Doğrudur, ben çok takip etmediğim için bir şey diyemeyeceğim. Yazar Türkiye’de bilinen birisi, bunun etkisi de vardır diye düşünüyorum ama mesela o çıkmadan falan önden videolu ‘‘Bakın hele bu tarafa, ne geliyor tahmin edin hele?’’ gibi bir şey yapmışlardı. Hoş bir şeydi. Onunla falan birkaç aşamalı paylaşım ile bence iyi de reaksiyon almışlardı yorumları düşünürsem. Malazan için bundan daha hem nitelik hem nicelik olarak iyisini yapabilseler, ‘‘Bugüne kadar şunu şunu okudunuz ammaaa bir de bakın böyle bir şey var, siz asıl bunu okuyun, çıldırırsınız bizden demesiiii…’’ temalı bol booktuber, booksosyalmedyacılı tanıtım falan yapsalar ne kadar etkisi olur diye de düşünmüyor değilim. Koskoca yayınevi, koskoca çalışanları herhalde daha iyisini planlamış ve biliyorlardır. Göreceğiz. İthaki bu kadar bekletip kurun belinin bükülmesine maruz kalıp yine de ilk üç kitabı basmaya kalkıyorsa şarjörü doldurmuştur diye düşünüyorum. ![]()
Ya bu arada serinin kuduz bir fanı olarak İthaki’nin bulunduğu pozisyon da pek kıskandığım bir pozisyon değil.
Bu serinin pazarlaması “ver iki tane booktubera dört tane bookstagrammer’a duyursunlar işte” şeklinde hallolacak bir seri olduğunu düşünmüyorum. Bu serinin hedef kitlesiyle bookstagrammer hedef kitlesinin o kadar kesiştiğinden emin değilim.
Aslında tam hedef kitlesi kim, kime hitap ediyor ondan tam olarak emin değilim. Ama şurası kesin gibi: hayatında fantastik okumayan kimseye öneremezsiniz. Yaşı belli bir düzeyin altında olan kimseye öneremezsiniz. (liseli arkadaşlar affetsinler ama çoğu tema biraz daha yaş gerektiriyor gibi hissediyorum ben). Sabırsız insanlara öneremezsiniz. Zaten bu üç kümenin birleşimini evrensel kümeden çıkarınca kalan insan sayısı pek yüksek değil; dolayısıyla hareket alanı dar. Çok iyi bir stratejiyle çıkmak lazım.
Diğer yandan ülkenin koşulları belli, yukarıdaki grupları çıkarınca kalan kitle genelde işi gücü olan, bütçe yöneten insanlardan oluşuyor. Bunların da hayatta kalma giderleri en az %50 yükseldi, kitap fiyatlarıysa malum. En az iki kitabının okunması gereken seriye zor yatırım yapabilirler, hem zaman hem para olarak.
Diğer yandan Malazan gerçekten benzersiz bir seri, ve bu tip şeyleri beğenen insanlar için daha ötesi ne yazık ki yok (ya da ben bulamadım, ve baya aradığımdan emin olabilirsiniz
). Dahası, Dark Souls için de benzer şeyler söylenebilirdi ama akıllı bir pazarlamayla (ve açıkçası biraz da şansla) global bir fenomene dönüştü.
Konunun uzmanı ya da açıkçası ne konuştuğunu bilen birisi değilim, ama kendimi “ürün müdürü” (ya da yayınevlerinde neyse artık bu rolün karşılığı) yerine koyunca böyle şeyler düşünüyorum. İthaki’ye kolaylıklar diliyorum 
Belki de ilk kitabı geçemeyenlere Malazan okurları olarak “git gud”, “filthy casual” diye baskı yapmalıyız bilemiyorum 
Ya da daha da güzeli Türkçe wikiler doldurabiliriz galiba. Jolly Cooperation stayla.
Süper bir tanımlama olmuş. Mesela ben bir fantastik hayranı olarak bile son 5 (ya da 8 bilemedim) yıla kadar duymamıştım bile. “Best of” listelerine bakarken denk gelmiş, bu neymiş ya demiş ve araştırıp öyle başlamıştım. Üstelik fantastik dünyasında bile “divisive” bir seri.
Fiyatlandırma da aşırı önemli bir kriter. Peyderpey çıkacağı için kitaplar, Pegasus’un 150 TL muhabbetine benzemezse çok sorun olmaz diye ümit ediyorum.
Vallahi ben de bulamadım. Keşke bulabilsem. Malazan’ı geçecek bir seriyi salyam akarak okurdum herhalde.
Ben reread’leri veya guide’ları çevireyim diyorum. Kendim bir şey oluşturmada kötüyüm (creativity 0) ama kopyalamada çok iyiyim (copy 100). ![]()
O rereadler inanılmaz değerli bence. Onlar çevrilse halka büyük hizmet olur. ![]()
Yani o anki müsaitlik durumum ve gaza gelişime bağlı. Çok kıymetli ama çok da uzun. 
Belki şu power point olan guide vardı, ona dalarım. Görselli filan, görece daha kolay çevrilir gibi. Bakalım, kısmet. İthaki üstüne düşeni yapsın da biz de tutarız bir ucundan. 
+1. Ben ilk kitapta sadece o power point’ten yararlandım, arkadaş bilgileri kısa ve öz tutmuş ama hiçbir detayı da ıskalamamış. Görseller de cabası. Harika bir kaynak. Önceliğin bu olsun bence de. ![]()
Sungur’un kitlesine uygun aslında. Onunla temas edilebilir reklam için. Murat abi de (ejderha) öyle. Fantastik okuyan, bilinçli, felsefeyi, derinliği seven, gamer, alım gücü biraz daha iyi orta/üst sınıf kitle.
Güzel fikir hocam yazarla bir söyleşi, bir röportaj da yapılabilir. Sadece harika bir yazar değil aynı zamanda harika bir insan.
Alican Bey bir ara Geekyapar’da Kitap Günlükleri’ne katılıyordu. Bu video sohbetleri gençler için çok güzel ve etkileyici oluyor. Merak ve tutku uyandırıyor. Keşke devam edilse. Editörler ve çevirmenler de bu sohbetlere katılsa.
Eserler çıksında, reread’leri - guide’ları gönüllü olarak forumda ben de çevirebilirim @isos81 @nefarrias_bredd üçümüz çevirebiliriz 
Harika, eserler çıkınca hemen bir community oluştururuz zaten.

İthaki bunun zaten farkında. Aslında İthaki de bu konuda çok umutlara sahip değil. Zaman Çarkı bile çok ağır satan bir seriyken son dönemlerde dizinin gelmesi, tüketicinin çoğunun türle yeniden etkileşimde olması ile alakalı. Kaldı ki bu ekonomik istikrarsızlıkta bütün kitapların basılacağını beklemek gibi bir şey çok faydasız olur.
Bizim elimizde satış dinamikleri yok ama onların elinde var. Bu kitapları alacak kitle belli. Nice güzel serilerin bile satmadığını gördüm ben.
Nitekim yine fuarda da konuşurken bu konuya değinilmişti. Bu tarz kitapların satması için genç kitlenin de biraz büyüyüp serpilmesi, yeni arayışlara girmesi, tür içinde kırk fırın ekmek yemesi de lazım. Ben geç kaldığı her sene satış potansiyelinde bir artış olacağını düşünüyorum çünkü ardımızdan gelen nesil yeni yeni daha oturaklı serilere yöneliyor. Yani bence de deneyimli, yaşını başını almış okuyucuya ihtiyaç var bu tarz serilerde. İthaki de bunun farkında. On kitaplık bir seriyi sürekli reklamla ayakta tutamazsınız. Üç kitap olsa neyse ama 10 kitap demek serinin en az beş sene dillerden düşmemesi demek.
Diğer bir etken bu tip serilerin çoğunun maalesef erkeklere hitap etmesi. Ülkemizde kadın okuyucular erkeklere oranla daha çok olduğu için de bu tip seriler iyice dar bir kitleye hitap ediyor.
Bu kitap özelinde yazmadığının farkındayım ama kendi konusunda olduğundan ve merak eden de olabileceğinden yazmak istedim.
Bu seride kadınlar imparatoriçesinden büyücüsüne, düz askerinden suikastçısına hatta Tanrıçasına kadar her şey olabiliyor. Kadın aşağılaması olmadığı gibi Erikson röportajında “Genderless” diye tanımlıyor seriyi.
Ha erkeklere mi hitap ediyor, bu konuda haklısın gibi geldi bana. Yani savaş sahneleri, büyüler, ne bileyim işkenceler filan derken erkeklerin daha çok ilgisini çeken konular gibi görünüyor. Romance de yok denecek kadar az (var da etkisi düşük büyük ölçekte bakınca). Sen ne diyorsun bu konuda @nefarrias_bredd?
Bu benim hayallerimden birisi. Hatta sorular bile hazırladım şimdiden. Kanal açma hayalim gerçek olabilseydi güzel bir röportaj olurdu kesinlikle. Zaten Erikson da son 1-2 yıldır sanal ortamda çok daha aktif. Ulaşmak konusunda sorunumuz olmazdı diye düşünüyorum. Bakalım, buna da kısmet diyelim. ![]()
Aaa bu da çok ilginç bir nokta. Doğru, katıldım.
Hocam eser yazımıyla, yaklaşımıyla, bakışıyla vs. baya eşitlikçi; ama sanki metal kollu undead büyücü dinazorlarıyla falan biraz da insanın içindeki 14 yaşındaki oğlan çocuğunu coşturan yönleri de yok değil.![]()
Ha önerdiğimde (kafa ütüleyerek zorladığımda yani) okuyup çok beğenen kadın arkadaşlarım da olmuştu.
Buradaki herkesin ismini aldım. Hele bir Malazan gelince yapacağım içeriklere beğeni gelmesin, tek tek banlatırım her yerden ![]()
Hem Can abiyle hem Murat abiyle hem de Geekyapar ile yakın temastayız her konuda. Beni tanıyanlar biraz anlamıştır bu dediğimi.
Valla dostlarım hani herhangi bir konuda söz veremem İthaki adına ama reklam konusunda verebilirim zira işimin adı bu. Bu zamana kadar sosyal medyayı oldukça interaktif ve satış amacıyla değil, bir içerik üreticisi gibi kullanmaya çalıştık. Malazan çıkınca da görseller, şarkılar, animasyonlar ne varsa yapıp öne çıkaracağımdan emin olabilirsiniz.
Ama bu konuda bir topluluğun ne kadar faydalı olduğunun ben de sizin kadar farkındayım. Malazan ya da herhangi bir kitabımız ile ilgili ürettiğiniz herhangi bir içeriği benimle paylaşırsanız, sosyal medya hesaplarımızda görülmesi için elimden geleni yaparım. ![]()
Emeğinize sağlık. (20 krktr) 
Orjinal kapakla mı basılacak 
Banlama konusunda yardımcı oluruz. 
Reread guide, Wiki çevrilmesi etki edebilir bence de.
Animasyon tarzı cidden daha iyi gider yüksek fantezi eserlerine.
Riot Games’in Arcane’ini izledikten sonra neden bizim de püskevitimiz yok diyen çocuğa döndüm.
Neredeyse kasım ayı bitiyor ve herhangi bir açıklama yok. En iyi ihtimal Haziran 2022 olur gibi geliyor, o da kur 15-16 görürse secim sonrasına kalır…