Koronavirüs Gündemi

Ben de evin önüne çıkayım, sen de evin önüne çık, o da evin önüne çıksın. Oh ne güzel ya. Doktorlar, insanlar bi taraflarını yırtıyor dışarı çıkmayın diye, millet hala dışarı çıkma derdinde. Ne diyeyim ki? Gülmekten başka elimde bir şey kalmadı. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

4 Beğeni

Haklısınız gerçekten şehirde herkes işe gidiyor ama market yolunda yalnız koşmak büyük risk :slight_smile:

2 Beğeni

Bu iş böyle olmayacak, yaşlılar eve hapsediyoruz ama gençler geziyor. İşe gidenlere diyecek bir şey yok ama sanki sadece yaşlılar bu hastalıktan ölüyor veya taşıyıcı oluyor gibi bir intiba oluştu. Herhangi bir konuda Twitter’dan tepki gelmedikçe önlem alınmıyor.

4 Beğeni

Sosyal izolasyonun önemini bir kere daha vurgulayalım.

Risk alma. Evinde kal Türkiye.

8 Beğeni

Arkadaşlar belki saçma bulacaksınız fakat nereye yazmam gerektiğini bilemedim.Böyle bir dönemde kargo konusunda nasıl önlem alıyorsunuz? Kitap almaya korkar oldum internetten.Kargo gelince nasıl bir yol izliyorsunuz? Aldığınız bir önlem var mıdır?

2 Beğeni

Bana kargo gelmedi bu süreçte ama arkadaşım poşetin içine koyup balkonda 2-3 gün bekletiyor.

4 Beğeni

Ben de böyle yapayım bari.Ailem beni tedirgin ediyor bu konuda.Ne yapsam bilemedim ben de.İlk gelen kargomu bir süre soba yanına bekletip eldivenlerimle açtım.Daha sonra çıkan kitabı kitaplığımdaki boş bir yere koydum.İki gündür orada.Fazla mı abartıyorum bilemiyorum ki? :sweat_smile: Valla paranoyak olduk ailecek evde karantinada…

2 Beğeni

Ben de bazen fazla abartmıyor muyum diyorum ama evde ufak çocuk var. Böyle yaparak az bile olsa korunabiliyorsam hiç umrumda değil abartıyor olmak.

3 Beğeni

Peki marketten aldıklarınızı nasıl yapıyorsunuz.

Risk var diye çıkmıyoruz,. Sanal market, Getir gibi yerlerden sipariş veriyoruz. Temassız ödeme yapıyoruz, kapının önüne bırakıyorlar vs ama sonuçta bunlar sebze, Meyve, yiyecek 3 gün balkonda kalsa bozulur.

2 Beğeni

Kargoyu alın,kargo poşetini/kutusunu çıkartın.Kargonuz dışında gelen her şeyi çöpe atın.Kargonuzda ıslaklık var mı kontrol edin varsa kolonya sıkılmış bir peçeteyle o kısımları(mümkünse tüm kargoyu) silin.Kargonuzu temas etmeyeceğiniz bir yere koyun, ellerinizi dezenfekte edin.(Tüm bu süreçte ellerinizi yüzünüze götürmeyin).Aldığınız eşyada virüsün yaşayabilme süresine internetten bakın.(malzemeden malzemeye süresi değişiyor).Gerekli süre geçtikten sonra kargonuzla rahatça temas edebilirsiniz.Eğer aldığınız eşya kitapsa muhtemelen kargo kutusu dışında sıkıntı çıkartabilecek bir şey olmaz ama önlem önlemdir :smiley:

Not:Yukarıda bahsedilen balkon yöntemi de mantıklı.
Not2: Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın kargonuzu aldıktan ve temas etmeyeceğiniz bir yere koyduktan sonra ellerinizi dezenfekte etmeyi unutmayın.

4 Beğeni

Ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama en son gelen karton kutudaki kargoyu dezenfektanla güzelce temizleyip açmıştım.

4 Beğeni

Virüs konak bulamazsa 1 ila 9 gün içinde ölüyor. Üst sınır olan 9 gün ideal koşullar altında (nem, sıcaklık vs) geçerli. Buna bağlı olarak kargo paketinin içinde-dışında var iseler geliş süresine bağlı olarak ölmeleri gerekir.

Bir de bu konu gereğinden fazla abartılmaya başlandı sanki (önem verilmesin demiyorum). Öldürme oranı gripten daha düşük olan, etkisini büyük çoğunlukla yaşlılarda, şeker ve kanser hastalarında gösteren bu virüsten, zombi virüsü gibi kaçınmaya çalışmak biraz abartı gibi. Elbette önlemler alınmalı ama sokaklarda maske ile gezilmesi gereken bir durum yok bana göre.

Sanki bir şeyler dönüyor yine… Hem ülkemizde, hem dünyada…

6 Beğeni

Meyve ve sebzeleri tek tek bol su ile yıkayıp kurutmak yeterli diye biliyorum. Sirkeli suda bekletilmesini söyleyen bir güruh da var ama tarımda kullanılan çoğu pestisitin sirkeyle farklı etkileşimleri olduğundan tehlikeli olabiliyor bu durum.

5 Beğeni

Ambalajlı ürünleri deterjanla süngerle bildiğiniz yıkıyorum. Peynirler, yoğurtlar, salam, bakliyat paketi, maden suyu şişeleri… Hatta süt kutularını da… Sonra kurumaya bırakıyorum. Meyve sebze gibi deterjanla yıkayamayacak olduklarımı mecburen iyice yıkayıp suda bekletiyorum sonra tekrar tekrar aklıma geldikçe yıkıyorum. Açık ekmek yenmiyor evde, paketli ekmeklerin paketlerini de yıkıyorum…

4 Beğeni

Kargo kutularını silmek yerine, kutularla işimiz olmadığı için alındığı gibi hiçbiryere temas etmeden en kısa sürede açıp atmak ve sonra elleri dezenfekte etmek benim için yeterli bir önlem. Yani umarım yeterlidir. Zaten son siparişimi ilk noktadan vermiştim, yarın gelmesini bekliyorum. Bu saatten sonra çok çok reddemeyeceğim bir indirim olmazsa (çıtam yüksek, iş kültür %50-%60 falan gibi :smile:) bu işten kurtulana kadar bir süre yeni kitap almayacağım.

4 Beğeni

Bizden sonraki nesil temizlik konusunda bayağı hassas olacak gibi. Bu virüs biter ama etkisi devam eder.

2 Beğeni

2 seneye kalmaz unuturuz. 10 sene sonra yeni bir salgında hatırlarız. Hatırlayanlardan kimimiz ölürüz kimimiz de eski yerine yeni salgının önlemlerini alırız.

10 Beğeni

Teşekkürler tavsiyeleriniz için arkadaşlar. :innocent:

1 Beğeni

Büyük bir kesimin umursamazlığı ortada ama ben ilk ve ortaokul çocuklarından en azından bu konuda biraz ümitliyim.

5 Beğeni

Size cevaben genel bir paylaşım yapmak istiyorum. Virüsün mortalite oranının griple kıyaslanması yanlış bir yaklaşım. İnfluenza halihazırda dünyada bir milyar insanı infekte etmekte ve yüzde 0.5-1.0 oranında mortaliteye sahip. Ama elimizde etkili olan aşılama ve korunma yöntemleri kronik hastalığı olanlarda mortalite oranını bir hayli azaltmakta. Aralık ayı ortaları ile şubat ayı ortalarına kadar influenza A salgın yaptı ve ciddi sayıda hastanın kaybına yol açtı. Bunu toplum olarak bilmezsiniz. Bu bilmediğiniz gerçek bu dönemlerde sağlık sisteminin üzerindeki büyük bir yük oluşturmakta. Size bir projeksiyon çizmek istiyorum. Bunu son yapılan epidemiyolojik çalışmalar üzerinden yapacağım. Ülkemizde 83 milyon insan var. Hiçbir şey yapılmasa en iyi ihtimal yüzde kırkana iki ayda bulaşacak. Yani 33,2 milyon insan. Bunların yüzde 19 hastanede yatarak tedavi görmeli. Yani 6,3 milyon insan demek. Bunların yüzde altısı yoğun bakım desteğine ihtiyacı var. Bu da 380 bin insan demek. Geçenlerde sağlık bakanı yirmi beş bin yoğun bakım yatağı olduğunu ifade etti. Ve yoğun bakım ünitesinde bir hasta en az ondört gün kalmalı. Şimdi söylermisiniz şu anda bile yüzde doksan yoğun bakım üniteleri dolu ve yataklı servislerin yarısı dolu iken bu yükü iki ayda nasıl kaldırabiliriz. İtalya bu yanlışı yaptı ve yoğun bakım ihtiyacı sunamadığından insanlarını kaybediyor. Beni yanlış anlamayın sizin üzerinizden bir cevap hakkı doğduğu için yazmak durumunda kaldım. Ama uyarılarım herkese. Evinizde kalın ve sevdiklerinize bulaştırmayın. Görmediğiniz, hissetmediğiniz bir düşmanla mücadele ediyoruz. Sadece biraz yardım edin, çevrenizi uyarın o kadar. Sağlıklı kalın.

17 Beğeni