tanıtan bir mesaj gönderip yahut konu açıp gidiyorlar. Bir daha bu arkadaşları gören olmayınca bu yaptıkları “reklam” oluyor. Aslında size demek istediğimiz şuydu: kitabınızı tanıttıktan sonra da buralarda kalın. Kitabınızı okuyanlarla konuşun, yeni bir içerik ürettiyseniz paylaşın yani kısaca edebiyatla ilgili bu harika mekana katkı yapmaya devam edin. Böyle yapmayınca sizin eserinizi tanıtma çabanız bir reklama dönüşüyor. Reklam yapıp gidince de kimseye faydası olmuyor. Onun yerine kitabı yazma sürecinizi anlatan bir yazı yazsanız, kitabın neler vadettiğini anlatsanız veya buna benzer içerikler üretip paylaşsanız herkes için çok daha iyi olur. Tek mesaj atıp giden arkadaşlar gibi kafamızda “reklam yapan yazar” imajı bırakmamış olursunuz.
Bir de şöyle bir konu var: kitabınız basıldığı yayınevi sebebiyle kitabınızı tanıtma çabanızı anlıyorum. Çünkü Perseus pek reklam yapan bir yayınevi değil. (Kullanıcı adınızdan gördüğüm kadarıyla Şaman adlı bir kitabınız var.) Bu çabanızı da haklı buluyorum.
Hocam bu edebiyat mekanına küsüp gitmeyin. Siz bir yazar olarak katkı yapmaya devam ettikçe emin olun çok güzel olacak. Tek mesaj yazıp giden yazarlar aklımızda kalmıyor. Lakin @EzbenderTheSword hocam gibi buraya katkı yapan yazarlar benim görüşüme göre daha kalıcı oluyor. (Hocam ile sohbet ediyoruz ara ara, 2. kitabını bekliyorum.)
Bu kadar yazdıktan sonra şunu da ekleyeyim, kitabınız için sizi tebrik ediyorum. Kitap yazmak ve bastırmak zaten zor iken ülkenin malum durumunda bunu yapmışsınız. Boyumu biraz aşıyor olabilirim ama sizi takdir ediyorum. Saygılarımla…
Sonradan ekleme: Hocam bir de buraya katkı yapmayı illa yukarıda dediğim gibi yapmanıza gerek de yok. Okuduğunuz kitabı paylaşın, hakkında birkaç bir şey anlatın, haberlere yorumlar yazın… Sonuçta kendi bakış açınızla yazdığınız her şey buraya bir katkıdır. Kaynaşalım, sohbet edelim, zaten ülkemizde okuma oranı ve edebiyata ilgi az iken elimizdeki bu mekanı değerlendirelim.
@Boneca Arkadaşımız çok güzel bir biçimde ifade etmiş ama velev ki sizin gibi kaba ifade etmiş olsun, bunda utanılacak bir şey yok. Para verip bastırmadınız mı? Bastırdınız. Hem emek hem para verdiniz. Kitabınızı tanıtmak en doğal hakkınız ama diğer yandan foruma katkılarınızı da bekliyoruz. Mesela birçok yazar adayı kitap nasıl yayınlanır merak ediyor. Ne kadar para gidiyor? Editörlük hizmetleri gerçekten iyi mi? Kapak tasarımında sizin hükmünüz geçiyor mu? Adım adım anlatsanız faydalı olur.
Benim gibi bir forum acemisini aydınlatmak üzere ne kadar nazik, belagatli ve yapıcı yazmışsınız. Yüreğinize, elinize sağlık. Benim platformda sadece 2-3 günlük olmam, henüz ayağımın tozunun kalkmamış olması platformun kendisini geç fark etmiş olmamdan kaynaklanıyor. Bunda arayış içinde olmamın ve arayışın getirdiği algıda seçiciliğin payını inkar etmem, doğruya doğru; ama kendimi tanıtıp kaçmak düşüncesiyle de gelmedim. Değerini hemen ortaya koyan bir platform ve her zaman burada olmayı çok isterim.
Bir kitabın yazım aşamaları olsun, basıma giden süreç olsun, ne deneyim edindiysem seve seve paylaşırım. Dilim döndüğünce başlayalım hatta.
Öncelikle şunu belirteyim; her ne kadar yayınevlerinin hepsi nihayet ticari işletme olsa da bir miktar ödeme talep eden yayınevlerinin bunu tam manasıyla ticarethane kafasıyla yaptıklarını söylemek fazla agresif olurdu. Bunu daha ziyade mali varlıklarını sürdürebilmek adına yaptıklarını düşünüyorum çünkü yeni yazarlara karşılıksız şans tanımak büyük güç ister ve yüksek başarısızlık oranı sebebiyle ağır sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden dev olanlara erişemiyoruz zaten. Bu riski almak istemiyorlar.
Bunun dışında süreç bakımından pek bir fark yok aralarında. Bitmiş (kesinlikle bitmiş) çalışmanızı word formatında hangisine gönderecekseniz onun talep ettiği adrese gönderiyorsunuz. Posta yoluyla matbu alanlar da var ama bu daima bir alternatif oluyor ve tavsiye etmem açıkçası. Daha pratik olanı tercih etme eğilimi içinde oluyorlar çünkü. Neyse bunları yaptınız. Belirttikleri değerlendirme süreci kadar beklediniz (sakın tek tek denemeyin, süreler çok uzun, her tarafa gönderin gitsin). Sektör devi yayınevlerinden güzel güzel retlerinizi de aldınız ve becerebilirseniz moralinizi de bozmadınız. Sonunda bir yerden olumlu dönüş geldi. Siz de kendileri ile çalışmak istediğinizi belirttikten sonra sözleşme gönderiyorlar. Benimki gibi ödeme konusu da içeriyor ise bunu bir madde ile belirtiyorlar. Gerisi telif şartları. İmzalar atılıyor. Size bir editör atanıyor (bu resmi bir işlem) ve onunla çalışma başlıyor. Sonunda size çalışmasını tamamladı ğı kopyayı gönderiyor ve baskı için onayınızı talep ediyor. Bu da resmi bir aşama ve onayın dönüşü yok, o yüzden iyice okuyun. Bir veya birkaç itirazınız varsa not alıp aynı maile cevaben bildirin. Düzeltip tekrar atacaktır. “Bu kopya için baskıyı onaylıyorum.” şeklinde yanıtlayın. Ödeme varsa işte bu noktada yapılıyor. Sonra size kitabın baskıya verildiği haberi geliyor mail ile. Hayırlı olsun.
Kapağa gelince; o editör ile çalışmakta olduğunuz süreçte araya giren ayrı bir çalışma. Tasarım uzmanı sizinle temasa geçiyor. Talep ve yönlendirmeleriniz doğrultusunda size çalışmalarını atıyor. Hiçbirini beğenmezseniz sıfırdan başka çalışmalar ile geliyor merak etmeyin. Seçtiğiniz görselin dosya numarasını belirtip “o olsun” diyorsunuz. Hepsi bu kadar.
Daha da konuşuruz. Yazım süreçlerinin de sohbetini yaparız. Hepinize çok sevgiler…
Hocam buranın geçmişini bilmediğiniz için tepkinin aslında neye verildiğini anlamamanız gayet normal. Kerem de net bir şekilde açıklamış aslında. 2 tip yazar geliyor buraya:
Selam sabah vermeden alakalı alakasız her konuya kendi kitabının linkini bırakıp ortadan kaybolan
Sizin gibi yapacağı eylemin sonuçlarını önceden düşünüp, soran ve sohbet eden
İlk tipte yazarlar bırakın kalıcı olmayı ve kitap satmayı, normalde belki alma ihtimali olan bile rahatsız olduğu için en ufak bir fayda sağlayamıyor. İkinci tip ise, ki yine Kerem örnek vermiş, sırf iyi niyeti ve foruma katkıları sebebiyle bile destekleniyor.
Siz de kitabınızın tanıtımını uygun konularda yapabilirsiniz. Hatta Bülent Hocamın dediği gibi yazarlık süreçleri hakkında belki yeni bir konu açıp tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Son olarak paragraflar arasına boşluk koyarsanız sevinirim.
Hocam bu yazdıklarınızı ve kendi kitabınızın yazım sürecini yeni bir konuda anlatsanız çok güzel olur. Bir kitabın arka planını, yazılış sürecini, ilham kaynaklarını okumak herkes için güzel olur diye düşünüyorum.
Bu arada @SJack mesajları uygun yere taşıyabilir misin?
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hepsini dikkate alacağımdan hiç şüpheniz olmasın. Kendi kitabımdan bahis açmayı ise şimdilik ertelemenin en iyisi olacağı kanaatine vardım. Belli ki şu an için ağzımla kuş tutsam palas pandıras olduğu izlenimini ortadan kaldırmam mümkün değil. Kimsenin yüzünde bir ekşimeye sebep olmak istemem. Konuya özel de değil, yapım böyle zaten.
Ayın öykü seçkisi için özgün bir öykü yazmak niyeti oluştu içimde. Böylece hem platforma katkı sağlamayı en azından denemiş olurum hem kendimi değerlendirmeye açmış olurum hem de satırlarımda ilk buluşmamız olur. Bakalım, iyi bir şey çıkar umarım.
Müsaadenizle bu başlığı daha fazla meşgul etmeyeyim. Akşam saatlerinde yeni konu açmayı öğrenip sizinle yazım süreçleri ve ilham kaynakları meselesinde buluşmayı umuyorum. Belli ki insanlara bir fayda sunma ihtimali yaratabileceğim, arzu edilen bir konu. Umarım iyi olur. Görüşmek dileğiyle…
Bir önceki iletimde yazdıklarım, üye arkadaşlarımızın beğeni/onaylama düğmesini kullanmaları ile bir nevi pusula niteliği kazandı benim için. O doğrultuda kalmaya gayret edeceğim.
Ben kitabımın hikâyesini kurgulamaya 2019 yazında başlayıp yazımını 2021 başlarında tamamlamıştım; yani sabır göstermeye çoktan alıştım zaten. Burada hatalı davrandım ve telafi etmek istiyorum. Acele etmeyeyim. Önce birbirimizi tanıyalım, alışalım. Kitap sonra kendiliğinden mevzubahis olur muhtemelen. Arkadaşlar haklı. Ben çok paldır küldür daldım konuya. Kusura bakmasınlar.
Yazım süreçleri ve yazan kişinin yazacak ilhamı nereden bulduğuna ilişkin konuşacaktık. Acaba böyle bir konu başlığı var mı, yoksa yeni bir başlık mı açmalı?
Merhaba, mesajımı yanlış anlamışsınız ama @Cesur53 ve @periyodiknesriyat sayesinde yanlış anlaşılma ben müdahale etmeden çözülmüş. Sadece bir konudaki görüşümü eklemek istedim.
Para verip kitap yayımlatan yazarlara karşı bir önyargım ya da küçümseyici bir düşüncem yok. Yayıncılık dünyasının son dönemdeki politikaları ortada. Sadece Şeyma değilseniz ya da kitlesi milyona ulaşan başka bir internet ünlüsü değilseniz kitabınız edebiyat şaheseri bile olsa şans verilmeyeceğini bizzat yayınevi sahiplerinden ve editörlerinden duyduğum için biliyorum. İnsanlar emek veriyor, ortaya çıkan esere güveniyor ve okurla buluşmak istiyorsa çarkların arasında ezilmeden bir miktar maddi yükün altına girerek kitabını yayımlatması çok normal.
@isos81 'in dediği gibi burayı sadece reklam amaçlı kullanan bir kitle var. Gördüğüm kadarıyla açtığınız konu olsun diğer üyelerle girdiğiniz yazışmalar olsun siz onlardan olmamışsınız. Umarım kitabınızın okuru bol olur.
İyi dileğinizi tam da duymaktan mutlu olduğum biçimde ifade etmişsiniz. Bazen eşten dosttan “Satışı bol olsun!” diyenler oluyor. İyi niyetlerinden söylüyorlar elbette. Onlar da sağ olsunlar ama yazarın iç dünyasından hiç haberleri yok. Ben bol müşteri edinmeyi değil, okunmayı düşleyerek yazdım. Birkaç kişi, sırf kapak resmi için alabileceğini söylemişti. Biliyorum ki alsalar, vitrindeki biblo gibi eskiyecek ellerinde. Düşüncesi mutlu etmiyor.
Özetle, bir yazara en güzel iyi dilek cümlesini kurduğunuz için çok teşekkür ederim.