Kozmos'un Gölgeleri

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Kozmos’un Gölgeleri – Aylık Öykü Seçkisi

image

CÜCE Kapıda geldi telefon. Öyle genelevin girişinde geldi. Taş basamakların başında; kocaman, çirkin demir kapının eşiğindeyken geldi. Öyle kalakaldı bir an Elmas. Üstüne korozyondan kırık bir kalp çizilmiş kapıya bakakaldı. Kafasını kaldırdı. Tabelanın üstündekileri okudu; ne kadar saçma, aptalca olduklarını düşünerek. KOZMOS GENELEVİ 18 yaşından küçükler, sarhoşlar ve yanında fotoğraf makinesi vb. cihaz bulunduranlar giremez.… (DEVAMI…)

5 Beğeni

Selam arkadaşlar;

Sağlam bir kolektif iş olmuş. Emeğinize sağlık. Daha önce ayrı ayrı her üçünüzu de okuyan biri olarak diyebilirim ki (usluplariniz farklıdir) öyküde keskin geçişler yok. Yani tek kişinin elinden çıkmış gibi öykü, zaman zaman üçünüze ait ipuçları olsa da. Bu yönden iyi kotarilmis, tebrik ederim.

Ben biraz uzun buldum öyküyü onu da belirtmek isterim.

Gorusmek üzere arkadaşlar, iyi bakın kendinize…

Bu arada cevapları kim yazacak:)

4 Beğeni

Ebuzer merhaba☺️ O sansli kişi ben oldum, genel yorumlar ben de🙈
Teşekkür ederim hepimiz adına güzel yorumun için. Küçük müdahaleler vardı evet, öyküde oturmayan kısım kalmaması için. Bu bizim için zor bir öykü oldu. Hem olay örgüsü karışıkti hem polisiyeydi hem de öncesi olan bir masala eşlik ediyordu. Sağlam olduğunu söylemen ayrıca kıymetli.
Uzunluğuna gelince tam 5000🙈 ama üç ayrı yazar olunca üç öykü kıvamında oldu. O yüzden kırpmak pek mümkün değildi. Sağ ol, var ol.
Görüşmek üzere🙏

3 Beğeni

sevgili @gayekcelik @Muge_Kocak @ulu.kasvet ne kadar zor bir işin altından, alın aklığı ile kalktığınızın farkındasınızdır umarım. Öykü tek yazarla bile başlı başına kalabalık, kaotik ve zor bir şey iken üç farklı yazarın tek bir esere can vermesi alkışlık sahiden. @ebuka nın dediği gibi üçünüzün renkleri de öyküye geçmiş. Ve ne güzel ki ayrışmadan, kaynaşarak bambaşka bir renge bürünerek. Birebir öykü için eleştiri kısmını bu seçkide pas geçiyorum. Çünkü bence ilk denemenize göre olabildiğince iyi bir iş çıkarmışsınız. Zengin hatta fazlasıyla zengin bir öykü. Bir romana kolayca evrilebilir. Emeğinize sağlık, alkışlarımı ve sevgilerimi gönderiyorum…

3 Beğeni

Hepinizin kalemlerine sağlık. Gayet güzel bir öykü olmuş. Uzun olmuş ama o kadar akıcıydı ki tek oturuşta okuyabildim. Sembolizm olarak ceylan kullanmanız hoşuma gitti. Ceylanlar yardım severliğin sembolü olarak görülür ve görüntüleri ne kadar cılız ve güçsüz olsa da içlerinde cesur olan hayvanlardır. Karanlık bir gecede yol üstünde karşılaştığımız ceylan beni daha da meraklanmaya itti bu öyküde.

Bunu kim yazdıysa alkışlıyorum @gayekcelik havası var biraz sanki :smiley: nasıl anlatayım bilemedim ancak okuyunca içimde bir şeyler patladı ve değişik dünyalara daldım.

Çok başarılı bir öykü olmuş ve hiçbir şekilde birbirine giren cümleler yok ancak samimi bir şekilde söylemek istiyorum ki ben sizi ayrı ayrı okumak isterdim bu seçkide. Yanlış anlamayın kötü bir şey olarak söylemek istemiyorum. @Muge_Kocak @gayekcelik @ulu.kasvet tarafından yazılan gayet güzel bir öykü ancak sizin kalemlerinizden tek bir öykü okumak beni üzdü. Bunu da benim bencilliğim olarak alırsınız umarım :stuck_out_tongue:

4 Beğeni

Hande çok teşekkürler :slight_smile:
Bizim kuvvetli bir iletişim gücümüz var, bunu bir de Seçki öyküsünde görelim dedik.
Aslında eleştiri istiyoruz biz, varsa mutlaka alalım :slight_smile: Başka türlü gelişmek mümkün değil nihayetinde.
Roman ne güzel olur, @ulu.kasvet ve @Muge_Kocak ile sevdiğimiz bir yol arkadaşlığımız var çünkü.
Senin öykün için de iyi şeyler diliyorum, umarım Rıhtım’ına ulaşır.
Sevgiyle :slight_smile:

2 Beğeni

Merhaba Yuzuri :slight_smile:
Öncelikle çok teşekkür ederiz.
Ceylan bence de sağlam bir detay, bunun için sevgili @ulu.kasvet 'in yaratım gücünü tebrik ediyorum ben de. Masalsı temayı yakalamak için iliştirilen şahane bir ayrıntıydı.
İşaretlediğin cümle bence de çok çok güzel ve sevgili @Muge_Kocak 'a ait :slight_smile: Kabzasında kırmızı elma olan silah kadar iyi bir detay bence de.
Hepimiz bir bölümü yazdık. Sadece küçük kurgu müdahaleleri yaptık birbirimize. Ama her bölüm kendi içinde tamamen yazarına ait. Böyle baktığında aslında yolları birbirine çıkan üç yazar, üç ayrı öykü okudun :slight_smile:
Bu ay böyle bir deneysel çalışma ile yol alalım dedik. Beğenmene çok sevindim.
Senin öykünde görüşmek üzere, sevgiyle :slight_smile:

4 Beğeni

Sevgili @ebuka

Öykünün görünen yüzü, @gayekcelik :slight_smile: ama ben de bir şeyler söylemek istedim. Dediğin gibi uzun bir öykü oldu ve Gaye’nin de söylediği gibi üç ayrı yazar olunca kısamadık :slight_smile:
Beüenmene çok sevindim, bu güzel bir deneme oldu bizim için.

Sevgili @nyphe

Okuyup yorumladığın için çok teşekkürler. Gerçekten zor oldu :slight_smile:
Hem temanın masal olması, hem seçtiğimiz masala sadık kalmaya çalışmamız, hem sadık kalınacak unsurların arasında masalı tümüyle bozmaya da çalışmamız ve bunların hepsini de bir bütünlük içinde yapmaya çalışmamız hiç kolay değildi. Üstelik üçümüzün de tarzları farklı olunca, uykusuz geceler ve krizler oluştu :))

Ama iletişimimiz sayesinde bitirebildik ve bence güzel de iş çıktı. “Valla ben bırakıyorum arkadaşlar” dediğimi hatırlıyor gibiyim :))

Bu arada aslında ilk denememiz değildi ama ilk serbest dalış yapmadığımız öyküydü diyebiliriz. Eleştirilerini de bizimle paylaşırsan çok seviniriz, her öneri daha iyiye götürmek içindir sonuçta. Tekrar teşekkürler yüreklendirici sözlerin için. Masalınla ilgili başına gelen talihsizliği duydum, üzgünüm :frowning:

Sevgili @Yuzuri

Beğenmene çok sevindim, sanırım tek tek yazsaydık hepimiz için daha kolay olurdu ama bu kadar keyifli bir masal çıkar mıydı bilmiyorum :slight_smile:
Öykünün içindeki sembollerin hepsi aslında baya düşünülmüş şeyler, ceylan, elma kakmalı silah, camdan fanus gibi gibi. Tabii şu hayatta cadı rolünün sürekli bana yüklenmesi de cabası :slight_smile:

Görüşürüz :slight_smile:

5 Beğeni

Merhabalar;

Birbirinden farklı tarzlarda yazdığını düşündüğüm üç ayrı insanın ortak çalışması, ilk gördüğümde acaba dememe sebep olmuştu ancak hakkınızı vermeliyim bir uyum yakalamayı başarmışsınız. Her bölümde ayrı bir teknik, ayrı bir bakış açısı vardı ve bu kolaylıkla ayırt edilebiliyordu. Hikayeyi bölümlere ayırmış olmanız bu uyumu yakalamamızı kolaylaştırmış olabilir. Uzun bir hikaye olmuş. Normalde - özellikle elektronik platformlarda- uzun hikayeler okumaktan pek keyif almayan biri olarak bu hikayenin tam kararında yazıldığını düşünüyorum. :slightly_smiling_face:

Konuyu oldukça yaratıcı ve özgün bulduğumu belirtmek isterim. Öykünün içine yerleştirilmiş küçük sembollerle birlikte daha da güzelleşmiş. Önceden @Muge_Kocak ve @gayekcelik için öykülerinde yer verdikleri sembolizmi ne kadar beğendiğimi ve başarılı bulduğumu yorumlarımda belirtmiştim. Yinede burada da dursun istedim. Bu @ulu.kasvet ‘in okuduğum ilk öyküsü oldu tahminime göre giriş bölümü kendisine ait. Güzel bir başlangıçtı. :slight_smile::slight_smile:

Öykünün içine ötekinin ötekisi olan cüce bir trans kadın koymanızı son derece takdir ettim doğrusu. Toplumun görmek istemediği ikinci plana attığı insanları görünür kılabilecek en ufak gönderme, sembol ve mesajı okuduğum metinlerde keşfetmek benim için çok değerli. Elmas’ın sevgilisiyle olan ilişkisi Kemal Hamamcıoğlu’nun Garaj oyunundaki orkideyi anımsattı bana; kitabı tekrar elime alıp birkaç sayfa çevirmek istedim. :smile::pray:t2::pray:t2:

Tek eleştirim Elmas’ın genelevinin biraz daha ayrıntılı yazılmış olmasını isterdim. Ancak kelime sınırını bildiğim için çok büyük bir gereklilik olarak düşünmüyorum.

Belki olayın başından beri pamuk prensesin striptiz yapacağını anlamış olanlar vardır okuyanlar arasında ama ben onu tamamen bir kurban olarak görmüştüm. Ortadan direk çıkınca kahkahalarıma engel olamadım çok şaşırtıcıydı ve bir o kadar zekiceydi.

Bireysel yazdığınız öyküleri daha çok sevsem de öyküyü genel olarak beğendim. Uzun bir yorum oldu gibi hissediyorum. :see_no_evil::smile:

Hepinizin emeğine sağlık… :pray:t2::slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Selam @gayekcelik, @ulu.kasvet ve @Muge_Kocak,

Woww…

Yani çok şey var… Twistler, detaylar, ön hissettirmeler, açık uçlar, bunların toparlanması ve masal arka planında da kapkaranlık bir hikaye. Masalın sadece yeniden sahneye konuşu değil mesela geyik detayı gibi masalsı bir ruhu da var. Bence çok çok iyi.

Kimin nereyi yazdığı anlaşılıyor olmakla birlikte. Sanırım bu bir bayrak yarışı değil. Omurga kollektif olarak belirlenmiş gibi. Herkes kendi sanatını konuşturmuş. Kasvet dünyasını yaratmış, Müge villain’a bir lore oluşturmuş. Gaye de twisti polisiye olarak tamamlamış.

İçerideki karakterlerden en çok Pamuk etkiledi beni. Sahne zamanı azdı ve elbette bir kurbandı ama aynı zamanda profesyonel seks işçisi, gerçek aşık, aşkını kaybeden üzgün kadın ve masalı yeniden başlatacak kadar hayat dolu bir karakter hatta olağanüstü kombinasyoncu bir muzaffer… Hangisi? Bilmiyorum ama bu çok hoşuma gitti.

Çok zorlasam toplumsal eleştiri de çıkarabilirim ama bence amacınız bu değildi, siz insan ruhundaki karanlığın öyküsünü yorumsuzca yazdınız gibi geliyor bana. Ve karanlıkla aydınlığın kesiştiği nokta olan aşkın…

Ellerinize sağlık.
Usta işiydi…
:raising_hand_man:

4 Beğeni

Merhaba @Kursat_Akbulut :slight_smile:
Biraz uzun bir öykü oldu haklısınız. Kendi adıma ben de ekran karşısında okurken kopuşlar yaşıyorum. Ama daha kısası bu öykü için mümkün değildi.
Öykü çatısı @ulu.kasvet tarafından ustalıkla kuruldu. Elmas’ın trans gerçeği bence de incelikli bir sosyal mesaj barındırıyor. O yüzden öykünün en önemli karakterlerinden biri.
Antikarakter Katre, onun içsel savaşı ve kendi içindeki evrimi @Muge_Kocak tarafından çok güzel şekillendirildi. Katre tam anlamıyla siyah bir karakter değildi. Koyusu bol bir griydi :slight_smile:
Ben ise, zaten oluşturulmuş karakterlerin keyfini sürdüm :slight_smile:
Son bölüm yani genelev bölümü bendeydi. Belki daha detaylı anlatabilirdim ama kelime sınırının sonunda teslim ettik :slight_smile: Striptizi kimsenin tahmin edeceğini sanmıyorum, biz bile ben yazarken öğrendik :slight_smile: tasarlanmamış şeyler bazen yazarken dökülüyor. Eğlenceli olduğunu düşünmeniz güzel, umarım çok çok komik kalmamıştır ama. Görsel olarak güzel duracağını düşündüğüm için ekledim.
Bireysel olarak da devam ediyoruz, edeceğiz; ama yol arkadaşlığımızı böyle öykülerle ölümsüzleştirmek de keyifli.
Okuduğunuz ve böylesi güzel bir yorum bıraktığınız için teşekkür ederiz.
Görüşmek üzere :slight_smile:

4 Beğeni

Merhaba @MuratBarisSari
Biliyorum sen bu cevabı Umut dostun yazsın isterdin ama şansına ben çıktım :slight_smile:
Öncelikle çok teşekkür ederiz.
Muazzam bir çatı vardı. Umut her detayı uzun uzun düşündü :slight_smile: Genelev, meyhane, Beyazıt, Samet Avcı, Elmas, Kozmos; onun yarattığı iyi bir evren oldu. Sonra Müge; Mirror House’u, Katre’yi, Oscar’ı, kırmızı elmalı silahı bu evrene dahil edip, masala kusursuzluk kattı. Çünkü her masal antikahramanlarıyla güzel :slight_smile:
Karakterler bu kadar iyiyken, yedi cüceyi bir evde sunup, onları genelev işçileri olarak hayal etmek ve Pamuk’u cam fanusa koymak benim için akıntının içinde savrulmaktı.
Pamuk, kurtarılmayan, kendi kurtulan ve haklarını sonuna kadar alan bir karakter olarak tamamladı kendi masalını. Daha iyilerini yaşayacağına eminim bundan sonraki hayatında :slight_smile:
Sağ ol Muratcığım, görüşürüz.
Sevgiyle :slight_smile:

4 Beğeni

Merhaba @gayekcelik @Muge_Kocak @ulu.kasvet Öncelikle 3 kişi tarafından kaleme alınan öyküdeki bütünlüğün son derece etkileyici olduğunu belirtmeliyim. Uzun bir öykü olmasına rağmen baştan sona heyecanla okunuyor. Bir polisiye film tadında. Sadece kadın karakterlerde (sarı peruk gibi) benzerliklerin olması ilk başta biraz karmaşa yaratmış gibi hissettim. Ama sonlara gelindiğinde hikaye toparlanıyor. kaleminize sağlık. Öykülerde buluşmak dileğiyle.

4 Beğeni

Merhabalar,

Vay canına. Gerçekten ilgi çekici bir öyküyle karşı karşıyayız. Konu ve kurgu anlamında çok güzel bir uyum yakaladığınızı düşünüyorum. Aslında podcastinizde geçen bir konuşmanız esnasında bu üçlü kombonun bir gün ortaya çıkacağını tahmin etmiştim. :slight_smile:

Oluşturduğunuz konuyu çok beğendiğimi söylemeliyim. Geçişler gayet yerinde olmuş, insanı hiç yormuyor. Kaldı ki, birden fazla kişiyle roman bile oluşturmak bence başlı başına zor bir işken, bunun öykü halinin daha zor olduğu kanısındayım. Çünkü size ayrılan bir alan ve limit bulunmakta. Sizinde bunun üzerine en iyi kelimelerinizi kuşanmanız gerekiyor. Bunu gayet iyi başarmışsınız.

Daha önceden @gayekcelik ve @Muge_Kocak’ın öykülerini okuduğum için onların kısımları her zaman ki gibi tanıdık geldi. @ulu.kasvet, senin okuduğum ilk öykün oldu bu. Okuduğum şekilde öykünün giriş kısmı sana aitmiş gibi hissettim. Güzel ve sürükleyici bir giriş olmuş eğer öyleyse. :call_me_hand:

Ayrıca, bir şey daha belirtmek istiyorum. Toplumdaki konuşulamayan ve tabulaşmış konulara, meselelere dair yazılan her kelime benim içime su serpiyor. Bu melankolik bir anlatıda olsa bile. En azından birilerinin bu tür şeyleri konuştuğunu, araştırdığını ve bu konu hakkında bilgisi olduğunu görmek insanı sevindiriyor. Bunun için bir tebrik daha. :clap:

Bunların dışında, son olarak, eleştirel anlamda söyleyebileceğim bir şey var. O da mekan tasvirleri hususunda olacak. Sevgili @Kursat_Akbulut’un da belirttiği gibi özellikle genelevin ve hikayede geçen diğer birkaç mekanın daha detaylı betimlenmesini isterdim ben. Zaman zaman betimleme dürtümüze hepimiz engel olmaya çalışıyoruz fakat en azından bu tür olay ve mekan tasvirlerinde verebildiğimiz kadar detay verebilmeliyiz bence. Bir sahne gibi canlanmalı aklımızda. Kesinlikle yetersiz diyemem, ama sizin kalemleriniz bunun daha iyisini yapabilecek yetkinlikte. Bunuda üç kişi yazmanıza ve 5000 kelime limitine takılmanıza bağlıyorum. :slight_smile:

Elinize sağlık. Tebrik ediyorum üçünüzü de. :v:

3 Beğeni

Herkese selam,

Çok kalabalık etmek istemedim ben ama zaman ayırıp okuyan, emek verip yorumlayan herkese genel bir teşekkür etmek istedim. Bütün yorumlar, eleştiriler düşünüldü, notlar alındı. :blush: Bütün övgüler arkadaşlarıma gitsin, yergiler bana gelsin…

Kendi bölümlerimizi ayrı yazdık ama genel bir fikir bütünlüğümüz vardı hep. Ben arada bir sınırımı aşsam da arkadaşlarım beni iyi idare etti, sağ olsunlar. Cüce’nin trans olma fikri Gaye’nindi sanırım, ayrıca teşekkür etmek lazım. Ayrıca kimse bahsetmemiş ama ben Müge’nin kovan metaforunu da çok beğendim. Bence çok şey anlatıyordu o kısım. (Kendi öykümüze de yorum yapabiliyor muyuz? :yum:) Çok eğlendik, biraz zorlandık ama sonunda içimize sinen bir iş çıktı. Ben kendi adıma hem arkadaşlarıma hem zaman ayırıp okuyan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Herkese iyi çalışmalar. :+1:

3 Beğeni

Aslında yanıt verirken üçümüz de aynı kaygıları yaşıyoruz, kalabalık etmeyelim :slight_smile:
@ulu.kasvet çok teşekkürler beğenmene sevindim kovan detayını :))

@Kursat_Akbulut kelime sınırı gerçekten zorladı bizi diyebilirim. Birbirimizin hakkına müdahale etmemek adına da ortalamada tuttuk kelimeleri. Beğenmene çok sevindim.
@MuratBarisSari makus talihimden bir türlü kurtulamıyorum. Kararlıyım bunu tersine çevireceğim bir gün :slight_smile:

@Sitaresan beğenmene çok sevindim. Aslında o benzerlik/ler bir anlamda cadının da eskiden pamuk gibi olduğuna dair yumuşak bir gönderme içeriyordu. Karışmış demek.

@UlianaHippogrief, @ulu.kasvet in diğer öykülerini de okumanı tavsiye ederim. Karanlık bir tarzı var ve beğeneceğine eminim. Güzel yorumların için teşekkürler. Antikarakterleri, söz edilmeyenleri, tabuları galiba bu kombo seviyor :slight_smile:
Bizi dinlemiş olmana ayrıca çok sevindim. Umarım daha güzel şeyler yaparız hep birlikte.

Herkesin eline emeğine sağlık

4 Beğeni

Merhaba @Sitaresan☺️
Teşekkürler okuyup yorumladigin için. Peruk benzerliği hem Katre’nin geçmişinde Pamuk gibi nahif bir oykunmesi olduğu için hem de sonunda Katre’nin yerini Pamuk’un aldığı ve @Muge_Kocak kovan metaforunu , @ulu.kasvet 'nun öykü bittiğinde bize söylediği gibi kovanın yeni kraliçesini bulması olarak yorumladigimiz için, küçük bir semboldu. Bahsettigin karmasaya yeniden bakabiliriz yine de🙏 Kıymetli yorumun ve eleştirin için teşekkürler,görüşmek uzere☺️

2 Beğeni

Merhaba @UlianaHippogrief
Tesekkurler yorumunuz ve eleştiriniz için☺️
@ulu.kasvet çok iyi bir kalem ve ilk bölüm bahsettiginiz gibi ona ait. Ayrıca kendisi benim fikrim olduğunu hatirlasa da Elmas’in gerçekliği tamamen onun dünyasının eseri. Ama o kadar çok konuştuk ki bu öykü uzerine sanırım o yüzden fikirlerimiz birbirine karıştı☺️
Podcasti dinlediğiniz için teşekkür ederiz, bazı güzel planlarımız var, devam ediyoruz☺️
Eleştirilerinizi alıp heybemize attık. Seçki kelime sınırı bakımından bir nebze kısıtlayıcı oldu ama bahsettiginiz düzenlemeleri yine de gözden geçirebiliriz.
Canim @Muge_Kocak cevaplamış ama ilk sorumluluğu bana verdikleri için ben de yorum yapmadan geçmek istemedim.
Teşekkür ederiz, görüşmek üzere🙏

3 Beğeni

Merhabalar, ne güzel bir fikir bu! Kollektif çalışmadan ortaya ne güzel bir kurgu çıkartmışsınız. Daha önce bu platformda böyle bir çalışma yapılmış mıydı bilmiyorum ama siz sağlam bir ortaklık kurmuşsunuz. Ben burada çok eski olmasam da az buçuk tarzlarını anladığım için okurken bu kısmı şu arkadaşım yazmıştır tahminin de bulundum kendimce. Ama kesinlikle sakil durmayan bir geçiş var.
Sevgiler,
Dilek

4 Beğeni

Merhaba Dilek :slight_smile:
Teşekkür ederiz öncelikle.
Seçki’ye iki senedir yazıyorum, ben iki kez benzer çalışmalar gördüm. Seçki için değil; ama bizim buradaki serüvenimiz için yeni bir deneme :slight_smile:
Tarzlarımız birbirinden farklı evet. Başka yerlere giden; ama zaman zaman aynı raylar üzerinde seyreden trenlerin vagonlarıyız. Yolcularımız neden bu vagonların arasında dolaşıp, hepimizin yolculuklarına eşlik etmesin dedik :slight_smile:
Geçişlerin keskin olmaması ise ayrıca sevindirici.
En kısa sürede seni de okuyacağım.
Tekrar teşekkürlerimle. Görüşürüz :slight_smile:

1 Beğeni