ABD’li yazar ve bilgisayar oyunu tasarımcısı Neal Town Stephenson 1959 yılında doğdu. Mühendis ve bilim insanlarından oluşan ailesinin izinden giderek Boston Üniversitesi fizik bölümüne girdi. İlgisi bilgisayara yöneldi.
1981 yılında mezun olduktan sonra uzay araştırmaları yapan bir şirkette yarım zamanlı çalıştı. Bu sırada ilk romanı Big-U’yu yazmaya başlamıştı. Kitap 1984 yılında yayımlandı. Matematik, kriptografi, felsefe, para birimi ve bilim tarihi gibi konularda araştırmalar yapan ve teknoloji konulu makaleler yayımlayan Stephenson, çalışmalarını romanlarına da taşıdı. Stephenson’ın romanları genel olarak Sepekülatif Kurgu başlığı altında değerlendiriliyor. Alt başlıklarsa bilim kurgu, tarihsel kurgu, cyberpunk, post-cyberpunk ve barok olarak sıralanıyor.
Neal Stephenson’ın 1984 yılından bu yana on iki romanı yanında öykü ve teknoloji üzerine inceleme kitapları yayımlandı. British Science Fiction, Arthur C. Clark, Hugo, Locus SF ve Promethus gibi kendi alanının en saygın ödüllerini kazandı. 2008 yılında yazdığı Anathem Stephanson’ın baş yapıtı olarak gösteriliyor.
Neal Stephenson’ın diğer romanları şunlardır: The Big U (1984), Zodiac (1988), Snow Crash (1992), Interface (1994), The Diamond Age: or A Young Lady’s Illustrated Primer (1995), The Cobweb (1996), Cryptonomicon (1999), Quicksilver (2003), The Confusion (2004), The System of the World (2004), Anathem (2008), The Mongoliad (2010–2012), Reamde (2011).
Barok Döngü Serisi
İsim
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Quicksilver
Cıva
Alfa
Var
2003
The Confusion
Karışıklık
Alfa
Var
2004
The System of the World
Dünyanın Sistemi
Alfa
Var
2004
Öndünya Destanı
İsim
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
The Mongoliad: Book One
Mongoliad
İthaki
Yok
2012
The Mongoliad: Book Two
Mongoliad İkinci Kitap
İthaki
Var
2012
The Mongoliad: Book Three
Mongoliad Üçüncü Kitap
İthaki
Var
2013
Bağımsız Kitapları
İsim
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
The Big U
1984
Zodiac
1988
Snow Crash
Parazit
Altıkırkbeş
Yok
1992
Interface
1994
The Diamond Age
Elmas Çağı Ya da Genç Bir Kadının Resimli Okuma Kitabı
Altıkırkbeş
Var
1995
The Cobweb
1996
Cryptonomicon
1999
Anathem
Anathem
Ayrıntı
Yok
2008
Reamde
2011
Seveneves
2015
The Rise and Fall of D.O.D.O.
2017
Fall or, Dodge in Hell
2019
Çizgi Romanlar
İsim
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Cimarronin
2015
Kurgudışı
İsim
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
In the Beginning… Was the Command Line
1999
Some Remarks
2012
Ödülleri
Ödül
Yıl
Kitap
Hugo En İyi Roman Ödülü
1996
The Diamond Age
Locus Award for Best Science Fiction Novel
2000
Anathem
2005
The System of the World
2009
The Confusion
Arthur C. Clarke Ödülü
2004
Quicksilver
Prometheus Award for Best Novel
2005
The System of the World
Science Fiction Chronicle Reader Award for Best Novel
Evet ama işte 6,45 diye almamıştım zamanında. Bu kitapların çevirileri hakkında çok olumsuz yorumlar var. Barok Döngü zamanı Alfa’ya sormuştuk galiba, telifi “biz de değil” demişlerdi.
Evet okudum ve çok beğenmiştim üçlemeyi. O zamanlar okumanın sıcaklığı ile çoşkulu yorumlarda yazıyordum.
Türkçe çevirisi olanlardan Anathem var ben de. 3-4 senedir ha bugün ha yarın okuyayım diye diye hâlâ okuyamadığım kitaplardan.
@alper Bir gün basılır umudunu hiç taşımadığım kitaplardan biridir, yaklaşık 900 sayfa ve bazı noktaları romandan ziyade fizik dersi kıvamında olan bir eser, İthaki bile girmez o topa hocam, o yüzden merak ettiyseniz okuyun gitsin konuyu derim.