Fikrimce onla alakalı şeyleri görmeye devam edeceğiz. Belki de açıklamasını…
Pat on how much he cares about finishing Book 3: “If I didn’t care about the book, you would have it by now.”
Artık önemsemesin kitabı bence. Bir paçavra gibi kenara yani yayıncısına fırlatsın. Kitabı merakla bekleyen o kadar kişi de kitaba ulaşabilsin sonunda.
Ne diyor? İngilizce sıfır bende 
Özetliyorum. Kitap umurunda mı, bitirecek misin artık diye sormuşlar. O da tabii ki umurumda, umurumda olmasaydı şimdiye kadar elinizde olurdu diyor. Hani özeniyorum, öylesine bir hikaye olmasın, fanların hakkını vereyim istiyorum demeye getiriyor.
Kendi fikrime gelirsek, bu adam çok büyük beklenti ve yarattı şimdi korkuyor bence
Ölünce falan çevresindeki biri yayımlatır artık kitabı.
Beni bitmemiş seri almaktan soğutan iki yazardan biridir. İlk okuduğum 3 fantastik serinin 2 tanesinin yıllar geçmesine rağmen hala devam kitabı çıkacak diye bekliyorum. Bazen şaka gibi geliyor.
@ESO ben okursam beğenmeyeceğimi düşünüyorum. Hoş şimdi sıfırdan okusam ilk okuduğum etkiyi yaratacağını da düşünmüyorum.
@CowardlyHero @ESO yanıtlamış. Videoyu izlediğimde adamın sağlık sıhhatli konuştuğunu görünce şaşırdım. Üçüncü kitabı sağlık sorunları nedeniyle yazamıyor diye kalmış aklımda hiç öyle bir haber okumama rağmen. Demek ki son kitabı yazmamasının başka sebebi olamaz diye düşünmüşüm, aklımda da öyle kalmış demek ki.
Ben babasının sağlığı kötüydü, onunla ilgileniyordu diye okumuştum. Yukarıda paylaşılan videonun altına böyle yazmışlar.
Patrick Rothfuss Answers FAQ about the Book 3, the Doors of Stone! - YouTube 10dakika boyunca 3.kitap hakkında gelen soruları cevaplamış. 3.kitap hakkında konuşması umutlarımı tekrar yeşertti.
Baktı en sağlam sevenler bile cidden bıktı, ilgiyi toplama çabalarına girmiş. Yarın gene bilumum alakasız kampanyaları görürsek hiç şaşırmam.
Taş Kapılar, Kış Rüzgarları veya The Thorn of Emberlain umarım 2021’de bunlardan en az birisi çıkar. 
En fazla Thorn of Emberlain gelir. O da kitap editöre gitmişti o yüzden.
Anlamıyorum yani, kitabı geç yayınlayınca yıllanmış şarap gibi değeri mi artıyor?
Bildiğim kadarıyla Centilmen Piç yazarının şahsi başka sorunları olduğundan uzadı. Rothfuss uyanığı ile karşılaştırmamak lazım.
Evet Lynch’in hem özel hayatı hem de sağlığı ile ilgili sorunları vardı. Bir de Lynch 4. kitabı bitirip editöre teslim ettiğini de duyurdu.
Sağlık ve ailevi problem yaşadığını biliyorum ama aradan kaç ay geçti. Bence kitabın yayınlanma zamanı geldi.
7 kitap gözüküyor. Her birine 6 yıl desek 2040 yılında alıp okuruz seriyi.
Bu seri kendi içinde standalone gibi aslında. Birbirine bağlı evet ama hepsinin bitmesine gerek yok okumak için. Hiç devam etmese de olur, okumaya engel değil.
Serinin kitaplarını dün itibari ile bitirdim. Bitirdikten sonra da şunu anladım ki; Rothfuss’un kitapları yazmama sebebi kesinlikle hikayede takılı kalması falan değil. Hadi Martin yazamıyor. O kadar çok karakter, o kadar çok mekan ve olay derken adamın takılması ve olayları bağlanmak için uğraşmaya çalışması anlaşılabilir ama Rothfuss kesinlikle benzer durumda olamaz. Kitabın bittiği yerde zaten çok fazla kafa karıştıracak olay yok. Evet, aydınlatılması beklenen ve tamamlanması gerek bir hikaye var ama bu sadece Kvothe üzerinden mevcut. Zaten iki kitabın tamamında da karakter sayısı Buz ve Ateşin serisinde ki sadece tek bir kitapta ki karakter sayısından bile daha azdır.
Ama seriyi inanılmaz beğendim. Özellikle Rothfuss’un yazım şekli ve olayları anlatış tarzı epey hoşuma gitti. Ayrıca sanırım neden bu kadar son kitabı yazmasını beklediğini de anlayabiliyorum.
Son dönemde Twitch’te yayın yapıyor abimiz. Geçen hafta bir yardım etkinliği organize ederken kitapları hakkında bazı sorulara cevap verdi ama asıl ben aradığım cevabı başka bir etkinlikte yazma ile ilgili başkalarına tavsiyeler verdiği yayında aldım diyebilirim. O yayında, kendisine yazar olmak isteyenler ve yazmayı düşünenlere ne tavsiye edersiniz tarzında bir soru soruldu. Rothfuss da şöyle bir cevap verdi. ‘‘Yazmak için bir çok insan bir anın ya da ilhamın gelmesini bekler ve o ilham geldikten sonra hemen yazmaya başlar ve düşüncelerini yazıya döker. Halbu ki ben öyle düşünmüyorum. Aklına gelen olayları önce doğru bir şekilde kurgulamalı ve hikayenin nereye gideceğine, olayların nasıl gelişeceğine karar verip, plan ve programını oluşturduktan sonra yazmaya başlamalısın, ben böyle düşünüyorum’’ dedi. Zaten kitaplarını da okurken, ciddi anlamda üzerine düşünüldüğünü ve gelişi güzel gelen bir heves ile yazılmadığını hissediyorsunuz. Tam da ikinci kitabın ortalarında bende benzer şeyler düşünürken kitap hakkında bu yayınına denk gelmiş olmam düşüncelerimi pekiştirmemi sağladı.
Adam konuşurken bile ıhhh,ehhh diye 3 dk ne söyleyeceğini düşünüp öyle konuşuyor. Bu kitabı da bu kafa yapısı ile kolay yazmayacağını düşünebilirsiniz. Gelecek 5-7 sene daha bu kitabın çıkacağını sanmıyorum ben. Yazarın mükemmeliyetçi bir kafa yapısı var. Kitabındaki karakter de öyle. Kvothe her zaman en iyisini arayan, en doğrusunu yapmayan çalışan bir karakter. Kendi karakterini, kitabındaki karakterine de vermiş.
Birde kitabı zaten ara ara yazıyordur. Kafasında oturttuğu partları kaleme döküyordur. Kitabı zaten yazmaya başlayacak diye bir durum olmayacak. Birden çıkacak ve kitap tamamlandı diyecek. Bu kafa yapısında ki bir adam yazmaya karar verip, kitabı yazmaya başlamaz. Zaten yazıyor ve ne zaman tamamlanacağı muamma sadece.
Benim için ne zaman çıkacağı çokta önemli değil. Artık istediğimiz tüm kitapların özetlerini ve geçmişini anlatan bir sürü makale ve video bulabiliriz. Son kitap çıkmadan önce bütün seriyi okumak yerine sağlam bir özetini anlatan makale okumak ya da video izlemek yeterli olacaktır.
- kitap son kitap mı olacak? Ona göre başlayacağım seriye. Eğer çıkması çok uzun sürecekse okumayı erteleyeceğim.
İyi yakalamışsınız ![]()
Açıklama videoları izlememiş kişilerin hikayeyi ve evreni aşırı karmaşık bulması normal ancak 2-3 video izledikten sonra fark ediyorsunuz ki hikayede efsane olarak anlatılan 10-15 farklı karakter aslında 3-4 kişinin farklı coğrafyalarda ve kültürlerde farklı isimlerle anlatılmasından ibaret. Tabii bir de Kvothe’un anlattığı her şeyin doğru olmadığı, kendi bakış açısıyla gerçeği çarpıttığını da kabul etmeniz lazım ki bunu da sadece kitapları okumuş birinin fark etmesi kolay değil.
Yazar 3 kitaptan sonra evrenle alakalı aydınlatılmamış şeyler kalacağını söylemişti, muhtemelen her şey açıklanmayacak ancak ana hikayede taşların yerine oturacağını düşünüyorum ben de. Düşünüldüğü kadar karmaşık bir hikaye yok aslında.