Koronavirüs Gündemi

Son yanıtınızdan gördüğüm kadarıyla aşı ve bilim karşıtı bazı çevrelerin argümanlarıyla hemfikirsiniz.

Aşılar bireysel olarak bağışıklık kazandırıyordu ama toplumsal olarak bağışıklık kazandırması için dünyanın en az %70’inin bağışıklık kazanması lazımdı. Gelişmemiş ülkelerde nüfusun ezici çoğunluğu neredeyse hiç aşılanmadı. Gelişmiş ülkelerde bile aşılanma oranı çok düşük oldu. Doğru düzgün bir aşı seferberliği yapılacağına tam gaz aşı karşıtı kampanya yapıldı. Aşı tedariki de doğru düzgün sağlanamadı. Nüfusun aşılanan kesimi korunurken virüs, aşılanmayan insanların arasında evrimleşip aşılara karşı direnç kazandı.

MRNA aşılarının %90’ın üzerinde ifade edilen koruma oranları uydurma oranlar değil, çok sayıda gönüllü üzerinde yapılan Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 deneylerinden elde edilen ve hakemli bilim yayınlarında açıklanan oranlardır. O günler için bu oranlar doğruydu. Fakat virüs evrimleştikçe ve yeni varyantlar ortaya çıktıkça oran değişti.

Bilim insanları Favipiravir gibi ilaçların Koronavirüse karşı kesin olarak etkili olduğunu iddia etmediler. Bunun başka bir hastalığa karşı geliştirilmiş bir ilaç olduğunu ve koronaya karşı etkisinin bilinmediğini söylediler. Hatta salgının ilerleyen dönemlerinde de bilim insanları ve doktorlar bu ilacın işe yaramadığının görüldüğünü ve boş yere kullanılmasının karaciğeri yorduğunu söylediler. Bununla ilgili bilimsel araştırma sonuçları da yayınlandı. Bilimin insanlarının tavsiyelerine uyulmamış olmasının sorumlusu bilim insanları değildir.

Nasıl kaynaklardan bilimsel gelişmeleri takip ediyorsunuz bilmiyorum. Ana akım gazete ve haber sitelerinden takip ediyorsanız size söyleyebilirim ki orada gördüğünüz bilim haberleri çoğunlukla yalan ya da çarpıtılmış. Muhtemelen bilimsel gelişmeleri oradan takip ediyorsunuz. O kaynaklarda her gün aslı astarı olmayan bir sürü haber yayınlanıyor ve hepsinde de “bilim insanları şokta” diye komik başlıklar atılıyor. Aslında bu forumda o haber sitelerindeki asılsız bilim haberlerini paylaştığımız bir konu açsak çok güzel eğleniriz.

Ya da doğru kaynaklardan takip ediyorsanız bile sürekli ve düzenli takip etmeniz gerekiyor. Bilimi, güvenilir bilim yayınlarından takip etmek gerekir. Zaman zaman bilimde büyük değişiklikler olmuyor değil. Bilimin işleyişi budur zaten. Bilim, dogma değildir. Dogmalar evrensel ve her zaman geçerli olma iddiasında olan fikirler ortaya koyabilir, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bilim ise araştırmaya, deneye, gözleme ve kanıta dayanır. Araştırmalar ilerledikçe ortaya çıkan yeni kanıtlar bilinenleri değiştirebilir. Bilim ile dogma arasındaki fark budur.

Öncelikle sakin olmanızı tavsiye ederim. Burada tartışıyoruz, kavga etmiyoruz. Birbirimizden bir şeyler öğrenmeye çalıştığımızı umuyorum. Şirketler kendi kârlarını düşünebilirler. Fakat biz insanların da kendi yaşama hakkımızı savunmak istememiz neden yanlış olsun? İşte sorun da burada başlıyor. Sorun sadece onların kâr etmek istemesi değil. Onların kârı, bizim yaşama hakkımızdan ağır basıyor. Kapitalistlerin kâr isteği insanların yaşamlarıyla çatışıyor. Bu sizce de gerçekten doğru mu? Şu âna kadar yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sanırım öyle. Yanlış anladıysam lütfen beni aydınlatın.

Çin’in dinamik sıfır politikası aslında çok büyük bir halk desteğine sahip. Hatta bu politikanın sürdürülebilmesi büyük ölçüde halk desteğine bağlı. Ana akım medya, genel toplamı yansıtmayan olayları büyük bir iştahla sunarken, Çin’deki genel durum hakkında aynı iştaha sahip değil.

İddia sahibi iddiasını ispatla yükümlüdür. WHO’nun Çin devletinin kontrolü altında olduğunu iddia eden herkes bunu ispat etmelidir. Bu ispat edilirse dünyada yer yerinden oynar. ABD gibi ülkeler bu konuyu gündemden düşürmezler. WHO, Birleşmiş Milletler’e bağlı olan ve sayısız devletin bir araya geldiği bir organizasyon. Çin de bunun katılımcılarından birisidir. Fakat sadece katılımcılarından birisidir.

Dahası, eğer WHO, Çin devletinin kontrolünde olan bir örgütse neden Çin’dekinden oldukça farklı bir pandemi stratejisine sahip? Bunu da yanıtlamak gerekiyor.

Bu benzetmeyi yaparken iki konu arasında nasıl bir bağlantı kurduğunuzu anlayamadım.

1 Beğeni