Neanderthal Parallax üçlemesinin ilk kitabı olan Hominids’in yazarı Flashforward’ın da yazarı olan Robert J. Sawyer. Dilimize Abis Yayınları tarafından kazandırılan serinin çevirisi Petek Tozan’a ait.
Konusundan kısaca bahsetmek gerekirse;
Paralel bir Dünya’da neandertaller bizimkinden oldukça farklı bir medeniyet kurmuşlardır. Bir neandertal bilim insanı bizim dünyamıza geçtiğinde iki farklı kültürün anlaşması kolay olmayacaktır.
Satın almak isteyenler için en uygun kitapyurdu’nda 65TL ya da premiumunuz varsa hepsiburada da 80TL. Kitabın Türkçe ve İngilizce hâlleri için özel mesaj atabilirsiniz.
Tüm forumdaşlarımız bu güzel bilim kurguyu bizimle okumaya davetlidir.
Elimdeki kitabı bitirince ben de katılırım etkinliğe. Madem Türkçesi de varmış yollar mısın hocam sana zahmet? İlk kitabı beğenirsem diğer ikisiyle beraber kitap yurdundan alır koyarım kütüphaneme.
Anladım. Akşam başlarım ben de. Seversek öbür kitaplarda da etkinliğe devam ederiz, daha zevkli oluyor okuması. Aslında gelecek sene için de liste hazırlanabilir. @isos81 bir sene siz yapmıştınız yanlış hatırlamıyorsam.
%20 falan tutuyor en fazla, planlı okumayı henüz becerebilmiş değilim kendi adıma.
Kitap güzel başladı, ilk üç bölüm akıcı. Neandertallerin zaman ölçüleri vb. bilgiler kitabın arkasında yer alıyor. Ayrıca neandertal mi yoksa neanderthal mi demeyelim diye yazar girişte not yazmış.
bölüme geldim ben de dün, şimdilik en çok hoşuma giden tarafı çok akıcı olması. Yazar eklemeye başladığı psikolojik unsurların altından kalkabilecek mi merak ediyorum.
Geçenlerde uygun bulup Gwynne ile birlikte almıştım Abis baskısını. Başlamadan önce çeviriye bir kaç bölümden cümleler hâlinde baktım ve beğendim. Gayet yeterli olmuş bence. O yüzden Türkçe okuyorum, arada yine kıyaslama yapacağım.
bölüm spoiler:
“İkinin Bir Olması” nedir, belirgin anlamı dışında bir şey var mıdır diye merak ettim. Araştırınca karşıma incil ayetleri çıktı. Henüz neandertallerin dini var mı, varsa da nasıl bir şeydir bilmiyorum ama hristiyanlık göndermesi ilginç geldi.
İkinin Bir Olması incilde bir çok yerde geçen ve erkeğin anne babasının yanından ayrılarak eşiyle aile kurması/fiziksel olarak birlikte olması anlamını taşıyor.
Ama sadece bu değildir belki diyerek orjinal metne baktım. Çeviride atlanan sadece bir kelime var o paragrafta, o da önemli değil aslında;
Adikor’un neden fabulous(harika/müthiş) dediğini ilerleyen kısımlarda neandertallerin aile ve toplum yapılarını öğrendikçe anlayacağız ama ben tesadüf eseri spoiler yiyerek öğrendim, wikiye bakmayın . Toplum yapıları oldukça ilginç ve farklıymış ve fabulous demesinin bir sebebi varmış.
Başka şeyi bilmem ama Neanderthal’lerin mahkeme süreçleri çok saçmaymış. Sadece varsayımlar üzerinden adamı suçlu çıkaracaklar galiba. Bir de 10 sene önceki olay da kanıtmış. Bir az zorlama olmuş bu kısımları.
Kitabı bitirdim. İnceleme yapmakta iyi değilim maalesef.
Çok iyi bir kitap değil, ama o kadar akıcı ki zaten zaman olsa oturup bir seferde okunur.Olaylar insanı merakta tutuyor. Bir az basit geldi, yer yer pembe dizi izliyor gibi oldum ama hoşuma gitti. Mary ilk bölümde üzdü ama sonradan güldürmedi değil. (Gene de kitapta kadınların bazı hareketleri çok mantıksızdı.) Sadece her şey çok hızlı gelişiyordu, yazar olayları aylara yaysa daha anlaşılır olurdu sanki. Yukarıda yazdığım kısma da sonraki bölümlerde açıklama gibi fikirler geldi ama ikna olmadım doğrusu. Ve seri nasıl devam edecek bilmiyorum ama Ponter’in son kararı bana hiç doğru gelmedi. Tabi, bu bir kurgu ama gerçek olsa, Homo Sapiensler gider ordaki hayatı da mahv eder, savaşlar durmaz. Genel olarak beğendim.
Hocam bilsem avans isterdim sizden erken başlamak için.
İlerledikçe yazdıklarınızı okuyacağım, dayanamayıp son yazınızı açtım ama spoiler yemedim. Beğenmenize sevindim.
Bölüm 13:
Irsi olduğu belirlenen suçlar söz konusu olduğunda suçlunun ve onun dnasını paylaşanların kısırlaştırılarak toplum güvenliğinin sağlanmasına ne dersiniz? Bana biraz aşırı geldi cinayet vb istisna.