Belki hatırlayanlarınız vardır; bundan yıllar yıllar önce serinin en iyi kapak görselini seçtiğimiz bir anket vardı. Şu an hangi görselin kazandığını inanın hatırlamıyorum. Siz hatırlıyorsanız sohbet arasında bahsederseniz iyi olur. Her neyse sıra geldi serinin en iyi kitabını seçmeye. Elbette yeni çıkan kitapları herkes okumamıştır ama yine de okuyanlar için ankete eklemeyi doğru buluyorum.
Anket turumuz toplam 4 aşamadan oluşacaktır. Şu an seride 78 adet kitap var ama son kitabı ve tamamlanan serileri çoklu olarak ankete eklemeyeceğim. O nedenle Dune gibi seriler tek isimle oylamaya sunulacak. Her üyenin eleme turlarında 3 oy hakkı var ve her turda da en çok oyu alan 3 kitap finale yükselecek.
O halde başlayalım mı?
Bir Mars Destanı (Stanley G. Weinbaum)
Biz (Yevgeniy İvanoviç Zamyatin)
Su Adamı (Aleksandr Belyaev)
Kara Bulut (Fred Hoyle)
Hava Adamı Ariel (Aleksandr Belyaev)
R. U. R. (Rossum’un Uluslararası Robotları) (Karel Çapek)
Tanrı’nın Gözündeki Zerre (Lerry Niven ve Jerry Pournelle)
Mevki Uygarlığı (Robert Sheckley)
Andromeda Nebulası (İvan Yefremov)
Çocukluğun Sonu (Arthur C. Clarke)
Dünya’ya Düşen Adam (Walter Tevis)
Frankenstein (Mary Shelley)
Yer Açın! Yer Açın! (Harry Harrison)
Yaban Diyarlarda Yabancı (Robert A. Heinlein)
Lilith’in Dölü (Octavia E. Butler)
Yıldız Gemisi Askerleri (Robert A. Heinlein)
İşte İnsan (Michael Moorcock)
Bitmeyen Savaş (Joe Haldeman)
Uzaktan Kumandalı Kız (James Tiptree)
Kıyamete Bir Milyar Yıl (Arkadi ve Boris Strugatsky)
Evet benim de içime sindi bu şekli. Napalım hata yapa yapa en iyisini bulacağız. Benim tahminim Stanley G. Weinbaum burayı birinci bitirir. Ama Leibowitz İçin Bir İlahi ve Çocukluğun Sonu da çok zorlu rakipler.
Çocukluğun Sonu rahat ipi göğüsler. Bu arada ek bilgi olarak Çocukluğun Sonu kitabının iki farklı giriş bölümü var.
Arthur C. Clarke 1990 yılnda kitabın 1. bölümünü komple değiştirmiş. İthaki’nin bastığı 1953-1990 arası baskılarda olan ilk metindeki giriş bölümü. Kitabı sevdiyseniz 1990’da yazılmış olan yeni giriş bölümünü de bir yerden bulup okuyabilirsiniz.
Valla Kıyamete Bir Milyar Yıl, Bitmeyen Savaş ve İşte İnsan’a oy veremedim diye içim kan ağlıyor ama Çocukluğun Sonu, Bir Mars Destanı ve Leibowitz gerçekten bilim kurguda apayrı eserler şahsi fikrime göre…
Sanırım Yıldız Gemisi Askerleri’ne benzetildiği için biraz, biraz da bazı okurlarda olan tarih takıntısından kaynaklı (yazar önsözde açıklama yapıyordu sanırım tarihlere takılanlar bambaşka bir zaman sürecinde gibi düşünebilirler diye) biraz temkinli yaklaşıyor okurlar. Halbuki tarih konusunda Haldeman’a yüklenildiği kadar diğer yazarlara yüklenilmemiş, başka pek çok yazarda da var o durum çünkü. Öte yandan ben de çok severek okumuştum Bitmeyen Savaş’ı gerçekten. Benim için Yıldız Gemisi Askerleri’nden daha başarılıdır mesela.