Okuduğunuz En İyi Fantastik Kitap-Seri Hangisi?

Evet soru açık sizce okuduğunuz en iyi fantastik seri veya kitap hangisi? Altını çiziyorum sizce yani subjektif yorumlar istiyorum sebepleri ile yazarsanız sevinirim bu konu ayrıca kitap tavsiyesi isteyenlere de yardımcı olmuş olur böylece.

3 Beğeni

Düşününce aklıma öyle çok roman gelmedi açıkçası.

Yerli olarak okuduğum en iyi eser Puslu Kıtalar Atlası sanırım. Farklı bir havası var tam olarak tanımlayamıyorum.

Yabancı olarak Yüzüklerin Efendisi’ni okurken çok etkilenmiştim ama okuduğum en iyi mi gerçekten emin değilim. Bir yanım Kralkatili Güncesi diyor ama daha tamamlanmadığı için onu liste dışı bırakmak en iyisi. Öte yandan LotR ile Kralkatili Güncesi’nin Fantastik eser olması dışında hiç ortak noktası yok. Hatta Yüzüklerin Efedisi’nde bolca büyünün bulunduğu dönem çok geride kalmış ve Kronolojiden öğrendiğimiz kadarıyla büyü Sauron’u yendikten sonra Orta Dünya’yı terk ediyor. Kralkatilin’de ise o kadar büyü var ki bunu bilime çevirip üniversitesini açmışlar.

Yaratılan dünyayı göz önüne alıp Yüzüklerin Efendisi diyeceğim sanırım.

Kitap deyip roman demediğiniz için de Rüzgarlı Vadinin Nausicaa’sını da göz ardı edemeyeceğim. Özünde bir distopya ama o kadar uzak gelecekte geçiyor ki 7. cildin sonuna kadar fantastik eser gibi görünüyor. Yine de adının geçmesi gerek bence. Saga ve Berserk de tamamlanmadığı için en iyi diyemeyeceğim ama beni çok etkileyen eserler.

Not: DiskDünya’nın ise sadece ilk kitabını okudum. Muhtemelen listemin üzerine oturacak bir seri izlenimi veriyor ama henüz çok erken.

@YVBazarov bize sormuşsunuz ama siz yazmamışsınız fikirlerinizi. Sizin için en iyileri de bekliyorum.

2 Beğeni

Ben Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi diyorum. Kendi adıma daha iyisini okumadım.

Daha iyi olabilme ihtimali olanlar;
Zaman Çarkı 11. kitaptayım.
Fırtınaışığı Arşivleri (Başlamak için ilk 5 kitabın tamamlanmasını bekliyorum.)
Kral Katili Güncesi (Bu seriden çok ümitliyim ama 3. kitabın bir türlü çıkmaması yazar hikayeyi toparlayamıyor mu acaba diye düşünmeme neden oluyor.)
Centilmen Piç Serisi (Başlamak için 4. kitabın çıkmasını bekliyorum.)

7 Beğeni

Benim için şu an Witcher serisi. Hemen peşinden Harry Potter geliyor.

Dün de Kralkatili Güncesine başladım, şimdilik çok iyi gidiyor. En iyilerimin arasına girer mi, onu zaman gösterecek. Bakalım :slight_smile:

3 Beğeni

Aslında yolun sonunda Fırtınaışığı Arşivi veya Kral Katili Güncesi olacak gibi duruyor . Ama iki seride henüz devam ettiği için bir şey diyemiyorum. Bu yüzden en sevdiğime Dune serisi diyeceğim evet tam fantastik değil ama içinde yeteri kadar fantezi barındırıyor. Derseniz Dune dışında nedir diye o zaman Yüzüklerin Efendisi cevabını veririm ama kendi düşüncem Dune un çok daha iyi olduğu yönünde.

Ayrıca Belirtmek isterim yakın zamanda okuduğum Gene Wolfe un İşkencecinin Gölgesi serisi okuduğum edebi açıdan en doyurucu fantastik roman olabilir. (henüz iki cildi çevrildi bu yüzden ilk iki cilt için konuşuyorum) Dili son derece ağır ama içerisinde son derece fazla felsefi düşünce barındırıyor bazı kısımları iki kere okumak gerekebiliyor. Bu iki kitapta beni en çok etkileyen kısım diğer yazarları fazlasıyla etkilemiş olmasıdır bunu okurken anlayabiliyorsunuz gerek Buz ve Ateşi gerek Kral Katili Güncesini bence doğrudan etkilemiş.

Eğer okuduğum en iyi kitap için tek bir kitap seçeceksem yine Dune seçerim ama kalbim Rüzgarın Adından yana sebebi Kral Katili Güncesi bir düşüş hikayesi anlatmasından dolayı fazlasıyla ilgimi çekiyor kitapta ne oldu ve kvothe hancı koteye dönüştü bu çok ilginmi çekiyor.
Puslu Kıtalar Atlası benimde en sevdiğim yerli fantastik(İhsan Oktay Anar dışında yerli fantastik okumadım o yüzden tam yorum sayılmaz bu)

Çizgi roman ise Watchmen benim için yazılmış en iyi çizgi roman hatta esere çizgi roman demek istemiyorum bir çok fantastik romandan çok daha ileride benim için .

Ayrıca Zaman çarkını bitirmiş değilim o yüzden belki ileride sırada tepeye oturur. Centilmen Piç serisini çok severim ama tepelere oynaması mümkün değil sürpriz olmazsa sonraki kitaplarda. Disk Dünya çok eğlenceli fakat bu seri benim için daha çok eğlence amaçlı fazla ciddiye aldığım bir seri değil ama çok severim.

8 Beğeni

Bir alt tür belirtilseydi cevap vermem imkansız olacaktı ama genel sorulduğu için kaçamak yapayım dedim.
En sevdiğim Standalone: Curse of Chalion

Kitap hakkındaki görüşlerimi belirtmiştim hala da arkasındayım, keşke dilimize kazandırılsa. Özellikle karakter departmanında pek rakibi yok Lois ablanın bence.

En sevdiğim ‘‘Tuhaf Kurgu’’: Perdido Street Station
Scar ve Kraken’i de bunun kadar beğenmiştim ama serinin ilk kitabı olduğundan oyum PSS’den yana. Bence China Mieville fantastik edebiyatı hayattan daha az kopuk, daha politik bir çizgiye sokma derdinde. Yarattığı dünya kalıplaşmış fantezi evrenlerine ne kadar aykırı olsa da en az onlar kadar ilgi çekici kalabilmesi bu yüzden herhalde. Ayrıca aldığı zibilyon tane ödülü hak eden nadir janr edebiyatı yapan yazarlardan bence. Bir de Tolkien’e olan nefretini törpülese favori yazarım olacak.

En sevdiğim Grimdark Fantezi: First Law
Üzerine diyebileceğim bir şey yok. Joe’nun Twitter Nick’ine katılmamak elde değil (Lord Grimdark). Görece geniş kadrosunda bir tane gereksiz, sıradan karakter olmaması, aynı odada bir dakika kalmak istemeyeceğim kişilere empati duydurabilmesi, fantastik edebiyatın basmakalıplarını ezip geçmesi… Grimdark insanı rahatsız etmelidir belki ama First Law’ı okumak bir hazdı benim için.

En sevdiğim edebi fantezi: Book of the New Sun
Neredeyse girilerimin üçte biri bu seri üzerine olacak, daha fazla diyebileceğim bir şey kalmadı, bu konuda da türünün tek örneği bence.

En sevdiğim epik fantezi: Malazan Book of the Fallen
Seri değil kitap olarak da serinin üçüncü kitabı Memories of Ice. Belki daha çok sevdiğim fantastik kitaplar vardır ama bir seri bundan daha epik olamaz. Okuduğum her serinin epiklik derecesine bir puan versem Malazan en yakın rakibini ikiye üçe katlar benim gözümde. Yani, sadece üçüncü kitabında işlediği karakterlerden, olaylardan benim diyen yazar 10 kitap çıkarır.Yalnız epik fanteziyi göz önünde bulunduracaksak en ufak bir tereddüte düşmeden MBotF’ı zirveye koyarım .

12 Beğeni

First Law için size fazlasıyla katılıyorum seriyi bitirmedim son kitabı bekliyorum . Bence seri Türkiyede gerekli ilgiyi göremedi ve göremeyecek gibi tanıtım zayıf kaldı. Ben şansa keşfettim meğer fazlasıyla meşhur ve türün önde gelenlerinden birisiymiş . Glokta şuana kadar okuduğum en ilginç fantastik roman karakteri çok sevdim seriyi.
Şu kısımda size katılmıyorum grimdark bence okurken insanı rahatsız edecek bir tür kesinlikle değil . Grimdark daha çok gri bir anlatım sunuyor gerçek dünyaya daha yakın karakterleri önümüze koyuyor. Siz rahatsız edicilikten bahsedince ben yeraltı edebiyatı aklıma geliyor keza çok severim türü.

2 Beğeni

Buz ve ateşin şarkısı ile Fırtınaışığı arşivi.

1 Beğeni

Zaman çarkı- Yerdeniz.

Uf çok zor soru. Kendim için tek bir yanıt vermenin zor olduğu bir konu. Dönem dönem el üstünde tuttuğum kitaplar oldu ama hepsini kendi çapında okuduğum dönem olarak sevdim.

Amber Yıllıkları elime nasıl geçtiği bilinmeyen nereden bulduğum hakkında hiç bir fikrimin olmadığı bir ciltti mesela. Serinin gerisini buluşturup okuma kısmetim hiç olmadı ama konusunu net hatırlayamasamda içinde geçen Desen sisteminin çok ilginç geldiğini ve hevesle okuduğumu hatırlıyorum.

Yüzüklerin Efendisi yine okuduğum dönem itibariyle el üstünde tuttuğum bir seriydi.

Zaman Çarkı (seriyi devam ettiremedim), Ejderha Mızrağı Destanı yani… Nasıl diyeyim ki şimdi “aha kitap bu” diye, diğerlerine haksızlık olur. Bu yüzden en sevdiğim seri olarak hiç bir kitabı ayıramıyorum.

Şu an okuduğum Robin Hobb üçlemeleri mesela. Vallahi zor mesele.

2 Beğeni

Genel edebiyattan konuşacak olursak Salo ya da Sodom’un 120 Günü’nün eline kimse su dökemez bence. Kitabı okurken FBI listelerine gireceğimden korkmuştum :grin:.

Malesef haklısınız. Keşke aSoIaF’ı sevenler bunu da sevdi gibi esnaf dilinde satmaya çalışsalardı. Çünkü bir ölçüde aynı telden çalıyor iki seri de.Tabi First Law çok daha düşük ölçekli ve fazlalık sayfalardan yoksun.(Areo muydu Oreo muydu, biri bana onun bölümlerinin yazılma nedenini açıklayabilir mi? :smile: )

Bu seriyi Türkçe’mi okudunuz yoksa orjinal dilinden mi? Bir ara China Mieville’nin tüm kitaplarını alacaktım sonra @mit 'in çeviri düzeltmeleri yapacağını duydum. Onun için beklemeye geçtim.
Türkçe okuduysanız çeviri konusunda bir sorun yaşadınız mı, metin akıcı mı merak ettim :slight_smile:

2 Beğeni

Siz sorana kadar Türkçe’ye çevrildiğini dahi bilmiyordum :sweat_smile:. Ama forumda bilen birileri elbet vardır.

1 Beğeni

Çok haklısınız gayet mantıklı bir pazarlama olurdu. Buz ve Ateşten benim için daha iyi bir seri evet daha küçük ölçekli fakat yine de karakterler olay örgüsü bence çok daha orijinal. Buz ve Ateşin Şarkısı bana fazlasıyla İngiltere tarihini anımsatıyor bir yerde okumadım ama eminim yazar konu hakkında bir şeyler söylemiştir bu sebeple kesinlikle Kadim Kanunlar benim için çok daha önde.

Onunla fi tarihinde gerçekleştirdiğimiz röportajda Tolkien’den nefret etmediğini, o zaman çok genç olduğunu, dikkat çekmeye çalıştığını ve bu sözlerinden pişmanlık duyduğunu belirtmişti :slight_smile: Tek yapmaya çalıştığı fantastiğin elfler ve cücelerden daha fazlası olduğunu göstermeye çalışmakmış. Belki bunu bilmek içinize su serper.

Her şeyden önce bu sözü on yıldan uzun bir süre önce söylediğimi belirtmek isterim. Buna katılmadığımı söylemiyorum çünkü ben hiçbir zaman Tolkien’in eserlerinden keyif alan biri olmadım. Ama bilirsiniz… Bazen bir yerde bir laf edersiniz ve yıllar sonra karşınıza çıkar. Belki biraz yüz kızartıcı ama o zamanlar gösteriş yapıp dayılık taslıyordum. Bence burada önemli olan fantastik edebiyatın sadece bir tek alt türden daha fazlası olduğudur. Eğer insanlar Tolkien’in kitaplarını okumaktan keyif alıyorsa benim için sorun yok. Kişisel görüşüm fantastik edebiyatı ilginç kılan şey tahmin edilemez, farklı ve yeni şeyler yaratan bir tür oluşudur. Bu nedenle sürekli aynı klişeleşmiş karakterlerin kaleme alınması beni hep öfkelendirmiştir.

4 Beğeni

China Mieville okuyup yazdıklarını seveceğiz ama yakında :slight_smile:

2 Beğeni

İnşallah, bu işin altından sağ salim kalkarsam :joy:

2 Beğeni

China Mieville’in tüm kitaplarını mı düzeltiyorsunuz? Şuan alıp okuyabileceğimiz çevirisinde problem olmayan bir kitabı var mı sizce?

Evet, planımız o yönde. Şu an Elçilik Kenti üstünde çalışıyorum. Sonra Şehir ve Şehir olacak gibi.

Ben Perdido Sokağı İstasyonu’nun çevirisinden memnun kalmıştım. Şehir ve Şehir de ara sıra okurken tekletse de anlaşılmayacak bir yanı yoktu. @Firtinakiran Fare Kral ve Un Lun Dun’un çevirisini hep metheder bir de. Onları okumadım daha.

Yeni Paris’in Son Günleri ve Elçilik Kenti’nin çevirileri epey sıkıntılı maalesef.

8 Beğeni

Yeni Paris’in Son Günleri kitabı üzerinde çalışmanız bitti mi?