Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/haberler/sinema/mobile-suit-gundam-netflix/
Mobile Suit Gundam animesi, canlı aksiyon film olarak hayranların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Netflix, Kong: Skull Island yönetmeni Jordan Vogt-Roberts önderliğinde sevilen anime serisini filme uyarlıyor. Genelde animelerin canlı aksiyon film ve dizi uyarlamaları pek yüz güldürmüyor. Yine de Mobile Suit Gundam için heyecanlanan büyük bir çoğunluk var. Bunun en önemli sebebi ise serinin gerçek anlamda… (DEVAMI…)
Monsterverse, Jurassic World, Pacific Rim gibi filmler ile Inception, Interstellar ve Batman Üçlemesi gibi Christopher Nolan filmleriyle tanınan Legendary Pictures’in 2019’da ilk açıklandığından beri merakla beklenen yeni projesi olan Mobile Suit Gundam uyarlaması konusunda yeni haberler su yüzüne çıktı. Netflix’in resmi twitter hesabından yapılan duyuruya göre filmin yayın hakları Netflix tarafından satın alınmış, hala sinema gösterimi şansı aranan Çin gişesi dışında filmin küresel gösterimi Netflix üzerinden yapılacak. Öte yandan film hala bir Legendary - Sunrise ortak prodüksiyonu. Filmin yönetmenliğini, ismi en son Metal Gear Solid filmi için geçen ve yakın geçmişte Kong: Skull Island filmi ile hatırlanabilecek olan Jordan Vogt-Roberts yürütecek. Roberts’in Japon popüler kültürüne derin saygı duyan bir yönetmen olduğu biliniyor. Bunun yanısıra, önceki duyurudan hareketle filmin senaryosunun ve yapımcılığının, Saga ve Runaways çizgiromanları ile tanınan yazar Brian K. Vaughan tarafından yürütüleceği biliniyor.
İlkin Japon yönetmen Yoshiyuki Tomino tarafından 1979’de yaratılan Mobile Suit Gundam, rötarlı da olsa muazzam bir ilgi görmüş ve aradan geçen 40 yılı aşkın sürede hikayesi toplam 10 civarı paralel evrene yayılan ve halihazırda yıllık 900 milyon $'a yakın ürün satışıyla en çok gelir getiren 20 kurgusal evren listesine girmeyi başaran muazzam bir ticari başarı hikayesi olup aynı zamanda Anime’lere ilk kez sert gerçekçi bilimkurgu türünü getirmesi ile yarattığı deprem etkisi ile bilinir.
Gundam çok kabaca bir tabirle, tüm konusu Güneş sistemi içinde geçen, Dünya kökenli insanlar ile uzay kolonilerinde doğmuş koloni insanları olan spacenoid’ler arasında ırkçılık, askeri yayılmacılık, politik anlaşmazlıklar ve kaynak paylaşımı gibi sebeplerle patlak veren savaşlar ile, isteyerek yada istemeyerek bu savaşın içine çekilen insanların mücadelelerini, empati teması merkezli işleyen, geniş karakter kadrolu, birden çok perspektifli ve çok boyutlu hikayeler bütünüdür.
Şu sıralar Yokohama’daki RX 78-2 Gundam, Odaiba’daki RX-0 Unicorn ve Shanghai’deki gerçek boyutlu Freedom Gundam anıtları bu mirasın daha uzun yıllar varlığını sürdüreceğinin somut örnekleri durumundadır.
Ülkemizde Netflix üzerinden Iron-Blooded Orphans ve Unicorn serileri resmi şekilde ve Türkçe altyazılı olarak izlenebilir.
Kahreden haber geldi.
Gundam’ a aşina değilim ama Robotech ve Voltron’ a da bir film gelse ne iyi olur. Hazır Godzilla vs Kong, Pasific RIM gibi devasa kaijulu filmler varken ve iyi olmasa da Transformers lar çekilmişken.
Becerseler çok güzel olur ama yapamayacaklar gibi geliyor bana.
Gundam’ı çok duydum ama hiç bakmadım. Sizce o kadar iyi mi?
Orijinal Gundam’ın başarısı üzerine yapılan 10 alternatif evrenden birisi olan Iron-Blooded Orphans’ın tamamı Netflix’de bulunuyor. Her ne kadar 1. sezonunu 2. sezon kadar sevemesem de “Gundam neyi anlatır, ne üzerinedir” konusunda birçok sorunu yanıtlayabileceğini düşünüyorum. 1979’da başlayan klasik evrenin önemli kısmını çevirmiştim, torrent ile indirip onlara da bakabilirsin.
Zaten Gundam’a bir kez giren ve seven kişi, kanımca insanların yellenerek kale surları yıktığı, birbirine galaksi attığı serilerden bir daha eskisi kadar zevk alamaz.
Skeptik olmak herkesin hakkı ama şöyle bir algı yanılsaması var. Filmlerin yapım değil yayın hakları Netflix’de. Yapım haklarını elinde bulunduran stüdyo olan Legendary ise Inception, Batman Üçlemesi, Interstellar gibi birçok önemli işe imza atmış bir stüdyo. Filmin haklarını yangından mal kaçırır gibi almadıklarını, Sunrise’ın yapım süreci boyunca projede yeralacağını, en az 200 milyon dolar para yatırılacağını biliyoruz. Bence MCU’nun sinematik evren oluşturma konusundaki başarısını başka bir külliyattan görmeyi hakediyoruz. Bunu da zaten tüm karakterlerin Japon olmadığı, evrende konuşulan genel dilin Japonca olmadığı gibi birçok konu açısından başka hiçbir Anime/Manga’da olmadığı kadar sinemada anlatılmaya bir müsait bir külliyat olması, 1979’daki klasik serinin hikayesinin bile farklı yerlerde bulunan 7-8 karakterin bakış açısından farklı işlerde anlatılmış olması gibi bir örnek üzerinden de, alternatif evren yapılmayıp bir uyarlama yapılacaksa bile Gundam’ın meselesinin tüm bir güneş sistemini kapsayan devasa bir hikaye olmasından ötürü önceden Anime’den gördüğümüz tanıdığımız karakterleri direkt olarak göstermesi gibi bir zorunlulukları olmaması gibi bir durum da var. Kısacası enseyi karartmayalım, güzel gelişmeler olabilir.
Umalımda olsun. 79 dan sonra sadece netflix üzerine gelen Gundam animelerine bakındım ama onları pek beğenmedim…Klasik seriyi biraz daha karanlık ve herkese hitap edecek şekilde anlatırsalar yaşarlar… 20 li yaşlarda kendi isteğimle izlediğim tek animedir kendisi.
Filme ilişkin ilk konsept çalışma yayınlandı. Bu konsept ile aynı zamanda filmin özel efektlerinin dünyanin en saygın görsel efekt stüdyosu olan Industrial Light & Magic tarafından hazirlanacagi teyit edilmiş oldu.
Proje hakkında uzun bir sürenin ardından yeni bir açıklama gerçekleşti. Deadline’in haberine göre Jim Mickle (Netflix’in Sweet Tooth dizisinin showrunner’ı) live action Gundam filmini yazıp yönetecek ve kendisinin Nightshade şirketinden ortağı Linda Moran ile birlikte yapımcılığı da üstlenecek. Legendary’nin ve Industrial Light & Magic’in projedeki pozisyonu ise şuan için değişmedi. Çekimlerin 2025 başlarında başlaması düşünülüyor.
Live Action film ilk kez 2018’de Gundam Next Future sunumunda açıklanmış projelerden birisiydi ve 2021’de Kong: Skull Island filminin yönetmeni Jordan Vogt-Roberts’ın filmi yönetip Saga, Y: The Last Man, Ex Machina, Paper Girls ve Runaways gibi ödüllü çizgiromanların yaratıcısı Brian K. Vaughan’ın senaryoyu yazacağı açıklanmıştı. Proje hakkındaki güncellemenin, Gundam’ın kreatif hikaye kontrolünü elinde tutan Naohiro Ogata’nın 2025-2029 arasında her sene düzenli olarak düzenli olarak büyük projeler üretecekleri yönündeki açıklamasından hemen sonra gelmesi, Sunrise’in serinin 50. yılı yaklaşırken halen film hakkında prodüksiyon ve casting aşamasına geçilememiş olmasına ilişkin aksiyon alması olarak düşünülebilir.