@Abraxas ve @Pyrewrath ile harika bir Drizzt yolculuğumuz oldu. Hem Drizzt’i ne çok özlediğimizi hem de ne kadar nerd olduğumuzu fark ettik. Ayrıca, bu vesile ile her ay bir kitap seçip etkinlik kapsamında okuyup, üzerinde tartışma kararı aldık.
Bu konuyu da hem aralıkta okuyacağımız kitabı seçmek için, hem de katılmak isteyen olursa diye açıyoruz.
Yöntem şöyle:
Önce önerdiğimiz kitapları sebepleriyle yazacağız. Kuru kuruya şunu okuyalım olmasın lütfen.
Çevirisi olması tercih edilse de olmak zorunda değil. Öneri kısmında çevirisi olup olmadığını belirtirseniz iyi olur.
Bilim kurgu veya fantastik harici öneriler kabul edilmeyecek. Önerirken tekil mi seri mi olduğunu belirtin lütfen.
Herkes 2 oy kullanabilecek
Kitap belirlendikten sonra aralık içinde okuyacağız (ayrı konusu olacak)
Öneri Örneği:
Kitap: Seveneves - Neal Stephenson. Konusu: The story tells of the desperate efforts to preserve Homo sapiens in the wake of apocalyptic events on Earth after the unexplained disintegration of the Moon and the remaking of human society as a space-based civilization after a severe genetic bottleneck. Çeviri: Çeviri yok. Türü: Bilim Kurgu / Seri değil. Önerilme sebebi: Stephenson’a giriş yapmak için en uygun kitaplardan birisi. Ayrıca listelerde üst sıralarda ve birkaç arkadaşım mutlaka okumamı önerdi.
Mesajımı öbür başlıktan doğrudan kopyalıyorum. Gap into Conflict dışındakiler seri değil.
Neal Stephenson - Seveneves
Tür: Bilim Kurgu @isos81’le bayağıdır NS’ten bir şeyler okumak istiyorduk ama ikimizin de gözü yemiyordu. Ben NS çok uzun yazdığı için tereddüt ediyorum. Seveneves maalesef 880 sayfa, ama bu herif böyle, kaçış yok. Kişisel olarak NS romanları içinde ilgimi en çok bu çekti, çünkü hard sci-fi. Astrofizik, yörünge mekaniği, Ay’ın parçalanması, bilim adamlarının uzun bilimsel tartışmaları gibi konulara bayıldığım için büyük ihtimalle zevkle okurum. Hard sci-fi sevmiyorsanız es geçeriz, ankete almayız.
Iain M. Banks - Consider Phlebas
Tür: Bilim Kurgu
Çevirisi: Var
Culture serisine en zarif iki giriş kitabından biri olarak gösteriliyor. Diğeri The Player of Games; ben onu okudum ve beğendim. Culture, bilim kurgunun mihenk taşı serilerinden biri olduğundan devam edesim zaten var; daha önce hiç okumamış olanlara da Banks’le tanışmak için güzel bir fırsat olabilir.
Stephen R. Donaldson - The Real Story: The Gap into Conflict
Tür: Bilim Kurgu
Çevirisi: Yok
Seri mi: Evet, ama tek olarak da okunabilir ve kitap kısa.
SRD’yi belki diğer ünlü serisi Thomas Covenant’tan tanıyorsunuzdur (ben okumadım). Bu romana sanırım “karanlık bilim kurgu” örnekleri ararken denk gelmiştim. Yüksek dozda +18 olayların yaşandığı bir space opera olduğu söyleniyor. Şu yorum iyi bir fikir verir:
I asked, “Dark and brutal like A Song of Ice and Fire but with spaceships?” His answer: “Actually, that’s not such a bad comparison, in the horrible-things-happening-to-the-main-characters kind of way.”
Mary Doria Russell - The Sparrow
Tür: Bilim Kurgu
Çevirisi: Var
En sağlam ilk temas öykülerinden biri olarak gösterildiği için uzun zamandır listemdeydi. 2019’da Dünya dışı yaşamın sinyalleri alınıyor ve 8 kişilik bir Cizvit astronot ekibi bunlarla ilk teması kurmaya gönderiliyor. Bu ekibin tuhaflığı dini ve felsefi tartışmalar da bulacağız demek oluyor. Hele bunlar ateist olmaya başlarlarsa tadından yenmez.
Greg Bear - Blood Music
Tür: Bilim Kurgu / Gerilim
Çevirisi: Yok?
Biyolojik gerilim türünde hep en methedilenler arasında karşılaştığım bir eser. Ruh sağlığı bozuk bilim adamı ve yaptığı deney sonucu yaşanan felaketler olarak özetlenebilir sanırım.
Vergil Ulam, a not entirely sane scientist working for a biotechnology lab, experiments with lymphocyte (a form of white blood cell) to turn them into smart cells. This is very far from his employer’s purview so they summarily dismiss him. In order to continue his work after dismissal he hastily injects the experimental lymphocytes - called “noocytes” - into himself. These noocytes soon develop sentience and start to transform Ulam from the inside.
Adam Roberts - The Thing Itself
Tür: Bilim Kurgu / Felsefe / Korku
Çevirisi: Yok
Antartika’daki bir araştırma merkezinde çalışan iki bilim adamının dış dünyayla irtibatlarını kaybetmeleri ve sanırım bir süre sonra kafayı yemeye başlamalarını konu ediniyor. Issız yerlerde mahsur kalan bilim adamları - check, Fermi Paradoksu vb. düşünce deneyleri - check, korku-bilim kurgu-felsefe karışımı - check. I’m sold!
Bayağıdır aklımda bu. Çok ilginç duruyor. Tabii yorumlarından okuduğum kadarıyla bilimkurgu kısmı oldukça az imiş.
Edit: Yanılıyor olabilirim. Şimdi yorumlara tekrar baktım da öyle bir şeye denk gelemedim. Başka kitap mıydı acaba? Hoş, bk kısmı az olsa da çok önemli değil, konu çok ilgi çekici.
Seveneves ve Consider Phlebas zaten lsitemdeydi. TBR dehlizinden çıkarmak için de bahanem olmuş olur . Gap Cycle hariç diğerlerini de okumadım ancak ilginç görünüyorlar. Gap Cycle ise son derece karanlık kutuplaştırıcı bir seri. ‘‘Gap Into Conflcit’’ bir kitaptan ziyade ‘‘Prologue’’ havasında. İlk kitabın tek başına tatmin edeceğini düşünmüyorum.
Hocam, bu etkinliğe dördümüzden başkası katılmaz gibi geliyor. Öneri sayısı artarsa herkes kendine bir seri beğenip bir köşede kalmasın .
Evet, seriyi bitirdim hocam. Ben gayet beğendim ancak şu dikkate alınmalı: Stephen Donaldson Bilim-kurgu/Fantastiğin en tartışmalı isimlerinden. Bu da yaazarın en tartışmalı eseri. Nefret edeni de çok seveni de. İlk kitap kendini okutsa da bitirdikten sonra ‘‘pis’’ hissettirmişti. Serinin beğendiğim yanı basit gözüken konusunun her bir kitapta daha komplike bir hal alması ve Donaldson’ın kadroyu ve kapsamı giderek genişletmesi oldu.
Liste dışına almanıza gerek yok hocam. Kitabı okusam da sonuçta o çıkarsa etkinlik sonunda tartışmaya zevkle katılırım. Hoş tüm katılımcılar kitabı yarıda bırakacağından bu imkan dahilinde değil .
Herkesin ilk okurkenki heyecanı başka oluyor. Kanlı canlı tartıştığımız ve hakkında tahminler yürüttüğümüz etkinlikleri daha çok seviyorum.
Hehe, o kadar mı yav. Eğer kitap çok kötü değilse konusu yüzünden yarım bırakacağımı sanmam, ama kitabı bitirince fikirlerimi paylaşırım, konuşuruz yine.
Dilimize kazandırılmış bilim-kurgu kitapları konusunda forumdaşlar kadar yetkin değilim ancak listedeki yazarların Türkçe’ye kazandırılmış eserleri olduğunu hatırlıyorum. Alfa ve İthaki de yeni kitaplar duyurdular galiba, Etkinliğin tarihine göre düşünülebilir.
Ben bilimkurgu dünyasına çok hakim değilim, o nedenle bir öneride bulunamayacağım.
Bu başlıkta öneride bulunan çoğu arkadaş sayesinde bu türde çok güzel dünyalar tanıdım. Ben ardınıza takılırım, hangi kitabı seçerseniz katılmaya çalışırım.
Susanna Clarke - Jonathan Strange ve Bay Norell
(3
1806. Geçmişin şanlı büyücülerinin uzun zaman önce yok olduğu İngiltere. Napoleon’la savaş tüm hızıyla devam ederken sahneye büyü yapabildiğini söyleyen Bay Norrell adında münzevi bir bey çıkar. Bay Norrell’in tek bir amacı vardır: İngiliz büyüsünden gizemli Kuzgun Kralın izlerini silmek ve İngiliz büyüsünü saygın bir konuma getirmek. Bay Norrell yaptığı büyülerle bir anda Londra’nın en çok konuşulan adamı haline gelir. Ancak sırlarla dolu, vesveseli Bay Norrel’in karşısına onun tam zıddı karakterde bir başka büyücü çıkar. Cesur, zeki ve kibirli Jonathan Strange.
Çeviri: Var
Türü: Fantastik/ 3 kitaplık seri
Seriden beklentim yanlış hatırlamıyorsam @HamdemitAbi’nin yorumundan dolayı bayağı yükselmişti.
Önerilen tüm kitaplar aşırı ilgimi çekti. Eğer seçilen kitap ingilizce olursa çok kalın değilse ben de katılırım. Gerçi bitirebilir miyim bilmiyorum ama katırım yine de. İngilizce bilimkurgu terimlere alışık değilim. Yine de önerdiğiniz tüm kitaplar okuma listeme girdi. Çok ilginç şeyler var heyecanlandım.