Okuyucunun ikilemi hep bu oluyor İthaki söz konusu olunca. Ya alarak/aldırarak satmasını sağlayıp devamının gelmesi için biraz daha şans yaratmak, yada tamamlanana kadar bekleyip tamamlanmasına verilecek destekten mahrum bırakmak.
Malazan çok satmayacak bence. İthaki de aman aman satmasını beklemiyor. Zaman Çarkı serisi gibi bir seri olarak değerlendirdiklerini düşünüyorum, sürekli az ama istikrarlı bir satış. Başka seriye başlamayı düşünmüyordum, ama Malazan bu kararımı gözden geçirtecek kadar önemli bir seri. Alarak destek vermeyi tercih edeceğim ben.
Şahsen ben alacağım. Eğer satılmaz ise devam kitaplarının basılma olasılığı hiç kalmaz. En azından bütün korkularıma rağmen seriye destek çıkacağım.
Yanıtınızı okuyup biraz düşününce şu karara vardım. İthaki söz konusu olduğunda şans diye bir durum söz konusu değil. Yanıtın ikinci kısmı bana daha mantıklı geldi. Buradan hareketle kendime şu soruyu sordum: İthaki kitap alarak desteklenecek bir yayınevi mi? Bu aralar bir çok yayınevinin serilerinin ilk kitaplarını diğerlerinin çıkacağını sorgulamadan aldım ama artık İthaki bunlardan birisi değil. Okuyucuların iyi niyetini çok suistimal ettikleri için bu haklarını kaybettiklerini düşünüyorum.
Sonunda açıklamışlar. Telifi aldıklarını biliyordum ama bir yıla yakın bir zaman geçince satış kaygısı nedeniyle basmaktan vazgeçtiklerini düşünmeye başlamıştım.
Alfa dışında devam kitaplarını garanti eden bir yayınevi var mı?
Halen Pegasus’un Cüceler, Çolak Kral, Doğruluk Kılıcı, Temeraire serilerinin devam kitaplarını basmasını bekliyorum. Sanki Fantastik/Bilimkurgu kitap basan onlarca yayınevi varmışta İthaki aralarında en kötüsüymüş gibi davranılması artık sıkıcı gelmeye başladı. İthaki gibi düzenli olarak Fantastik/Bilimkurgu basan başka bir yayınevi yok şu an.
O kadar çevrilmemiş büyük seriler olmasına rağmen hiç bir yayınevi topa girmeyip iş yine dönüp dolaşıp İthaki’ye kalıyorsa burada tek sorunlu olan onlar değil bence. Black Company harika bir fantastik eser ama hiç bir yayınevi telifini alıp basmıyor.
İthaki’yi eleştirmenin bir faydası yok çünkü zaten çok kitap basıyorlar. Beğendiğiniz ve güvendiğiniz yayınevlerinden Fantastik/Bilimkurgu türlerinde daha çok kitap basmasını isteyin bence. 1-2 garanti yazarın kitaplarını basmak dışında düzenli olarak bu türde kitap basan başka bir yayınevi yok çünkü.
Karşılaştırma yapmak istemiyorum ama mesajınızda diğer yayınevleri ile karşılaştırmışsınız. İlgili yayınevinin soru hattına giderseniz bahsettiğiniz serileri tamamlayacaklarını söylediklerini görebilirsiniz. İthaki’nin son zamanlardaki sorunu sürekli daldan dala atlaması. Son zamanlarda dememin sebebi İthaki’nin Avalon’un Sisleri, Bir Uzay Destanı gibi serileri basan İthaki olmaması. Aldıkları her iş yarım kalıyor. Satmama gibi bir durum olmamasına rağmen yarım kalıyor. Yeni çeviriden bahsetmiyorum burada. Baskısı bitmiş kitapları bile basmıyorlar. Forumdaki bir çok kişi ne kadar süre Zaman Çarkı ve Tolkien kitaplarının olmayan baskılarını beklediler biliyor musunuz peki? Ya Drizzt, Dune serileri. Daha bir çok seri var insanların beklediği ama İthaki’nin basmadığı. Bu yüzden fantastik basan diğer yayınevleri İthaki kadar eleştirilmiyor ama eğer onlar da İthaki gibi insanların iyi niyetini suistimal etmeye başlarsa onlarda eleştirilir. Ek olarak Brandon Sanderson sayfasına bakabilirseniz forumdaki kişilerin yeri geldiğinde bir yayınevini eğrisiyle doğrusuyla nasıl eleştirdiğini görebilirsiniz.
Bence sorun buradan kaynaklanıyor. Çok basıyor ama hep yarım kalıyor. Son olarak eğer İthaki yeni haklar almayı bırakıp yeni kitaplar çıkarmayı erteleyip sadece hakları elinde olanları bitirmeyi düşünse uzunca bir süre elindeki yarım kalan serileri tamamlayamaz.
İthaki hangi seriyi yarım bırakacağım, devamını basmayacağım dedi? Ne Dune yarım, ne Dirzzt ne Zaman Çarkı. Expanse için bile 2 devam kitabı çevrildi basmak istiyoruz diyorlar. Telif ücretinde sorun yaşadıkları bariz belli.
Drizzt’in neden basılmadığını zaten açıkladılar, sertifikalı matbaa sorunu olduğunu.
Son yıllarda ben yarım kalmış bir seri göremiyorum açıkcası. Varsa da ben kaçırmışım.
- Kara Prizma, Destanlar Çağı, Bıçağın Kendisi hepsinin tamamlanacağını söylediler.
- Kan Yemini serisi tamamlandı.
- Merdivenler kenti serisi tamamlandı.
- Dönüş serisi tamamlandı.
- Üç Cisim problemi tamamlanacak.
- Centilmen Piç serisi tamamlandı.
- Perg Destanı tamamlandı.
- Şamanlar Diyarı Tamamlandı.
- Vakıf 1-2-3 tamamlandı.
- İmparatorluk serisi tamamlandı.
- Wool serisi tamamlandı.
- Gormenghast serisi tamamlandı.
- Değiştirilmiş Karbon serisi tamamlandı.
şu arka arkaya saydığım serilerin yarısına dahi muadil olacak kitap basan başka yayınevi yok ülkemizde.
Tolkien ve Zaman Çarkı’nın baskılarının yapılmadığını söylemişsiniz şu an da Neil Gaiman’ın bazı kitaplarının baskıları yok. Sebebini de açıklıyorlar yurtdışı sözleşmesi ile alakalı telif sorunu olduğunu. Sırf 2019 yılında Zaman Çarkı’nın 6 veya 7 kitabı tekrar baskı gördü.
Ben kesinlikle kötü niyetli olup insanları suistimal ettiklerini falan düşünmüyorum.
Telif yüzünden tekrar baskıların gecikmesi veya devam kitaplarının yılda 1 tane çıkması serilerin yarım bırakıldığı anlamına gelmiyor. Ben de daha iyi olmasını isterim ama İthaki’nin yaptığının yarısını dahi yapan bir yayınevi yok. Daha da önemlisi bolca tekil kitap basıyorlar.
Bence sorun İthaki ile rekabet edecek bir yayınevinin olmaması. İthaki’nin geçmişte basıp artık basmayı bıraktığı bir çok seri var. Avalon ve Dresden gibi. Bunların telifini alıp tekrardan basacak bir yayınevi çıkmıyor.
Hayır tam tersi devamı şu tarihte gelecek, yarım bırakmayacağız, bir sene içerisinde tamamlanacak vs. dedi. Ve bu söylemlere güvenip ilk kitabı alanlara haksızlık edildiğini düşünmüyor musunuz?
Polemiğe girmek istemiyorum ama ben de bir rahatsızlığımı dile getirmek istiyorum. Alıntıladığım sebepten dolayı artık foruma doğru dürüst girmiyorum.Yeni Kitap Haberleri ve Yeni Çizgi Roman Haberleri başlıklarının bildirimlerini açtım, o konularda mail gelince giriyor şöyle bir bakıp çıkıyorum. Beğendiğiniz Kitap Alıntıları (misal olarak veriyorum, alakasız başlıklarda ki durumu örneklemek için )başlığında bir şeyler okurken bile bir bakıyorsunuz birileri İthaki’ye laf geçirme derdinde olabiliyor. Site ilk kurulduğundan beri takip ederim ama gerçekten sıkıldım artık. İthaki’nin hataları çok ve bunlar defalarca yazıldı, ben de yazdım. Oldukça sert bir şekilde eleştirildi ki bunun faydası olduğunu da düşünüyorum ama artık nefret boyutuna getiriliyor, inanılmaz gerçekten. 2000’lerin başından beri FK ve BK kitapları okurum, İthaki bugün kapansa bu türleri (en azından FK) okumayı bırakırım heralde. Diğer yayınevleri yeterli değil özellikle FK konusunda.
Bunca zamandır burada veya başka yerde Malazan Malazan diye yakaranlar (ben de dahil), İthaki yarım bırakır diye seriyi çıktıkça toplamazsa zaten yarım kalır. Seriyi alacak kitle buradaki insanlar veya burada olmayan bir avuç fantastik sever. Bu tip seriyi ülkemizde basabilecek yayınevi İthaki’dir. İyi bir çevirmenle anlaşmışlar. Kapakların da güzel olacağından şüphem yok. Zaman zaman ufak tefek sorunlar olsa da aramızda İthaki’ye güvenim tam.
Raistlin gibi bir yayınevi adeta
Başlık okunuyor…
Gerekli önlemler alınıyor…
Reklam ve Fanboy zırhı aktive edildi!
Burada eleştirileri İthaki kapansın diye yapıyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkmış ama yukarıdaki tespit doğru. Burada İthaki’nin eleştirilme sebebi yayınevinin eski haline yani insanları kitaplar basmasını bekleyen durumuna geri dönmesini istemek.
Burada İthaki savunurken fantastik seri tamamlayan diğer yayınevlerine haksızlık yapıyorsunuz. Mesela yukarıda belirtmiş olduğunuz Wool serisini tamamlayan İthaki değildir. Hakları alıp baskısı olan kitapları yeni kapaklarla tekrar basmıştır. Başka bir yayınevinin satış sitesine baktım satışta olan 75 tane serileri var ve eksiklerini de imkanları el verdikçe tamamlıyorlar. Tamamlayacağız demiyorlar tamamlıyorlar.
Az önce başka başlıkta Bilimkurgu Klasiklerinin son satışlarının çok azaldığını okudum. Sebebi çıkardıkları kitapların kötü olması mı yoksa uzun süredir yaptıklarının bir sonucu mu? Ayrıca İthaki’den en çok talep edilen kitap belki de “Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri” kitabı. Söyledikleri cevap telif sorunu. Peki telif sorunu neden kaynaklanıyor? Çok fazla yazar olmasından dolayı ücretinin yüksek olması. Peki tek baskısı 10000 adet basılan ve yok satan bir kitabın yeni baskıları da çok satıp telif ücretini çıkarmaz mı? Peki o zaman niye yapılmıyor? Bizim burada iyi niyet suistimali dediğimiz bu. İthaki’nin böyle olmasının iyi tarafı da yok değil. Ben de ilk başlarda İthaki fantastik kitap çıkarmayınca okuyacak fantastik kitap yok diyordum ama forumda vakit geçirmeye başladıktan sonra öyle güzel seriler, kitaplar buldum ki anlatamam.
@Raistlin Yeni Kitap Haberleri ve Yeni Çizgi Roman Haberleri ile birlikte Son Aldığınız ve Sipariş Listenizdeki Kitaplar bölümünü de tavsiye ederim. Arkadaşların aldığı kitaplar içinde “Bu basılmış mı ya diye aldığım baya kitap oldu.”
Özellikle 2019 da ithaki çok maymun iştahlı davrandı. Bir seriye başladı ilk kitabı bastı tamamlayacağız dedi bıraktı. Sürekli yeni serilere başlayıp bıraktı. Bir yıl oldu hala 2. Kitabı çıkmayan seriler var. Soruyorsun nerede bu kitaplar diye ya her şeyi hazır da basacaz diyorlar. Her şeyi hazırsa milleti çileden çıkarıncaya kadar bassana arkadaşım. Bir de bir çok seride topu yurt dışına atıp biz basmak istiyoruz ama yurt dışı şöyle yurt dışı böyle diyip duruyorlar. Ya siz en başında nasıl bir sözleşme imzalıyorsunuz? Hiç mi okumuyorsunuz? Yılların yayın evi çıkabilecek sorunları önceden sezip ona göre hareket etmesi gerekmez mi? Burcu ablanın kanalındaki canlı yayında bile yüz kere bizden kaynaklı olmayan sorunlar diyip durdular en sonunda burcu abla da biraz esprili şekilde takıldı. Ya sizden kaynaklanan hiç mi sorun yok diye sorarlar adama. Neden diğer yayın evlerinde bu kadar sorun yok? Artık inandırıcı olmuyor dedikleri.
Ha şunu da demek istiyorum seri çıkınca her seferinde yaptığım gibi destek olacağım ve alacağım. İthaki düşmanlığım yok. Eğer olsaydı şu an sepetimde yaklaşık değeri 250 lira olan kitapların hepsi birden ithaki olmazdı. Şu an kargo bekleyen ithaki kitaplarımı da saymıyorum.
Mesajı okuyunca şunu açıklığa kavuşturayım dedim. Burada tartışmanın karşı tarafı gözüktüğümden bilinmesini isterim ki benim de İthaki’ye karşı herhangi bir düşmanlığım yok ama hayalkırıklığım çok. İthaki eski İthaki olsa en çok sevinenlerden birisi ben olurum herhalde. İthaki böyle olmadan önce Brandon Sanderson kitapları ile yaşanan sorunlardan dolayı İthaki’nin niye basmadığını, İthaki yayınlasa bu sorunları yaşamayız, telif değişse de İthaki yayınlasa diye düşünürdüm. Şu anda ise İthaki yayınlamasını kesinlikle istemediğim iki yayınevinden birisi.
Fantastik/Bilimkurgu basan yayınevi ile diğer türleri basan yayınevlerini nasıl kıyaslayabiliyorsunuz? Özellikle Fantastik bir çok kitap 2-3 bin satış sayısını geçemiyor, 10 yıl önce basılıp halen ilk baskısı bitmeyen kitaplar var. Ana akım kitap yayıncılığı için 2-3 bin baskı komik rakamlar, popüler kitaplar 50 bin satışı çok rahat görüyor ülkemizde. Ana akımın dışına biraz çıkınca iş sarpa sarıyor. Stephen King en çok satılan yazarlardan birisi ama baskısı bulunmayan bir çok kitabı var mesela.
İthaki’ye bu kadar yüklenilmesini artık ben de gereksiz ve itici bulmaya başladım. Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Ülkemizde basılmamış kitapları alıp türün popüler olması için uğraşıyorlar. Sanki her şey yolunda gidiyormuş bir tek İthaki sorunluymuş gibi davranmak ne kadar adil?
Yayınevinin söylediği bir çok şey sürekli yanlış anlaşılıyor. Genelde yayınevinin söylediği şu şekilde oluyor "Bir sorun çıkmazsa her şey olunda giderse Kasım ayına kadar kitapları çıkarmak istiyoruz. Bizim anladığımız, “Kasım ayına kadar kitapları çıkaracağız ne olursa olsun, size söz veriyoruz” Böyle bir şey yok arkadaşlar.
Kadim Kanunlar’da aynen böyle oldu.
Diğer yayınevlerinde böyle sorunlar olmuyor sadece İthaki’de oluyor o zaman İthaki bizi kandırıyor gibi çıkarımlar doğru değil. İthaki gibi özel bir türde yayıncılık yapan başka bir yayınevi yok.
Eleştirilerin haklılık payı dahi olsa elde olan somut durumun üzerine 1000 katıp komplo teorileriyle “İthaki bizi sömürüyor.”, “Bizi kandırıyorlar”, “Okura değer vermiyor” gibi çıkarımlarda bulunmak yayınevini mağdur konumuna sokuyor benim gözümde.
Bende alacağım. İthaki lütfen 10 kitabı da bas.
Eğer beni kastediyorsanız somut durumun üzerine 1000 katmak şöyle dursun somut durumu abartmamış olup az bile söylemişimdir. Daha önce de söylediğim gibi yaptığım eleştiri yıkıcı değildir yapıcıdır. Bunu önceki mesajlarımda da belirttim. Laika Yayıncılık kim biliyor musunuz? Daha önce Drizzt, Sandman gibi serileri basan yayınevi. Daha önce diyorum çünkü şimdi yoklar. Benim kastettiğim İthaki böyle devam ederse yeni bir Laika olacak. Benim bilmediğim daha bir çok yayınevi vardır benzer durumlardan kepenk kapatan. Benimkisi sadece kapanmasını istemediğim bir yayınevinin yaptığı yanlışları belirtmek. Forumda bir zaman aktiftiler. Bir anda bırakıp gittiler. Şu anda forumda başka yayınevlerinin yetkilileri de mevcut ve her durumda hala buradalar. Zor bir durum olunca zaten yönetim konuyu çözüyor. Peki İthaki neden konu ne ise çözülmesini beklemeyip hemen gittiler? Daha önce Brandon Sanderson konusunda da söyledim: “Ömrümüz istediğimiz her kitabı okuyacak kadar uzun değil.” Laika gitti, İthaki geldi. İthaki gider başkası gelir. Eğer eleştirileri kulak ardı edip bildiklerini okumaya devam ederlerse olacak durum budur. Buradaki hiç kimsenin İthaki kitap satamasın diye İthaki’yi eleştirdiğini düşünmüyorum. Bir zamanlar burada bir çok kişi acaba yeni Bilimkurgu Klasiği ne olacak diye bekliyordu. Şu anlarda ise neredeyse her kitaba bu muymuş deniliyor ve bunlar dediğiniz gibi daha önce basılmamış iyi kitaplar oluyor. Ne kadar adil bilmiyorum ama çok acı bir durum.
Forumda bu İthaki konusu gerçekten fazla abartılıyor kanımca. Gerçekten, derdim kimseyle polemiğe girmek veya İthaki’yi savunmak değil, ki İthaki’nin de belli başlı yanlış politikaları olduğunu söyleyebiliriz. Dresden, eski serilerin ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi vs…
Ancak serinin hakları alınmış ve basılacak, yukarıda Cihan Karamancı çevirdi diye okuduğumu hatırlıyorum, bu da bir Akılçelen faciası yaşamayacağımız anlamına gelir.
Herkes Kadim Kanunlar’dan, Ejderha Mızrağı ve Unutulmuş Diyarlar’dan dem vuruyor. Fakat hayat bu, şu veya bu sebepten planlar tutmayabiliyor. Bu seriler mümkün mertebe hızla çıksın ve elimize ulaşsın ben de isterim ama yapacak bir şey yok. Yayınevi tutup da keyfi sebeplerden okuru çıldırtacak değil diye düşünüyorum.
Malazan konusuna gelirsek, tabii ki burada yayınevinin tanıtım ve reklam kampanyalarını düzgün yapmaları çok önemli, ki Dresden’ı bitiren de biraz buradaki eksiklik oldu. Ancak biz okurlara da kitapları alıp yayınevine destek olmak düşer. Olur da kimse kitaplara ilgi göstermezse yayınevinin de tutup serileri devam ettirmesini beklemeyelim.
Yeni kitapları beklediğimiz süreçte de okuyacak binlerce kitap bulabiliriz diye düşünüyorum, hepimizin okunmayı bekleyen pek çok kitabı vardır.
Bunu zamanında dile getirdim ancak fena linç yedim. Aylarca foruma girmedim, o derece tiksinmiştim.