Kralkatili Güncesi

Ben ilk kitabı okuyup devam etmedim. Sevdiğim serilerde unutursam takıntı yapıyorum. 2.kitabı okumadan önce izleyeceğim 2 tane video var 1.kitabı özet olarak anlatan :slight_smile:

Krizalitler’i senin benden daha çok seveceğini düşünüyorum.

1 Beğeni

:joy: Okumayacağım. Ben Brandon Sanderson’u bile rezil yayınevi yüzünden bırakmışım daha fazla kaybetmişim veya daha az kaybetmişim, sorun değil. Üçüncü Türkçeye gelmeden okumam. Gelince bakarım artık.

@CowardlyHero Ben bazılarımız kadar fantastik sayılarda okuyamasam da fena okuyucu sayılmam. Eğer ölüp gideceksem şimdi başlasam da yarın ölmeyeceğimin garantisi yok. Böyle düşünerek bir güne milyonlarca dakika sıkıştırmak gerekirdi. İki sene sonra okursam da bir şey kaybetmem sonuçta. :slight_smile: Üç gelene dek okunacak 300-400 kitabım var. Bu açıdan rahatım çünkü okuduktan iki saat sonra yarısını, üç gün sonra yüzde seksenini hatırlamayacağım. Kendi yazdığım şeyi unutup kim yazmış bunu diyen insanım. Çok da dert değil. :slight_smile:

@Ufuk Bütün bu muğlak şeyler bir sonuca bağlanacak mı? Ben sevdim ama tutucu öğretileri okurken içim daralıyor biraz. Sissoylu’da da bunalmıştım.

2 Beğeni

Yanlış hatırlamıyorsam kitabın belli bir yerinde çoğu anlaşılıyor. Ama bana sanki devam kitabı olabilir gibi gelmişti. Öyle hatırlıyorum en azından :slight_smile:

@Agape hatta kitap yorumunda şöyle yazmışım;

Ama tam olaylar olgunlaşmış keyifle okumaya başlarken bitti gibi geldi bana. Sanki devamı olabilirmiş gibi hissettim.

1 Beğeni

Bir fikrim var aslında ama doğru mu değil mi göreceğim. İnşallah daha fazla vaaz okumam, kusmak üzereyim çünkü. :joy:

1 Beğeni

Olası bir film - dizi çekiminde Bast karakteri için aklınıza Game of Thrones Gendry geldi mi? Kitapları okurken Bast sahnelerinde direkt kafamda bu adam canlanıyor nedense.

Arkadaşlar,

Bir tanıdık çok methetti seriyi ve beğenmezsen parasını ben veririm sana dedi, o derece emindi beğeneceğimden ama olumsuz yorumlar da görmedim değil. Misal diyalogların biraz zayıf olduğunu okudum ki en sevmediğim şeydir bir seride, lise çağı çocuk diyalogları seviyesinde değildir inşallah.

Okuyanlar puanlar mı ve fikirlerini ifade eder mi? Artısı eksisi? Teşekkürler.

7.5/10
Yazarın sesi çok güzel. Hikaye anlatmayı çok iyi biliyor. Hikaye de güzel. Benim puan kırma nedenim birinci şahıs anlatım olması. Ben birinci şahıs sevmiyorum, hikayeyi tek bir karakter ben, ben diye anlatırsa dialoglar ilgimi çekmiyor. Ve diğer karakterlerin hislerini, düşüncelerini bilmezsen, tek karakter ya sev ya nefret et oluyor. Kvothe ana karakter, onu seversen okursun, sevmezsen okuyamazsın. Ama birinci şahıs anlatımla ve onun getirdiği eksilerle problemin yoksa, hikaye ve yazarın hikayeyi anlatışı çok güzel.

Ben kendi adıma ana karakter Kvothe’yi sevmiyor olsam da dili çok başarılı buluyorum o yüzden her koşulda okunabilir bence.

1 Beğeni

Patrick Rothfuss’un dili çok güzel katılıyorum, yanlış anlaşılmasın. Benim sorunum birinci şahıs anlatımla, yan karakterlerin hislerini bilememek ve Kvothe’un egoist mi mütevazi mi olduğunu, yalan mı doğru mu söylüyor olduğunu bilememek. Bunlar birinci şahıs sevmeme nedenlerim. Ama ona rağmen yazar inanılmaz. Rüzgarın Adı’nı 15 senede yazan birinden bahsediyoruz. Defalarca silip tekrar yazan, inanılmaz detaycı biri.

2 Beğeni

Bana göre tamamlandığında (ki tamamlanırsa) gelmiş geçmiş en iyi fantastik serilerden biri olacak.

1 Beğeni

Yan karakterlerin yeterince işlenmemesi konusunda haklısınız. Öte yandan Kvothe’un gayet egoist olduğu belliydi bence okuyalı uzun zaman olduğu için pek emin değilim ama mütevazı bir yön gördüğümü hiç hatırlamıyorum.

1 Beğeni

Ben de mütevazi bir yön görmedim doğru hatırlıyorsunuz. Demek istediğim, gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz, Kvothe anlatıyor. Belki abartarak belki hafifleterek anlatıyor. Bahsettiğim karakterden özelliğinden çok anlatımının gerçekle bağlantısını bilmemekti. Yanış cümle kurmuşum benim hatam.

En sevdiğim fantastik serilerden biri. Dili çoğu fantastik kitaptan daha iyidir. Olay olmayan bölümleri bile yazarın dili sayesinde çok severek okumuştum. Ama çok büyük bir sıkıntısı var. Rothfuss’un kitabı yazmaması. Hatta yazmak yerine twitch yayını açması. Winds of winter gibi o açıdan. 8 yıldır yazıyor.

2 Beğeni

lise çağı çocuk diyalogları seviyesinde değildir inşallah

Hocama kapak yaptım tüm sınıf alkışladı gibi sahneler yok değil.

Diyaloğu bence inanılmaz etkileyici değildi, şöyle bir düşününce aklımda tek bir konuşma sahnesi kalmış. Ortalama diyeyim.

Çok akıcı bir kitap 600+1200=1800 sayfayı bir haftada okumuştum ama okuduktan sonra bu da böyleymiş deyip sonraki seriye geçtim. Elimde bir avuç soruyla kaldım ve üçüncü kitabın gelip gelmeyeceği muallak olduğundan fazla umurumda olmadı.

1 Beğeni

Her kelimesi için kılı kırk yararcasına düşünülmüş hissi veren bir anlatımı var. Benim okuduğum en akıcı fantastik seri. Bazı yerleri uzatsa da anlatım sayesinde çok sıkmıyor. Kesinlikle okunması gereken bir seri. 3. kitabı bekleyeceksin biraz ama, biz 5 yıldır bekliyoruz.

1 Beğeni

Benim şimdiye kadar okuduğum en iyi fantastik eser . En bariz farkı kitabı ana karakterimizin kendisinden dinliyor oluşumuz . O anlattıkça hikaye devam ediyor . Anlatmayı bıraktığı zamanlar ara verdiğinde de hikaye yine devam ediyor ancak farklı bir biçimde .

Spoiler vermeden çok kısa bir şekilde açıklamaya çalışayım .

Bir gün karakterimizin hanına bir tarihçi geliyor ve karakterimizin hikayesini yazmak istiyor . Karakterimiz de hikayesini anlatıyor , tarihçi kaleme alıyor . Karakterimiz acıktığında , tarihçi yorulduğunda ara veriliyor . Her verdiği arada da hikaye kaldığı yerden devam ediyor ancak anlattığı hikayeden değil .

Okumanı tavsiye ederim kitapların kalınlığı gözünü korkutmasın . Okurken sonlara yaklaştıkça bitmesin diyeceksin . Sonrada bizler gibi 3. kitabı bekleyeceksin .

Ayrıca çok fazla detay var ilk okuyuşunda bütün detayları yakalarım , sırları çözerim diyorsan bu pek mümkün gözükmüyor . En azından benim ve önerdiğim zaman okuyan herkes için durum böyle sonuçlandı .

Benim önümde bir kaç seri var onları tamamladığım zaman tekrar okumak istiyorum . Bu arada belirtmemde bir fayda yok ancak yine de yazmak istedim . Ben genel de okuyup bitirdiğim bir kitabı bir daha okumak istemem yeni kitapları okumak daha cazip gelir . Ancak bu kitap da farklı bir şeyler var . Okumaya başladığın zaman başından kalkamıyorsun .

Benim söyleyeceklerim bu kadar . Aslında söyleyebileceğim çok fazla şey var ama senin kendin tecrübe etmen ilk kez okuman çok daha iyi olacaktır .

2 Beğeni

Benim açımdan kitabın hem olumlu hem olumsuz yönleri var.
Olumlu yönleri:

• Geçen yıl final döneminde elimden bırakamadan (tıp okuyor olmama rağmen) okumaya başlayıp iki kitabı da art arda bitirmiştim. Kitaplar gerçekten fazla sayfadan oluşmasına rağmen hiç sıkılmadan okudum. Anlatım açısından kimseyi sıkacağını düşünmüyorum. Kral Katili Güncesi’nden sonra Yüzüklerin Efendisi kitaplarını okudum ve okurken bazı yerlerde durağanlaşma olduğunu hissedip kitaptan kopmalar yaşadım. Ama bu sorun Rothfuss’un eserlerinde hiç olmadı.
  • Kvothe’un sanatçı yönünün olmasıyla da yazar, çok hoşuma giden şarkıları -kitap çeviri olsa bile- bana iletebilmeyi başardı.
    Olumsuz yönleri:
  • Kitabın benim açımdan en önemli sorunlarından biri, kitapta geçen karakterlerin geçmiş öykülerini bilmiyor olmamız. Açıkçası böyle olması bizim doyuma ulaşmamızı önlüyor ve aksine bir an önce öğrenme isteği oluşturuyor ancak yazarımız biraz ağırdan aldığı için bu durum oldukça sinir bozucu.
  • Birçok yerde gayet güzel ayrıntılara girilmiş olmasına rağmen tam olarak evrene hakim hissetmeden kitapların pat diye sona eriyor olması, açıkçası ben ikinci kitabın sonunda burukluk hissederek kalakaldım.
    Ama her şeye rağmen tadına bakılması gereken güzel bir seri, güzel bir evren, güzel bir yazar. Tavsiye ederim, 8.5/10
5 Beğeni

Cevaplarınız için teşekkür ederim, genel olarak güzel görünüyor. 1. tekil şahıs sorun olmaz, asoiaf’ın da benzer bir POV mantığı var, sadece karakter duygu düşünce odaklı, o yüzden alışığım. O zaman ilk fırsatta alıp okuyacağım ama set olarak bir sepete attığımda sanki 3 kitap gördüm, biri inceydi. O yan kitap falan mı? :thinking:

Yan kitap.Kitaptaki nispeten önemsiz bir karekterin durum hikayesi.

1 Beğeni

Fantastik dünyaya yeni girmiş biri olarak bu seriyi yedekte tutuyorum .final kitabı yazıldığın da hemen okumaya geçebilirim.