Marvel çizgi romanlarına başlamak isteyenlere hangi çizgi romanları önerirsiniz? Marvel çizgi romanlarını ilk kez okuyacak olanlara hangi serileri önerirsiniz, hangi serilerden başlamalılar? Ve benzeri sorular.
Evrende gelişen olayların zamanlarını soruyorsan o konuda pek bir bilgim yok fakat ben Marvel çizgi romanlarıyla Inhumans serisiyle tanışmıştım. Zaten diğerlerinden biraz farklı bir topluluk. Özellikle Medusa karakterini çok sevmiştim. Saçları ile bir tank kadar sert kalkanlar oluşturabilen fakat aynı zamanda onları bir nehir akışkanlığında saçılan mızraklar gibi oraya buraya savurarak milleti pataklayan bir karakter. =) Bu ekibi seversin bence, bir göz at istersen.
Bence; Secret Wars’dan başla, Beyonder’in olduğu çizgi roman. Daha sonra; İnfinity War serisi.
Bence sevdiğin bir karakter varsa onun çizgi romanlarını okuyarak başlayabilirsin.
Ortalığı karıştırmak gibi olacak ama bence Infinity War serisi hiç iyi bir nokta değil Çok fazla karakter var genel olarak karakterlere hakim olmayan biri şaşırabilir. Ayrıca bana biraz karman çorman geldi ve bir de kozmik karakterler işin içine giriyor. Üstüne bir de sırf başka serilere bağlamak için 1 2 panellik çok alakasız sahneler var. Bunları düşününce bence x-men spiderman gibi tek bir karakterin hikayesine girmek daha iyi olabilir.
Secret Wars gerçekten çok iyiydi.
Tek karakterler için çok eski hikayeleri bulması lazım. İnfinity serisi evrenin yeniden düzenlenmesi açısından başlangıç olabilir. Tabi dediğine katılıyorum baya karmaşık
Aslında Marvel’ e X-Men’ den başlamak istiyorum. Ayrıca Marvel’ den olmasa da Spawn’ ı da düşünüyorum.
X- Men okumak istiyorsan eğer Marmara Çizgi den çıkan şu ciltleri önerebilirim;
X Men Mutant Genesis
X Men Dark Phoenix Saga
X Men Phoenix Ağıt
bu yazdığım ciltler tek başlarına okunabilir. Bunun dışında yine Marmara Çizgi den çıkan House of M de çok güzel hikayeye sahip.
Bakınırken bir de All New X-Men gördüm.
Herhangi bi comics evreninin tarihini ve genel mekaniklerini öğrenmek uzun bir süreç. 1930’lara kadar gitmesini geçtim, 2000’lerden sonra reboota rebbot atmaya başladılar. O yüzden bayağı kafa karıştırıcı olmaya başladı.
Eğer böyle bi gayeniz yoksa Marmara Çizgi’nin Hawkmen’i, Arkabhaçe’nin Miss Marvel’ı gibi serileri öğrenirim. Yok ben illa X-Men okuyacağım diyorsanız, All New X-Men bence de güzel bi tercih. Ancak şunu söylemeden de geçemeyeceğim, X-Men tüm Marvel evrenindeki en karışık serilerden biri, bilmediğin onlarca karakter karşılaşacaksın ve hikayeler hiç bilmediğin olaylara gönderme yapacak bilesin
O seri ile birlikte Uncanny X Men serisinin de okunması gerekiyor. arada başka ciltler de var. İnternetten okuma sırasına bakabilirsiniz. Ben başlangıç olarak önermiyorum.
Tek ciltli, seri olmayan, çizimleri güzel hangi çizgi romanı önerirsiniz?
Ekleme: Önceki yorumlarda güzel önerileri gözden kaçırmışım. Daha dikkatli inceleyim bu başlığı.
Secret wars tek cilt mi?
Marvel, graphic novel formatından pek hazzetmiyor. Bulabilirseniz Spider-Man Blue, Hulk Grey, Daredevil Yellow ile Daredevil: The Man Without Fear’ı öneirim. Graphic Novel formatında ilk aklıma gelenler bunlar. Marvel bu formatı pek sevmediği için , yerli firmalar da bu formatı sevmelerine rağmen pek basamıyorlar.
Secret Wars gibi ciltler ise düşündüdğünüz gibi şeyler değil. Nedir, ne değildir derseniz şöyler izah edeyim. Comics piyasasında Marvel ve Dc neredeyse her sene büyük bi olay çevresinde gelişen hikayeler hazırlıyor. Bunların bi tane ana serisi oluyor ve yıl boyunca ana hikaye burada fasikül fasikül ilerlerken, diğer serilerde de bu hikaye çevresinde gelişen olaylar anlatılıyor. Sonrasında da ana serinin fasikülleri birleştirilerek bu ciltler yayımlanıyor. Yani bunlar 616 içerisinde gelişen öncesinde tonla olayın olduğu ve anlamak için biraz okuma yapmış olmanız gereken seriler. Okunur mu okunur, ancak ayrıntılara çok takılan biriyseniz sıkılırsınız. Zaten bu tarz hikayeleri okuya okuya evreni çözüyorsunuz. Bence öncesinde neler olduğuna dair özet bi şeyler okuyarak okuyabilirsiniz…
Şu an yeni yeni türkçeleştirilen Fresh Start dönemi sayıları ile başlanabilir. Eski hikayeleri de merak ediyorsanız, Bendis’in yazdığı New Avengers serisi iyi bir başlangıç noktası. Seriler masraflı oluyor, hikaye tek ciltte başlayıp bitsin isterseniz, House Of M, İç Savaş, Age Of Ultron gibi hikayeler okunabilir. Bunlar da esasında büyük serilerin parçaları ama tek başına da okunabiliyor.
Avengers vs X-Men hikayesi kaç ciltlik? Bunu anlamak için başka yan hikaye okumamıza da gerek var mı?
Bu başlıkta katkı sağlayabilecek genel bir tavsiye mesajım bulunsun istedim. Sanırım biraz uzun olacak.
Öncelikle sıfırlama, reboot, relaunch, retcon gibi kavramlardan bahsedeyim. Reboot veya daha fazla kategorileme yapanların tercih ettiği Hard Reboot ifadesi çizgi roman dünyasında bir şirketin o evrende geçen tüm yayınlarına yansıyacak şekilde her şeyi sıfırlayıp, yani geçmiş devamlılığı belli başlı hikayeler haricinde yok sayıp temiz bir sayfa açması durumları için kullanılıyor. Marvel ve DC özelinde bakacak olursak DC tarihinde bunun iki önemli örneği var. Birincisi 1985 yılının Crisisi on Infinite Earths hikayesi ve devamındaki süreçte gerçekleşiyor. İkincisi ise hepimizin bildiği üzere 2011 yılındaki New 52 süreci.
Marvel tarihinde ise bunun bir örneği yok. Bu, 1939 yılındaki ilk Namor ve Human Torch hikayelerinden itibaren yazılmış Marvel çizgi romanlarında yaşanan olayların tümü yeri geldiğinde birer hikaye elementi olarak kullanılabilir demek. Yani aksi söylenene kadar tüm olayların Marvel Evreni’nde gerçekleşmiş olduğunu varsayıyoruz.
Bu “aksinin söylenmesi” durumu da Retcon olarak ifade ettiğimiz şey oluyor. Bunlar genelde iki amaçla uygulanır. Birinci olarak, kahramanların başlarından geçen birtakım olaylar sonucunda hayatlarında yaşadıkları değişikliklerin ileride yazılabilecek hikayelerin çeşitliliğini ve özgürlüğünü kısıtlaması durumlarını ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Örneğin Civil War hikayesinde Spider-man’in kameralar önünde tüm kamuoyuna kimliğini açıkladığı meşhur bir olay vardır.
Bu karar, kısa sürede kahramanımızın başına türlü badireler açmakla beraber bir yandan da ileride yazılacak Spider-man öyküleri için gizli kimlik dinamiğini ortadan kaldırıyor ve uzun vadede yazarların elini kolunu bağlıyordu. O dönemde kahramanın hayatında okurların bir kısmının memnun olmadığı birkaç değişim daha vardı ve Marvel editöryalı Civil War’dan kısa bir süre sonra bu fazlalıklardan kurtulmak için One More Day hikayesini sundu. Bu hikayede Peter (Spider-man) ve karısı Mary Jane, ölüm döşeğinde olan Aunt May’i kurtarmak için Marvel Evreni’nin gerçekliği bükme gücüne sahip cehennem lordlarından biri olan Mephisto ile bir anlaşma yaptılar. Mephisto, Aunt May’i sağlığına kavuşturma karşılığında Peter ve MJ’den mutluluklarını, yani evliliklerini aldı. Bu da 1987 yılından beri evli olan bu iki karakterin bir anda hiç evlenmemiş olmaları anlamına geliyordu. Bu sayede karakterlerin yaşamlarının bir bölümü yeniden yazılınca tüm bu yıllar içinde çıkan çizgi romanlarda Peter’ın başından geçen olaylar istenildiği gibi devamlılıktan çıkarılabilir oldu. Peter yeniden bekar, hayatta tutunamamış ve süper kahraman kimliği gizli bir karakter haline geldi.
Retcon uygulamasının ikinci yaygın kullanım alanı ise gerçek hayata paralelliği bulunan ve bu nedenle yaşandıkları tarihler sabit kalan olayları düzenlemek. Marvel’ın önemli kahramanlarının büyük bir bölümü 1960’lı yıllarda yaratıldılar ve hayatlarında bu dönemlere ait belirli kilometre taşları var. Örneğin Reed Richards ve Ben Grimm ilk yıllarında 2. Dünya Savaşı’nda orduya hizmet vermiş savaş veteranları olarak konumlandırılıyorlardı. Yıllar ilerledikçe karakterler yaşlanıp ölemedikleri ve maceralar yaşamaya devam ettikleri için geçmişlerindeki bu madde kullanılamaz hale geldi ve yıllar içinde belirtilmemeye başlandı.
Benzer şekilde Punisher’ın da uzun yıllar boyunca Vietnam’da savaştığı anlatıldı, daha sonra bu geçmiş Körfez Savaşı’na kaydırıldı. En son da geçtiğimiz sene bu savaşların karakterlerin geçmişinde belirli bir tarih atma sorununu çözmek için Marvel, evrenin geçmişine kurgusal bir iki kutuplu uluslararası savaş ekledi ve gerek Reed Richards ve Ben Grimm gibi 2. Dünya Savaşı, gerekse de Punisher gibi Vietnam Savaşı geçmişi olan karakterlerin tarihi aslında bu kurgusal Siancong Savaşı’nda yer almışlar şeklinde güncellendi. Bu sayede bu kahramanların Siancong Savaşı’nda yer almış olmaları 20 yıl sonra da saçma durmayacak, çünkü bu savaş için atılmış belli bir tarih yok.
Bahsedeceğim üçüncü kavram ise Relaunch. Relaunch diğerlerine göre biraz daha basit ve esasında kafa karıştırıcı olmaması gereken bir olay. Özellikle son 10-15 yılda şirketlerin büyük yaz event’lerinin ardından “Marvel NOW”, “All-New All-Different Marvel” ve “Fresh Start” gibi başlıklarla yeni yayın dönemlerine girip serileri 1. sayıdan tekrar numaralandırması çokça başvurulan bir satış stratejisi haline geldi. İşte bu yayınları tekrar 1’den itibaren numaralandırma uygulamasına relaunch diyoruz. Bunu ağırlıklı olarak Marvel yapıyor, örneğin şu anda 60 yıl içinde Avengers #1 adıyla çıkmış 8 tane falan sayı var. Dediğim gibi Marvel tarihinde bir reboot örneği olmadığı için bu 1. sayılara bakıp “Acaba bu noktada sıfırlama mı yapıldı?” diye düşünmenize gerek yok, çünkü hiçbirinde yapılmadı.
Şimdi bu bilgilerle ne yapmalı noktasına geliyorum. Görülebileceği üzere bir kahraman veya ekibin tüm devamlılığına hakim olma, hiçbir olayı kaçırmama niyetiyle yola çıkarsanız onun yaratıldığı tarihten itibaren çıkan tüm çizgi romanlarını okumanız gerekiyor ve arada aslında sonradan değiştirilmiş olan hikayeler de var. Çizgi roman okuma alışkanlığı çok fazla olmayan biriyseniz de özellikle 90’lı yıllar öncesinde farklı bir üretim anlayışıyla çıkmış olan çizgi romanları okumaya çalışmak yorucu bir deneyim olacaktır, belli bir okuma alışkanlığı oturduktan sonra bunlara muhakkak şans verilmesini şiddetle tavsiye ederim o ayrı. Ama kısacası yeni başlama aşamasında bir seriye böyle en baştan girip önünüze yüzlerce sayılık bir hedef yığmak çok mantıklı değil.
O nedenle öncelikle Marvel dünyasının zamanla tüm köşelerini tanıyacak kadar birikim sahibi olana dek, ki bu hakikaten zaman alacaktır, okumayı seçtiğiniz bir çizgi romanda bilmeyebileceğiniz bir şeylerle karşılaşma ihtimaliniz olduğunu kabul etmek gerekiyor. Önemli olan bu çizgi romanların siz birtakım şeyleri bilmeseniz de keyif alabileceğiniz şekilde hazırlandığının farkında olmak ve fazla dert edinmemek. O daha önce varlığından haberdar olmadığınız yeni karakter ilginizi mi çekti? Ne güzel işte, size de okunabilecek daha fazla materyal çıkar.
Bu çerçevede başlanacak sayı seçimi yaparken benim genel tavsiyem bir seriye yeni bir yazarın devraldığı noktadan giriş yapmak. Zira serilere yeni bir yazar geldiğinde genellikle öncesinde bekleyen plot’larla uğraşmak istemez ve kendi hikayeleri için zemin ve çevre hazırlar. Supporting cast’ini ilk sayılardan öne çıkarır, karaktere eklemek istediği yeni bir status quo varsa hızlıca gerçekleştirir. Bu sayede geçmişteki hikayeler yaşanmış olmaya devam etkemkle beraber yeni okuyacaklarınız büyük oranda sıfırdan gelişecek olay örgüleri olacaktır. Yeni yazarların devralma noktalarını ve hangi yazarların dönemlerinin tavsiye edildiğini de Google aramalarıyla veya Wikia sayfalarından öğrenebilirsiniz. Bu devir teslimler relaunch’la beraber 1. sayılarda da olabilir başka noktalarda da. Örneğin 2018 yılındaki Amazing Spider-man #1 sayısı aynı zamanda serinin yeni yazarı Nick Spencer’ın ilk sayısıdır, yani iyi bir başlangıç noktasıdır. Öte yandan 2014 yılındaki Amazing Spider-man #1 sayısını ise serinin o sırada halihazırdaki yazarı Dan Slott’un yazmıştır ve seriyi devam ettirmiştir. Yani iyi bir başlangıç noktası değildir, Dan Slott dönemini okumak için daha gerilere gidip oradan başlamak gerekir.
Avengers vs X-Men, Civil War, Secret Wars gibi büyük event’lerin okunma şekliyle ilgili de ufak bir açıklama gireyim. Evet, bir event yayınlanırken hikayenin anlatıldığı asıl serinin yanında halihazırda devam etmekte olan seriler de bu event’e kıyıdan köşeden bağlanan sayılar çıkarıyorlar. Bunlara tie-in sayılar deniyor. Burada şirket için ideal senaryo tie-in mantığının iki yönlü işleyebilmesi, yani sürekli bir yayında araya giren tie-in sayının event’i satın almaya, event’in de çeşitli yayınlardaki tie-in sayıları satın almaya teşviğidir. Ama ben pratikte bunlardan yalnızca birinde mantık görüyorum, o da halihazırda okuduğum seride araya giren tie-in sayının ana event’i okumaya yönlendirmesi.
Limitli seri olarak basılan bir event’te hikayeyi zaten bütünlüklü bir şekilde okuyorken o olayların kıyısında köşesinde bir şey göreceğim diye gaza gelip okumadığınız bir seriye ortadan dalmak çok iyi bir tercih değil. Yalnızca event serisinin yazarının o sırada yazmakta olduğu başka bir seri varsa o seride yer alan tie-in sayılarını okumak faydalı olabilir, o da her durumda geçerli değil. Öteki türlüsü hakikaten saçma. Kısaası “Hajum Civil War öyle okunmaz bak 80 tane tie-in sayısı var, onların okuma listesini oluşturup hepsini okumadan tam olarak anlayamazsın” laflarıyla bir şey biliyormuş gibi gezen tiplere itimat etmeyin.
2 Cilt. Şart değil ama House of M okursan güzel olur.
House of M öncesinde mi okunmalı sonrasında mı?
House of M daha önce yazılmış bir hikaye. Önce House of M.