Malazan Book of the Fallen

Merhaba. Öncelikle “en iyi” kavramı kişiseldir. Mesela benim için ilk sırada olmasına rağmen araştırdığım kadarıyla Malazan hiçbir listede ilk sırada değil. Sanırım biraz karmaşık ve zor olması sebebiyle yeterli oyu alamıyor. Tabi LotR gibi bir klasiğin önüne geçmek de çok zor. Yine de aşağıda yazdıklarım subjektif yorumlarımdır, kayda geçmesini isterim :slight_smile:

Hikayenin geçmişi gizemli ve geniş. Çok sayıda ırk var ve standart fantazi klişelerinden çok farklı bu ırklar. Mesela Ork, Cüce veya Elf yok ortalıkta, Trolloc da yok. Onların yerine Jaghut var, Tiste Andii, Tiste Edur, Tiste Liosan var, K’chain Che’Malle var. Ascendants var, Soletaken var. Büyü ise çok güçlü ve itiraf etmek gerekirse biraz karmaşık. Gerçek anlamda epik bir dünya yaratılmış. Epik diye başlayıp da dandik diye bıraktığınız seri oldu mu? Hah, Malazan işte bunun tam tersi. Gerçek anlamda epik bir dünya sunuyor Erikson.

Erikson ayrıca her türden kadına yer veriyor. Uzun, kısa, şişman, iyi, kötü, büyücü, savaşçı, hırsız, kiralık katil ve hatta imparatoriçe. Bu kadar çeşitlilikte kadını başka hiçbir seride görmedim. Ayrıca, eşitlik ve çeşitlilik konusunda eşsiz olduğunu düşünüyorum.

Karakterlerle birlikte adeta siz de yaşıyorsunuz olayları. Mesela Beak, mesela Whiskeyjack ve Korlat, mesela Rake, mesela Fiddler, mesela Bridgeburners, mesela Itkovian, mesela Tehol ve Bugg… Daha onlarca, belki yüzlerce benzer şey var. Olayları karakterler anlattığı için kime güvenmeniz gerektiğini de bilemiyorsunuz. Bir karakterden 9 kitap boyunca nefret edip, son kitapta empati kurabiliyorsunuz (Snape, orda mısın?). Kitabın ana kötü karakterlerinden birisi için hala iyi mi kötü mü tartışması yapılıyor, o derece :slight_smile:

Erikson en sevilen karakterlere kıyma konusunda rakip tanımıyor. Ne de olsa kitabın adı Book of the Fallen :slight_smile: Yukarıda bir görsel paylaşmıştım. Eğer G. R. R. Martin sizi üzdüyse Erikson sizi paramparça eder. Kitaptaki bir karakterin ölümünün hüznünü 5 yıldır içimden atamadım. Sanki gerçekten bir arkadaşım ölmüş gibi üzüldüm. Kitapla o derece bağ kurmuşum demek ki. Ya da belki de bu arkadaş (yani ben) abartıyordur, belki de çok fazla etkisinde kalıyordur okuduğunun, kim bilir…

Kitap sonları şu ana kadar okuduğum en muhteşem sonlar ve bu her bir kitap için geçerli. Hiçbir kitabın sonu üzmedi, bu nasıl son dedirtmedi. Aksine, her kitapta hayranlığım bir kat daha arttı. 500-600 sayfa world building sonrasında 100-200 sayfa öyle güzel sonlar vardı ki, elleriniz titriyor okurken.

Tabi ki eleştirildiği noktalar da var. İlk kitabı okuduktan sonra “ne okudum ben ya” derseniz yalnız değilsiniz demektir :slight_smile: Bu yüzden yukarıda harika iki rehber sundum. Onları da takip ederseniz mükemmel bir deneyiminiz olur kanaatindeyim. Birçok karakterin Overpowered olduğu söylenmiş, bunda da haklılar. Kılıç ustaları en iyisinden, büyücüler en iyisinden… Ama bunun güzel yanı, bunlar savaştığı zaman ortaya çıkan şey de en iyisi oluyor.

Tabi bunlar haricinde “neden Malazan okumamalıyım”, “malazan neden kötü”, “malazan vs wheel of time vs asoiaf” ve hatta “malazan vs ölüm kapısı” yazarak aratın (sonuncu için yanıt çıkacağından şüpheliyim), iyi ve kötü yorumları okuyup ona göre karar verin. Ben hiçbir zaman tek kişi iyi dedi diye başlamadım ya da kötü dedi diye başlamamazlık etmedim. Ayrıca aldığım her karardan da kendimi sorumlu tuttum, başkalarını değil :slight_smile:

Son olarak, Malazan vs ASOIAF için harika bir karşılaştırma okudum, müsadenizle burada paylaşmak istiyorum:

It’s quite simple.

ASOIAF is when you move into a new house. You meet your pretty neighbour, spend time with her, get to know about her intriguing past, slowly fall in love. One day you want to propose her so you take her to dinner and place the ring in the glass of wine. She takes the first sip and gets poisoned. In her last breath she reveals a dark secret about the house.

Malazan is when you move into a new house. You meet your pretty neighbour, spend time with her, get to know about her intriguing past, slowly fall in love. Suddenly you realise she is an elf. Your rooftop opens up and you find out that your house is a spaceship. Dragons are living in your attic. Her mom is one of them.

Çok daha fazla şey yazılabilir ama gönderiyi fazla uzatmaya gerek yok. Spoiler vermeden daha fazla nasıl anlatılır ondan da emin olamıyorum. Aşağıya birkaç link bırakıyorum, Malazan’ın neden en iyisi olduğunu düşünenler oluşturmuş, çoğunlukla spoiler-free, yazılanların hepsine katılıyorum :slight_smile:

https://www.reddit.com/r/Fantasy/comments/2agppt/what_make_malazan_books_of_the_fallen_so_great/

11 Beğeni