Sanderson fun’ı olarak yazarın yarattığı Cosmer evrenini çok beğeniyorum. Fırtınaışığı serisi de zaten bu evrenin temelinde ama bana göre en yaratıcı büyü sistemi Sissoylu serisinde. Sissoylu ilk çağ (2. kitabı hariç) yazarın en beğendiğim eserlerinden ve Fırtınaışığı serisinde olan çoğu kitaptan üstte benim için. İkinci çağ da ise yorumunuza katılıyorum ama Wayne gibi karakterde hiç bir serisinde yok onu da not etmek gerekir diye düşünüyorum. Dil konusunda da çok haklısınız. Sanderson dili okuması kolay ve hafif bir dil.
Centilmen Piç serisine benzer olarak belki Kadim Kanunlar serisini önerebilirim veya İlahi Kentler serisi olabilir. Bu serilerde büyü bulunsa da daha çok diğer unsurlar ön planda ama diyalog kalitesi olarak pek yanına yaklaşamazlar Centilmen Piç serisinin.
Fırtınaışığ beğeninden yola çıkarak farklı ama aynı aromalı bir tat olarak Barut Büyücüsü serisini de öneririm.
Sissoylu’nun ilk 3 kitabını okudum sadece. Büyü sistemi diğer pek çok yazarı bir yerinde sallar ama baş karakterler sarmamıştı beni. Ana karakteri 15-16 yaşında olan kurgularda sürünüyorum (bu yazarın suçu değil) , bitirmekte de çok zorlandım bu yüzden.
Kadim Kanunlar sanırım bir sonraki durağım olacak. Centilmen Piçler’deki rönesans tadını çok sevmiştim. Kadim Kanunlar’ın böyle bir havası yok gibi geldi ama yine de hayacanlandırıyor bir yandan.
Diğer önerilerinizi de araştıracağım, ilk sizden duydum. Teşekkür ederim.
Kelsier ve Sazed karakterleri bu yoruma katılmaz diye düşünüyorum ben. =) Vin ve Elend için haklısınız, 2. kitaptaki temel sorunlarımdan biri bu iki karakter üzerine yoğunlaşılmış olması olabilir.
Kadim Kanunlar daha çok orta çağ şehirlerinde yaşayan güneyliler ile kasaba tarzı yerlerde yaşayan kuzeyliler (Vikings) arasında geçiyor. Daha kanlı ve karanlık bir ortam var. Engizisyon falan gibi kurumlar var. Karakter seven bir okursanız, okuduktan sonra Glokta ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. (Yeterince konuşulmuyor bence)
Rica ederim ne demek. Hatta Sanderson’nın tekli kitaplarını okumadıysanız, Savaşkıran kitabını da tavsiye ederim. İlahi Kentler’i en sona atmak isteyebilirsiniz çünkü içlerinde diğerlerine göre en farklı olanı o.
Dune bilim kurgu olduğu için onu alamıyoruz herhalde.
Buz ve Ateşin Şarkısı deyip kaçalım. Tamamını okumadım ancak tüm kitaplara göz attım bazılarının tamamına yakınını okudum. RR Martin’in dili, üslubu enfes…
İlk sırayı Harry Potter alır Öyle pozitif ayrımcıyım. Sonra Yüzüklerin Efendisi, Malazan, Amber Yıllıkları, halen okumak da olduğum Zaman Çarkı diye liste gider
Hiç Witcher serisini veya yazarın başka kitaplarını okumadım. Sadece W3 oyununu oynadım. Evren fena değil ama sanki açıklar ve tutarsızlıklar çok gibi hissediyorum. Böyle bir durum var mı ? Başlangıç için hangi kitapları önerirsiniz ?
Harry Potter okuyarak büyümüş ve lise bitene kadar da seriyi 2 kere daha okumuş (bazı kitapları 3 kere okumuş olabilirim) biri olarak, genç-yetişkinler için çok iyi bir fantastik edebiyat giriş serisi olabilir diye düşünüyorum ama Yüzüklerin Efendisi seviyesi ile arasında fersah fersah fark var
Witcher kitap serisi bence çok iyi. Hikayesi oyunlarından zaten çok daha iyi. Ayrıca seriyi okuduktan sonra oyunları tekrardan elden geçirmek isteyebilirsiniz çünkü oyun hikayesinde kitaplardan cok cok fazla ayrıntı var. Kendi adıma da seriyi okumadan oynamak çok yazık olmuş diyebilirim.