Uzun zamandır ailece Netflix üyesiyiz. Bugüne kadar bir sürü şey izlemişizdir. Fakat artık bu platformda izleyecek bir şey bulmak pek mümkün değil. Son zamanlarda ne zaman bir şeyler izlemek için Netflix’e girsem en az yarım saat kategorilerin arasında dolaşıp hiçbir şey izlemeden daha da sıkılmış olarak çıkıyorum.
Bunun birkaç nedeni var.
Öncelikle defalarca izlediğim, hayranı olduğum Yüzüklerin Efendisi, Matrix, Harry Potter ve başka bazı efsaneler hâlâ Netflix’te var. Fakat sonsuza kadar aynı şey izlenmez. İyi olup da izlememiş olduğumuz başyapıtlar çok az, hatta belki de hiç yok.
Netflix’in kitaplığında bir daralma söz konusu. Bunun başlıca nedeni ise TV kanalları, film şirketleri vb. kuruluşların kendi dijital platformunu kurması ve içerikleri Netflix’ten kaldırması.
Dünyanın önde gelen film şirketlerinden olan Paramount, kendi Paramount+ stream servisini kurdu (henüz Türkiye’ye gelmedi) ve içeriklerini Netflix’ten çekti. Hâlâ Netflix’te bulunanlar varsa eğer süresi dolunca kalkacaktır diye tahmin ediyorum.
Dünyanın en köklü yapım şirketlerinden biri olan Disney de Disney+'ı kurdu. Türkiye’ye de geldi. Disney’in filmleri, çizgi filmleri, Pixar’ın animasyonları artık Netflix’te yok.
HBO Max ve Discovery+'ın birleşmesinin Netflix’e etkisi ne olur bilmiyorum. Ama bu birleşme Warner Bros filmlerinin Netflix’ten kalkmasına bir şekilde neden olursa (bu platformlar Warner Bros ile bağlantılı diye biliyorum) yukarıda saydığım efsaneler de Netflix’ten kalkabilir.
Mubi ise bağımsız filmler alanında aldı yürüdü. Netflix’te eskisi kadar çeşitli bağımsız film de görmüyorum.
Daha çok şirketin kendi stream servisini kurması durumunda herhâlde Netflix’in elinde sadece kendi orijinalleri kalacak.
Netflix, gidenin yerine aynı kalitede bir şeyi ya da daha kalitelisini çoğu zaman koyamıyor. Her sene Netflix’te kendi orijinal yapımı olan bir sürü film ve dizi yayınlanıyor ama çok azı yeterli kalitede. Özellikle de Türkiye’de yapılan Netflix dizi ve filmleri ise TV kanallarında gördüklerimiz kadar kalitesiz. Netflix, Türkiye pazarına girerken yerli dizilerin kalitesini yükseltir diye ummuştuk ama tam tersine Netflix’in kalitesi düştü.
Hâl böyle olunca ne zaman bir şeyler izleyip eğleneyim dediğimde daha da sıkılmış olarak hiçbir şey izlemeden Netflix’ten çıkıyorum ya da defalarca izlediğim bir filmi yeniden izliyorum. Çevremdeki pek çok insanda da benzer bir durum söz konusu. Sosyal medyadaki yorumlarda da aynı durumu yaşayan binlerce insan olduğunu görüyorum. Sanırım Netflix aboneliğimi iptal edip başka bir platforma abone olma zamanı geldi.
Siz ne dersiniz, siz de aynı durumu yaşıyor musunuz?