Kitabı düşe kalka, ite kaka bir şekilde bitirdim. Yukarıdaki linktede genel geçer yorumlarımı bulabilirsiniz. Cidden zor bir okuma oldu, yazar (doktorası varmış) sanki ne duyduysa hepsini almış tek bir kitapta toplamış, hiçbir şeyi dışarıda bırakmak istememiş gibiydi.
Çok fazla info dump vardı, hiçbir açıklama olmadan zilyon tane şey kullanmış. Mesela ilk aklıma gelen AU (astronomic unit) vardı, Dünya ile Güneş arasındaki mesafe imiş, bunu bile araştırmak gerekiyor ve böyle bir sürü şey var.
@HamdemitAbi ile okurken sürekli irtibat halindeydik, ben çok zorlandığımı söyledim o da %25’ten sonra işlerin değiştiğini belirtti ki zaten öyle de oluyor. %25’ten sonra info dump azalıyor ve kitabın ana konusu olan conscious vs. unconscious konusu başlıyor. Özellikle gemilerin sohbetlerini çok sevdim.
Bu arada karakterler de çok orijinal idi. Kendi dünyalarında “outcast” olan karakterlerin kurtarıcı rolüyle bu göreve gönderilmesi gerçekten ilginçti, hani derler ya “manidar” idi. Ben genel olarak karakterlerin iç dünyalarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini sevdim. Sadece Siri’nin flashback’lerine pek ısınamadığımı belirtmek istiyorum.
Birçok olayı anlamadan geçtiğim için Türkçesini sipariş edip tekrar okuyacağım. Çevirisi hakkında olumlu şeyler duymadım ama zaten İngilizceden pek bir şey anlayamadığım için şimdikinden daha iyi konumda olacağımı düşünüyorum. @HamdemitAbi’nin yorumlarını da heyecanla bekliyorum.