Kullandığımız Parfümler ve Yorumlarınız

Terre D’ Hermes

19 Yaşıma girdiğimde keşfettiğim bir kokuydu benim için. Herkes 30+ yakıştırmaları yapsa da kullandığımdan beri en çok memnun olduğum ve en çok yorum aldığım parfüm bu. Çam kokusu ve turunçgilin inanılmaz bir uyumu var bu parfümde. Artık mühendisler mi diyeyim kimyagerler mi diyeyim nasıl bir karışım oranı tutturmuşlarsa altın oranı bulmuşlar. Açılışta çam kokusu sizi içine çekerken ormanda bir turunçgil vahası bulmuşsunuz ve üst notalarda da biraz odun, çim, yaprak artık ne derseniz onun kokusunu içine çekmişsiniz gibi.

4 Beğeni

Parfüm inceleyenlerin hiç sevmediği ama benim çok sevdiğim koku: Diesel - Fuel for Life

Yine pek sallanmayan bir koku: Paco Rabanne - Black Xs

Kokladığım en güzel ama en uçucu parfüm: Kenzo - Power

1 Beğeni

Bu olur mu arkadaşlar? Ben bunu parfüm yerine de kullanıyorum. Yüzüme sürerim hangi parfümü kullanıyorsun diye sorarlar hep. :joy: :joy:

5 Beğeni


Çiçeksi ve tatlı kokulardan hoşlanmıyorsanız benim gibi bu odunsu koku tam size göre olabilir. :slightly_smiling_face::upside_down_face: Öyle ki her geçtiğiniz yerde imzanızı bırakıyorsunuz, çok çok iyi.

5 Beğeni

Unisex olmasına rağmen kadınlara daha çok yakıştırdığım bir parfüm benim de. Güçlü ve farkedilir.

1 Beğeni


Benim en sevdiğim parfümlerden biri bu. Diğer markalara nispeten çok daha uygun fiyata bu derece farkedilir ve kalıcı bir parfüm olması şaşırtıcı. Rom, tütsü, deri kokusu var içeriğinde. İlk başta aldığımda hep kolalı jelibon kokusu almıştım bu parfümün açılışından. :joy::joy: Sonradan inanılmaz sıcak bir kokuya dönüşüyor. Kış için mükemmel.

3 Beğeni

Erkekte düşünemedim hocam ben, kesinlikle bizler için. :smiley:

Kullananlar vardır mutlaka ama ben merakımdan sample aldığım halde kullanamadım. :joy: Anneme vermiştim.

Ben parfüm kullanmayı sevmiyorum. Nedeni yok aslında :sweat_smile: ama benimle birlikte bir koku (güzel de olsa) bulutu gelsin istemiyorum galiba. Temiz kokmak en iyisi. O yüzden şu ana kadar en kokusuz koku gördüğüm şunu kullanıyorum çok bilindik.


Ha, eğer güneş kremi kokulu bir parfüm biliyorsanız paramı alın :smiley: En güzel koku o bana göre.

1 Beğeni

Çok uzun yıllardır ben günlük olarak bu üçlüyü kullanıyorum.

4 Beğeni

Böyle bir konu açmayı ben de düşünmüştüm ancak şimdi “edebiyat forumu, bilmişlik taslıyor” gibi gibi tepkiler alabileceğimi düşünüp vazgeçmiştim.

Eskiden çok eskiden, bloglar sosyal medyaya yön verirken bir blog yazıyordum. Yeni post mevcut değil ancak çok sayıda parfüm incelemesini blogumda bulabilirsiniz.

Parfüm blogu tıktık

Benim kullandığım parfümler, ortama, mevsime ve kıyafete göre değişiklik gösteriyor olsa da, birkaç örnek verebilirim.

Yaz mevsimi için,

Creed Aventus
Creed Virgin Island Water
Issey miyake - leau D’issey
Bvlgari - Aqva

Gibi alternatifler arasında gidip geldim.

Kışın ise parfüm kullanımı bende daha yoğun ve ciddi bir hal alıyor.

Bond No.9 New York Amber
Serge Lutens Chergui
Serge Lutens Fille en Aiguilles
Dior Homme İntense
Guerlain - L’instant de Guerlain Extreme
Gucci pour Homme (vintage)

Sık kullandığım kokular.

Bunların dışında konsepte göre tercih ettiğim parfümler de oluyor. Bir örnek gerekirse, düğünümde Maison Francis Kurkdjian - Lumiere Noire kullanmıştım.

Tüm bu tercihlerin sebepleri var elbette ama uzun bir yazı yazmaya pek enerjim yok. Sormak istediğiniz bir konu olursa memnuniyetle yardımcı olurum.

4 Beğeni

Parfüm yelpazem çok geniştir, en sevdiğim konudur, usulca beni bu konudan uzaklaştırın:))

Bu ara havalara da uyduğunu düşündüğüm; Michael Kors Gold şişeyi kullanıyorum, öncesinde Paco Rabanne Lady Million, biraz ara verdim. Yaz başlarında ise Gucci Flora idi. Havalar soğuduğunda ise Cacharel Eden’e geçiş yapacağım. Uyguna bulamadım, aslında en çok kullandığım Calvin Klein Euphoria ama hem yurt dışına çıkamıyorum hem de çok kalıcı olmadığı için şu anki fiyatları asla haketmiyor, aşığıyım ayrı konu. Kapağı açıp koklamakla yetiniyorum bir süredir:/

image
Kendisi harika bir kokudur, ince dokunuşları vardır. Çiçeksi kokuları hep severim mizacım ne kadar sert olsa da çiçeksi kokulara gidiyor hep elim ve tabii ki alt notalarında ise baharat var, yine çok sevdiğim kokulardır, nötr kokuları asla yakıştıramıyorum kendime. Tam bir sonbahar parfümüdür bu yüzden.


İçerisinde çiçek ve meyve özleri olmasına rağmen paçuli ve yasemin kokuyu çok güzel harmanlıyor, yine bence serinlemeye durmuş havaların parfümü. Beni içerisinde çeken bir şey pek bulamasam da bu parfümde adından mıdır şişesinden mi sürekli elim gider:)


Bu parfümü babam henüz Almanya’da çalışırken ve ben daha lise yıllarımdayken getirmişti. Asla vazgeçemediğim, hayatımın her dönemlerinden bana kesitler sunan çiçeksi ve meyveli bir koku. Yukarıda bahsettiklerimden farkı ise vanilya notasının olması ve bunun bir tık baskın olması, o yüzden bence tam güneş tepedeyken kullanılacak bir parfüm:)


Bu koku da benim için imza olanlardandır. Kış=Eden. Aşırı seviyorum, arada aklıma geldiğinde bir fıs sıkar tüm gece koklarım. Bergamot, limon, sandal ağacı, yasemin, müge, sümbül daha ne olsun? Sandal ağacı alt notası ve bence en güzel noktası da bu. Dağ evinde soba karşısında camdan yağan karı izliyormuşsun hissi ve çok da tazeleyici bir koku.


Bir diğer imza parfümüm diyebileceğim parfüm. Evet benim bir sürü imzam var:))
İçerisinde bir parfümde olmasını istediğim her şey var gibi. Nar, kehribar, menekşe, orkide, lotus… Maalesef yayılımı bir anda oluyor ve notaları tek tek alamıyorsunuz ama yine de bu sürekli bulundurmanıza engel olmuyor. Yaz akşamlarında, kış günlerinde, bahar eğlencelerine, kısacası her ortama giydiğiniz kıyafetle kombinleyebileceğiniz bir parfüm.

Bu arada @isos81 ben Hugo Boss’çuların yerine kesinlikle Paco Rabanne’nin herhangi bir kokusunu tercih ederim erkek parfümlerinde. Güzel seçim.

5 Beğeni

Teşekkürler :slight_smile: Blacx Xs çok şekerli değişik bir parfüm. Başta ağır gelmişti ama sonradan çok alıştım. 1 Million erkek parfümü de çok iyiydi ama nedense Xs’in farklı bir çekiciliği var.

1 Beğeni

Erkek parfümlerinde çiçeksi/şekerli nota kullanılmadığında maalesef tıraş kolonyası hissi uyandırıyor ya da Burak Beyde de olan Kurkdijian Lumiere Noire kimyon, acı biber gibi baharatların kullanıldığı “tobacco” serisi ile ancak fark yaratılabilir. Ben parfüm-kıyafet uyumuna dikkat eden biri olarak bu şekilde baharatlı kokuların klasik giyimi zorunlu kıldığını düşünüyorum ama Black Xs daha “casual” :slight_smile:

2 Beğeni

@BiblofilYouTube parfüm konusunda incelemeler yazıyor (du, hala yazıyor mu bilmiyorum), kendisinin deneyimlerini merakla bekliyoruz bu konuda :slight_smile:

Ama bahse girerim Fuel for Life’ı o da sevmiyordur :slight_smile:

2 Beğeni

Dupe parfüm sektörü oldukça geniş, Fuel for Life taklit edilmesi çok basit ve her yerde duyabileceğimiz bir koku olduğu için sevmemek değil de “artık” tercih edilmiyor gibi algılanmalı bence. Parfüm Kimyası dersi alırken burada profesörümüzle yaptığımız bir sohbette, sinirler insanları kokularıyla birlikte hatırlar, kaydeder demişti. Hafızalarda yaygın kokular, olumsuz kişilerle eşleşmiş olabilir:)

1 Beğeni

Ama bahse girerim Fuel for Life’ı o da sevmiyordur :slight_smile:

Evet ben sevmiyorum ama sevene saygı duyarım yani. Fuel for life odunsu-fujer sınıfında bir koku. Ben kullandığım zaman anason-lavanta karışımından inanılmaz rahatsız olmuştum. Notaları birbiriyle çok uyumsuz geldi ve sayın @yavanna nın dedği gibi taklit edilmesi de çok kolay. Çünkü derinliği olmayan düz bir koku.

Designer parfümlerden mümkün mertebe uzak durmaya çalışıyorum. Daha doğrusu koku dünyası üst segmentine çıktıkça, daha aşağıda kalan kokuların yapaylığı artık insanı rahatsız etmeye başlıyor.

Yine One Million ve Black XS çıktıkları zaman ezber bozan ilginç kokulardı fakat çok baskındırlar. Dozaja çok dikkat edilmeli, özellikle kapalı ortamlarda zaman geçirilecekse insanların rahatsız olabileceği göz önünde bulundurulmalı diye düşünüyorum.

@Konst güneş kremi temalı koku Jil Sander Sun geliyor aklıma uygun fiyatlı olarak.

Yine bütçeye bağlı olarak Bond No.9 Fire Island ve Estee Lauder Bronze Goddess vardı.

2 Beğeni

Aynen, Black Xs ilk kullandığım zaman kendim bile rahatsız olmuştum. Xs benim için yaz parfümü, açık havada rüzgar efil efil eserken hafif bir koku taşır etrafa, buna çok uygun olduğunu düşünüyorum.

Kışın ise Fuel for Life kullanıyordum ama değiştirme zamanı geldi sanırım.

212 VIP de bana çok hitap etmişti ama siz deneyimli arkadaşlar sever misiniz bilmem :slight_smile:

Ayrıca önerilerinizi de bekliyorum.

Bir de hazır konusu açılmışken taklit parfüm sektörü hakkında da yazarsanız sevinirim.

1 Beğeni

Taklit sektörü hakkında ne diyeceğimi bilemedim :slight_smile: Şöyle açıklayayım. Bu sektör kokuların taklitlerini yaparken formüllerini önlerine açıp formülde yazan notaları üst üste eklerler. Özellikle başlangıçta çok benzese de sonradan bu kokuların aslından çok farklı olduğu ortaya çıkar. Yani gerçek parfümdeki o iç içe geçmiş, girift ve özel yapı bu kokularda bulunmaz. Sonuçta her parfümün bir yaratıcısı var ve gerçekten bu insanlar sanaçtıdırlar. Hangi notanın ne zaman devreye gireceğini dahi hesap edip kokuları oluştururlar. Taklit kokularda bundan eser yoktur.Çeşitli yöntemlerle kalıcılığı arttırılan bu kokuların en büyük amacı uzun süre kalıcı olmasıdır diyebiliriz. Kokunun ne derece rafine olduğu umurlarında değildir.

Şimdi şöyle düşünün. Bir parfüm üretiliyor. Diyelim MFK Lumiere Noire. Bu parfüm gül temalı bir parfümdür. Kullanılan gül notasının doğallığı inanılacak gibi değildir ve bu koku ne zaman taklit edilmeye çalışılsa gül yağından öteye geçemez. Farklı yıllarda kendi kokusu bile o yılın gül harmanına göre ufak farklılıklar gösterebilen bu kokularda kullanılan esansla açık parfümcülerin kullandığı esansın benzer olması bile beklenemez. Yani bu sektör tam bir illüzyon üzerine kuruludur. Eğer beklentiniz insanları ve daha vahimi kendinizi aldatmaksa kullanılabilir. Çünkü herkes koku uzmanı değildir ve bu işi anlamayacaktırlar fakat özsaygı konusunda ben çok rahatsız hissediyorum kendimi açıkçası.

Her kokuyu taklit edemezler anlattığım sebeplerden ötürü. İşte bu parfümlerden kendimize bir veya iki imza parfümü seçip yola o kokularla devam etmek en doğrusu olur diye düşünüyorum. Biz ipin ucunu kaçırdık artık ama bir ve ya iki imza parfümüm olsun çok isterdim.

Parfümler pahalıdır bu doğru ama 100-150 lira bandında bile çok özel kokular mevcut olduğunu unutmamalıyız. Önemli olan doğru seçim ve kokuyla kişinin bütünleşmesi bir yerde.

3 Beğeni

@isos81 mesela meşhur Zara parfümlerinin neredeyse hepsi niche parfümlerin dupesi ama kalıcılık yok, Burak Beyin de dediği gibi ilk sıktığınızda “evet bu” diyebiliyorsunuz ama daha sonra yayılımı durduğu için hem burnunuz kokuya çok daha kolay alışıyor hem de zaten kalıcılığı olmayan parfümler.
Esansların elde edilişine kadar her parfüm için farklı sistemler kullanılıyor yani içeriğine göre demek daha doğru. Mikrolitreden çok daha küçük birimlerden bahsediyoruz bu karışımlar hazırlanırken. Oksijenle temasına, temas ettiği ortama, kan akış hızınıza/adrenalin seviyenize göre dahi orijinal parfümlerde farklılıklar duyabilirsiniz. Kimyasal reaksiyondan bahsediyoruz tam anlamıyla, parfüm sektörü ülkemizde maalesef kolonyadan ileri gidemiyor:)

1 Beğeni