Metal Müzik Sevenler Cemiyeti 🎸

Liberteryen eksende politik şarkılar yapan gruplar aslında liberteryen metaciler. Genel temalar: büyük devletlerin baskıcı yaklaşımları, yüksek vergiler, gereksiz devlet kurumları, polis şiddeti ve liberteryen felsefe ve politikadaki diğer konular diyebiliriz. Mesela türün en ünlü şarkısı olan Metallica’nın Don’t Tread On Me’si de bir liberteryen sloganıdır. Ünlü Gadsden bayrağında da yazar bu slogan, ve bir yılan bulunur üzerinde.

Konu hakkında Türkçe kaynak bulmak zor ama liberteryenizm özellikle Amerika ve Kanada’da belirli kitlelere ulaştığı için libertarian metal şeklinde bir internet araması yapıldığında oldukça güzel kaynaklara ulaşılabiliyor.

2 Beğeni

İyiymiş, playlistinizi takibe alıp bakacağım mutlaka. :slightly_smiling_face:

Bence gruplar söz temalarıyla değil müzik tarzlarıyla gruplandırılmalı. Yine de dinlemiyorsanız Queensryche’a bir bakın derim. Operation Mindcrime yapılmış en iyi konsept albümlerden biri ve içinde libertaryen şarkılar da var. Hikayeyi takip ederek aralıksız dinlerseniz çok daha zevkli olur.

2 Beğeni

Tabi aslında müzik tarzlarıyla sınıflandırmak daha doğru. Bence sözlerinin temasıyla sınıflandırmak da oluru olan bir sistem, çünkü bahsettiğimiz gruplar aslında bu yönde bir mesaj veriyorlar. Sonuçta yapılan müzik politik. Ama tüm metali bu şekilde bölmek mantıksız olacağı için bence de müziğin tarzı önemli.

1 Beğeni

Stonerın incilerinden.

1 Beğeni

Çok doğru ama asla içinden çıkılmayacak bir durum. Yakın zamanda bunu yapmaya çalışırken saatlerimi, günlerimi heba etmiştim. Hala “Ben bunu neden buraya koymuşum?” diye yerini değiştirdiklerim oluyor. :sweat_smile: Ama iyi ki yapmışım diyorum tabii. Hem alt türleri sökmüş oldum hem de gerçekten de güzel bir düzene oturdu.

Ayrıca nadiren şarkının hissettirdiği ruh haline ya da konseptlere göre ek listeler hazırlıyorum @kalsedon.okur gibi. Örneğin oynadığım rp oyununa özel vampir temalı ya da sözleri/müziği vampirleri andıran metal-rock şarkıları topladığım bir listem var.

Bu kadar geniş bir tür olunca o an istediğimiz tarzı dinleyebilmek için ne kadar çok farklı liste yaparsak o kadar iyi oluyor sanırım en azından benim açımdan. :joy: Tabii bu listeleri yapar yapar gider Spotify’ın hazırladığı günlük listeleri dinlerim. Orası ayrı bir saçmalık. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Çok büyük bir tür. Yani baktığımız zaman TOOL’da, Opeth’de, Dream Theather’de progresif metal grubu. Ama birbirlerinden çok farklı olabiliyorlar. O yüzden bence de kendi listelerimizi ruh haline ve hislere göre yapmak doğru sonuç verebilir.

1 Beğeni

En beğendiğim stoner gruptur My Sleeping Karma. Daha önce ben de paylaşmıştım bir iki şarkısını. CD’lerini arıyorum ama bulamıyorum. Olmadı yurt dışından getirteceğim.

1 Beğeni

Ben de bayılırım hocam. Ama en sevdiğim dersem Kyuss, 1000mods, Villagers Of Ioannina City ve Witchcraft falan kırılacak. Hepsi ayrı güzel. Ama MSK’nın mistik havasına bayılıyorum diğerlerinden farklı olarak.

CD konusunda, ben de bulduklarımı almak isterim ama yurtdışına mecbur kalınca döviz kurunun azameti oraya çıkıyor.

O kadar stoner konuştuk, bahsetmeden geçmeyeyim, Red Fang’ın yeni şarkısı çıkmış. Daha iyisini dinledim ama kötü değil bence. Özellikle son kısmı, 3:00’dan sonraki oldukça hoş.

1 Beğeni

Zenithrash - Ceddin Deden

3 Beğeni

Isoroku Yamamoto komutasında Sivastopol kıyılarını bombalamaya gidiyormuşuz gibi bir hava var. Bir yerden sonra power bir havaya bürünebilirdi belki.

Sun Dial, Orange Goblin, Fu Manchu, Orchid, Monster Magnet vs çok var hocam. 1000mods’u ben de çok beğeniyorum. Ama bilmiyorum bende MSK’nın yeri ayrı. Mistik havası bunda etkili olabilir.

1 Beğeni

Bir stoner listesi yaptım, ben bile unutuyorum hocam o kadar fazla grup var ki. Yeni bir şey buldum diye seviniyorum, bir bakıyorum dinlemişim zaten. Mistik hava demişken, geçenlerde karşıma çıkan drone/stoner arası bir grup olan Lamp Of The Universe’ü tavsiye edeyim. MSK’daki mistik havayı andırıyor.

2 Beğeni

Evet andırıyor. Beğendim. Gece diğer şarkılarını da dinleyeyim.

1 Beğeni

Yunanistan’dan bu kadar stoner grubunun çıkması da çok garibime gidiyor. Çölde tam gaz ilerleme havası veren bir müzik Yunanistan’da nasıl bu kadar iyi yapılabilir aklım almıyor. Ve maalesef Türkiye’de de benim bildiğim kadarıyla stoner yapan grup yok. Varsa da bana hitap etmiyor. :neutral_face:

Şeytan diyor kur grubunu, çöl çöl gez…

2 Beğeni

Çok ilginçtir, Yunanistan ve Ukrayna’dan (Ukrayna’dan 1000mods çıktı) cayır cayır stoner yapan gruplar çıkarken, daha kaliteli bir rock geleneği olan bizde o kadar büyük gruplar çıkmıyor. Küçük ama güzel gruplar var. Yine de isterseniz, ben sevdiğim yerli gruplardan birkaç şarkı atayım.

Unutmuşum, hemen ekleyeyim, Nebuch’da Türkiye’de stoner meselesine kafa yormuş birisi. Podce albümünü severim.

4 Beğeni

Yine varmış örnekleri, hiç yoktan iyidir. :slightly_smiling_face:

Umarım zamanla büyür ve stoner camiasında tanınır hale gelirler.

2 Beğeni

Live orijinal kaydından daha hoş bence.

2 Beğeni
6 Beğeni