Merhaba K.Rıhtım dostları, her zaman merak ettiğim bir konu hakkında sizin düsüncelerinizi ve tecrübelerinizi öğrenmek istiyorum.
Kitaplarımızı, onların en büyük düşmanlarından olan; gün ışığı, nem ve tozdan koruyor muyuz? Koruyorsanız nasıl yapıyorsunuz bunu?
Ben birkaç ay boyunca tüm kitaplarımı stretch film ile kapladım. Özellikle toz tutmaması çok iyi fakat alıp okumak istediğim kitabı yerinden zorlukla çıkarıyorum. Birbirine yapışması gibi bir sıkıntısı oluyor bu stretch film denen şeyin.
Siz ne düşünüyorsunuz peki bu konu hakkında? Yöntemleriniz nelerdir?
İyi özel baskıları okumak için almıyorum o kitapların zaten normal baskıları da oluyor bende.
Özel baskı olan kitapları havalı poşet içerisinde bazanın içinde saklıyorum. Ara ara çıkarıp bakıp, tekrar havalı poşette saklıyorum.
Önem verdiğim ve kapağı yıpranacak bir kitapsa şeffaf bir cilt ile kapağı kaplıyorum. Onun dışındakilere pek dikkat etmiyorum, okurken zaten yıpranıyor kitaplar.
Özel baskı değilse çok da önemli değil bence.
Sen şimdi böyle sorunca onlarca kitabımın sığınakta kutu içinde ve diğer öte berilerin en altında ezilmekte olduğu aklıma geldi ve hatta şimdi aklıma daha kötü şeyler gelmeye başladı.
Bunun nedeni biraz da toz nedeniyle oluyor, kitaplar toz üretir durdukları yerde. Özellikle çok kitabınız varsa bir odada bunu 6-7 günde biriken tozdan fark edersiniz. Nemlenirse böcekte üretir.
Uzun süre 20/30 yıl çok kitaplı bir odada uyumak astıma bile neden olabilir.
Kapaklı, yani kapalı kitaplıklar ne kadar işe yarıyordur acaba? Ben toz tutmaması için böyle bir kitaplık almayı düşünüyorum ama nem konusu aklıma gelmemişti.
Şu asetat kağıdıyla kaplama işini yapabilsem asetatla kaplayacaktım hepsini ama tek tek çok uğraştırıyor. En nefret ettiğim şey köşelerine felan elin takılırsa o kapağın ince folyosu açılıyor ve ben ona takıntı derecesinde saplantılıyım. Kapakların kırılması, açılması, bükülmesi hiçbir şeye bu denli takıntım yok ama bu konuda nedense böyle bir refleks gelişti bende. Çantama bile koymuyorum sürtünür diye hep elimde duruyor. Asetatla kaplı kitaplarda bu sıkıntılar minimuma iniyor.
Hiçbir şekilde korumuyorum. Yıpranmış kitap severim, fazla yırtık olmadığı sürece her türlü hasar makbuldür. Rafa ve çekmeceye düzgün dizmeye dikkat ediyorum sadece.