Light Chaser - Peter F. Hamilton Mini Okuma Etkinliği

Beyler bırakın Fifty Shades of Grey’i, R. J. Barker’ı hangi yayınevinin basamadığını.

Peering onto the lower floor, he saw the wizard cramming a few last-minute items into his quite-obviously-enchanted bag: a staff, a wand, a rod, a dagger studded with gemstones, an onyx cat statue, half a dozen hats, a few books, a pipe, two bottles of brandy, a pair of ragged slippers—

:sunglasses: :crossed_swords:

Kings of the Wyld okuma etkinliği yapsaymışız çok eğlenirmişiz.

2 Beğeni

Bence de çok keyifli olurdu, okurken ben de aşırı keyif almıştım. :slight_smile:

Ben en çok çılgın büyücüyü sevmiştim. Yani öyle kalmış aklımda. Ha bir de şeyi hiç unutmuyorum, şuna benzer bir şey vardı: Kadın bir aktivist grup, minotaurlar ile barışı sağlamak için onların yemek tekliflerini kabul etmişler. Bilin bakalım menü neymiş. :joy:

2 Beğeni

O da iyiydi. :smile:

Ben başka komiklikler buldukça burada paylaşacağım, Light Chaser / KOTW karması hybrid bir başlık olsun bu da.

1 Beğeni

Kitabı bitireli birkaç gün oldu. Yukarıdaki yorumlara ben de katılıyorum.

İyi ve orta yanlarından bahsedeyim.

Kitabı bölüm bazlı düşününce her bölüm güzel. Bütün olarak düşününce ortada bir çorba var malesef. Kitabın özellikle bilimsel yönü çok güzel. 3 yıldız sistemi gezmemiz iyiydi mesela kolyeler vasıtasıyla. İki yıldızlı gezegen sisteminden tutun Red Line’a sahip bir gezegene oradan da Death Star benzeri bir uyduya sahip sisteme gittik. Bunlar ufuk açıcı şeylerdi.

Tek anlamadığım nokta insanlığın ilerlemesi durdurulmuş iyi güzel ama buraları kim dünyalaştırmış zamanında. Bu gelişmeye Yüceler ön ayak olmuş olamaz çünkü kendileri buna zahmet edecek bir ırk değil anladığım kadarıyla. İnsanlık kolonileşek kadar ilerleyip bir anda durmuş olamaz. Herhalde insanlık aynı anda birden fazla gezegende de ortaya çıkmış olamaz. Bana bu gelişmeyi engellemelerinin sebebi biraz yavan geldi. Bunun haricinde 27000 bin yıl ayrılık 15 yıl beraberlik için miydi diye sormadan edemedim kitabı bitirince. Bunlar ve yukarıda bahsedilen sorunlar hariç güzel kitaptı. Konsept çok güzel. Bana biraz Sonsuzluğun Sonu’nu hatırlatıyor bu konsept.

Monte Carlo Yanılgısını da öğrendik etkinlik sayesinde. Bu yanılgıyı içeren bir bk okudum diye hatırlıyorum ama ne zaman, nerede ve kim sorularına yanıtım yok. Ben de şu linki bırakayım. Yanılsamanın başka alanlardaki yansımalarını içerir. https://www.mehmetsaruhan.com/2022/bilissel-yanlilik/monte-carlo-kumarbaz-yanilgisi/

3 Beğeni

Yorumunu spoiler’la gizlesen iyi olurdu, İsmet kitabı henüz bitirmedi.

İnsanların kendileri birçok yıldız sistemini kolonileştirmişler, yaşamaya elverişli gezegenleri terraform etmişler. The Exalted’ın bunla bir alakası yok. 27.000 yıllık bir süreç. AI’ler insanlara birçok kilit teknolojide yardım etmişler tabii.

AI’ler kilit teknolojilere tek başlarına sahip oldukları için insanlığın gelişmesini önemli kavşaklarda durdurmuşlar. Alttan alta, sinsice.

İnsanlık birden fazla gezegende aynı anda ortaya çıkmıyor. 2200’lerde Dünya’yı terk ederek 27.000 yıl boyunca galaksiye yayılıyorlar. Binlerce generation ship gönderiliyor, koloniler yaşamaya elverişli gezegenlere dağıtılıyor.

2 Beğeni

Anladım şimdi.
O zaman şöyle mi oluyor.

İnsanlık yayılıyor ilk önce. Daha sonra bir noktada Exalted evrimleşiyor. Sonra geçmişe takyon sinyali yollayıp AI’ları ele geçirip insanlığı sistematik olarak kilit yerlerde geride bırakma başlıyor. Ben geride bırakma olayını komple geride bırakma olarak anladım. Bir de 27 bin yılı ben aşıkların kavuşması olarak algılayınca o sürede insanlığın boş durmadığını akıl edemedim.

Kitabın sonunda stranglet olayını (gerçi onlar supernova patlaması sanacaklardı bunu) araştırmaya giden binlerce araştırmacıdan insanlığın gelişiminin önü açık bırakılınca geleceği noktayı da görmüş olduk. Stranglet sonrası geriye dönük Light Chaser konsepti bitip yerine insanlığın geliştiği bir konsept gelmiş oldu.

Şu alıntıyı paylaşayım, güzeldi.

Amahle laced her fingers behind her head. “What’s a strangelet?” “I’m sorry, that information is classified.”

Amahle frowned, the AI had never denied her any information before— not that she could remember, anyway. You must not trust your AI . . . “Classified? Why?”

“The information has weapon applications. Under the terms of the Domain Charter, it is only available to democratic governments.”

“Oh, okay.” She didn’t believe that for a second.

Önerilen kitapları indirdim. Hepsine açığım.

1 Beğeni

Tam öyle değil. Exalted zaten belirsiz uzaklıktaki bir gelecekte yaşıyor. İnsanlık AI’ı keşfediyor, Exalted da AI’ı kendi çıkarlarına uygun olarak ufaktan bilinçli (sentient) hâle getiriyor. Yayılma vs. hep bu bilinçli AI’ın yardımıyla oluyor. İnsanlık yayıldıkça AI stabilizasyon en önemlisi diyerek durağan bırakıyor dünyaları. Orada bence bir alt mesaj var, insanlık AI’a o kadar bağımlı hâle geliyor ki eğitimi vs. boş veriyorlar bir noktada. Bu da kısır döngü tabii.

3 Beğeni

Kitabı bitirdim. Pek sevemedim maalesef. Yorumlarınızı da okudum ve hemfikirim. Özellikle reenkarnasyon zırvası aşırı gereksiz olmuş. Hadi diyelim ki var, Utku’nun da dediği gibi Carloman nasıl istediği yerde reenakrne olabiliyor ve her reenkarnasyonunda geçmişi nasıl hatırlıyor da Amahle’a mesaj gönderebiliyor?

Kitap güzel bir fikri harcamış, bir çuval inciri berbat etmiş. Gerekli konuların altını doldurmak yerine saçma sapan şeylere yönelmiş. Daha önce konuştuğumuz kedi konusu, Alice ve Clara (neden?) gibi şeylere sayfa harcanmasındansa, Amahle’ın duygularına yönelinmesini beklerdim. Amahle’ın zaten ikna olması da aşırı basit oldu.

Ne bileyim, güzel bir şey görürsün ve heyecanlanırsın. Sonra eline alıp bir bakarsın ki içi boş, elinde sadece kabuk var. Bu kitap da böyle bir his verdi bana: Kabuk.

Neyse, ben A Pilgrimage of Swords’a başlayayım yarın, sizle aynı sürede bitiririz zaten. :slight_smile:

Edit: Fikir değiştirdim, Acadie ve Elder Race’i bitirmeye çalışacağım siz elinizdekiler bitirene kadar. :slight_smile:

5 Beğeni

Abi yoksa senin çocuklar… Exalted olmasınlar?! Senin okuma etkinliklerini durağanlaştırarak…

2 Beğeni

Sadece okumaları değil tüm hayatımı durağanlaştırdıkları için gayet olası. Strangelet’i nereye yolluyoruz şimdi. :sweat_smile:

4 Beğeni

:joy: Strangelet için çok geç ama bir planım var.

Şimdi 1999 civarındaki İsmet’e tachyonlarla bir talimat yollayacağız. “Çocuk sahibi olmaya karar verirsen hayatın durağanlaşacak, enerjin kalmayacak ve en önemlisi de 2023’deki etkinliklerde biraz geriden takip edeceksin.”

Kabülsen yolluyorum mesajı. Kararı genç İsmet’e bırakalım.

2 Beğeni

Bi 27000 yıl sürünmesin sonra isos hocam genç İsmet’in karar değişikliğiyle. Dikkatli olalım :grinning:.

2 Beğeni

Mesajı “Sakın evlenme!” olarak değiştirip yolla lütfen. :partying_face:

2 Beğeni