Modern Korku Romanları/Hikayeleri ve Yazarları Hakkında

Ülkemizde korku konusunda giderek daha fazla eser yayınlanıyor ama hala istenilen seviyeyi yakalayamıyoruz. 90’Lar itibari ile ilginizi çeken, beğendiğiniz , yerli veya yabancı, ülkemizde yayınlanmış ya da yayınlanmamış, hikaye, roman, kısa öykü, antoloji ve yazarlar hakkında, görüş ve önerilerinizi dilerseniz bu başlık altında toplayalım.

5 Beğeni

Ben ne izleyebiliyorum ne de okuyabiliyorum. Korku sayılır mı bilmem (gerilim de denebilir), küçükken Kan Çanağı isimli bir kitap okumuştum, beni fena etkilemişti. O günden sonra uzak durdum korkudan. Zaten yufka bir yüreğim var, kaldırmıyor böyle şeyleri. :slight_smile:

Bahsi geçen kitap.

3 Beğeni

Clive Baker kitapları güzeldir. Yazarın Kan Kitapları isimli kısa hikayeleri yanlış hatırlamıyorsam Alfa’dan tekrar çıkacaktı.

3 Beğeni

Bu kitap, daha önce filmi de çevirilen The Keep olabilir mi acaba?

Tür edebiyatında en sevdiğim tür korkudur. Daha önce de belirttiğim gibi ülkemizde en az yayınlanan ve King, Koontz gibi bir iki yazar dışında en az okunan tür de korkudur. Benim daha önce öykülerini okuyup tutulduğum birkaç yazar var ki yıllardır yayınevlerine sorarım bu yazarları. Bunlardan biri Clark Ashton Smith diğeri ise William Hope Hodgson. Laputa Kitap yakında Hodgson’dan seçme öyküler yayınlayacak. Keza Kara Çınar dizisinden çıkacak olan Klasik Polisiye Öyküleri’nde de yazarın bir öyküsü yer alıyor. Yetmez ama en azından az da olsa Hodgson’a doyacağız. Clark Ashton Smith ise hiçbir yayınevinin radarında yok. Oysa en az Lovecraft kadar iyi bir tuhaf kurgu yazarı. Yine merak ettiğim yazarlardan Robert Mccammon’un Swan Song başta olmak üzere belli başlı korku romanlarının Türkçe’ye çevrilmesi lazım. Peter Straub bu alanda çok iyi olan ama yeterince ilgi görmeyen bir yazar kanımca. Özellikle Hayalet Hikayesi harika bir korku romandır. Yazarın dili King’e göre daha edebi ve biraz daha yavaş olmasına rağmen kurguda oldukça iyidir. Dilimize çevrilmemiş Floating Dragon ve Mr. X romanlarını merakla beklemekteyim. Umarım İthaki birgün bu kitaplara el atar. Yine Dan Simmons’ın Carrion Comfort başta olmak üzere korku romanlarını deli gibi merak ediyorum. Umarım bu yazarın tüm korku romanlarını Pegasus yayımlayabilir.

Hiç okumadığım fakat gerek redditte gerek diğer bazı korku sitelerinde çok iyi yorumlarını gördüğüm şu yazarlar için de çok umutlu olmamakla beraber bir umut diyerek bekliyorum:Philip Fracassi, Laird Barron, John Langan, Nathan Ballingrud, Ania Ahlborn, Ronald Malfi, Jeffrey Thomas. Yine Son Günler kitabını okuyup bayıldığım Brian Evenson’da harika bir yazar. Eskilerden Algernon Blackwood, Ambroce Bierce, Henry Kuttner gibi yazarları merak ediyorum. Ramsey Campbell, Brian Keene, T.E.D. Klein de çevrilmesi gereken yazarlar bence. Buraya yazamadığım rahat 20 yazar daha vardır. Umarım korku türüne ilgi artar da daha çok yazarın daha çok kitabı çevrilir. :slight_smile:

6 Beğeni

Kan kitaplarının ilk üçünü Oğlak yayınevinin alt kuruluşu olan Maceraperest yayınlamıştı. Umarım Alfa yayın haklarını almıştır, biz de omnibus versiyonunu ciltli olarak görebiliriz.

1 Beğeni

Araştırdım da, evet oymuş.

1 Beğeni

Barker kitaplarını dört gözle bekleyenlerdenim.

2 Beğeni

Kan Kitapları’nı Alfa basacak. İmajıca’yı da İthaki basacak. Bunlar dışında bir iki kitabı kalıyor Barker’ın. Onlardan Cold Heart Canyon’da çevrilirse King’den sonda dilimizde bütün eserlerine yakın çevrilen ikinci yazar Barker olabilir. Ayrıca Barker aşmış bir yazar, söylemeden geçmeyeyim.

3 Beğeni

Mr. B Gone da çevrilmedi henüz, onu da dört gözle bekliyoruz. Şu an sesli kitap olarak dinlemeye devam ediyorum. Her zamanki Barker dehşetinde ama Terry Pratchet neşesinde bir hikaye olmuş. Demonation :smiling_imp:

1 Beğeni

Yabancılarda korku folkloru bizimkinden çok çok daha zengin. En basitinden biz hayalet diyip geçiyorken adamlarda bunu karşılayan ghost, phantom, revenant, spectre, phantasm, wraith vs. vs. vs. gibi elli bin tane kelime var.

Aslında islam öncesi türk şaman-pagan kültüründe dahi zengin olan motifler, günümüzde malesef gece küle işeyenlere falan musallat olmaktan başka işi gücü olmayan cinlere, mezarlarından hortlayıp hain gelinlerini kovayalan kaynanalara kadar indirgenmiş.

90’lar sonrası korku kitaplarından Joe Hill’in Altın Kitapların her zamanki gibi kaba etinden isim sallayıp Kadife Kutudaki Hayalet diye isimlendirdiği Heart Shaped Box’ı okumuştum. Çok beğendiğimi söyleyemem. Clive Barker’dan Muhteşem Gizli Gösteriyi okudum gayet güzeldi. Dan Simmoms Terror’ü şu an okuyorum, çok güzel ilerliyor. Onun haricinde Türkçeye kazandırılmamış Pilo Family Circus diye bir kitap almıştım, onu henüz okumadım. Ronald Malfi - Bone White, John Hornor Jacobs - Southern Gods, Richard Paul Russo - Ship Of Fools gibi romanlar alınıp okunacaklar listesinde :slight_smile:

5 Beğeni

Sanırım Hyperion konusunda Pegasus yetkilileri Terör’ü ileride yayınlayabileceklerini söylediler. Ben de yazarın Song Of Kali romanını merak ediyorum. O zamana kadar Kabus’la (Drood) idare edeceğiz gibi.
İthaki bir ara Peter Straub romanlarını yayınlamıştı ama sonra satış rakamlarından dolayı vazgeçti sanırım.
Thomas Ligotti’nin çömezi olan Jon Padgett hakkında da iyi yorumlar var. Ayrıca Laird Barron da yurt dışında başarılı bulunan yazarlardan. Wounds hikayesi yanılmıyorsam Netflix yapımında filme çekilmişti.

1 Beğeni

Bunu ilk kez duydum. :joy: Batıl inançlar bazen çok hoş olabiliyor.

Bu bağlamda Gulyabani de çok güzel bir dokunuştur aslında.

4 Beğeni

Terör okuduğum en iyi korku romanı. Ayrıca okuduğum en iyi 5 kitaptan biri diyebilirim. Bazıları sıkılmış bu kitapta ama bu kitap bence edebi bir hazine, korku, gizem meraklıları için bulunmaz Hint kumaşı. Yazarın Carrion Comfort’u da çok beğeniliyor. Degişik bir vampir romanı sanırım. Song Of Kali, Summer of Night, Children of the Night, A Winter Haunting, The Abominable yazarin korku türündeki romanları. Bakalım Pegasus ne ara basar. Straub’un yayınlanan 2 kitabı hariç tüm kitaplarını okudum. Dediğim gibi iki tane önemli romanı ve öyküleri kaldı yayınlanmayan. Umarım onlar da yayımlanır. En iyi kitabı Hayalet Hikayesi bu arada. Okumak isteyenlere onu öneririm. Yitik Oğlan Yitik Kız ve Gece Odasında kitapları görece başarısız kitaplar. Ben sevmiştim ama. Dahası Koko, Gizem ve Boğaz kitaplari polisiye türünde.

1 Beğeni

Peter Ackroyd’un İngiliz Hayalet kitabında 12 sayfalık giriş bölümünde, keltlerden itibaren hayalet ve doğa üstü varlıklara verilen adları anlatıyor. İçinde Hobbit bile var (bir tür cin/cüce olan Hob kelimesinden türetilmiş). Dediğiniz gibi bu konuda inanılmaz bir altyapıları var.
Orta Asya mitolojisi de fena değil, vampirin kökeni olan Obur daha sonra değişerek, uber umpir sonrasında balkanlarda vampire dönüşmüş.
İthaki yayınlamaya başlamışken Joe Hill’in Kadife Kutudaki Hayaletini Karanlık Kitaplıktan yayınlar mı acaba?

2 Beğeni

Ben basar diye tahmin ediyorum. Baktığım kadarıyla Altın Kitaplar 2007’de bir baskı yapıp bırakmış. Yazarın ilk romanıymış.

1 Beğeni

Korku türü için, alt türü fark etmeden, edebi değeri olan, iyi birkaç kitap önerisi rica etsem. :slightly_smiling_face: (Lovecraft dışında, onu okuyorum.)

1 Beğeni

Yukarıda da yazmış olduğum Peter Straub’dan Hayalet Hikayesi, Clive Barker’dan Kabal ve Lanetlenme Oyunu, Stephen King’den Hayvan Mezarlığı ve Medyum, William Hope Hodgson’dan Sınırdaki Ev, öykü derlemesi olarak ise Çınar’dan çıkan Klasik Korku Öyküleri. Kitapların bazılarının baskısı yok sanırım. Sahaftan bulunabilir. Ek olarak korku türü biraz mayınlı tarla gibidir. Bir korku kitabını sevmek için bu türden gerçekten zevk almak gerek. Yani Hayalet Hikayesi bu türü sevmeyenlere cok sıkıcı gelebilir veya Barker’lar bazılarına aşırı gelebilir. Ama bu türü sevenler için bu saydıklarım kalburüstü kitaplar. King ise korku sevmeyenlerin dahi rahat okuyabileceği bir yazar. Belki de okumuşsunuzdur.

3 Beğeni

Ben korku filmi izlemiyorum. Bir kaç yıl önce izledim sonuçu iyi olmadı. Şimdi korku romanları okumak istemiyorum. :neutral_face:

3 Beğeni

Öneriler için teşekkür ederim. :slightly_smiling_face: Korkuya Dark Fantasy üzerinden geçiş yapıyorum. Halk masallarını da seviyorum, korkuyu sevmekte güçlük çekeceğimi sanmıyorum.

Kitaplarını ve kendisini biliyorum, çok garip bir ilişkimiz var ama henüz hiçbir kitabını okumadım. :joy: İnce bir kitabından giriş yapmayı düşünüyorum.

3 Beğeni