Kitaplardaki Çeviri Sorunları

Özgün Metnin Google Translate Çevirisi:
Çok uluslu şirketlerin yabancı yetkililere yasa dışı ödemeleri iş yapmanın başka bir maliyeti olarak görebilecekleri gün geride kaldı.

Sanırım çok eski bir versiyonuyla çevrilmiş.

7 Beğeni

Bence makine çevirisi değil çünkü makine daha iyi çeviriyor. :sweat_smile:

13 Beğeni

Evet ya eski bir verisyon ile yada başka bir program ile çevirilmiş bence.

Ben özellikle son alıntıya dikkat ettim. Son alıntının Google Translate çevirisine bakıldığında karşımıza kitapdaki metin ile birebir aynı tipte bir cümle yapısı çıkıyor. Türkçe çevirisi bas bas bağırıyor ben makine çevirisiyim diye.

6 Beğeni

Arkadaşlar ara ara teknik şeylerde google translate kullanıyorum. Özellikle son 1-2 yılda google çok geliştirdi algoritmayı. Önceden saçma, kelime kelime, cümle bütünlüğüne bakmadan çeviriyordu. Şimdi cümlenin tamamına bakıp daha anlamlı metinler çıkarıyor.
Bu kitaplardan hiç almadım ama gözüm vardı. Bu çevirilerden sonra vazgeçtim.

12 Beğeni

Yaa Larry Page efendii, noktalı virgül kullanımını öğretememişsiniz işte makinalara :joy: .

Aynen dediğin gibi son alıntı özellikle fecaat olmuş, bağırmış ben makine çevirisiyim diye. Demek ki çevrilen kitap bir roman değil ise çevirmene falan gerek de duyulmuyor artık :smile: . Almadığım iyi olmuş, 1-2 kere çok uygun fiyatlarda gözüme çarpmıştı kitapları.

3 Beğeni

Kitap: Ölühane Kapıları - Steven Erikson (s. 283)

Çeviri

Coltaine’in Wickanları paldır küldür bir disipline sahipti

Paldır küldür bir disiplin nedir ve nasıl oluyor acaba? :slight_smile:

Orijinali

Coltaine’s Wickans were disciplined in their mayhem

7 Beğeni

Hocam siz olsanız nasıl çevirirdiniz? Ben düşündüm ama düzgün bir karşılık aklıma gelmedi vallahi.

1 Beğeni

Bulundukları kargaşa içinde Wickanlar disiplinli idi.

Ya da belki de mayhem’den kasıt Wickanların kavgacı tavrıdır.

Kavgacı olsalar da Wickanlar disiplinli idi

Gibi bir şey olurdu. Her ikisi de Paldır küldürden iyi görünüyor. :sweat_smile:

4 Beğeni

Öyle bir cümlenin geçtiği yeri hatırlar gibiyim. Şu an tek bu cümleyi okuyunca paldır küldür’ü ben düzensiz, baştan sağma gibi algıladım mesela. Yani pek disiplinli değiller olarak yorumladım ama o zaman orijinaline göre bu yanlış.

Bu arada sayfa kaç acaba? Bir bakayım tamamına.

2 Beğeni

Sayfa yazıyor mesajda, 283. sayfa (karton kapak). 8. bölümün hemen başları.

3 Beğeni

Görmemişim sağ ol hocam :slight_smile:

Evet doğru algılamışım. Tamamını okuyunca yine öyle düzensizmiş gibi anlamamı sağladı.

3 Beğeni

O paragrafı İngilizce okuyunca benim anladığım Wickanların savaşa dalınca çılgıncasına/psikopatça (berserker gibi belki?) dövüştükleri ama buna rağmen aslında disiplinli oldukları oldu.

Kamist Reloe sanırım Coltaine’e karşı cephede ve askerleri sayıca üstün olsa da Coltaine’in askerlerinin daha kaliteli olduğu falan da söylenince mayhem kelimesini gereksiz yere veya kasti olarak verilen zarar veya uygulanan şiddet anlamıyla düşünmek daha doğru geldi.

3 Beğeni

Aslında ben de senle aynı şekilde düşündüm ama “the mayhem” yerine “their mayhem” olunca, savaşta değil de kendi içlerinde de böyle olduklarını varsaydım. O yüzden ikinci çeviride “kavgacı olsalar da” dedim.

Ama sonuçta böyle “paldır küldür bir disiplinlik” bir durum yok. Zaten ben Türkçeden okurken bu yazıyı gördüm, anında dedim “bu hatalı çeviri”, sonra gidip baktım orijinaline.

3 Beğeni

Onlara has/onları tanımlayan bir trait ya da marka gibi algıladım ben, Osmanlıdaki Deliler gibi, their kullanımı anlamlı geldi o zaman. Bu olmasa bile dediğin gibi paldır küldürün alakası yok zaten asıl metinle, hatalı direkt.
Karamancı kendine söylemiş olmasın. :face_with_hand_over_mouth:

3 Beğeni

Yine okuduğumda garipsediğim, birkaç kez okumama rağmen anlam veremediğim bir cümle.

Kitap: Ölühane Kapıları - Steven Erikson (s. 295)

Çeviri

Ama bu bir hastalık değil. Kovanlar arasındaki bir savaş. Biri hayalet bir ele bağlı Fener’inki. Diğeri Otataral’a yakalanmış olmasına rağmen giderek güçlenen tanımadığım bir kovan - bütün duyularıma yabancı bir kuvvet.

Çok düşündüm ne demek istediğini, işin içinden çıkamadım. Orijinali okuyunca anladım (İngilizceye bakmadan yorumlamaya çalışın önce).

Orijinali:

But not a disease. A battle of warrens – Fener’s own, linked by one ghostly hand, the other ensnared by Otataral, yet waxing nonetheless – a warren I can’t recognize, a force alien to every sense I possess.

Kalın yazılan yer aşağıdaki gibi olsa iyi olurmuş. Ya da en azından bir iki virgül olsaymış. Tireyi de sanırım etkisi artsın diye farklı yere koymuş Karamancı.

Ama bu bir hastalık değil. Kovanlar arasındaki bir savaş. Birisi, hayalet bir ele bağlanmış olan, Fener’in kovanı, diğeri ise Otataral’a yakalanmış olmasına rağmen giderek güçlenen bir kovan - tanımadığım, tüm duyularıma yabancı bir kuvvet.

Var mı benim gibi zorlanan yoksa herkes ilk okumada anladı mı ne denmek istendiğini? :thinking:

4 Beğeni

Bağlı kelimesinden sonra bir virgül koysa kurtaracakmış. Böyle anlaşılmaz olmuş bence. Türkçe baskıdan soğuttuğun iyi oluyor beni, lütfen devam et. :smiley:

3 Beğeni

Bu sefer yorumsuz. :slight_smile:

Kitap: Ölühane Kapıları - Steven Erikson (s. 337)

Çeviri

İçin rahat olsun, bacım.

Orijinali

Relax, lass

7 Beğeni

Bu seferkini ben beğendim :roll_eyes::roll_eyes::roll_eyes:

1 Beğeni

Lass kelimesini kafasına göre değiştire değiştire kullanıyor Karamancı. Bundan önce “kızım” ve “yavrum” vardı, şimdi ise “bacım”.

Aslında context e göre bacım uyuyor ama kelime yine de çeviride eğreti duruyor. Yani ne bileyim, koskoca Kalam “bacım” demez heralde. :slight_smile:

4 Beğeni

Maşallah. :smiley: Kızım ve yavrum bile biraz garip geliyorken bacım kullanımı gerçekten yorumsuz. Bir de editör isimleri oluyor kitaplarda utanmadan.

2 Beğeni