Kitaplarınızı Nasıl Koruyorsunuz?

Merhaba K.Rıhtım dostları, her zaman merak ettiğim bir konu hakkında sizin düsüncelerinizi ve tecrübelerinizi öğrenmek istiyorum.

Kitaplarımızı, onların en büyük düşmanlarından olan; gün ışığı, nem ve tozdan koruyor muyuz? Koruyorsanız nasıl yapıyorsunuz bunu?

Ben birkaç ay boyunca tüm kitaplarımı stretch film ile kapladım. Özellikle toz tutmaması çok iyi fakat alıp okumak istediğim kitabı yerinden zorlukla çıkarıyorum. Birbirine yapışması gibi bir sıkıntısı oluyor bu stretch film denen şeyin. :slight_smile:

Siz ne düşünüyorsunuz peki bu konu hakkında? Yöntemleriniz nelerdir?

8 Beğeni

İyi özel baskıları okumak için almıyorum o kitapların zaten normal baskıları da oluyor bende.

Özel baskı olan kitapları havalı poşet içerisinde bazanın içinde saklıyorum. Ara ara çıkarıp bakıp, tekrar havalı poşette saklıyorum.

Önem verdiğim ve kapağı yıpranacak bir kitapsa şeffaf bir cilt ile kapağı kaplıyorum. Onun dışındakilere pek dikkat etmiyorum, okurken zaten yıpranıyor kitaplar.
Özel baskı değilse çok da önemli değil bence.

5 Beğeni

Havalı poşetleri ben de düşündüm fakat nereden alabileceğimi bilmiyorum. İnternet üzeri satışı var mıdır acaba?

2 Beğeni

Dr İdefix siparişlerimden gelenleri atmadım, epeyce birikti, onları kullanıyorum ama muhtemelen N11 gibi yerlerde bulunabilir.

3 Beğeni

Sen şimdi böyle sorunca onlarca kitabımın sığınakta kutu içinde ve diğer öte berilerin en altında ezilmekte olduğu aklıma geldi ve hatta şimdi aklıma daha kötü şeyler gelmeye başladı. :frowning:

2 Beğeni

Sararmaması için kitaplığın çok güneş almayan bir oda da olması olabilir.
Ama kitaplar her halükarda sararıyor biz onları korusak bile :confused:

3 Beğeni

Bunun nedeni biraz da toz nedeniyle oluyor, kitaplar toz üretir durdukları yerde. Özellikle çok kitabınız varsa bir odada bunu 6-7 günde biriken tozdan fark edersiniz. Nemlenirse böcekte üretir.

Uzun süre 20/30 yıl çok kitaplı bir odada uyumak astıma bile neden olabilir.

5 Beğeni

@Pardus Geç kalmamışsınızdır belki. :slight_smile:

@serotonin Engelleyemesek de geciktirebiliriz diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Evet kitaplar tozu topluyorlar :frowning: Kitap biti oluyor. Zaten nemli ve rutubetli yerlerde bakteriler de ürer düzenli olarak temizlemek gerek

4 Beğeni

Veya kitapların üstlerini örtebiliriz güneş vurduğu zaman

3 Beğeni

Kapaklı, yani kapalı kitaplıklar ne kadar işe yarıyordur acaba? Ben toz tutmaması için böyle bir kitaplık almayı düşünüyorum ama nem konusu aklıma gelmemişti.

2 Beğeni

Şu asetat kağıdıyla kaplama işini yapabilsem asetatla kaplayacaktım hepsini ama tek tek çok uğraştırıyor. En nefret ettiğim şey köşelerine felan elin takılırsa o kapağın ince folyosu açılıyor ve ben ona takıntı derecesinde saplantılıyım. Kapakların kırılması, açılması, bükülmesi hiçbir şeye bu denli takıntım yok ama bu konuda nedense böyle bir refleks gelişti bende. Çantama bile koymuyorum sürtünür diye hep elimde duruyor. Asetatla kaplı kitaplarda bu sıkıntılar minimuma iniyor.

3 Beğeni

Asetat kaplı dediğiniz nasıl bir şey? Bende köşelerin kalkmasından hoşlanmıyorum, kalktığında pritt ile yapıştırıyorum.

1 Beğeni
3 Beğeni

Makinesiz zor olur. Askerde asetat ile birçok defter kapladığımı bilirim. İki kişi şart yani.

1 Beğeni

Diğer yandan bantlı jelatinler var araştırmalarım sonucu bulduğum. Hem saklaması kolay hem de geri açıp tekrar kullanma imkanı var.

2 Beğeni

Bantlı jelatin dediğiniz nasıl bir şey? Kullanışlı ise almayı düşünüyorum

Jelatin poşetler var. Onlara koyup saklıyorum.

Ben hiç korumuyorum, öyle rafta duruyorlar. Hatta o eskimişlik ve yıpranmış halleri hoşuma gidiyor. Kenarları sararmış sayfaları seviyorum :grin:

8 Beğeni

Hiçbir şekilde korumuyorum. Yıpranmış kitap severim, fazla yırtık olmadığı sürece her türlü hasar makbuldür. :laughing: Rafa ve çekmeceye düzgün dizmeye dikkat ediyorum sadece.

12 Beğeni