Herkese merhaba.
Konuya dair başka başlıklar olduğunun farkındayım ama şunu okuyunca yeni bir başlık gerekir diye düşündüm:
Harika bir yaklaşım. Ben de elimden geldiğince yukarıdaki öğüde uyarak her iki tarafın da artı ve eksilerini derlemeye çalıştım. Sonuçta hiçbirimiz bu piyasadan para kazanmıyoruz ve bir diğerine ispat yapınca elimize bir şey geçmiyor. O yüzden bu konuyu merak edenler için rehber olması açısından beraber bir liste yapalım istedim.
Aşağıda derlediklerim var. Eklemek, çıkarmak veya değiştirmek istediklerinizi yazarsanız güncellemesini yaparım. Gerek yok derseniz yöneticiler gereğini yapar zaten
E-Kitap
- Satın alma :İstenilen anda istenilen kitabın satın alınabilmesi, basılı kitaptaki gibi kargo veya gidip alma derdinin olmaması
- Taşıma: 1000 sayfalık hele ki ciltli bir kitabı taşımak çok zorken 1000 adet kitabın okuyucuda taşınabilmesi. Hayatınızın her anında yanınızda onlarca kitabın olması
- Okuma: Oturarak, yatarak, otobüste, metroda kısacası her yerde okuması çok kolay. Basılı kalın kitapları okumak işkence olabiliyor. Özellikle yatarak veya toplu taşımada okuyanlar için
- Işık: Karanlık ortamlarda (mesela elektrik gidince) okumaya devam edebilme (Kitaplar için de bazı aparatlar var ama performansları düşük bence)
- Hatırlama: Hangi kitapta hangi sayfada kaldıysanız otomatikman ordan devam edebilme özelliği. Kitaplarda ayraç koyma ya da sayfa katlama gibi yöntemler uygulanmalı
- İstatistik: Kaç saat okudunuz, hangi tür kitaplar tercih ettiniz gibi istatistiklerin tutulması
- Gizlilik: İnsanların okuduğunuzu bilmesini istemediğiniz kitapları her yerde okuyabilme
- Sözlük: Özellikle yabancı dilde kitap okuyanlar için sözlük uygulaması inanılmaz kolaylık sağlıyor
- Güncellik: Kitabın güncel versiyonu çıkınca otomatikman güncellenmesi
- İşaretleme: Kitaplar üzerinde aldığınız notları hatırlama kağıdı olmadan tekrar bulmanız işkence. E-kitaplar ise size tüm notlarınızı rahat bir şekilde gösteriyor ve istediğiniz sayfaya otomatikman gidebiliyorsunuz
- Ek uygulamalar: X-ray, Vocab Builder, Word Wise gibi yardımcı uygulamalar çok rahatlatabiliyor kullanıcıları
- Engelli kullanıcılar: Görme engelliler için sesli kitaplar nimet. Ayrıca punto ve parlaklık değiştirme özellikleri de çok önemli
- Arama: İstediğiniz kelimeyi veya metni arayabilme imkanı
Kitap
- Maliyet: E-kitap okuyucusunu satın alacağınız fiyata 50’ye yakın basılı kitap alabiliyorsunuz. Bu durum insanları ister istemez korsana yönlendiriyor.
- Fiyatlandırma: Ülkemizde maalesef e-kitap fiyatları basılı kitap fiyatlarına çok yakın. Öyle olunca ne gerek var, basılı kitap alırım, hiç değilse kütüphaneme koyarım diye düşünüyor insan
- Kitaplık/Kütüphane: Evinizde olabilecek en güzel dekor olan kitaplık için basılı kitap gerekiyor. Kitapları alıp karıştırmak, yerine koymak, yeniden düzenlemek ruhu dinlendiriyor
- Psikolojik Etkenler: Kitaplara bakarak geçmişteki anılarınızı canlandırabilirsiniz (az önce denedim, oluyor )
- Göz yorgunluğu: Her ne kadar okuyucular e-mürekkep teknolojisi ise böyle bir sorun yaşatmasa da, telefondan okuyanlar için göz ve baş ağrısı bir süre sonra kaçınılmaz
- İkinci el: Kitapları ikinci el olarak ya da bekletip değerlendikten sonra satabilirsiniz. E-kitaplarda böyle bir pazar yok
- Görsel Şölen: Kitapların göz önünde durarak ruhu beslemesi
- Sayfa takibi: Kitapların sonuna doğru yaklaşırken ve özellikle kalın kitaplarda sağ tarafta kalan yapraklar azaldıkça heyecanın artması ve kitabın sonunda kat edilen yolun maddi olarak görülerek mutlu olunması
Şimdilik böyle. Katkılarınızı bekliyorum