Aslında bitkiden hiç anlamam. Çiçekçiye soracaktım. Ama yıllardır eski evlerde gördüğüm büyük yapraklı uzun boylu çiçekler var. Sanırım onlar ortamın atmosferine katkı sağlıyorlar. Bir de Google’a yazdım birden çok seçenek çıktı. “Kapalı ortamda nemi azaltan bitkiler” vs. Biraz araştırmak lazım. İç mekan bitkileri diye geçiyor. Paşa kılıcı falan diyorlar.
Evet ben de araştırdım, sizin de kullandığınız bir çiçek varsa gerçekten etkili olup olmadığını merak ettiğim için sormuştum. Biraz daha araştıracağım, çünkü bende paşa kılıcı var fakat bir etkisini göremedim.
Hmm… deneyiminizi paylaştığınız için sağolun.
Rica ederim. Tuz lambasını da alacağım umarım faydası olur. Gerçekten etkili mi? Deneyimleyen arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Tuz lambasının mantığı şu; kapalı iken tuzlar nemi çekip üstünde tutuyor, açıldığında içindeki ampulün verdiği ısı ile tuzlar kuruyup sıvıyı buharlaştırıyor. Ortamdaki nem böylelikle bir miktar azalıyor.
Benim odamda nem ölçer var ama ege bölgesinde çok da bir faydasını göremedim
Daha nemli bölgelerde daha fazla işe yarıyor olabilirler.
Bazen çok nem tutmaktan tuzların eriyip altına aktığını falan duymuştum, bende olmadı
Bir süredir kullanmıyorum.
Anladım teşekkür ederim paylaşımınız için, alıp denemem gerekecek sanırım. Lamba ile birlikte ufak nem alıcı kutular var, onları da kitaplık üstüne yerleştirmeyi düşünüyorum. Umarım etkili olur.
Tuz lambasını ben ilk defa duydum.
İç ses: Tuz lambasında hapsedilmiş lamba cini yerine tuz ruhu bulunduğunu varsayarsak, tuz lambasını tuzla buz ettiğimizde ruhu nereye gidiyor?
Öğrenmenin yaşı yok.
Nemi hapsetme oranına göre tuz cenneti ya da cehennemine gidebilir, belki de arafta kalabilir. Kim bilebilir?
Tuz Gölü’ne dönüyorlar. Düşünseli gibi. ![]()
Cehennemin anlamı son hecesindeyse, kitaplar neme kavuştuğunda biz de cehennemlik oluyor muyuz? Üç harfliyi çağırmak dedikleri bu mu? Cennetle cinneti ayıran net bir çizgi var mı? Varsa uzun mu kısa mı? Ya alt çizgiyse?
İç sesimi nasıl duyuyorlar? Yoksa simülasyonda mıyım?
@Apeiron Düşün seline baraj kurarsak zihin sarayımız taşır mı? Kitapları hırsızlardan korumak için kaç kapan yerleştirmek gerekir? Konudan sapma derecemi matematiksel olarak ifade etmem gerekirse sadece 1’leri ve 0’ları mı kullanmalıyım? 42 hangi soruya merhem oluyor?
Bu cevaptan sonraki yazışmalar işine yarayabilir. @Apeiron Adana gibi nemli yerde çok faydası var. Sadece kitabı koyup jelatini kapattıktan sonra alttan iğne ile bir delik aç. İçindeki havayı almassan şişik kalıyor torba. havayı alınca vakumlanmış gibi olur.
Haber verdiğiniz için sağolun. Jelatin ilginç fikirmiş. Ama bütün kitapları şeffaf poşete koyup sergilesem. Gören bunlar satılık mı diye dalga geçebilir.
Ama faydalı olabilir.
Çok faydasını görürsün. Benimle bugüne kadar dalga geçen olmadı.