Okuduğunuz En İyi Fantastik Kitap-Seri Hangisi?

Bir alt tür belirtilseydi cevap vermem imkansız olacaktı ama genel sorulduğu için kaçamak yapayım dedim.
En sevdiğim Standalone: Curse of Chalion

Kitap hakkındaki görüşlerimi belirtmiştim hala da arkasındayım, keşke dilimize kazandırılsa. Özellikle karakter departmanında pek rakibi yok Lois ablanın bence.

En sevdiğim ‘‘Tuhaf Kurgu’’: Perdido Street Station
Scar ve Kraken’i de bunun kadar beğenmiştim ama serinin ilk kitabı olduğundan oyum PSS’den yana. Bence China Mieville fantastik edebiyatı hayattan daha az kopuk, daha politik bir çizgiye sokma derdinde. Yarattığı dünya kalıplaşmış fantezi evrenlerine ne kadar aykırı olsa da en az onlar kadar ilgi çekici kalabilmesi bu yüzden herhalde. Ayrıca aldığı zibilyon tane ödülü hak eden nadir janr edebiyatı yapan yazarlardan bence. Bir de Tolkien’e olan nefretini törpülese favori yazarım olacak.

En sevdiğim Grimdark Fantezi: First Law
Üzerine diyebileceğim bir şey yok. Joe’nun Twitter Nick’ine katılmamak elde değil (Lord Grimdark). Görece geniş kadrosunda bir tane gereksiz, sıradan karakter olmaması, aynı odada bir dakika kalmak istemeyeceğim kişilere empati duydurabilmesi, fantastik edebiyatın basmakalıplarını ezip geçmesi… Grimdark insanı rahatsız etmelidir belki ama First Law’ı okumak bir hazdı benim için.

En sevdiğim edebi fantezi: Book of the New Sun
Neredeyse girilerimin üçte biri bu seri üzerine olacak, daha fazla diyebileceğim bir şey kalmadı, bu konuda da türünün tek örneği bence.

En sevdiğim epik fantezi: Malazan Book of the Fallen
Seri değil kitap olarak da serinin üçüncü kitabı Memories of Ice. Belki daha çok sevdiğim fantastik kitaplar vardır ama bir seri bundan daha epik olamaz. Okuduğum her serinin epiklik derecesine bir puan versem Malazan en yakın rakibini ikiye üçe katlar benim gözümde. Yani, sadece üçüncü kitabında işlediği karakterlerden, olaylardan benim diyen yazar 10 kitap çıkarır.Yalnız epik fanteziyi göz önünde bulunduracaksak en ufak bir tereddüte düşmeden MBotF’ı zirveye koyarım .

12 Beğeni