KR - İthaki Bilimkurgu Klasikler Dizisi En İyi Kitap Anketi 3. Tur

image

Sıra geldi anketimizin 3. turuna. İlk iki turda finale kalan eserler şöyle;

Çocukluğun Sonu
Bir Mars Destanı
Leibowitz İçin Bir İlahi
Dune
Cesur Yeni Dünya
Maymunlar Gezegeni

Bu anketimizde 4 oy hakkımız var ve ilk 4 eser finale kalacaktır. Yeni anketimize buyurun o zaman;

  • Semenderlerle Savaş (Karel Çapek)
  • İşte Tanrılar (Isaac Asimov)
  • 1984 (George Orwell)
  • Kızıl Mars (Kim Stanley Robinson)
  • Yenilmez (Stanislaw Lem)
  • Houston, Houston Duyuyor Musun (James Tiptree Jr.)
  • Tanrıların Tohumu (H.G.Wells)
  • Ben, Efsane (Richard Matheson)
  • Işık Tanrısı (Roger Zelazny)
  • Zaman Makinesi (H.G.Wells)
  • Arcturus’a Yolculuk (David Lindsay)
  • Ben, Robot (Isaac Asimov)
  • İşkencecinin Gölgesi Serisi (Gene Wolfe)
  • Yakın (Octavia E. Butler)
  • 2001 Bir Uzay Destanı (Arthur C. Clarke)
  • Kaplan! Kaplan! (Alfred Bester)
  • Dr. Moreau’nun Adası (H.G. Wells)
  • Dünyalar Savaşı (H.G.Wells)
  • Kumsalda (Nevil Shute)
  • Sürgün Gezegeni (Ursula K. Le Guin)
  • Yokuştaki Salyangoz (Arkadi ve Boris Strugatski)
  • Görünmez Adam (H.G.Wells)
  • Hayvan Çiftliği (George Orwell)

0 oylayanlar

Anket 03.08.2022 23.59’a kadar sürecektir.

1 Beğeni

1984 vs hepsi olsa; 1984 reis yine fark atar :joy:

Çok iddialı konuştum sanki ama olsun :sweat_smile:

1 Beğeni

1984 fazla abartılıyor sanki :slightly_smiling_face: Şaka bı yana yazardan sadece 1984, Hayvan Çiftliği, Paris ve Londra’da Beş Parasız’ı okudum. En az sevdiğim 1984 oldu. Tamam kötü değil ama öyle çok iyi de değil sanki. Ama zevkler ve renkler… :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Asimov’un en az bir kitabının üst tura çıkmasına garanti gözüyle bakıyorum ben. :+1:

1 Beğeni

Ben 1984’ü ilk okuduğumda etkilenmiştim. Günümüz gerçeğine çok yakın ve hatta çok çok yakın bir roman :grimacing:

1 Beğeni

Hiç sanmıyorum ama Işık Tanrısı finale kalır umarım. :sweat_smile:

4 Beğeni

İşte Tanrılar çok iyi kitaptı ama kimse sevmemiş ya da okumamış. Neredeyse sonuncu olacak :no_mouth:

1 Beğeni

Ben, Efsane lobisi kurmam gerekecek sanırım.

3 Beğeni

Ben yarıda bıraktım 1984’ü :joy: Çok gerçekçi olması bunda etkili oldu. Ben daha çok kurgu yanı ağır olan bilimkurguyu seviyorum.

@MelihAntepli evet güzeldi ama sonuncu olamaz.

@Pyrewrath Asimov finalde yoksa oylama iptal. :joy:

4 Beğeni

Zamanında bilimkurguymuş. Adam ne bilsin yakında gerçek olacağını :joy: O yüzden çok isabetli bir bilimkurgu. Bayağı öngörülüymüş Orwell.

1 Beğeni

Görmek istediğimiz hareketler, önemli olan Zeroth Yasası ne de olsa, vatandaş Asimov’suz bırakılmamalı. :smiley:

1 Beğeni

Bu tur epey zormuş. Oy kullandım (2 Asimov, 1 Lem, 1 Bester) ama en az iki kitaba daha oy vermek isterdim.

2001 Bir Uzay Destanı tekrar basılsa da okuyabilsem keşke… :slightly_smiling_face: Bu tur gerçekten zorlayıcı olmuş.

2001, Kaplan! Kaplan!, Kizil Mars ve Iste Tanrilar kitaplarina oy verdim.

Ben, robot’u yuzde 50 ustu oy ile 1. gormek cok popilist bi yaklasim olmus izlenimini uyandirdi. Icerisinde kendi benligini dusunce yolu ile bulan robot ve secimlere katilan robot disinda sadece 3 robot yasasi ve onun zaaflari uzerinde gezen hikayeler bulunuyor. Okumasi zevklidir ama asla en iyi denilenemez ( asimov daha cok o hikayelerden sonra derinlikli robot hikayeleri yazmaya basliyor. Onlarda cokca zevklidir)

Bende cesur yeni dünya ile zaman makinesi kitaplarına anlam veremedim bundan önceki ve bu turda yine üst tura çıkacaklar. Muhtemelen serinin en ucuz ve en çok satılan kitapları olduğu için daha çok biliniyor ve oy alıyor. :joy: Halbusu o kadar da güzel değiller sadece zamanına göre değerlendirilince güzel gözüküyor. :thinking:

1 Beğeni

2001 Bir Uzay Destanı hayatımın kitabıdır. Yenilmez de ondan sonra geliyor bu listede. Çok zorlayıcı bir tur.

1 Beğeni

Hayvan Çiftliği, Kızıl Marsla nasıl başa baş gider. Düzeltelim lütfen yanlışlığı :joy::joy:.

Devam kitapları gelinceye kadar kimse okumayacak sanırım kitabı. Ithaki duy sesimizi :mega::mega::mega:.

2 Beğeni

Kendi adıma en rahat oylama bu oldu, Kaplan Kaplan, 2001, Işık Tanrısı ve de tabii ki (Stanislaw Lem adının olduğu yerde ben de varım) Yenilmez! Asimov’un kitapları da çok iyi ama önceliğim bu 4 eser. :slight_smile:

2 Beğeni

Cesur Yeni Dünya’yı ben bkk içinde okumadım. 1984’ü de. Bu iki kitabı okuduğumda bkk daha başlamamıştı. Yani baya zaman geçti ama etkilerini hâlâ hissediyorum, karakterlerini tam olmasa da hatırlıyorum.

Cesur Yeni Dünya'nın ismi üstüne bir bilgi

Neil Postman’nın Televizyon Öldüren Eğlence kitabından Cesur Yeni Dünya ve 1984 üstüne bir değerlendirme. (Postman’nın bu kitabı bizim ülkemizde de bazı iletişim fakultelerinde ders içinde okutulan bir kitap, ablam İstanbul-İletişim mezunu onun yalancısıyım)

"Gözümüzü 1984’e dikmiştik. O yıl gelip de kehanet gerçekleşmeyince sağduyu sahibi amerikalılar kendilerine usul usul övgüler düzdüler. Liberal demokrasinin kökleri sağlam çıkmıştı. Terör her yere sıçrasa da Orwellci kâbuslar en azından bize uğramamıştı.

Oysa Orwell’ın uğursuz öngörüsünden başka bir öngörü daha bulunduğunu unutmuştuk: Bu değişik kehanet, Aldous Huxley’in biraz daha eski, biraz daha az bilinen, ancak aynı derecede ürkütücü olan Brave New World’üydü (Cesur Yeni Dünya). Okumuş insanlar arasında bile yaygın olan inancın tersine, Huxley ile Orwell’ın kehanetleri aynı şeye ilişkin değildi. Orwell’ın uyarısı, dıştan dayatılan bir baskının bize boyun eğdireceği yönündedir. Huxley’in görüşüne göre ise insanları özerklikleri, olgunlukları ve tarihlerinden yoksun bırakmak için büyük birader’e gerek yoktur. Huxley’e göre, insanlar süreç içinde üzerlerindeki baskından hoşlanmaya, düşünme yetilerini dumura uğratan teknolojileri yüceltmeye başlayacaklardır.

Orwell kitapları yasaklayacak olanlardan korkuyordu. Huxley’in korkusu ise kitapları yasaklamaya gerek duyulmayacağı, çünkü artık kitap okumak isteyecek kimse kalmayacağı şeklindeydi. Orwell bizi enformasyonsuz bırakacak olanlardan, Huxley, pasifliğe ve egoizme sürükleyecek kadar enformasyon yağmuruna tutacak olanlardan korkuyordu. Orwell hakikatin bizden gizlenmesinden, Huxley hakikatin umursamazlık denizinde boğulmasından korkuyordu. Orwell tutsak bir kültür háline gelmemizden, Huxley duygu sömürüsüne dayanan içki álemleri ve tek başına iple asılı bir tenis topuyla oyalanmak gibi şeylerle ömür tüketen önemsiz bir kültüre dönüşmemizden korkuyordu. Huxley’in Brave New World revisited’de belirttiği gibi, tiranlığa karşı direnmek üzere daima tetikte bekleyen kamusal özgürlükçüler ile rasyonalistler, "insanın neredeyse sonsuz olan eğlenme açlığı"nı hesaba katmamışlardı.

Orwell, 1984’te insanları acı çekerek denetlendiğine dikkat çekerken; Brave New World’de insanlar hazza boğularak denetlenmektedirler. Kısacası Orwell bizi nefret ettiğimiz şeylerin mahvetmesinden korkarken, Huxley bizi sevdiğimiz şeylerin mahvedeceğinden korkuyordu.

Bu kitap, Orwell’in değil, Huxley’in haklı olduğu düşüncesiyle yazılmıştır."

Kaynak Metin



@Buyifix Allah’ın bizi taş etmemesi için böyle tespitleri ve öngörüleri olan bir kitap için ucuzdu ondan biliniyor beğeniliyor demememiz lazım. Ayrıca yaban diyarlarda yabancı çıktığında en pahalı kitaplardandı ve kalındi yine de dördüncü oldu.

6 Beğeni

O zaman boyumdan böyük laflar etmemek gerekebilir, asılsız bir yorum benimkisi. :joy: Ama zaman makinesi de ne bileyim güzel hoş ama çok çok daha iyileri yazıldı sanki. Koca bir listeye bakınca öyle gözüktü gözüme.

1 Beğeni