Evet bence herkesin ve hatta sektör yapımcılarının bile çok canını sıkan bir konuya parmak basalım istedim. Özetle, neden bir LOTR bir HP bir Asimov romanları kalitesinde eser göremiyoruz. Ve artı parantez olarak, Yapay Zeka bu sorunu çözebilir mi? Gerçekten hissetmeyen bir zeka, hisli ve aksiyon öğeleri barındıran, insani zihin karmaşıklığına göre bir eser yazabilir mi? İyi tartışmalar…
Tek sebebi bence para.
Ojela reyis yazıyordu bir tane ama bilemedim. Yoksa? ![]()
Tolkien LOTR’i bugün yazsa yayınlatacak yayıncı bulamazdı. Öyle içinde zenci olmayacak, en önemli karakterlerden biri ölücek de ak büyücü olarak şafakta gelicek falan ruh hastası woke güruhu evini ateşe verirdi adamın.
Irkçı, homofobik veya mizojini damgası yememek için hayatı boyunca eziklenmiş ama güçlü kalabilmiş kadınları, zencileri, gayleri, transları insanların gözüne sokmak zorunda olduğun bir dönemde istesen de çok bir fark yaratamazsın.
Göremediğimizi düşündüren ne acaba? Dilimize çevrilmiyor çünkü satılmıyor ama gayet kaliteli ve klişe çukuruna düşmeyen eserler bolca mevcut.
Bir de şöyle bir şey var; kitaplara aşina oldukça onlardan etkilenme seviyemizde değişiyor. Mesela Lotr bugün yazılsa eskiden yaptığı gibi sükse yapmaz.
Daha iyilerini gördüğümüz için bence bir sorun bulunmuyor.
Yeni bir LOTR ve HP’ye cidden ihtiyaç var mı? Arada daha saf, her şeyin belli olduğu salt hero hikayeleri güzel gidiyor ama şu anda LOTR yazılsa genel fantastik içerisinde dahi beğenilmez. İsos81’in dediği gibi daha iyi tonla şey yazılıyor. Kindle ve Amazon’da gezen birisi olarak bunlara vakıf olmanız gerekirdi diye düşünüyorum.
Tek başına Üç Cisim bile yeterli.
Saygı ve özlemle anıyoruz.
LOTR 1954 yılında basılmış, Hobbit 1937’de. Bunlar basıldığı zaman değeri, kalitesi bilinmiş mi? Filmleri 2001’de çekilmiş ve o zamanlar popüler olmuş değil mi? O yüzden hiçbir şeyin değeri, kalitesi kendi döneminde bilinmediğini düşünüyorum. Bundan 50-100 yıl sonra belki 2020’lerde çıkan bi eser için “çok kaliteli, fark yaratan” gibi ifadeler kullanılabilir.
Hızlı tüketim çağında olduğumuz için fark yaratacak eserler değer göremiyor, ancak sabun köpükleri yahut geçmişin kült eserlerine tutunarak taklit mertebesine erişebilmiş yapımlar öne çıkıyor. Bugünün Asimov’ları, Tolkien’ları, bir köşede kendi kendilerine yazıyorlar, küçük bir okur kitleleri ya var ya yok, hatta kimilerinin aileleri dahi “Düzgün bir işle uğraşsan…” diye küçümseyerek bakıyor.
Mesela daha iyilere birkaç örnek verebilir misiniz? Ve iyinin kriterini de açabilir misiniz? Mesela, konusu mu orijinal olan yoksa üslubu ve iç öğeleri mi daha kaliteli gibi.
Çok fazla kaos var ve ben de haziranda Amazon ve Kindle alemine girdiğimden henüz vakıf değilim. Haklısınız.
Neden acaba? Orijinal bir fikir her zaman iş yapar aslında.
Bunu yazmaya gelmiştim ben de. Ayrıca o kalibrede eserler, neyse onlar, bence çağın getirdiklerinden mütevellit falan rağbet görmüyor değiller. Kült eserler de kendi zamanlarında rağbet görmediler. Çok büyük kısmı hem de.
Pazarlama, o orijinal fikri üretmek kadar önemli artık. Yetenekli yazarların hepsi pazarlamada da aynı derecede iyi değiller.
Orijinal fikir kendi kendini satar. Demek ki o kadar da orijinal değil fikirleri. Chatgpt sıfır reklamla, sadece kulaktan kulağa yayılarak bu günlere geldi!
Hocam ne kadar ciddisiniz bu konuda pek emin olamıyorum. Ama bir kaç konuda bariz yanlış söylemleriniz var, okuyacak arkadaşlar açısından da düzeltmeden edemedim.
Orijinal fikir kendi kendini satar.
Maalesef böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Öyle bir şey yok. Hepimizin sınırlı bir dikkati ve zamanı var, haberdar olmadığımız şeyi alamayız. Ve mesela atıyorum benim günde 50 şeyden haberdar olma kapasitem varsa (ki gerçekte çok daha az), sadece adam gibi okuyabildiğim iki dilde günde 50den çok daha fazla eser yayınlanıyor. Ortada bir kedi/et problemi var gibi sanki değil mi? Kaldı ki normalde haberdar olduğum eserler pazarlama bütçesine göre belirleniyor. Ki bakın bunlar sadece teorik limitler. Burada bile imkansız olduğunu görüyoruz. Pratik zorluklara hiç değinmedim bile.
Chatgpt sıfır reklamla, sadece kulaktan kulağa yayılarak bu günlere geldi
Yanlış. ChatGpt’nin reklam bütçesine hakim değilim yanlış anlaşılmasın. Ama Chatgpt milyonlarca insana kendini bedavaya kullandırarak bu günlere geldi. Eğitimi bir kenara bırak, sadece çalıştırmak için bile çok büyük paralar yakılıyor. Bu modeller 100k dolarlık, nerdeyse 1000 watt elektrik yakan aletlerde çalışıyor hocam. Eğitim için ise Meta’nın yayınladığı rapora göre Gpt-3 boyutundaki bir modelin eğitilmesi Türkiye’nin 2 günlük toplam elektrik tüketimi kadar falan elektrik yakıyor. Bakın sadece eğitim sürecinin sadece elektrik maliyeti bu boyutlarda.
Ayrıca ChatGpt zaten orijinal bir fikir değildi. Gpt modelleri yıllardır ortalıkta dolanıyordu (hatta gpt-2 modelini 2019-2020 civarı danışmanlık yaptığım dönemde ben de şahsen kullanmıştım, bir müşterinin işi için gpt’ye dayalı bir takım sistemler kurmuştuk). OpenAI bu metoda -çok çok büyük paralar harcayarak- muazzam miktarda hesaplama gücü ve data fırlatmak konusunda ilk oldu. Aslında noktanızın tam tersine bir örnek yani.
Kaynakları da ekledim merak edebilecek arkadaşlar için.
Meta’da işe giren bir arkadaş, Meta’nın yakın zaman içerisinde 350 bin adet bu H100’lerden sipariş ettiğini söylemişti. Şöyle olmuştum: ![]()